Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Nu när vi går in i oktober är det väldigt lägligt att se över huset lite extra inför de kommande vintermånaderna. Ta en tur runt huset och se över de kritiska områden som, om de inte underhålls, kan ställa till med otrevligheter under vintern.

Vatten kan vara en källa till problem om det hamnar på fel ställe vid fel tillfälle. Vatten som inte leds bort från huset kan orsaka fukt i källare eller läckage på taket. Det mest grundläggande är att se över hängrännor och stuprör så att vattnet har en chans att ledas bort ordentligt.Ta bort barr och löv som samlats som annars kan orsaka att rännorna, antingen svämmar över och rinner på fasaden, eller bildar fördämningar som sedan fryser och orsakar frostsprängningar.

Är mössan hel?
Vatten som letar sig in under husets mössa, taket, är inte helt ovanligt. Ett läckande tak är ett vanligt orosmoment. Har du möjlighet att kontrollera taket, så att det är tätt innan vintern, sover du garanterat skönare om nätterna.

Är t.ex. takpannorna hela? Saknas det kanske någon panna? Då är tiden att åtgärda det. Skulle några vara trasiga gör man klokt i att titta under pannorna för att känna att bärläkten och underlagspappen inte tagit skada.

Är du torr om fötterna?
Ett väldränerat hus löper mindre risk att drabbas av fukt och kanske skador till följd av det. Vanligtvis kan man göra en okulär egenkontroll av grundmuren, källarväggar och i krypgrunden. Vid uppkomna sprickor kan man vara extra uppmärksam på om fukt verkar ha letat sig in eller om det har bildats ytmögel. 

Mörkret faller snabbare nu om kvällarna i september och vi börjar tillbringa mer och mer tid inne. Men än finns det mycket av naturen att njuta av. Luften är frisk, klar och krispig och naturen går nu in i kanske den allra vackraste mest färgsprakande perioden.

Den är också ur trädgårdsperspektiv väldigt tacksam, då lövens färger långsamt går över till de mustigaste, djupaste kulörerna.

Inred ute
Passa på att njuta av naturen och plocka in lite av den. Förutom att bladen börjar skifta i rött och orange så dignar träden och buskarna av vackra bär som också är dekorativa. Det är väldigt vackert att sätta några kvistar i vatten, eller göra arrangemang till krukor eller balkonglådor och kombinera med växter köpta i butik. Just nu finns det väldigt många fina höstväxter att välja på i butikerna som t.ex. ljung, krysantemum, prydnadsgräs- eller kål. Barrväxter och andra vintergröna växter är också tacksamma att dekorera med då de håller längre in på vintermånaderna. 

Obs! Ta alltid hänsyn till allemansrätten och ha markägarens tillåtelse när du plockar ris eller annat från naturen. 

Gräsmattan tar man kanske lite för givet i trädgården. Den liksom bara finns där. Men så här inför hösten har man chansen att ge den lite extra omvårdnad för att den ska komma med ännu starkare återväxt nästa säsong.

Gödsling
Det är bra att gödsla mattan på hösten. Det man ska tänka på är att välja ett gödsel som stärker gräset istället för att ge den en skjuts att vilja växa. Därför ska man helst ge gräset ett gödsel med mindre halt av kväve i sig.

Klippning
Börja succesivt under september och oktober med att låta gräset gå upp lite högre dvs. öka på klipphöjden på gräsklipparen. Ett längre strå är inte lika känsligt som ett kort. Vid sista klippningen för säsongen är fem centimeter en lagom höjd på stråna.
 

Sensommarsådd
Faktum är att det, höstförberedelserna till trots, är det en utmärkt tid att så gräs och anlägga gräsmatta under hösten. Nu börjar det bli i senaste laget, men så länge som jorden och luften är varm (i alla fall tio grader) går det utmärkt att både plantera och så.

