Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Det är nu det händer

I veckan som kommer är det många som äntligen får gå på semester. Allt ska hinnas med under  kanske fem intensiva sommarveckor. Taket ska läggas om, trallen byggas ut och det är dags att förverkliga det nya Attefallshuset. Samtidigt ska ska släkt och vänner hinna besökas och alla de där väntande böckerna ska hinna läsas. Puh! Tänk att det finns ett så tråkigt ord som semesterstress. 
 
Gör det som är roligt.
Kanske kan vi klara oss utan den stora trallen i sommar och ha det som helgprojekt under hösten istället? Är det värt pengarna att leja bort takbytet och bara sitta i solen och titta på när nån annan gör jobbet?
Däremot kan ett nytt utekök bli sommarens pärla och ett projekt man faktiskt hinner med och stolt kan få visa upp när det kommer besök. Att bygga odlingslådor och sen få skörda sina egna jordgubbar, det är kanske på den nivån semesterns hemmafixarprojekt ligger?
 
Hur som helst. Slit inte ut Er på tröttsamma byggen i sommar utan njut av ledigheten och gör bara sånt som är roligt! 
 
Trevlig sommar!

Det finns många sätt att sammanfoga  eller skarva trästycken med varandra. En väldigt enkel och användbar teknik är den så kallade halvt i halvt. Den bygger på att trästyckena som ska mötas tas ur till hälften och sammanfogas med varandra vid urtagningen.

Halvt i halvt kan man använda sig av om man t.ex. ska bygga ett räcke till en altan eller brygga. Då använder man tekniken till att göra ett klassiskt kryssräcke, ett kryss mellan stolparna.
 
Tekniken fungerar också väldigt bra om man ska bygga egna ramar. Då gör man urtagningen halvt  i halvt i ramens hörn. 
 
Användbar sammanfogning
 
  • Lägg trästyckena som ska sammanfogas över varandra och rita en markering var de ska sammanfogas. Markera både bredden men också djupet. Djupet är alltså halva tjockleken på virket. 
  • Såga sedan innanför linjerna ner till djupmarkeringen och hugg sedan ur med stämjärn och hammare. Ta ur lite i taget eftersom det annars är risk att det går ut för stora bitar, mer än du önskar.
  • Slipa bort alla ojämnheter med slippapper.
  • Gör likadant med det andra trästycket. Kontrollera med jämna mellanrum så att passformen stämmer, att de båda trästyckena passar i varandra. Behöver man förstärka sammanfogningen kan man limma eller skruva skarven. 
 
 
 
 

Drömprojektet nummer ett

För många är pool den ultimata lyxen och säg den barnfamilj som inte har den allra högst upp på önskelistan för det egna hemmet.
Tekniken kring poolbyggen och skötseln när man väl är igång är idag ganska enkel. Tar man bara hjälp med grävningen klarar de allra flesta av poolbygget själva. Underhåll sker med moderna reningsverk som i stort sett sköter sig själva.
Alltså, inget att tveka på om man har en lämplig tomt och har sparat ihop till de pengar som krävs.
Det finns några bra saker att känna till innan man drar igång projekteringen.
 
Bygglov, marklov, anmälan
För de allra flesta krävs inget bygglov när man bygger pool på sin tomt. Undantag finns om man planerar att förändra höjder på tomten eller exempelvis vill ha ett plank i närheten av poolen. Kolla med byggnadsnämnden i din kommun vad som gäller för just ditt bygge.
 
Säkerhet
Lagstiftningen kring poolsäkerhet är tydlig och relativt omfattande. det är du som fastighetsägare som ansvarar för att lagen följs och att olyckor i mesta möjliga mån förhindras. Alla fasta pooler måste vara omgärdade av ett minst 90 centimeter högt skydd där barn inte ska kunna klättra över. Besök gärna boverkets hemsida för att läsa mer.
 
Tänk efter före och gå in väl förberedd i ert poolprojekt så att det verkligen blir familjens stora samlingspunkt och inte en källa till problem och stora kostnader.
 
Hur blev midsommarfirandet? Intogs sillen under klarblå himmel eller i regn? 
Att bygga ett enkelt skydd-ett tak över altanen eller uteplatsen kan vara en tacksam  investering för såväl solens strålar som piskande regn.
 
Stabil förankring
Stolparna behöver en stabil och säker förankring i marken. Om marken är lätt att gräva i kan man för enkelhetens skull köpa färdiga plintar och sänka ner i vilka man sedan fäster stolparna. 
 
Stolpar och regelverk
Tänk på att ge taket en viss lutning så att vattnet får en naturlig avrinning och att snö inte blir liggandes vintertid. Takbjälkar och bärlinor kan med fördel fästas med byggvinklar. 
 
Kanalplast
Kanalplast är en användbar produkt som är relativt lättarbetad. Det är UV-beständiga plastskivor som kan kapas i önskad längd och bredd med en fogsvans. Olika fabrikat har olika monteringsalternativ, men vanligtvis bygger det på aluminiumprofiler som man fäster ihop skivorna med.
 
Tänk på att större konstruktioner ovan mark kan kräva bygglov varför du alltid bör förhöra dig hos din kommun vad som gäller för just ditt bygge. 
 
Dina grannar också rätt att tycka till om förändringar varför de också bör bli tillfrågade.
 

Ordning och reda

Ett gammalt charmigt hus som man själv får renovera efter eget tycke och smak är många svenskars högsta dröm. Att få bestämma helt själv hur kök, badrum och alla andra rum ska se ut och vilka material som ska användas är ett otroligt roligt jobb och ett projekt man aldrig glömmer. Men många misstar sig tyvärr också på vilket oerhört arbete som ligger bakom ett lyckat husprojekt. Den som vet i vilken ordning saker och ting bör göras och kan uppskatta tidsåtgången på ett rimligt sätt har dock alla möjligheter att lyckas och verkligen få sitt drömhus förverkligat. Här kommer en checklista för i vilken ordning man bör prioritera sitt bygge.
 
-Tak. Tätt tak är alltid första prioritet för ett hus. Det spelar liksom ingen roll om man lägger tid och pengar på snygga detaljer om allt sen förstörs av ett läckande tak. Om man vet med sig att taket inte håller måttet, fixa direkt, och fundera över om det inte är dags att byta material på yttertaket till ett modernt plåt- eller betongtegeltak. 
Först när taket på ditt hus är tätt kommer du att sova riktigt gott!
 
-Grund. Precis som med taket är en bra, stabil och torr grund en förutsättning för att resten av huset ska kännas trevligt att bo i. En fuktig grund ger ofta upphov till mögel som i sin tur kan skapa ohälsa för oss människor, speciellt barn. Idag finns det flera nya spännande system för att få bort fukt ur källarväggar och grunder utan att man behöver gräva upp hela tomten för att dränera om.
 
-Fönster och fasad. När tak och grund är säkrade är det dags för fönster, dörrar och fasad. De allra flesta av oss är rätt ointresserade av att hålla på med underhåll så satsa på kvalitetsfönster och dörrar och fundera gärna över om en mer lättskött fasadbeklädnad vore nåt för Er familj. Tänk dock på att både byte av fönster och fasadmaterial kan vara bygglovspliktigt. Kolla med din kommun vad som gäller.
 
När ovanstående punkter är avklarade kommer resten av husprojektet kännas betydligt mycket lättare och man har samtidigt höjt värdet på sin fastighet med åtskilliga tusentals kronor.