Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Den ultimata förvaringen

Sen urminnes tider har jordkällare fungerat som förvaring för både prylar och mat. Det unika i att utnyttja markens temperatur för att på sommaren hålla en behaglig kyla och på vintern få en frostfri förvaring. Potatis, morötter och vin är exempel på varor som trivs helt perfekt i den svala och jämna temperatur som råder året om oavsett vilket väder som råder utanför.

Dessutom ger jordkällaren ett vackert inslag på tomten då den lilla kullen som bildas kan användas till pulkaåkning på vintern eller annan lek sommartid. Att den sen också är i princip helt underhållsfri för all framtid gör ju beslutet enkelt. Dags för jordkällarbygge!

Det finns naturligtvis enormt många sätt att konstruera och utforma sin jordkällare. En del väljer att utnyttja en redan kuperad tomt och bygger in den i en slänt. Andra väljer att gräva ner jordkällaren en bit under marken. Det vanligaste är ändå att man väljer ut en lämplig hörna av sin tomt och där bygger sin jordkällare ovan mark. Oavsett placering på tomten kommer här några generella råd för dig som i sommar är sugen på ett jordkällarbygge.

Markberedning

För att det inte ska samlas vatten inne i jordkällaren är det viktigt att man ser till att marken inne i, och runt om jordkälleren är väl dränerad. Gräv ut ett område som motsvarar jordkällarens storlek plus cirka en meter utanför själva byggnaden. Som underlag används lämpligen så kallat makadam i storlek 8-16mm. Detta är ett grus som är enkelt att fördela och sedan platta till med en markvibrator.

 

Grund

En jordkällargrund kan göras på många olika sätt. En del väljer att mura med lättklinkerblock vilket ger stor frihet i utformning och design. Det går också att bygga gjutformar och sedan göra grunden av vanlig betong. Detta är ett relativt svårt tillvägagångsätt men ger en väldigt stark konstruktion som tål starkt marktryck. Idag finns även olika byggsatser i lättklinker och betong. Man får då betala ett högre pris men får å andra sidan ett mycket smidigare byggnadssätt.

 

Övertäckning

Själva poängen med jordkälleran är ju det tjocka jordlager som täcker hela grunden. Ju tjockare lager jord desto bättre isoleringsförmåga. Minst 60 cm är att rekommendera. Ett lager cellplast närmast grunden hjälper också till att hålla en jämn temperatur inne i jordkällaren. Avsluta övertäckningen med någon form av vegetation som exempelvis gräs. Innan man täcker över behöver grunden oftast tätas. Alla skarvar mellan betongblocken tätas med fogmassa avsett för utomhusbruk. Man kan också med fördel klä hela ovansidan med kraftig takpapp. Att i efterhand försöka täta en läckande jordkällare är svårt.

Slutligen är det bra att installera någon form av ventilation. Ett enkelt plaströr som når genom hela marklagret duger bra för de flesta.

 

Vill ni lära Er mer om jordkällare? Titta på Äntligen hemma den 12/5 klockan 20.00 på TV4 där Martin och Bosse bygger en fantastisk modern jordkällare.

I tisdagens Äntligen Hemma, TV4 klockan 20.00, snickrar MARTIN TIMELL en bred, sittvänlig altantrappa. Stommen bygger på lättkonstruerade delar som likt en solfjäder monteras ihop.
En härlig trappa att avnjuta sitt morgonkaffe på!

Nya ansikten i Äntligen Hemma.

Vidare får man stifta bekantskap med fyra nya ansikten i programmet. Hanna Bastin är inredare, konstnär och scenograf. Hon har lyckan att arbeta tillsammans med den unika trion, bröderna Robin, Mikael och Patrik Wadenholt.  De är enäggstrillingar, varandras kopior och arbetar till vardags som snickare. Denna kvartett kompletterar Äntligen Hemma-gänget med ytterligare fyra kreativa konstruktörer och inspiratörer. 
Redan bekanta Hanna Wessman gör ett hängande tidningsställ för glossiga magasin och trädgårdsmästare Anders Stålhand inreder ett inglasat uterum med växter som inte bara tål de hetaste sommardagarna utan också vinterns kallaste.

Skepp o hoj!

Nu råder det båtvårdsfrenesi i landet. Dessa veckor börjar båtklubbarna sina sjösättningar och det är många fritidsbåtsägare som arbetar med sina båtar för att få dem fina tills de ska ut på böljan. Har du inte börjat ännu? Här är en snabbguide till vad som kan vara bra att hinna med innan, för att få en lättskött båt under sommaren.
Har man en plastbåt kan man vanligtvis följa dessa steg:

Rengör, polera och vaxa!
 

  1. Tvätta skrovet med ett rengöringsmedel avsett för båtar. All lös smuts behöver tvättas bort. Det man inte tvättar bort har förmåga att krypa fram runt lister eller små skrymslen när man polerar vilket resulterar i mer jobb och att gelcoaten kan repas eller nötas i onödan. Skölj rent med vattenslang. Låt ytan torka innan nästa steg.
  2. Om gelcoatytan är väldigt oxiderad eller mycket smutsig kan man stryka på och arbeta in ett lager rubbing på ytan. Rubbing  tvättar också men innehåller dessutom lite slipmedel vilket ger större effekt på en mer sliten yta. Ju mer man rubbar ytan desto blankare blir den.
  3. Polera sedan med polish. Stryk ut för hand, lite i taget, låt torka och putsa sedan bort. Nu är båten helt ren!.
  4. Avslutningsvis, vaxa skrovet för att få en skyddande yta. Avsluta med att putsa av hela ytan med microfiberduk. Det ger en extra blank yta!
     