Fördelarna är, jämfört med att så på våren, att det är varmare i jorden men också fuktigare såväl ovan som under markytan varför man inte behöver vara lika ”pass på” med vattningen.
 


 

Hur ser det ut i trädgården? Du glömmer väl inte bort dina buskar och träd? Nu är vi nämligen alldeles i slutet av perioden JAS, dvs. i trädgårdssammanhang benämningen på den period (juli, augusti och september) som det lämpar sig bra att beskära de flesta vedartade träd och buskar.

Anledningen till att det lämpar sig med beskärning under dessa månader är att det fortfarande är tillväxt i naturen, och buskarna och trädens förmåga att läka är då som bäst. Så fort temperaturen sjunker och kylan kryper på i oktober går istället växterna så sakta ner i vintervila och då avstannar också läkekraften mer och mer.Det finns många andra fördelar med att beskära under sensommaren. Man ser tydligare hur t.ex. trädet eller busken mår. Vilka grenar ser friska alternativt sjuka ut? Vilka bär löv eller inte? Och om trädet är angripet av någon sjukdom, är det också mycket lättare att se då trädet eller busken har löv och blad.

Som alltid när man sysslar med beskärning är det viktigt att man tvättar verktygen efter varje tillfälle eller om man beskär många olika växter på tomten, så att man inte överför några eventuella sjukdomar mellan dem.

De flesta buskar och träd kan beskäras under JAS, men ett nyplanterat träd ska man vara skonsam med, till i alla fall år två, innan man börjar forma kronan.
 

Med en väldigt liten insats kan man förändra hemmet på ett litet kick. Och tack vare att det idag finns tåliga non woven-tapeter vilket är ett mer användarvänligt material än papper, blir arbetet mer lättsamt.

Precis som med målning kräver tapetsering ett bra underlag för att slutresultatet ska bli fint. Men vad menas egentligen med ”bra underlag”?

Bra underlag, vad är det?
Bra underlag betyder att väggen ska vara jämn, dvs. utan gamla tapetrester, bucklor/bubblor eller torkat lim och spackel. Allt löst sittande material ska bort för att den nya tapeten ska fästa bra. Dessutom riskerar man, om gammalt skräp tapetseras in, att det orsakar bucklor i den nya tapetens struktur.

Sitter den gamla tapeten fast överallt så går det bra att tapetsera över med den nya, MEN är man osäker på vidhäftningen kan man testa det. Stryk en bit av väggen med tapetlim för att se hur den gamla tapeten reagerar. Lossnar den vet man att den inte kommer hålla den nya tapeten, varför den helt enkelt måste tas ner.
Låter man den gamla tapeten sitta kvar får man hyvla ner eventuella överlappande skarvar, spackla och slipa dem jämna först. 

Gammal tapet som sitter löst måste man ta bort.


Det finns tapetverktyg som är särskilt anpassade till att hyvla tapetskarvar och dylikt, så botanisera bland specialverktygen och välj efter vilka förutsättningar väggen har och vad som behöver göras.

Tips! En vanlig spackelspade är också alldeles utmärkt att använda för att hyvla bort både stora sjok av tapet liksom gamla lim- eller spackelrester.

Ojämna väggar som väntar på renoveringsduk.


Om väggen är ojämn och knölig- vad gör jag då?
Bredspackla är ett alternativ (dvs. spackla väggen och slipa den jämn). Det är ett ganska arbetsamt och dammigt alternativ.
Då är det vanligtvis mycket enklare att först tapetsera med en så kallad renoveringsduk. Den är lite tjockare och döljer mindre skavanker i väggens struktur. Denna renoveringsduk är sedan ett utmärkt underlag att tapetsera över.

Renoveringsduken kan antingen sättas överlappande eller kant i kant. Dessutom kan den tapetseras över både inåtgående liksom utåtgående hörn, vilket är smidigt!

Så när du nu har ett jämt och bra underlag är det ett nöje att tapetsera!