Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Gör ett klipp!

Den tekniska utvecklingen går rasande snabbt och vi människor får fler och fler prylar som underlättar våra liv. En sån pryl som både gör livet lättare, frigör tid och dessutom utför arbetet bättre än vad vi traditionellt sätt har klarat av är robotgräsklipparen.

Robotgräsklipparen ser till att gräset alltid har perfekt längd och låter man gräsklippet ligga kvar så tillförs dessutom näring automatiskt till gräsmattan. Då gräset hela tiden hålls trimmat kommer den att bli tjock och perfekt grön.

De flesta fabrikat fungerar enligt samma princip. Man gräver ner en slinga runt om hela gräsmattan så att gräsklipparen känner av och arbetar på en begränsad yta. När gräsklipparen kommer fram till kanten stannar den och byter riktning, likadant om den stöter på ett hinder, exempelvis en trädgårdsstol eller en skottkärra. Utöver det så går gräsklipparen fram och tillbaks, hit och dit, över hela gräsmattan. När batteriet behöver laddas backar den snällt och fint tillbaka till sin basstation där den pluggar in sig själv och låter sig laddas upp. Väldigt smidigt!

Det finns några saker att tänka på när man väljer modell och fabrikat.

-Satsa på ett välkänt märke. När det är dags att serva eller delar behöver bytas ut så är det ofta svårt att få hjälp om man köpt ett mer okänt fabrikat.

-Undvik rymmare. En del av de vanligaste modellerna på den svenska marknaden håller tyvärr inte måttet. De kan ibland rymma utanför den begränsade ytan och helt enkelt försvinna iväg. Satsa på kvalité.

-Kuperad tomt. Om ni har en tomt med stora höjdskillnader är det extra viktigt att välja en modell som är anpassad för att klara av just det. Risken är annars stor att gräsklipparen tippar vilket naturligtvis inte kommer att vara smidigt i längdene.

Så vill du ha grannskapets garanterat snyggaste gräsmatta, satsa på en robotgräsklippare av bra kvalité så får du dessutom tid över till hängmattan!

Nordiska trädgårdar

Äntligen kan alla vi som älskar trädgård få dra igång med alla små och stora projekt som planerats och drömts om hela vintern och våren.  Det är dags att plocka fram pelargonerna ur sina gömslen, täcka av balkongväxterna och för oss som satte lökar i höstas kommer nu till slut den fantastiska belöningen med liljor, tulpaner och alla andra vackra vårblommor.

För den som behöver inspiration eller bara vill fynda växter till extra bra priser finns fortfarande chansen att besöka Sveriges och faktiskt hela nordens största trädgårdsmässa, Nordiska trädgårdar i Älvsjö.

På mässan väntar närmare 400 utställare som alla vill inspirera till ett ökat trädgårdsintresse och få chansen att visa upp sin unika mässmonter.

 

Mässan har öppet imorgon mellan 09.00 fram till 18.00.

HYPERTUFA

Att gjuta kärl och krukor i hypertufa är lätt och slutresultatet blir med tiden fantastiskt vackert. Mossa och andra torktåliga växter trivs bra i det grova materialet. Börja gärna med att göra lite mindre krukor för att sen med utökad erfarenhet ge Er på större kärl och lådor.

Ingredienser:

-Finbetong
+ vatten                   Enligt instruktion på förpackningen

-Sand/grus                                Motsvarande mängd som betongpulvret

-Torv, finfördelad                      1,5 ggr mängden betongpulver

-Hink, stor

-Kärl/tråg i plast med slät innersida

-Olja, att olja insidan av kärlen innan man gjuter

-Vatten

Blanda alla torra ingredienser och rör om noga.

Tillsätt vatten lite i taget och blanda ihop till en fuktig massa.

Massan ska bara precis hålla ihop.

Fördela massan i plasttråget som bör smörjas in med lite olja innan så att massan sen enkelt går att ta ur. Tryck ut till önskad tjocklek och höjd. Det går även att använda utsidan av plasttråget. Den färdiga ytan kommer då att bli grövre och mossan har då ännu lättare att etablera sig.

Gör ett par små hål i botten så att vatten lätt kan dräneras ut.

Låt formen stå minst en vecka så att hypertufamassan hinner stelna ordentligt.

En sandlåda tillhör många barns favoritplats för lek. Sand och vatten kan sysselsätta barn i timmar med byggen av slott, garage, älvar, vägar och höga berg. Oavsett om man bygger i lösvirke eller köper en byggsats, kan dessa tips vara till hjälp.

Stekande sol
Tänk på att hitta en bra, central plats på tomten där man har uppsikt över barnens lek.
Har platsen inte naturlig skugga, ställ en eller ett par parasollfötter runtom sandlådan så det finns möjlighet att skapa skugga närsomhelst på dagen.

Sandlådans storlek
En sandlåda krymper lätt i takt med att barnen växer. Allt fler, och större leksaker ska få plats. Ha det i åtanke då du väljer storlek på sandlådan, så att inte barnen växer ur den för fort. Dessutom ska den vara väl tilltagen på djupet så att det finns möjlighet att gräva rejält.

Markduk och sand
Lägg en markduk under sandlådan så att ogräs får det svårare att leta sig upp genom sanden. Sanden brukar kallas för ”sandlådesand” eller putssand, är finkornig och beskaffad så att den är lätt att ”baka” med.

Lock till lådan
Såga till en eller ett par skivor av t.ex. utomhusplywood och skruva fast ett par handtag på så det går lätt att lyfta av. Locket hindrar kvarterets katter från att använda sandlådan som toalett. Dessutom slipper man få den nerskräpad av nedfallande barr, löv och kvistar om man t.ex. bor på en skogstomt.

 

Att ha ett växthus gör odlingssäsongen mycket längre och borgar för grödor som annars inte skulle klara det svenska klimatet. Här följer några bra tips på vad du kan ha i åtanke när du börjar planera för ett växthus.

 1. Fundera över om du bara vill odla i växthuset eller om du även vill ha möjlighet för annat där. Det kan t.ex. användas till förvaring av saker under vintern. Väljer man ett större växthus kan man också inreda det som ett uterum med några sittplatser och kanske ett litet matbord. Det är en trevlig och rofylld plats att sitta och äta i.
   
 2. Välj gärna ett växthus med ett större dörrparti. Det gör det enklare att flytta in och ut saker.
   
 3. Tänk efter hur du ska odla.
  Odlar man i bäddar får man större ytor, men odlar man i kruka går det lättare att flytta undan då man t.ex. ska städa ur växthuset.
   
 4. Glas eller plast, aluminium eller trä? 
  Det finns en uppsjö av olika material och därmed lika många för- och nackdelar med respektive.

  Glas/plast
  Glas ser man igenom- det gör man vanligtvis inte med de flesta plastväxthus. Plast går å andra sidan inte sönder lika lätt.

  Trä/aluminiumstomme
  En smaksak även där. Men tänk igenom hur mycket arbete du vill lägga på själva stommen. En stomme i trä kommer att behöva vårdas mer, kanske restaureras över tid, slipa och målas om.
   
 5. Placeringen
  Är tomten lämpad? Växthuset behöver en väldigt solig plats. Fundera också på hur lätt du kommer åt vattenposten eller hur långt du måste bära eller frakta saker till och ifrån växthuset beroende på dess placering.