Tillverkare av båtvårdsprodukter har olika rekommendationer vilka medel som verkar bra med varandra liksom hur de ska appliceras.

Det finns också båtvårdsprodukter som kombinerar flera av ovan nämnda som alltså rengör, rubbar, polerar och skyddar på samma gång. Initialt sparar man förstås tid på det, men det får sättas i proportion till att  det kan vara svårare att få en sliten yta riktigt bra liksom att hållbarheten på skyddet kan bli kortare.

Polerdukar, tvättsvampar och andra båttillbehör finns här.

Balkongen, ett härligt extra rum som kan bli en riktigt lummig plats med ganska enkla medel.
Men innan du börjar inreda med växter, kika på listan nedan. Det finns några saker att ta i beaktande innan man sätter i gång.

  • Din hyresvärd eller bostadsrättsförening har vanligtvis regler för vad som gäller för odlingar på balkonger. Generellt brukar de kräva att t. ex. blomlådor hängs innanför balkongräcket, inte utanpå. Risken finns trots allt att lådorna kan trilla ner.
  • Tänk på att odlingslådor kan bli mycket tunga, särskilt vid större jordvolym och då jorden är vattenbegjuten. Vad säger föreningen eller värden om det, om balkongens hållbarhet?
  • Ställ aldrig odlingslådor eller krukor direkt på betonggolv eftersom det kan ge fula märken som är svåra att få bort. Lägg gärna trall eller ställ dem på plastfat.
  • Välj krukor som tål att stå ute på vintern, som inte spricker. Bor man i lägenhet kanske man inte har utrymme nog att förvara krukor frostfritt.

Vilka växter ska man välja?

Väder, vind men framförallt väderstreck har avgörande betydelse för lyckad skörd och grönska.
Anpassa växterna efter vilket väderstreck balkongen ligger i. Det avgör vilka växter som kommer att trivas där. Välj också växter efter hur tåliga de är mot starka vindar.

Har man en inglasad balkong ges helt andra förutsättningar vid valet av växter. Vanligtvis blir en inglasad balkong väldig het under soliga sommardagar. Jorden torkar också ut snabbare av värmen varför man får ta hänsyn även till det. Medelhavsväxter har bra egenskaper för att passa på den inglasade balkongen. Dels klarar de hettan, men dessutom klarar de i många fall att stå ute även vintertid eftersom den kalla perioden i Medelhavsklimatet liknar den på den inglasade balkongen.
 

Ska du odla på balkong, kika in här om du är på jakt efter blomlådor.

Står du inför det spännande projektet att anlägga en trädgård i vår och sommar? Eller kanske göra om den du har? Då finns de några saker som kan vara bra att ha i åtanke innan du sätter igång.
Ställ dig några elementära frågor, så kommer svaren leda dig på rätt spår i hur du ska välja stil och funktion.

- På vilket sätt och när vill jag använda min trädgård?
Vill jag ha en plats för vila och rekreation eller för många olika aktiviteter får jag planera trädgårdens funktion efter det. Kanske vill jag dela upp trädgården i olika rum för olika sinnestämningar eller behöver jag en gräsmatta som tål grannskapets fotbollsturneringar.

- När på året kommer jag att nyttja min trädgård mest?
Är jag bortrest mitt under högsommaren bör jag välja växtsorter därefter, så att de sorter jag valt blommar och är som vackrast då jag är på hemmaplan.

- Hur mycket tid är jag beredd att lägga på trädgårdsskötsel?
En trädgård som väcker grannarnas avund vill väl alla ha. Men rannsaka gärna dig själv hur gröna fingrar du egentligen har. Det är att kasta pengar i sjön om du satsar på unika växtsorter som du sedan inte har varken tid eller kunskap att sköta om.

Den stora kostnaden för trädgårdsanläggning är vanligtvis inte materialet man bygger med, utan det är maskiner och arbetskraft. Är du en hemmafixare och gör det mesta av anläggningsarbetet själv kan du spara många sköna kronor.

Tänk på att:

- Det är oftast dyrt att göra en kuperad trädgård flack.
Att plana ut en kuperad mark tar oftast längre tid än att göra tvärt om. Har du dessutom lagt ut arbetet på entreprenad kan det lätt dra iväg kostnadsmässigt.  

- Maskiner och arbetskraft kostar.
Markarbeten som att anlägga sten- och grusgångar eller liknande ör kostsamma projekt. Det beror vanligtvis inte på dyra material utan tiden och arbetskraften som utför det.

- Välj hellre vanligt förekommande växter än unika.
Man gör klokt i att välja vanligare växter än unika eftersom de är lättare att få tag på och således är billigare.


Produkter för trädgårdsskötsel för både de med eller utan gröna fingrar hittar du här.