Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

I tisdagens Äntligen Hemma, TV4 klockan 20.00, snickrar MARTIN TIMELL en bred, sittvänlig altantrappa. Stommen bygger på lättkonstruerade delar som likt en solfjäder monteras ihop.
En härlig trappa att avnjuta sitt morgonkaffe på!

Nya ansikten i Äntligen Hemma.

Vidare får man stifta bekantskap med fyra nya ansikten i programmet. Hanna Bastin är inredare, konstnär och scenograf. Hon har lyckan att arbeta tillsammans med den unika trion, bröderna Robin, Mikael och Patrik Wadenholt.  De är enäggstrillingar, varandras kopior och arbetar till vardags som snickare. Denna kvartett kompletterar Äntligen Hemma-gänget med ytterligare fyra kreativa konstruktörer och inspiratörer. 
Redan bekanta Hanna Wessman gör ett hängande tidningsställ för glossiga magasin och trädgårdsmästare Anders Stålhand inreder ett inglasat uterum med växter som inte bara tål de hetaste sommardagarna utan också vinterns kallaste.

Skepp o hoj!

Nu råder det båtvårdsfrenesi i landet. Dessa veckor börjar båtklubbarna sina sjösättningar och det är många fritidsbåtsägare som arbetar med sina båtar för att få dem fina tills de ska ut på böljan. Har du inte börjat ännu? Här är en snabbguide till vad som kan vara bra att hinna med innan, för att få en lättskött båt under sommaren.
Har man en plastbåt kan man vanligtvis följa dessa steg:

Rengör, polera och vaxa!
 

  1. Tvätta skrovet med ett rengöringsmedel avsett för båtar. All lös smuts behöver tvättas bort. Det man inte tvättar bort har förmåga att krypa fram runt lister eller små skrymslen när man polerar vilket resulterar i mer jobb och att gelcoaten kan repas eller nötas i onödan. Skölj rent med vattenslang. Låt ytan torka innan nästa steg.
  2. Om gelcoatytan är väldigt oxiderad eller mycket smutsig kan man stryka på och arbeta in ett lager rubbing på ytan. Rubbing  tvättar också men innehåller dessutom lite slipmedel vilket ger större effekt på en mer sliten yta. Ju mer man rubbar ytan desto blankare blir den.
  3. Polera sedan med polish. Stryk ut för hand, lite i taget, låt torka och putsa sedan bort. Nu är båten helt ren!.
  4. Avslutningsvis, vaxa skrovet för att få en skyddande yta. Avsluta med att putsa av hela ytan med microfiberduk. Det ger en extra blank yta!
     

Tillverkare av båtvårdsprodukter har olika rekommendationer vilka medel som verkar bra med varandra liksom hur de ska appliceras.

Det finns också båtvårdsprodukter som kombinerar flera av ovan nämnda som alltså rengör, rubbar, polerar och skyddar på samma gång. Initialt sparar man förstås tid på det, men det får sättas i proportion till att  det kan vara svårare att få en sliten yta riktigt bra liksom att hållbarheten på skyddet kan bli kortare.

Polerdukar, tvättsvampar och andra båttillbehör finns här.