Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Pelargoner kommer ursprungligen från klimat med svala, men frostfria vintrar. Därför bör deras vintervila även i våra trakter påminna om det för att plantan ska komma igen, kanske ännu bättre, starkare och med rikligare blomning nästkommande säsong.

Så här års, innan frosten kommer är det därför dags att ta in dem och ordna för deras övervintring.
Och det gör de generellt sett bra på en sval och lagom ljus plats.

 

Är temperaturen mellan 5 och 10 grader, vilket räknas som svalt/kallt och utrymmet lite dunkelt så drar plantan inte så mycket vatten och går liksom i dvala.
Står å andra sidan plantan på en varmare plats kräver den mer ljus och således mer vatten.

Ställer man plantorna i ett svalt utrymmet kan det vara idé att

  • trappa ner vattningen successivt innan du ställer in dem. Under övervintringen vattnar du sedan väldigt sparsamt, kanske en gång i månaden. Hellre för lite vatten än för mycket.
  • Klippa ner stora plantor en aning om förvaringen av dem försvåras pga. dess volym. Mindre exemplar kan man låta vara, så när som på att rensa bort vissna blad och blommor.
  • kika på plantorna lite extra så att man upptäcker och tar bort eventuella skadedjur. De vill man inte ska övervintra!

Tidigt på våren är det dags att väcka liv i de slumrande pelargonerna, men det är en annan historia…

Kanske underlättar förvaringen av blommorna på den här planteringshyllan?

Cirkelsågen kan mer än man tror

Cirkelsågen är ett fantastiskt verktyg när man ska kapa virke. Reglar kapas blixtsnabbt och stora plywoodskivor kan enkelt sågas upp både på längden och på tvären.

Att kapa rakt med en cirkelsåg är enkelt. Till nästan alla sågar medföljer det ett enkelt litet anhåll i metall som fästs och ställs in direkt på sågplattan. Till andra lite mer avancerade sågar finns det skenor att köpa till som sågen löper längs med. Finns ingen speciell skena att köpa till så gör man enkelt själv ett anhåll som man trycker sågen emot. Ett anhåll kan bestå av en rak stadig planka, en list i metall eller egentligen vad som helst som är långsmalt och extremt rakt. Anhållet fäster man med två tvingar och vips så kan man såga lika rakt som Martin Timell!

Cirkelsågen är också alldeles utmärkt att göra urtag och urgröpningar med. På sidan av sågen finns det möjlighet att ställa in sågdjupet. Ska man till exempel göra en så kallad halvt i halvt- sammanfogning ställer man in djupet på sågen i motsvarande hälften av trästyckets höjd. När man sen sågar blir urtaget perfekt djupt och bitarna kan passas ihop.

Det är inte alla som äger eller kan hantera en överhandsfräs. Många gånger kan dock cirkelsågen ersätta överhandsfräsen. Ska man till exempel fräsa ett spår i en trävägg eller träskiva så klarar cirkelsågen det. Ställ in djupet, rikta in ett eventuellt anhåll eller en skena och såga/fräs där spåret ska vara.

Ska man ge några generella tips vid inköp av cirkelsåg så välj, som vanligt, kvalitet. Se till att sågen kan anslutas till en dammsugare, och har man råd, satsa på en såg med sänkfunktion. Dammsugarfunktionen gör arbetet betydligt mer hälsosamt och minimerar städinsatsen efteråt. En så kallas sänksåg gör att man på ett enkelt sätt kan börja såga exempelvis mitt i en träskiva. Sänksågar har också alltid den speciella skenan som tillbehör.

Här hittar du cirkelsågar och tillbehör 

Man tager vad man haver

Alla som bygger och fixar hemma vet att det nästan alltid blir material över när man är färdig med ett projekt. Ett par meter golvlist, tre golvplankor, en liten burk färg och så vidare. Vid arbete i trädgården blir det också oftast över en regel till altanen, 20 meter trallbrädor, 5-6 betongplattor, några gatstenar och två fina bitar av den där graniten som nu pryder uteplatsen. Nio gånger av tio blir den här typen av spillmaterial liggande och till slut slänger man det. Men det är ju egentligen väldigt synd då det ju ofta finns ett värde i restmaterial som man antingen kan sälja eller om man tänker ett varv till faktiskt kan använda till nya projekt. Att blanda olika material som blivit över efter bygget kan ge väldigt roliga och spännande kombinationer.

