Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Vill du ha hjälp med inspirationen inför sommarens alla små och stora hemmafixarprojekt? Då har du alla möjligheter att få det här via bloggen. Klicka dig vidare till bloggarna och kika på kategorierna i högerspalten där bredvid. Bakom dem döljer sig en härlig mix av intressanta och faktabaserade artiklar likaväl som fyndiga kåserande bloggtexter om allt som rör hemmafixeri, både på lantstället, lägenheten och villan.

Klicka dig runt bland hypertufa, U-värde, linolja, snickarglädje, betong, spiktyper, slipmaskiner och alla andra kategorier så finns det många tips att ta del av. Och fler färska artiklar och bloggar dyker upp från och med augusti.

Trevlig sommar!

 

Att blanda blommande växter med kryddväxter i rabatten är inte bara härligt för ögat utan gör också att rabatten doftar underbart.

Det är väldigt tacksamt att plantera kryddväxter ihop med andra blommande växter i rabatten. Förutom att det ger rabatten en annan, kanske lite oväntad doft, så kan man också ha nytta av dem i matlagningen. Vilka sorter man väljer att plantera får bestämmas av vilka som klarar att övervintra på friland och hur väderförutsättningarna är på just den växtplatsen. De flesta kryddväxter trivs dock i riktigt soligt läge och väldränerad jord.

Oregano är en användbar krydda i matlagningen.


Tänk på att välja en plats i rabatten där du når kryddorna, så att det lätt att komma åt dem om du ska använda dem i matlagningen. Vissa kryddor sprider sig väldigt lätt med rotskott, och kan ta över en rabatt fullständigt. Det gäller både t.ex. både oregano och mynta. Men har man plats och inte är rädd för att de ska tränga ut annan växtlighet är de ju både vackra och väldigt användbara.

Skörda kan man såklart göra närsomhelst, men allra mest smak har kryddorna vanligtvis på dagen då det är som varmast och soligast. Många kryddväxter blommar också väldigt vackert men vill man fortsätta att skörda kryddorna bör man knipsa bort blommorna, på t.ex. basilika, för att växten ska fortsätta utveckla blad.Om man vill kunna njuta av kryddorna även efter sommarsäsongen kan man skörda och låta torka dem. Skörda med fördel då de är daggfria, så helst inte på morgonen, utan när de är som mest smakrika under dagens soligaste timmar. Klipp dem och låt torka, antingen på tidningspapper eller bind små buketter som du hänger upp på tork. Gör inte buketterna för tjocka, då riskera de att mögla. Ställ kryddorna att torka på en mörk och torr plats. När de är helt torra kan man smula ner dem i en burk med tätslutande lock.

Förutom kryddväxter är det vackert att blanda in andra ätbara växter i rabatterna som t.ex. kålväxter.

 

 

Trevlig midsommar! 
Hoppas att ni får möjlighet att njuta av sol, jordgubbar, tokiga lekar, sill och dillkokt potatis. Kanske dans på bryggan, grill, små grodorna, midsommarstång, krans i hår, sju plockade blommor under kudden och gamla liksom nyfådda vänner - eller för all del, att bara vara!

Midsommarblomster, eller skogsnäva, blommar ofta som mest kring just midsommar.

 

Många är ni säkert som planerar bryggbygge i sommar. Och när man bygger en brygga ska man nästan ta i så att man spricker. Skämt å sido, men en brygga måste vara pålitlig oavsett hur mycket det blåser, eller vilken båt som ligger vid den. En​ hamn ska vara trygg. En brygga ligger också ofta i ett utsatt läge. Den ska kunna stå emot hårda väder- och vindförhållanden året runt.

Ett bryggbygge är vanligtvis inget man gör ofta. Oavsett vilken bryggtyp du ska bygga, dvs. hur underarbetet ser ut (stenkista, pålad, infäst mot berg etc.) finns det tre viktiga områden att lägga extra vikt vid som avgör om bryggan känns gedigen och säker eller upplevs som klen och svajig.

1. Ytskikt
För att inte känslan ska vara att bryggan sviktar ska ytskiktet ha en dimension av minst 34x145mm. Maxdimension är egentligen en smaksak. Man kan egentligen aldrig överdimensionera ett bryggbygge. 

Den här bryggan har ytskikt med virkesdimension 45x170 vilket ger ett rustikt intryck och framför allt upplevs som stabil att gå på eller hoppa iland till.

 

2. Pållare
En pållare ska vara pålitlig, i väl tilltagen diameter och hög för att klara olika båtars behov.

3. Räcke
För att en brygga ska kännas trygg att hoppa iland på kan det vara bra att ha ett räcke som skärmar av vissa delar. Ett bra knep för att få stabilitet i räcket är att dra ut reglar i bakkant för att kunna sätta snedsträvor som stöd.  

Det var några tips på vägen. Tänk stort när du bygger din brygga. Den ska klara hårda tag under lång tid.

En nyutsprungen skär ros sjöng Evert Taube om, och det finns kanske få växter som kan tävla om förstaplatsen i trädgåren när det kommer till väldoft. Och visst är det fortfarande möjligt att plantera rosor nu i juni och få möjlighet att njuta av dem redan i sommar.

Rosor säljs ofta som antingen krukodlade eller barrotade. Och det innebär precis det som namnen antyder. Krukodlade rosor är planterade i kruka med jord jämfört med barrotade som ligger buntade med bara rötter (vanligtvis förseglade med bl.a ett slags vax för att inte torka).

Vill du vara något försäkrad om att få blomning redan under sommaren är det krukodlad ros du ska köpa. Den är redan etablerad tillskillnad från den barrotade (som behöver sättas i jord tidigare under våren, alternativt tidig höst).

Så här gör du med din krukodlade ros:

1.  Gräv ett planteringshål som är minst 50 cm brett och lika djupt.
2. Jordförbättra om du vet med dig att din befintliga jord är utarmad. Är den befintliga marken lerig kan man behöva dränera med ett lager grus eller sand i botten först så att rosens rötter inte blir stående i vatten när du vattnar.
3. Ställ ner rosen (med jordklumpen) i samma höjd i marken som rosen är planterad i krukan. 
4. Fyll på med jord runtom. Tryck till jorden och vattna. 
5. Fyll på med mer jord om det behövs och vattna igen.