Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Rätt klädd

Att vara rätt klädd när man bygger och fixar där hemma är inte bara viktigt rent säkerhetsmässigt utan gör även att jobbet går snabbare och blir roligare. För den som målar eller snickrar kommer här några användbara tips gällande klädsel.

Byxor

Snickarbyxor bör vara i ett tåligt tyg och ha plats för tumstock, penna och lösa skruvar. Inbyggda knäskydd är ovärderligt för att kunna arbeta effektivt och utan ömmande knän. Samma utrustning gäller för målarbyxor som dock bör vara gjorda i ett tunnare tyg då måleriarbeten oftast sker i relativt varma utrymmen.

 

Skor

Skippa gympadojorna. Satsa istället på ett par rejäla skor med spiktrampskydd och stålhätta. Trampa på en rostig spik gör man bara en gång i livet…

 

Handskar

Idag finns en uppsjö av smarta och bekväma handskar för alla tänkbara typer av arbeten. Jobbar man med starkt vibrerande maskiner finns det specialhandskar för det och ska man måla finns det smarta tunna handskar som passar bra för den typen av arbete. Se till att köpa rätt storlek och undvik framförallt alltför stora, fladdriga och billiga bensinmackshandskar. De kan bli en riktig skadefälla om de fastnar i en roterande såg eller borrmaskin. Hitta bra exempel på handskar här.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

 

För huvudet

Om man är flera personer som arbetar samtidigt och på olika höjd är skyddshjälm naturligtvis ett alldeles utmärkt skydd. Minsta lilla skruvmejsel kan ge svåra skador om den tappas från en stege till exempel. På vanliga byggarbetsplatser är det idag lag på att man måste använda hjälm och detta är något även vi hemmafixare bör anamma.

För målaren är en mössa eller keps ett bra och billigt skydd för den som vill undvika att få håret fullt av färgstänk.

 

Övrigt skydd

Skyddsglasögon är naturligtvis en självklarhet om man jobbar med elektriska sågar eller liknande maskiner. Hörselkåpor likaså. Prova gärna att använda både glasögon och hörselkåpor när du spikar. Man kan slappna av och arbetet känns betydligt mycket lättare när man är säkert klädd.

 

 

 

Flaggan i topp!

En hissad flagga vajande mot en klarblå himmel ger härliga associationer till fest och firande. Men det är inte ovanligt att många väljer att, i alla fall sommartid, ha som tradition att hissa fanan varje dag.

Nu följer också en tid med många allmänna flaggdagar. Redan nu på påskdagen den 5 april infaller en, och fler följer inom kort. Så, kanske är det dags att uppdatera sin tomt med en egen stång. 

Att själv resa en flaggstång är inte så svårt. Monteringen är vanligtvis väldigt enkel, har man t.ex. ett berg att förankra stångens fäste i underlättar det. Stängerna är också ofta tillverkade i PVC som gör att de inte blir så tunga. I Hemmafixarbibeln finns det enkla beskrivningar på hur ett montage kan göras.

Bor man i lägenhet och inte har någon tomt att ställa en stång på finns det fasadflaggor man kan montera. Klicka här för att se olika typer.

Här följer en lista över 2015 års allmänna flaggdagar:

1 januari                                         Nyårsdagen
28 januari                                       H.M Konung Carl XVI Gustafs namnsdag
12 mars                                         H.K.H Kronprinsessan Victorias namnsdag
5 april                                            Påskdagen
30 april                                          H.M Konung Carl XVI Gustafs födelsedag
1 maj                                             1 maj
24 maj                                           Pingstdagen
6 juni                                             Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag
20 juni                                           Midsommardagen
14 juli                                            H.K.H Kronprinsessan Victorias födelsedag
8 augusti                                       H.M. Drottning Silvias namnsdag
(Här infaller flaggdag under valår)
24 oktober                                     FN-dagen
6 november                                   Gustav Adolfsdagen
10 december                               Nobeldagen
23 december                               H.M. Drottning Silvias födelsedag
25 december                               Juldagen

Bygg uppåt!

I Stockholm är snittytan på en villatomt cirka 600 kvm. Det betyder att för de flesta är möjligheterna att kunna bygga ut sitt hus väldigt begränsade. Men man kanske trivs så bra i sitt hus och med sina grannar att en flytt när familjen växer ändå inte känns som en bra lösning. Då får man tänka lite annorlunda istället och bygga uppåt.

I stort sett alla hus och villor går att förstora genom ett taklyft där en helt ny våning placeras ovanpå den befintliga bottenvåningen.

Det finns ett antal firmor runt om i Sverige som sysslar med taklyft åt privatpersoner. Det man bör tänka på när man väljer leverantör är att välja någon som har lång erfarenhet och som erbjuder bra garantier när jobbet väl är utfört. Prismässigt är det ingen större skillnad mellan de olika firmorna som idag verkar på marknaden.

Innan man sätter igång med sitt taklyftsprojekt finns det några saker som är bra att tänka på:

  • Kontrollera detaljplanen med kommunen. Bygglov krävs för den här typen av utbyggnad.
  • Stäm av med grannarna. Bygget blir bara lyckat om även grannarna är nöjda.
  • Fundera över trappans placering. Försök placera trappan centralt.
  • Om skorstenen ska vara kvar måste den förlängas.
  • Om du har lösull på vinden idag, kontakta en insprutnings-/utsugningsfirma för att kontrollera om lösullen kan återanvändas.

Egen arbetsinsats

De flesta taklyftsfirmor sysslar bara med just taklyft. Det betyder att när din nya våning står på plats och taket är tätt börjar ett omfattande jobb med att få den gamla och den nya delen av huset att smälta ihop till en enhet. Många tar hjälp av snickare och andra hantverkare men mycket kan man faktiskt göra själv om lusten och kunskapen finns. Vanliga exempel på moment som tillkommer efter ett takluft.

  • Byte av ytterpanel. För att få de olika husdelarna att hänga ihop byter många panelen på hela huset.
  • Fönsterbyte. I den nya delen sitter det nya moderna fönster. Det kanske är läge att byta fönster även i den gamla husdelen.

Läs mer om byte av ytterpanel.

Läs mer om byte av fönster.

Kostnader

Det är naturligtvis svårt att säga exakt vad ett taklyft kostar. Materialval, konstruktion och hur stor egen arbetsinsats man lägger till är avgörande för hur ekonomin ser ut. Ett riktvärde för de flesta taklyft är dock runt 10.000:-/kvm.

För de som bor i lite större städer är detta alltså inte bara en livskvalitetshöjande åtgärd utan även en bra ekonomisk investering.

"Bild Åtvidabergs Takvåningar"