Bergvärmens förbannelse
Många husägare byter idag uppvärmning från oljepanna till bergvärme eller luftvärmepump. De nya moderna uppvärmningssystemen är på många sätt suveräna och de allra flesta kan spara otroligt mycket pengar varje år i form av sänkta energikostnader.
I ett modernt hus funkar också moderna energilösningar oftast väldigt bra. De är konstruerade med ett väldigt tätt skal som sedan värms upp och ventileras med modern teknik. I hus med några år på nacken kan man däremot få problem med fukt och dålig lukt i källare och på ouppvärmda vindar när man byter värmesystem.
Anledningen till detta är egentligen mycket enkel. Äldre hus är ofta konstruerade med en skorsten mitt i huset som ser till att både källare och vind blir uppvärmda och att huset blir ventilerat via självdrag. När man då släcker ner den gamla oljepannan blir skorsten kall och vips så har man en kall och fuktig källare och en vind där det enkelt kan börja växa mögel.
Men självklart kan detta lösas och det behöver sällan bli varken dyrt eller krångligt. För hemmafixaren finns blanda annat följande alternativ.
Fuktig källare
Det vimlar av smarta mobila avfuktare. De placeras centralt i källaren och håller luften torr och fri från mögelpartiklar. Väljer man en avfuktare med lite extra kapacitet är det för de flesta inga problem med att både få ett bra inomhusklimat samtidigt som man enkelt kan torka tvätt på ett par tre timmar.
Alternativt installerar man en så kallad fläktkonvektor. Enkelt uttryckt är det ett element med fläktar.
Konvektorn sätts centralt och ser till att källaren hålls varm och torr.
Vind
En kall och fuktig vind kan leda till mycket onödiga problem. Vid ”rätt” förhållanden börjar det växa mögel och har den väl fått fäste krävs en omfattande sanering för att komma till rätta med möglet.
Det räcker alltså inte med att sätta tallriksventiler i gavlarna och hoppas på att allt ska sköta sig själv.
Det man behöver göra är att redan när oljepannan skrotas installera ett anpassat ventilationssystem som tillför varm torr luft till vindsutrymmet istället för att använda sig av den fuktiga utomhusluften via traditionell gavelventilation.. Det finns några olika varianter av system. Oberoende vad ni väljer, se till att systemet kan känna av luftfuktighet och att det inte tillförs fuktigare luft än vad som redan finns på vinden. Exempel på ett bra beprövat system för detta är Trygghetsvakten.
Exempel på bra produkter för fuktiga utrymmen hittar ni här.