Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Är du förtvivlad över att du kämpat och maskerat, tillsynes noggrant, och ändå får diffusa kanter då du målat linjer och avvikande kulörer? Det beror på att tejpen aldrig kan hålla riktigt tätt mot underlaget och att färgen då kryper in under maskeringstejpen.
 

Men det finns ett målarknep som ger ett superproffsigt uttryck och uteslutande ger ett toppenresultat och skarpa kanter mellan två olika kulörer. I korta ordalag handlar det om att försegla tejpen genom att sparmåla med underlagsfärgen.

Så här:
En bra maskeringstejp, som är anpassad efter underlaget den ska sitta på, t.ex. målad väg, tapet etc., är såklart a och o för att denna målning ska bli snygg och inte förstöra underlaget.

  1. Mät ut var på väggen skiljelinjen mellan de kulörerna ska vara. Om du har ett laserpass underlättar det eftersom du då kan tejpa direkt utmed laserlinjen. Om inte, mät ut och markera med jämna mellanrum. Använd sedan ett vattenpass för att dra linje mellan markeringarna. Tejpa därefter utmed linjen.
  2. Sparmåla med den kulör som väggen har, dvs. underlagsfärgen. Är väggen t.ex. vit  från början är det vit färg du sparmålar med. Måla med pensel till hälften över tejpen och en liten bit in på väggen. Låt sedan färgen torka.
  3. Måla nu med den avvikande kulören. Måla över där du sparmålat och vidare hela det fält du vill ha i ny kulör. Tack vare den sparmålade (i det här fallet vita) färgen, har det bildats en kant vid tejplinjen som gör att den nya avvikande kulören inte rinner under tejpen. På så sätt blir kanten knivskarp.

Sparmålar gör man också i andra sammanhang. Det betyder att man stryker med pensel eller liten roller i rummets hörn, utmed lister och uppemot taket. För genom att ”spara ut” färgen på dessa ställen blir det enklare och snyggare när man sedan stryker med stora rollern på de stora väggytorna.

Lycka till!

Städning blir mer och mer kemikaliefritt. Det är mycket tack vare de städdukar, moppar och golvdukar som tillverkas i material som absorberar damm och smuts. Vanligtvis rekommenderar tillverkarna att man använder dem torra eller lätt fuktade, helt utan någon form av städmedel. Dukarna samlar upp dammet så väl att väldigt lite släpps ut och virvlar ut i luften.

Absorberande dukar finns även som golvdukar och golvmoppar vilket även gör det lätt att städa större ytor. Dukarna tvättas i 60-90 grader men tillsätt inte mjukmedel det försämrar dukarnas funktion.

Med en bra städduk har man en mycket effektiv kemikaliefri städkompis hälsosam för både kropp och miljö. 

”Klassiskt håller i längden” brukar man hävda när man pratar om att välja material vid badrum- och köksrenoveringar. Men i dag är valfriheten och variationsrikedomen nästintill obegränsad och det finns väldigt mycket vackert, spännande och innovativt att välja på och varför ska man då hålla igen?!

Precis som i vårens inredningstrender är det det dock naturliga uttrycket, naturnära, som råder. Känsla av sten, mark och jord.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Speglar behöver inte vara kantiga.

"Dold" golvbrunn infälld i granitkeramikplattor som ser ut som Carrarramarmor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Såklart finns det färgglada varianter av både kakel, klinker och mosaik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En i raden av inofficiella temadagar firas idag, den 23 januari, Elens dag, instiftat av branschföreningen Svensk Energi. Dagen är instiftad för att uppmärksamma nyttan vi har av el och vilka fördelar vi har som har tillgång till el.

El tar vi många gånger för givet, att det bara finns där när man behöver. Men skulle elen krångla står vi ofta handfallna. För el är ett omtvistat ämne för hemmafixare- vad får man och vad får man inte göra själv. Generellt sett får du göra alla dessa arbeten om du vet och har kunskap om hur man gör. Om inte, ska du låta en elinstallatör göra jobbet. Ett felkopplat eljobb kan få förödande konsekvenser.

Har du kunskap om hur man gör får du alltså utföra följande:

Byta glödlampor.
Byta trasig propp.
Återställa en automatsäkring som utlösts.
Montera skarvsladd.
Ersätta trasiga komponenter i en skarvsladd eller sladd till apparat/lampa. Inte reparera trasiga delar alltså, utan ersätta med exakt lika komponenter.
Byta strömbrytare.
Byta vägguttag.
Byta fasta armaturer inomhus i torra utrymmen, ej våtrum.

Vilka elarbeten får man inte göra som hemmafixare? Texten nedan beskriver det och är hämtat från Elsäkerhetsverkets hemsida:

Dessa exempel på arbeten får endast utföras av en elinstallatör:

Utförande av fasta installationer.
Installering av golvvärme och värmekabel.
Byte av ojordat vägguttag mot jordat.
Förläggning av kabel i mark.

Nu är det dags igen för inredningsmässan Formex. I dagarna fyra samlas formgivare, grossister, och producenter som agerar på den nordiska inredningsmarknaden. Men mässan rymmer också mycket mer än bara inredning. Här kan man hitta utställare inom t.ex. mode, textil, presentartiklar och leksaker.

Formex är en fackmässa, vilket innebär att du som vill besöka mässan ska vara verksam inom områdena som berör mässan eller få en inbjudan av någon av mässans utställare. Ett tredje alternativ är att ansöka om tillträde via Formex hemsida.

Formexmässan hålls på Stockholmsmässan i Älvsjö och har öppet 20-23 januari 2016.
Onsdag 09.30-19.00
Torsdag 09.30-19.00
Fredag 09.30-18.00
Lördag 09.30-17.00

Håll utkik här på bloggen efter höjdpunkter från mässan!