Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Nästa vecka odlar Äntligen Hemma mitt i Stockholms city!

MARTIN tar tillvara på gamla fina smårutiga fönster och bygger ett odlingsskåp av dem. Skåpet kan anpassas i storlek för såväl den större odlingen som för den lilla täppan, kanske på balkongen eller innergården. ANDERS STÅLHAND rycker sedan in och tipsar om vad man med fördel kan odla för ätbart, anpassat för en plats i stan. Martin visar också på tekniken att plugga för att sammanfoga trästycken. Resultatet blir en vacker skärbräda. 

HANNA BASTIN och TRILLINGARNA ROBIN, PATRIK ochMIKAEL WADENHOLT tar sig an ett vanligt problem: unga vuxna som blir kvar i föräldrahemmet allt längre upp i åldrarna. Tillsammans inreder de och skräddarsyr ett boende i en källare, ger tips om hur man ökar ljusinsläpp, bygger funktionell arbetsplats och tänker inredning för en ung man som ska slussa ut på egna ben. KARIN MANNERSTÅL förvandlar vanliga enfärgade byråer med hjälp av kontaktplast. 

TV4 på tisdag klockan 20.00.

 

Juni månad närmar sig med stormsteg, och det är en väldigt bra period att plantera nytt i trädgården. Det finns mycket att välja på i butikerna och jorden börjar bli ljummen och växterna får då lättare att etablera sig. Ska du t.ex. plantera nya fruktträd finns det några generella råd att följa.

Gropen som trädet ska planteras i har t.ex. stor betydelse för hur bra och snabbt trädet kan etablera sig på platsen.

Gropen bör framför allt vara relativt stor. Ju större gropen är desto lättare har trädet att etablera sig. Den kan gärna vara upp emot en meter bred och snudd på lika djup. Jordmånen där trädet ska stå avgör delvis stoleken. Är jordmånen väldigt hård får man hjälpa trädet med större grop eftersom dess rötter annars får tuffare att tränga igenom. Oavsett gropens storlek kan man även hjälpa rötterna med att luckra upp väggarna i planteringsgropen lite. Blanda sedan den befintliga jorden med planteringsjord för att ge trädet lite extra, ny näring.

Tips! Det är bra om trädets rötter har fått chans att dra mycket vatten innan det planteras. Ställ därför gärna trädet i en bytta med vatten innan det planteras i gropen. På så sätt kan man vara lugn med att rötterna är fuktiga vid planteringen.

Passa på att slå ner en stolpe eller stödkäpp i gropen som trädet sedan kan stöttas emot. Stolpen ska vara lika hög som stammen, alltså inte för hög så den stör trädets grenverk när det växer.

Ställ ner trädet i planteringsgropen. Glöm för all del inte bort att ta bort krukan trädet odlats i!
Plantera trädet på samma djup som det stod i krukan, dvs. så att förädlingsstället fortsatt hamnar ovan jord. Fyll succesivt på med jord. Stampa sedan jorden aningens och fyll på ytterligare.

Tips! Eftersom jorden man planterat i kan sätta sig och sjunka med tiden kan man plantera trädet aningens högre än omkringliggande marknivå. 

Bind avslutningsvis fast stammen i stolpen med ett mjukt band och täck stammen med ett stamskydd som hindrar gnagare från att skada stammen.

Vattna igen!