Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Står du inför ett altanbygge? Ge då detaljerna lite extra tid. Det är dem som ger altanen ett lite arbetat utseende och kanske, om du så vill, personligt uttryck.

Varför ha endast en överliggare eller vanlig handledare? Avsluta stolpen med en ”hatt”.

 

Det finns en klassisk modell på räcke, det så kallade kryssräcket. Varför inte sätta två stående reglar i krysset så får räcket ett annat uttryck.

 

Lägg trallen så att den ser ut att omsluta stolparna. Tag då gärna ur lika mycket i båda de brädor som ska gå på varsin sida om stolpen. Det ser symmetriskt ut.

Trött på att spräcka berg? Har man möjlighet, och att stenen inte tar för mycket av trädäckets funktion, bygg in den. Det blir både snyggt och sparar lite kraft.

 

Altanen blir snyggt inramad om man lägger trallbrädor, gersågade i hörnen, likt en ram runt. Om du däremot väljer att släppa ut trallbrädorna, såga av alla brädor samtidigt då hela trallen är lagd. Att försöka såga varje planka för sig kommer inte bli lika snyggt.

Om du lägger trall i anslutning till ett berg. Figursåga trallbrädorna utmed bergets form så ger det en mjukare övergång från träet till berget.

 

Kvalitet och utseende på beslag och skruvar kan verkligen ge ett extra arbetat uttryck på bygget. Och oavsett utseende ska man aldrig vara rädd för ta i för mycket i dimension. Hellre för kraftigt än för klent. 

 

 

Regn kanske inte är det mest efterlängtade när man tänker på sommaren, men en rejäl rotblöta då och då gör ju trädgårdsägarens jobb hursomhelst lite lättare.

Vattna rikligt
Det främsta man ska eftersträva när det gäller bevattning är att se till att få ner vattnet djupt i jorden. Därför är det viktigt att vattna rikligt. Vattnar man för lite, så att bara jordytan blir våt, luras växternas rötter att dra sig uppåt. Och får växten ett ytligt rotsystem blir växten ännu känsligare mot torka. Ger man däremot växten rejält med vatten, så att det når djupare, kommer rötterna följaktligen söka sig neråt.

Ett lätt sommarregn ger oftast inte tillräckligt med vatten till växternas djupgående rötter.

 

När ska man vattna?
Allra bäst är att vattna på morgonen eller kvällen. Risken, när man vattnar mitt på dagen då solen är som hetast, är att vattnet hinner dunsta bort på sin väg ner i jorden. Dessutom riskerar växten att få fläckar på bladen.

Har du skrattat åt beskrivningen av Pippi Långstrump då hon iförd stor och slokande hatt vattnar sina blommor i regnet? Tänk om i så fall. Att vattna när det regnar är nämligen en klok idé. Ett lättare sommarregn ger oftast inte tillräckligt med vatten som går ner på djupet. Regnet väter dock markytan så att jorden blir mer mottaglig och lättare drar vatten. Så gör som Pippi, passa på att vattna när naturen själv redan banat väg för vattenkanalerna.

Hur ska man vattna?
Vattenspridare i all ära. Stora ytor kan vattnas utan att man behöver anstränga sig speciellt mycket. Men med en vattenspridare går också mycket vatten till spillo så kan man istället rikta sin vattning blir det mer effektivt.

Olika växter har också olika behov av vatten och det kan också skifta över säsongen beroende på i vilket stadie växten är. Fruktbärande växter behöver t.ex. extra mycket vatten under tiden då frukten mognar.


Det finns många tillbehör för bevattning, så underlätta trädgårdsarbetet genom att välja redskap som passar dina växters behov och hur din trädgård är beskaffad. För den lilla täppan kanske vattenkannan räcker medan en annan trädgård kan behöva t.ex. droppbevattning.
 

Vattenkanna i brons, design av Kjell Friberg, vid Göteborgs botaniska trädgård.

 

Bättre jordförbättring än kompostjord är svårt att finna. Men hur gör man för att skapa en balanserad kompost, som sedan genererar den där efterlängtade näringsrika gödningen.

Kompost för trädgårdsavfall
En kompost behöver inte vara krångligare än att lägga trädgårdsavfall i en hög på marken. Sedan låter man väder och vind bryta ner växterna till jord. Men för att fukt och värme, vilket påskyndar komposteringen och nerbrytningen, ska hålla sig kvar bättre gör man klokt i att avgränsa avfallet med ett kärl.

Kompostkärl
Så länge som man inte ska kompostera annat än trädgårdsavfall behöver man inte ha en sluten kompost. Ett kärl kan vara t.ex. pallkragar, kompostgaller eller kompostbehållare av trä eller plast. Så snart man vill kompostera matavfall, särskilt animaliskt avfall, måste kärlet vara tätt så att det hindrar skadedjur från att komma åt att kalasa på innehållet. Botten ska också vara gallerförsedd och locket tättslutande.

Hur komposterar man?
Hemligheten för att få en harmonisk kompost där balansen mellan luft, fukt och värme blir gynnsamt hjälps till av att:

1. Börja med att lägga luftigt material i botten så att komposten inte blir för tät utan hålls luftig. Det kan vara t.ex. kvistar eller klipprester från häckar. Därefter kan man börja fylla på med annat avfall.
2. Lägg i tunna lager och varva gärna med olika typer av avfall så att det blir en bra blandning.
3. Gräv runt och vänd komposten emellanåt. På så sätt får komposten hjälp att syresättas.

