Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Nya regler kring rotavdraget

I år ändras reglerna kring rotavdraget. Från och med i år sänks avdraget från 50% till 30%.

Det innebär för de flesta att man kommeratt få tillbaka mindre pengar än vid tidigare års renoveringar. Maximalt 50.000:- per fastighetsägare och år gäller precis som tidigare. Men de nya reglerna innebär alltså att arbetskostnaden måste uppgå till 167.000:- för att fullt rotavdrag ska kunna göras. Kom dock ihåg att om man är fler som äger fastigheten så har var och en rätt att göra fullt avdrag.

Precis som tidigare är det ett antal kriterier som ska uppfyllas för att man ska ha möjlighet att få göra rotavdrag.

-Inget material, endast arbetskostnad. Rotavdraget gäller bara för den del av renoveringskostnaden som rör arbete. Material och övriga kostnader omfattas alltså inte.

-Ingen nybyggnation. Huset måste vara minst 5 år för att man ska få göra rotavdrag i samband med renoveringar.

-Trädgårdsarbete omfattas normalt sätt inte av rotavdraget. Undantaget kan vara markarbeten i samband med att man drar in nya rör för avlopp, vatten och el. Även viss trädfällning kan ingå då det ska beredas plats för exempelvis en ny tillbyggnad. För vanligt trädgårdsarbete kan det dock vara möjligt att få RUT-avdrag för istället.

-F-skattsedel krävs. Kan kanske tyckas självklart men se till att företaget som ni anlitar verkligen har F-skattsedel då det förekommer en hel del oseriösa hantverkare.