Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Natten till söndagen den 29 mars ska vi i Sverige ställa om klockan till sommartid.
Då ska klockan ställas fram en timme, vilket betyder att vi får ljusare kvällar.
En bra minnesregel för att komma ihåg hur klockan ska ställas om är, att inför sommaren ska grillen ”ställas fram”, precis som klockan.
Till hösten, närmare bestämt natten till den 25 oktober, är det dags för vintertid. Då ska grillen, och klockan ”ställas tillbaka”…

Och apropå grillar. Vi svenskar älskar att grilla och laga mat ute på sommaren. Vill du veta hur man bygger ett robust utekök, så finns det beskrivningar i Hemmafixarbibeln  som finns att köpa här på Bolist.

…för alla er som längtat efter ytterligare ett rykande färskt Äntligen Hemma.
Ikväll kl. 20.00 på TV4 är det dags att bänka sig.


Då kan man lära sig hur man lägger in ett massivt trägolv samt se hur Martin Timell dansar(!).
Elsa Billgren gör en resa i tiden, ger en designhistorisk lektion och inreder ett krispigt, pastelligt vardagsrum i 50-talsstil. Anders Stålhand hakar på temat svunna tider och kikar närmare på Begonian, en klassisk 50-talsväxt. Karin Mannerstål gjuter stabila, diamantformade ljusstakar i betong och Hanna Wessman ger inspiration till hur man kan använda sig av läder i inredningar

Trägolv

Trägolv är ett vitt begrepp. Och allt som kallas trägolv är faktiskt inte det i ordets rätta bemärkelse. När man väljer golv behöver man initialt ställa sig frågan vart golvet ska ligga för att utröna hur mycket slitage golvet ska tåla.  

Här följer en snabbguide till några av de vanligaste förekommande golvtyperna i handeln.

Massivt trägolv:
Massiva trägolv kallas de golv som, oavsett om det är t.ex. plankor eller sammansatt kubbparkett,  består av endast ett genomgående träslag.

+ Ger en varm, len och nästan mjuk känsla att gå på.
+ Kan slipas väldigt många gånger tack vare träets tjocklek.
- Påverkas av luftfuktigheten och kan därför "slå sig" och påverkas av yttre förutsättningar. Får lätt stötskador eller hack, men kan å andra sidan lätt repareras.

Lamellparkett:
Lamellparkett kallas de golv som är vanligt förekommande i våra hem. Plankorna har ett skikt av äkta trä ovanpå andra bärare (annat trä eller träfiberskiva).

+ Plankan blir mer formstabil än ett massivt trägolv då träskiktets(slitskiktets) fiberriktning  limmats  på tvärs mot varandra. Det påverkas alltså inte lika mycket av luftfuktigheten som en planka med enbart ett träslag.
+ Finns i många olika utföranden, 2- eller 3-stav, ”Holländskt” etc.
+ Träskiktet är vanligtvis 2,5 mm tjockt, varför det kan slipas ett par gånger.
- Får liksom ett massivt trägolv lätt skador men kan också lagas med gott resultat.

För att ett golv ska få kallas parkett ska lagret med äkta trä (slitskiktet) vara minst 2,5 mm tjockt.

Faner:
Har ett tunt skikt av äkta trä ovanpå annat trä eller träfiberskiva.

+ Ger känslan av ett trägolv trots det tunna träskiktet.
- Skiktet är relativt tunt, ca 1 mm, varför det är för tunt för att kunna slipa det. Ett fanergolv får alltså inte kallas parkett pga. det tunna lagret trä (slitskikt).

Laminatgolv:
Inte äkta trä utan ett laminerat foto eller dekorpapper på en bärare, dvs. någon form av skivmaterial. Ytan har sedan förseglats med ett väldigt slitstarkt ytskikt.
+ Görs vanligtvis väldigt tunna varför de inte bygger så mycket på höjden. Kan läggas ovanpå befintligt golv. Väldigt slitstarkt.
+ Finns i väldigt många utföranden tack vare att dekorpappret går att variera i det oändliga.
- Går ej att slipa och är svårt att laga.
- Upplevs hårdare och ”kallare”  än äkta trägolv.


