Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Våren och försommaren är fylld av allmänna dagar då den svenska flaggan bör hissas. Dessutom är det många födelsedagar, bröllop, studenter och andra högtider som blir lite extra festliga om flaggan finns med i bakgrunden.

Det finns några saker som är bra att känna till för att flaggningen ska blir korrekt.

-Flaggstångens längd avgörs av hur högt hus man har. En tredjedel av flaggstången ska sticka upp ovanför husets tak.

-Själva flaggan bör ha en längd som motsvarar en fjärdedel av stångens längs. Till en 12 meter lång flaggstång bör alltså en 3-metersflagga användas.

-En flaggstång bör aldrig stå naken. När flaggan tas ner för dagen hissas alltså istället vimpeln upp. Vimpelns längd bör motsvara en tredjedel av stångens längd.

-En flaggstång bör regelbundet underhållas. Moderna flaggstänger är lätta att fälla vilket gör dem lätt att tvätta. Använd gärna tvättmedel avsett för plastbåtar. Efter tvätt mår flaggstången bra av ett lager vax och kommer då att hålla sig vit och fin för lång tid framöver. När faggstången ändå är fälld kan man passa på att byta flagglinan som ju i blåsigt väder utsätts för hårt slitage.

Läs gärna mer om flaggning, flaggdagar och om hur du förankrar och reser en flaggstång.

Detta är vårens officiella flaggdagar i Sverige.

12 mars       Kronprinsessan Victorias namnsdag  

27 mars       Påskdagen

30 april        Valborgsmässoafton, Kungens födelsdeag

1 maj            Helgdag

15 maj          Pingstdagen

6 juni            Sveriges nationaldag

25 juni         Midsommardagen

En flagga får aldrig hissas om den är skadad eller fläckig, se till att ha fräscha grejer.

Smart vattning

Under sportlovet är det många som är bortresta och hemmet står då tomt och övergivet. Själva hemmet klarar väl av ett par veckor utan tillsyn men de allra flesta krukväxterna kommer att ha vissnat eller åtminstone tagit rejält med stryk efter så lång tid utan vatten.

En del löser detta med självbevattnande krukor men i ärlighetens namn är väl såna krukor oftast ganska fula. Så bra då att man faktiskt ganska enkelt kan konvertera sina vanliga fina krukor till att bli just självbevattnande.

Det man behöver är:

-En snygg kruka i passande stil utan dräneringshål i botten. Välj gärna en lite större modell.

-Ett plaströr, cirka 70mm i diameter

-En bit frigolit som passar inuti plaströret

-Blompinne + en gummisnodd

-Lecakulor

-Fiberduk

Gör så här:

-Kapa plaströret. Rörets längd ska motsvara höjden på krukan.

-Tryck ner blompinnen i frigolitbiten. Säkra den i överkant med gummisnodden och kapa sen blompinnen så att den är lika lång som plaströret.

-Ställ ner plaströret i krukan och sätt sen ner frigolitpinnen i röret.

-Fyll upp med lecakulor cirka 10 cm i botten av krukan.

-Klipp till och lägg feberduken ovanpå lecakulorna. Fiberduken fungerar som ett skydd och hindrar jorden från att blanda sig med lecakulorna.

-Fyll på med jord och plantera din växt i jorden.

-Fyll på med vatten. Pinnen i plaströret kommer nu att sjunka och stiga beroende på hur mycket vatten som finns i krukan. När pinnen är i botten är det dags att vattna igen.

 

Äntligen sportlov!

Så här i sportlovstider är det många familjer som passar på att resa utomlands eller till våra egna svenska fjäll. Den klassiska sportstugan är ofta inredd med gamla gulnade trämöbler och på väggarna sitter träpaneler om möjligt ännu gulare än möbler och golv.Detta kan väl möjligen ses som ”klassiskt” men den gulnande inredningen känns kanske inte alltid så spännande eller modern. Ofta eldas det också friskt i braskaminer och öppna spisar vilket gör att tak och väggar har fått en charmig lite sotig patina.

Känner ni igen Er i beskrivningen och längtar kanske efter en piggare upplevelse nästa gång det är dags för skidsemester? I så fall kommer här tips på relativt enkla åtgärder som de allra flesta klara av själva.