Bra grejer att sälja som brukar gå åt direkt på till exempel Blocket:

-Tryckimpregnerat virke

-Sten- och grusprodukter

-Elverktyg

 

Material som enkelt kan återanvändas till nya projekt

-Färg

-Gatstenar och stenskivor

-Enstaka trälister, golv

 

Exempelvis har vi på bilden ovan blandat tre olika stenmaterial till en uteplats. Alla tre materialen är just överblivna från ett lite större trädgårdsprojekt.

Nu är vi mitt uppe i en härlig skördetid. Äppleträden t.ex. dignar av frukt och det börjar bli dags att ta hand om den. Visst är det härligt att konsumera äpplena som de är, men har man mer än man mäktar med att äta, kan man göra must av dem.

Runt om i landet finns det många musterier som erbjuder att man lämnar in sin frukt. Musteriernas kapacitet varierar, så i kontakten med dem kan det vara bra att ställa följande frågor:

  • Hur många kilo rekommenderar de att man minst tar med sig?
  • Vilka kärl rekommenderar de att man fyller musten i?
  • Kan musteriet pastörisera?

Vilka äpplen kan man musta
En regel är att de äpplen som är mogna eller på gränsen till mogna passar bra att musta. Smakar äpplet gott blir musten god likaså. Har äpplena mögelangrepp bör man, med god marginal skära bort det. Ruttna äpplen lämpar sig inte alls. Undvik att plocka frukt från beteshagar där det gått t.ex. kor, hästar eller andra djur. Risken finns då att frukten bär med sig avföringsbakterier av olika slag som kan innebära en smittorisk.

Pastöriserad eller inte
Vissa musterier kan pastörisera musten, dvs. hetta upp den för att ta död på bakterier för att på så sätt förlänga hållbarheten. Alternativt fryser man in musten (i kärl som det finns plats för musten att expandera i då den fryser), eller tillsätter någon form av konserveringsmedel. Pastöriserad must, oöppnad, håller ungefär ett år i rumstemperatur. Färskpressad must jäser däremot efter några dagar.

Blanda gärna
Har man möjlighet att prova sig fram och blanda olika äppelsorter kan det ge oväntat goda smaksensationer. Säkert är att oavsett att musten blir ganska koncentrerad, varför man med fördel kan späda ut den med lite vatten.
 

God skörd! 

Gamla fönster är riktiga energitjuvar och står för upp till 35% av hemmets totala energiläckage. Dessutom gör kallraset att innetemperaturen upplevs ännu kallare och många vrider därför upp värmen högre än nödvändigt. På kort sikt ger ett fönsterbyte ett betydligt behagligare inneklimat med jämnare temperatur både sommar och vinter och på lite längre sikt kommer även ekonomin att gynnas av detta. Nya fönster betalar sig normalt sett på mellan 10-15 år. Det kan gå betydligt fortare än så om de gamla fönstren är i dåligt skick.

När man väljer nya fönster finns det några saker som kan vara bra att känna till.

CE-märkning

Välj alltid fönster som är CE-märkta. Då vet man att fönstret är testat och godkänt både ur miljö- och funktionshänseende. Inom CE-märkningen finns det olika klasser som bland annat reglerar hur energieffektivt fönstret är.

U-värde

Ett fönsters u-värde visar hur pass energisnålt fönstret är. Man räknar in både fönsterkvalité, karm och tätning för att få fram ett så lågt värde som möjligt. På gamla fönster ligger u-värdet ofta kring 3,0 eller högre och på ett modernt energifönster hamnar man på omkring 0,7.

Materialval

Olika material har olika egenskaper. Fortfarande väljer många träfönster som ju naturligtvis är snyggt och som av tradition passar många äldre hus och villor. Träfönster kräver med tiden ett visst underhåll. Bygger man nytt eller bor i ett sten- eller tegelhus kan ett aluminiumfönster vara ett bra alternativ med enormt lång livslängd. På marknaden förekommer också ett antal aktörer som tillverkar och säljer PVC-fönster. Ur energisynpunkt och rent funktionsmässigt är plast ett bra material men man ska vara medveten om att känslan och utseendet inte går att likställa med ett äkta träfönster.

Öppning

Vilken typ av hängning ska fönstret ha? Det finns normalt sett fyra alternativ att välja på: inåtgående, utåtgående, vridfönster och sideswingfönster.
Vilket du väljer avgörs bland annat av hur lätt du vill komma åt fönstret utifrån för till exempel fönsterputsning.

Läs om hur du själv byter fönster och dörr. 

Fina fönster och tillbehör hittar du här.