Upplevs komposten för torr kan man vattna den aningens. Är den däremot för blöt kan man tillsätta strö av olika slag. Det finns särskilt kompostströ som verkar uppsugande, men vanligt (lite mindre) sågspån fungerar också. Tänk på att inte ta spån från tryckimpregnerat virke.


Kompostens ”big no no”
Var noga när du komposterar så att du oskadliggör rötter av ogräs, eller ogräs som redan satt frö. Risken är att de inte komposteras utan följer med jorden ut i landet igen. Ogräsrötter kan man ”förstöra” genom att, antingen torka dem i solen eller låta ruttna i vatten innan de läggs i komposten.


När är komposten klar?
Det kan vara svårt att säga exakt hur lång tid det tar innan kompostjorden är klar att börja använda. Men när kärlet är fullt så slutar man såklart att fylla på och sedan kan det ta alltifrån några månader till drygt ett år innan allt är förmultnat. Tiden är beroende på vad man valt att kompostera och hur väl man har skött om den.
Nu har man en egen kompost, både ekonomiskt och miljövänligt och något som både växterna och jorden älskar.

Kompostkärl kan se olika ut och ha olika användningsområden. Viktigt är att kärlet luftas, men ändå har skydd mot skadedjur, särskilt om man komposterar matavfall.

 

Ge trädgården en vitaminkick!

I ungefär en månad till vill trädgårdens olika delar gärna ha ett tillskott av näring i form av gödsel. Olika växter vill ha olika typer typ av gödsel. En sak har de dock alla gemensamt, det blir bäst med naturgödsel. Skippa konstgödningen som i längden bara sabbar vårt värdefulla grundvatten.

Gräsmattan vill gärna ha hönsgödsel under vår och sommar. Se till att sprida ut gödslet jämnt då man annars riskerar att få en ojämn och randig gräsmatta. Välj gärna gödsel i pelletsform som är enkelt att fördela. Vattna gärna i samband med gödslingen.

Till rabatter och odlingar är det allra bästa om man kan få tag på väl brunnen häst- eller kogödsel. Det är billigt och väldigt bra både för näringstillförseln och strukturen.

Sommarblommor i kruka vill gärna ha flytande växtnäring som enkelt tillförs i samband med vattning. Det finns idag flytande organisk näring för den som även här tänker miljömedvetet.

Det överlägset bästa och även den billigaste boosten för trädgårdens alla växter är naturligtvis den egna komposten. Det finns inget som ger så mycket bär på buskarna eller fina blommor i rabatterna som en perfekt kompostjord. Se därför till att ta tillvara allt gammalt växtavfall och låt tiden göra jobbet. Sköter man komposten rätt kommer den att belöna din trädgård år efter år.

För er som vill veta hur man skapar den perfekta komposten kommer en mer utförlig beskrivning senare i veckan.

Använd högtryckstvätten rätt

Högtryckstvätten är ett mycket kraftfullt hjälpmedel och kan, rätt använd, utnyttjas till fler typer av jobb än vad man kanske kan tro. Traditionellt sätt är det rengöring av bilar, båtar och stenpartier men i och med att det numera finns en mängd olika smarta tillbehör kan högtryckstvätten användas till mycket mer än så.

Träaltan. För att lyckas med rengöringen av träaltaner är det bra att känna till några enkla regler. Använd alltid det speciella borstmunstycket som finns för trä. Om man bara använder det vanliga sprutmunstycket så kommer man att få ett väldigt flammigt resultat samtidigt som risken är stor att man skadar det ömtåliga mjuka träfibrerna som finns på ytan. Se även till att inte arbeta med för högt tryck. Vrid ner trycket på både högtryckstvätten och själva borstmunstycket. På detta sätt är tvätten både effektiv och samtidigt skonsam mot altanen.

Biltvätt. För den som tvättar sin bil själv finns det flera smarta tillbehör som förenklar arbetet. Smuts och rester av vägsalt fastnar lätt på undersidan av bilen och då gör  ett underspolningsrör eller en underredstvätt att man även kommer åt att göra rent under bilen. Ett så kallat skummunstycke kan kopplas till de flesta moderna högtryckstvättar. Skummunstycket skapar ett tjockt, lite segt skum som lägger sig över bilen utan att rinna av. Detta gör rengöringen mer effektiv och smutsen lossnar enklare. Tvätt- och fälgborstar används för att effektivt göra rent både släta ytor och på mer svåråtkomliga ställen. Bilfälgar är ett särskilt svårt område att få riktigt rent och då är den speciella borsten till stor hjälp.

Blästring. Högtryckstvätten kan med ett speciellt kit användas till sandblästring. Med sandblästring kan man avlägsna både rost och målarfärg från till exempel gamla järnstaket, ett jobb som annars är kostsamt och som de flesta inte klarar av att göra själva.

Så missa inte alla fantastiska möjligheter som högtryckstvätten med rätt tillbehör kan ge!