Tvätt

Idag finns det fantastiska rengöringsmedel som faktiskt tar bort den gula tonen på paneler och tak. Både smuts och lignin försvinner lätt och ytan är färdig för lasyr, lack eller färg.

Ska man täckmåla räcker det oftast med ett enklare rengöringsmedel. Idag finns det varianter både på sprayflaska eller som wipes. Att hålla på med målartvätt som ska eftersköljas vid inomhusarbeten är idag inte nödvändigt.

Behandling

En ny eller korrekt rengjord träpanel kan behandlas i stort sett hur som helst. Vill man behålla träkänslan funkar en lasyr perfekt. Man får ett nytt utseende i valfri kulör samtidigt som träet skyddas.

Väljer man att täckmåla sina möbler, tak eller panel så tänk gärna lite långsiktigt och välj tidlösa kulörer. Den lilla sportstugan ska ju inte kännas hopplöst omodern efter bara ett par år.

Se som sagt till att underlaget är väl rengjort innan målningen påbörjas. Ska man måla på virke som innehåller mycket kvistar bör man förbehandla med antingen en kvist eller någon annan typ av förseglande grundfärg. Väljer man vanlig kvistlack ska sen hela ytan innan täckmålningen strykas med minst ett lager grundfärg avsett för snickerier.

Luktar det lite konstigt i fjällstugan?

Gamla elradiatorer släpper ofta ifrån sig en speciell lukt och i kombination med gammalt trä och obefintlig ventilation så blir det lätt en avvikande lukt som man kanske helst vill undvika.

Uppgradera gärna med nya oljefyllda radiatorer, fräscha upp väggar och tak och montera in någon form av enkel ventilation. I längden kommer både ekonomi och trivsel att må väldigt mycket bättre!

Happy skiing!

Det kanske är svårt att tro det nu, men snabbare än man anar sveper Gumman Tö in och möjliggör alla de där renoveringsprojekten som är dags att ta tag inför vår- och sommarsäsongen. 

Det mesta gör man klokt i att, om man har möjlighet, ta tag i innan semestern börjar så att den kan användas till annat än jobb. Områden som du särskilt ska se över är husets mest utsatta ställen. Det handlar om vattbrädor och vindskivor, fönsterfoder, fasadbrädor och såklart fönster.

Hur vet man om träpartierna håller måttet?

Fönster
Först och främst, hur ser målningen ut? Är den täckande är det bra. Detsamma gäller glaskittet. Finns det sprickor i kittet kan det finnas risk att vatten trängt in och träet tagit skada. Du kan lätt avgöra om träet är ruttet eller friskt och hårt genom att känna efter och sticka i träet med en skruvmejsel.

Träfasad, vindskivor och vattbrädor
Kontrollera om fasadbrädor, vindskivor och vattbrädor behöver målas eller bytas ut. Precis som med fönster kan man se över om färgen sitter och göra små stickprov med en skruvmejsel för att undersöka träets kvalitet. På fasadbrädor brukar nederkanten också vittna om brädans status och hur hårt ansatt den är av fukt.

Vackra fönster och en vacker fasad är långtifrån bara estetik. Det håller huset i god kondition. Här kan du läsa mer om hur man målar träfasad.
 

Idag, som en av de inofficiella temadagarna, firas Slarvighetens dag. Hur man ska tolka den får nog vara upp till var och en.

Antingen firar du dagen, som säkert de allra flesta, med att strunta i alla måsten som smutsig tvätt slängd på golvet och odiskat porslin.
Kanske missar du en och annan avtalad tid eller tappar mobilen i asfalten. Hursomhelst, skulle någon påpeka din slarvighet kan du ju bara hänvisa till dagens tema och fortsätta slappa på sofflocket.

Alternativt tar du istället tillfället i akt och tar dagen som en påminnelse och tillfälle att styra upp i oordningen. 
Ta ett rum i taget, töm ut skåp eller garderob och se vad som finns däri. Dela sedan upp inventarierna och värdera om de ska sparas, ges bort eller till och med kasseras. Sätt därefter tillbaka grejerna- var sak på sin plats!

Officiell temadag den 20 februari varje år är annars en betydligare viktigare dag nämligen Världsdagen för social rättvisa, en dag instiftad av Förenta nationerna.