Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Den torra sanningen

Så här års är luften både utom- och inomhus oftast torrare än vanligt. Radiatorerna jobbar på max och inomhusluften är förvisso torr och skön men de gröna växterna har det jobbigt med värmen och vi människor upplever ofta att både hud och ögon lätt blir irriterade.

Då vi lever i ett under stundom väldigt kallt land så är det svårt att göra något åt själva grundproblemet, nämligen att vi måste ösa på med olika värmekällor för att våra hem ska gå att bo i, men det finns faktiskt enkla åtgärder för att underlätta situationen.

Växter

Vattna inomhusväxterna ofta. Under höst och vår klarar sig många krukväxter med en slurk vatten en eller två gånger i veckan. Under den varma och ljusa sommaren är det självklart att de måste ha vatten oftare och på vintern när växterna står och svettas nära varma element så vill de också ha mer vatten än vad man kanske kan tro. Många växter mår också bra av att få sig en liten dusch antingen med en sprayflaska eller i duschen i badrummet. Duschandet har också den positiva effekten att den höjer luftfuktigheten inomhus. När vattnet dunstar från bladen blir den extremt torra luften fuktigare och inomhusluften upplevs som betydligt behagligare att vistas i.

Luftfuktare

De flesta känner till att det idag finns många smarta avfuktare som kan hjälpa till att sänka luftfuktigheten i källare eller andra onormalt fuktiga utrymmen i bostaden. Men det händer ju som sagt att man ibland istället vill höja luftfuktigheten. Då får man kika på andra sidan hyllan i byggvaruhandeln och plocka fram en luftfuktare istället. Dessa maskiner ser till att hålla luftfuktigheten på en nivå runt 40% vilket både växter, djur och människor mår bra av. Börjar fukthalten överstiga 60% ska man vara på sin vakt. Vid 19 plusgrader och en luftfuktighet på över 70% börjar det nämligen bildas mögel. Och det var ju inte riktigt det man var ute efter.

För oss människor är också den enkla sanningen att vi både under sommar och vinter behöver dricka extra mycket vatten. Med rätt vätskebalans i kroppen både mår vi bättre, blir piggare och kan prestera både på jobb och med träning. 

Den underbara sticksågen.

Få verktyg förenklar snickarens jobb som sticksågen. Rätt använd kan den användas till i stort sett alla jobb där man använder en vanlig fogsvans + en hel del andra sågjobb.

Använder man ett stadigt anhåll så går det bra att såga alldeles spikrakt med sticksågen.

Reglar och plankor kapas snabbt och enkelt och tar man det bara lite försiktigt så blir även ett sågsnitt på fri hand rakt och prydligt.

Sticksågen paradgren är naturligtvis sågningar av fria former. Använd ett smalt blad och du kan såga i stort sett vilken form som helst. Om möjligt använd sticksågen upp och ned. Sågbladet sticker då upp genom materialet och det är lätt att se och styra efter såglinjen.

Som med alla verktyg blir jobbet lättare och roligare med bra kvalitetsverktyg. Detta gäller definitivt sticksågen. Välj en variant som känns stadig och ligger bra i handen. Känn efter att av/på-knappen sitter på ett bekvämt och lättåtkomligt ställe och välj en modell som har snabbfäste för själva sågbladet. Det gör att bladen kan bytas utan verktyg och att det sitter säkert på plats.

Sticksågen är ett verktyg för vuxna. Det är alldeles för farligt för att barn någonsin ska få använda det. Även för erfarna vuxna snickare finns det ett par saker som man ur säkerhetsperspektiv alltid bör tänka på.

Skyddsglasögon är ett måste. Det flyger mycket spån när man sågar och det är lätt att skada ögonen.Hörselkåpor är inte heller någon dålig idé då de flesta sticksågar är ganska högljudda.

Var otroligt försiktig med hur du håller i arbetsstycken och i själva sågen. Eftersom sågbladet är helt oskyddat är det lätt att skada händer och fingrar.

Idag finns det fantastiska sticksågar med batteridrift. De är dock fortfarande betydligt mycket större och tyngre än motsvarande med sladd.

Så, ska du bara investera i en elektrisk såg, välj sticksågen!

Vintergrillning

Vem har sagt att grillning bara hör sommaren till? Förvisso är det då vi oftast har tid att lägga lite extra tid på matlagning men grillen funkar ju naturligtvis alldeles perfekt även vintertid. Själva grillen ger härlig värme när termometern kryper ner under nollan och att samlas ett gäng och njuta goda förrättskorvar medan huvudrättens köttbit blir perfekt stekt är en svårslagen matupplevelse. Att fördrinken dessutom bara blir svalare och svalare gör knappast saken sämre.