Läs om hur man lägger ett så kallat klickgolv.

 

Det är tryck på altanen

Även om det idag finns en rad alternativ till det tryckimpregnerade virket när man ska bygga terrasser, altaner och bryggor så väljer ändå det stora flertalet hemmafixare just det tryckimpregnerade virket nu när det äntligen är dags att starta vårens byggprojekt.

Tryckimpregnerat virke är relativt billigt, det är lätt att jobba med, det är hållbart och finns att få tag i på varenda byggmarknad och brädgård runt om i Sverige.

När man ska välja virke finns det några saker som kan vara bra att tänka på.

 • -Välj NTR-klassat virke. Du får då en kvalitetsgaranti på att det är impregnerat på rätt sätt och att träskyddsmedlet har så liten miljöpåverkan som möjligt. NTR-märkningen innebär också att man har rötskyddsgaranti i 20 år.
 • -Om möjligt, välj svenskt virke. Det känns väldigt onödigt att köpa virke som transporterats över hela Europa bara för att eventuellt spara några kronor på sitt bygge.
 • -Allt virke är inte rakt. Kika därför lite extra noga när på väljer plankor och reglar så att du slipper kassera virke bara för att det är snett och vint.

 

Olika klasser

Tryckimpregnerat virke delas in lite olika klasser beroende på hur pass utsatt för vatten den nya konstruktionen kommer att vara.

 • NTR-A

Används till byggen där virket ligger i direkt kontakt med mark eller vatten. NTR-A är också lämpligt till svåråtkomliga konstruktioner där det inte går att på ett enkelt sätt byta ut delar efter hand.

 

 • NTR-AB

Används till byggen som utsätts för väder och vind men som ligger ovan mark. Detta är den absolut vanligaste varianten och används till exempelvis ytskiktet på altaner.

 

 • NTR-M

På väldigt utsatta konstruktioner som står i saltvatten kan man behöva använda NTR-M för att det ska hålla över tid.

 

 • NTR-B

Funkar bra till snickeridetaljer utomhus.

 

Tycker du att det är svårt att räkna ut hur mycket virke det går åt till den nya altanen? Här får du hjälp oavsett vilken form du tänker bygga i.

 

 

 

Varning för sorken!

Att drabbas av skadedjur är naturligtvis aldrig roligt. Det kan exemplvis vara möss eller råttor, eller sorkar.

Martin har ju som sagt drabbats av sorkar som på mycket kort tid kan förstöra stora delar av en trädgård.

Sorken är en råttlliknande gnagare och i Sverige finns det lite olika arter bland annat vattensork , ängssork och åkersork. De lever under jorden och gräver gångar som ligger relativt grunt under markytan. Normalt sett tar dem sig inte in i hus eller förråd.

Sorkens bo är ofta placerat mitt på gräsmattan. Signifikativt för sorkbon och gångar är att det bildas små jordhögar och ihåligheter. Växthus är som sagt ett populärt tillhåll för sorkar då det ofta finns mat att hämta där.

Om du har oturen att drabbas av en kraftig sorkinvasion bör du söka professionell hjälp. Om sorkarna bara är på gång att etablera sig finns det dock några saker man kan göra själv.

 • Klipp gräsmattan ofta. Sorkar trivs bäst i lite högre gräs.
 • Undvik planteringar nära huset eller andra byggnader.
 • Sorkar äter gärna fågelfrö. Mata därför inte fåglar på din egen tomt.
 • Vitlök, gräslök och klocklilja är exempel på växter som sorkar INTE gillar. Plantera gärna dessa runt om i trädgården.
 • Använd morot som bete i en vanlig råttfälla. Det har de flesta sorkar svårt att motstå.

 

Sorkar är tyvärr inte bara ett besvär för att de äter grödor och gräver gångar, de kan tyvärr också sprida

så kallad sorkfeber. Tänk på följande när du handskas med sorkar eller spår efter dem.

 • Använd munskydd då du krattar gräs eller hämtar ved där sorken har varit.
 • Låt inte barn försöka fånga sorkar
 • Använd skyddshandskar vid hantering av döda sorkar, dess avföring eller andra ställen där sorken vistas.