Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Det är nu det händer

I veckan som kommer är det många som äntligen får gå på semester. Allt ska hinnas med under  kanske fem intensiva sommarveckor. Taket ska läggas om, trallen byggas ut och det är dags att förverkliga det nya Attefallshuset. Samtidigt ska ska släkt och vänner hinna besökas och alla de där väntande böckerna ska hinna läsas. Puh! Tänk att det finns ett så tråkigt ord som semesterstress. 
 
Gör det som är roligt.
Kanske kan vi klara oss utan den stora trallen i sommar och ha det som helgprojekt under hösten istället? Är det värt pengarna att leja bort takbytet och bara sitta i solen och titta på när nån annan gör jobbet?
Däremot kan ett nytt utekök bli sommarens pärla och ett projekt man faktiskt hinner med och stolt kan få visa upp när det kommer besök. Att bygga odlingslådor och sen få skörda sina egna jordgubbar, det är kanske på den nivån semesterns hemmafixarprojekt ligger?
 
Hur som helst. Slit inte ut Er på tröttsamma byggen i sommar utan njut av ledigheten och gör bara sånt som är roligt! 
 
Trevlig sommar!

Det finns många sätt att sammanfoga  eller skarva trästycken med varandra. En väldigt enkel och användbar teknik är den så kallade halvt i halvt. Den bygger på att trästyckena som ska mötas tas ur till hälften och sammanfogas med varandra vid urtagningen.

Halvt i halvt kan man använda sig av om man t.ex. ska bygga ett räcke till en altan eller brygga. Då använder man tekniken till att göra ett klassiskt kryssräcke, ett kryss mellan stolparna.
 
Tekniken fungerar också väldigt bra om man ska bygga egna ramar. Då gör man urtagningen halvt  i halvt i ramens hörn. 
 
Användbar sammanfogning
 
  • Lägg trästyckena som ska sammanfogas över varandra och rita en markering var de ska sammanfogas. Markera både bredden men också djupet. Djupet är alltså halva tjockleken på virket. 
  • Såga sedan innanför linjerna ner till djupmarkeringen och hugg sedan ur med stämjärn och hammare. Ta ur lite i taget eftersom det annars är risk att det går ut för stora bitar, mer än du önskar.
  • Slipa bort alla ojämnheter med slippapper.
  • Gör likadant med det andra trästycket. Kontrollera med jämna mellanrum så att passformen stämmer, att de båda trästyckena passar i varandra. Behöver man förstärka sammanfogningen kan man limma eller skruva skarven.