Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Massor av roliga mässor!

Även under hösten vimlar det av roliga mässor runt om i landet. Inredning, bygg och trädgård är numera ämnen som lockar mässpublik året om. Besök gärna någon av nedanstående mässor och hitta inspiration och få smarta tips inför alla kommande projekt där hemma.

Bomässan  

Bomässan är en renodlad mässa för hem och trädgård. Anordnas på ett flertal platser runt om i landet under hösten. 

Karlstad 4-6 september  

Linköping 11-13 september

Karlskrona 18-20 september

Lidköping 2-4 oktober

Borås 9-11 oktober

Grebbestad 16-18 oktober

Halmstad 23-25 oktober

Uppsala 30 oktober – 1 november

Gävle 6-8 november

Eskilstuna 13-15 november

 

Hem, Villa & Bostadsrätt 

Stor boendemässa med produkter för hela hemmet. En mötesplats för dig som ska renovera, bygga om eller vill ha ny inspiration.

Göteborg 10-13 september

Stockholm 8-11 oktober

 

Villafamiljens mässa Skövde, 18-20 september 

En mässa där alla som bor i villa kan få idéer, tips och inspiration.

 

Byggabo Västerås, 18-20 september 

Under en helg samlas alla olika aktörer inom projektering, nyheter, inredning, ekonomi, berörda myndigheter, underhåll och drift. På byggabo finns även en Street Market där du kan fynda bland lokala råvaror och genuint hantverk.

Äntligen höst!

Kliar det i fingrarna efter nya byggprojekt? Även om semestern är slut för de flesta så är ju hösten full av helger där den byggsugne kan få utlopp för sin skaparlusta. På hösten kan det också vara bra att se över sitt hus inför vintern. Tak, fasad, fönster och dörrar kan behöva ses över så att inte de kalla månaderna blir kallare än nödvändigt.

För den som vill förlänga utomhussäsongen kan en murad grill eller varför inte ett helt utekök vara ett perfekt byggprojekt innan det blir för kallt för att mura. Den som verkligen vill lyxa till sin matlagning bygger naturligtvis en egen varmrök. Egenrökt fisk eller fläsk är en oförglömlig smakupplevelse!

Behöver ni få hjälp med instruktioner och inspiration så besök gärna sidan med utkast från Hemmafixarbibeln där många av de vanligaste projekten finns med.

Montera ytterdörr och fönster 

Lägga tegeltak 

Utekök 

Varmrök 

Murad grill 

Hemmafixarbibeln 

 

Har du målningsprojekt ute? Passa på att göra det nu medan temperaturen tillåter. För så snart termometern visar under +5°C är det försent.

Låg temperatur och fukt i luften förlänger torktiden.
För att få ett bra resultat vid målning utomhus finns det ett par tumregler att hålla sig till. 
Oavsett vilken temperatur man ska måla i ska det vara torrt i luften. 
Särskilt, så här års då luftfuktigheten stiger på kvällar och nätter, kan det vara särskilt lönsamt att vänta några timmar på förmiddagen innan man målar så att morgondaggen torkat upp. 
Lika viktigt är det därför att avsluta målningen i god tid så att färgen blir så kallat dammtorr innan fukten och kylan kryper på igen. 

Just kyla är också en parameter i samanhanget. Vattenburna färger ska helst inte målas om temperaturen understiger +5°C

Men ännu är det alltså gynnsamt att måla ute, så länge det är torrt och lagom temperatur i luften!

Missa inte Formex!

Just nu pågår Formex ute på Älvsjömässan. För alla Er som gillar inredning är detta en av årets absoluta höjdpunkter. Höstens tema kallas Nordic Essence. På mässan möts man av nordiskt inspirerade utställningar och restauranger med nordiska smaker. Maten är ekologisk och utgår från perspektivet ”Från jord till bord”.

Så, frigör några timmar eller varför inte en hel dag och förlora Er bland all fantastisk inredning.

Formex är öppet idag fram till 19.00, fredag 09.30 – 18.00 och på lördag 09.30 – 17.00.

Läs mer om vad som händer på Formex.

 

Kalla det sensommar eller tidig höst- oavsett – så här års, från och med slutet av augusti fram tills tjälen ger sig tillkänna, är det en alldeles utmärkt tid att plantera!

Att plantera så här års har sina fördelar. Marken är ljummen och jorden håller sig jämnt fuktig.
Därför har växterna väldigt goda förutsättningar att etablera sig snabbare. Växterna får en bättre start helt enkelt tack vare en mer gynnsam miljö.

Passa på att plantera blomsterlökar som t.ex. tulpaner, allium, snödroppar och liljor.

Gräv en grop till lökarna. Planteringsdjupet  bör vara lökens dubbla höjd. Se till att jorden är väl dränerad, annars riskerar löken att ruttna om den blir för blöt, och sätt ner den med den spetsiga änden uppåt.  Ju fler lökar man sätter i grupp desto fylligare upplevs såklart blomningen i vår men sisådär 5-10 lökar ihop är en lagom tumregel.   

Perenner lämpar sig också bra att plantera nu. Har man egna plantor kan man också passa på att föröka dem genom att dela dem.  Av en stor planta kan man göra hundratals plantor som man sedan kan plantera om eller varför inte dela med sig av till vänner!

Träd och buskar av olika slag, detsamma gäller för dem. En tidig etablering redan i höst gör att trädet kan lägga all energi på att stärka rotsystemet istället för, om man planterar tidigare på säsongen, fokusera på att bilda knoppar.
 

Så förläng känslan av sommar- planera, botanisera ute i handeln OCH plantera redan nu vad du vill se bära frukt och blomma nästa säsong.