Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Står du inför ett altanbygge? Ge då detaljerna lite extra tid. Det är dem som ger altanen ett lite arbetat utseende och kanske, om du så vill, personligt uttryck.

Varför ha endast en överliggare eller vanlig handledare? Avsluta stolpen med en ”hatt”.

 

Det finns en klassisk modell på räcke, det så kallade kryssräcket. Varför inte sätta två stående reglar i krysset så får räcket ett annat uttryck.

 

Lägg trallen så att den ser ut att omsluta stolparna. Tag då gärna ur lika mycket i båda de brädor som ska gå på varsin sida om stolpen. Det ser symmetriskt ut.

Trött på att spräcka berg? Har man möjlighet, och att stenen inte tar för mycket av trädäckets funktion, bygg in den. Det blir både snyggt och sparar lite kraft.

 

Altanen blir snyggt inramad om man lägger trallbrädor, gersågade i hörnen, likt en ram runt. Om du däremot väljer att släppa ut trallbrädorna, såga av alla brädor samtidigt då hela trallen är lagd. Att försöka såga varje planka för sig kommer inte bli lika snyggt.

Om du lägger trall i anslutning till ett berg. Figursåga trallbrädorna utmed bergets form så ger det en mjukare övergång från träet till berget.

 

Kvalitet och utseende på beslag och skruvar kan verkligen ge ett extra arbetat uttryck på bygget. Och oavsett utseende ska man aldrig vara rädd för ta i för mycket i dimension. Hellre för kraftigt än för klent. 

 

 

Regn kanske inte är det mest efterlängtade när man tänker på sommaren, men en rejäl rotblöta då och då gör ju trädgårdsägarens jobb hursomhelst lite lättare.

Vattna rikligt
Det främsta man ska eftersträva när det gäller bevattning är att se till att få ner vattnet djupt i jorden. Därför är det viktigt att vattna rikligt. Vattnar man för lite, så att bara jordytan blir våt, luras växternas rötter att dra sig uppåt. Och får växten ett ytligt rotsystem blir växten ännu känsligare mot torka. Ger man däremot växten rejält med vatten, så att det når djupare, kommer rötterna följaktligen söka sig neråt.

Ett lätt sommarregn ger oftast inte tillräckligt med vatten till växternas djupgående rötter.

 

När ska man vattna?
Allra bäst är att vattna på morgonen eller kvällen. Risken, när man vattnar mitt på dagen då solen är som hetast, är att vattnet hinner dunsta bort på sin väg ner i jorden. Dessutom riskerar växten att få fläckar på bladen.

Har du skrattat åt beskrivningen av Pippi Långstrump då hon iförd stor och slokande hatt vattnar sina blommor i regnet? Tänk om i så fall. Att vattna när det regnar är nämligen en klok idé. Ett lättare sommarregn ger oftast inte tillräckligt med vatten som går ner på djupet. Regnet väter dock markytan så att jorden blir mer mottaglig och lättare drar vatten. Så gör som Pippi, passa på att vattna när naturen själv redan banat väg för vattenkanalerna.

Hur ska man vattna?
Vattenspridare i all ära. Stora ytor kan vattnas utan att man behöver anstränga sig speciellt mycket. Men med en vattenspridare går också mycket vatten till spillo så kan man istället rikta sin vattning blir det mer effektivt.

Olika växter har också olika behov av vatten och det kan också skifta över säsongen beroende på i vilket stadie växten är. Fruktbärande växter behöver t.ex. extra mycket vatten under tiden då frukten mognar.


Det finns många tillbehör för bevattning, så underlätta trädgårdsarbetet genom att välja redskap som passar dina växters behov och hur din trädgård är beskaffad. För den lilla täppan kanske vattenkannan räcker medan en annan trädgård kan behöva t.ex. droppbevattning.
 

Vattenkanna i brons, design av Kjell Friberg, vid Göteborgs botaniska trädgård.