Alla typer av grillar, gasol, kol eller el, funkar bra på vintern. Se bara till att kolen eller briketterna är torra och inte har legat fuktigt innan användning.

Var som vanligt försiktig vid hantering av gas. Se till att inga barn kommer för nära då grillen tyvärr är en vanlig källa till brännskador på både barn och vuxna.

Det kritiska momentet med att laga mat utomhus vintertid är själva transporten av den färdiga maten från grillen och in till kök eller matplats. Det är därför att rekommendera grillning av lite större köttstycken som lättare håller värmen jämfört med små biffar eller fiskfiléer. Slå in maten i dubbla lager folie och maten bör klara sig in i husvärmen.

Vilken typ av grill man väljer är naturligtvis väldigt individuellt och alla typer har sina för- och nackdelar.

Kolgrillen anses av många ge den godaste smaken då glöden oftast sätter en härlig röksmak på köttet eller tillbehören.

Gasgrillen är otroligt lättskött och det dröjer bara ett par minuter innan grillen är färdig att använda. Det finns bra sätt att få röksmak även i en gasgrill men det kräver speciella till tillbehör och mågon form av lämpligt träflis.

Idag finns en rad olika typer av grillar som drivs av el. Från enkla varianter som kanske passar bäst för balkongen till mer avancerade system som jobbar med infraröd strålning.

För den som vill ta grillningen ytterligare ett steg och mura sig en fast grill vid uteplatsen finns här en enkel och tydlig beskrivning.

Oavsett vad ni föredrar så se till att använda grillen även så här års, det kommer att löna sig!

Skotta med måtta

Äntligen ligger det snö på marken i många delar av Sverige. Till många barns och vuxnas stora glädje kan man återigen få njuta av en tur i pulkabacken, en träningstur i spåret med de nya julklappsskidorna eller bara en promenad i en snötäckt skog. En tid med en rejäl vinter hör liksom till för oss härdade nordbor.

Med snön kommer också den för vissa uppskattade men för de flesta ganska jobbiga snöskottningen. En del ser skottningen som ett roligt träningspass medan andra gärna skulle slippa. Oavsett vilken kategori man tillhör så kan det vara bra att få med sig några handfasta tips som gör snöskottningen enklare och mer skonsam för kroppen.

Ta små spadtag.

För att spara rygg och armar och orka skotta mer än fem minuter se till att inte lasta spaden full. Att överbelasta ryggen är otroligt lätt men kan som sagt undvikas.

Använd benen.

För att ytterligare avlasta ryggen försök att använda ben och knän så mycket som möjligt. Spänn magmusklerna och böj på benen, det kommer att löna sig.

Lägg inte snön på trottoaren.

Att bara flytta snön från din egen uppfart ut på trottoaren gör ingen glad. Lägg den hellre på gatan så tar plogbilen hand om resten.

Akta lilla hjärtat!

Snöskottning är ansträngande för både rygg och hjärta. Ta det därför lugnt och låt jobbet ta den tid det tar. Stress kommer som vanligt bara att leda till onödiga besvär.

Rätt verktyg är viktigt även vid snöskottning. Bra spadar, skyfflar eler varför inte satsa på en snöslunga.

När julen är slut och granen kastas ut… då kan man väl bara slänga ut den på trottoaren eller i närmaste skogsdunge, eller?

Nej, julgranar räknas faktiskt som grovavfall och ska behandlas därefter. Den som har möjlighet kan naturligtvis klippa ner granen i småbitar och återvinna den själv i sin kompost eller som bränsle i den öppna spisen eller kaminen.

För den som hellre låter någon annan ta tillvara granen lämnar den till återvinningscentralen, grovsoprummet eller till någon av kommunens uppsamlingsplatser. Det inte bara ser finare ut i naturen utan bidrar också till en hel del ”gratis” energi i samband med återvinningen.

Omkring tre miljoner julgranar kastas ut nu i dagarna och gör man bara ett snabbt överslag så inser man att det är otroliga mängder energi som finns lagrat i dessa och som på ett enkelt sätt kan komma till nytta. Om samtliga julgranar användes till värmeenergi så skulle vi kunna få ut motsvarande uppvärmningen av cirka 1200 villor eller närmare 4000 lägenheter. Omräknat i el skulle detta också motsvara närmare nio miljoner fulla tvättar i en normal tvättmaskin!