Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Vår och sommar innebär ofta att man är bortrest under långhelger och annan ledighet. Att då förstärka hemmets skydd med bra lås och kanske ett larm är självklart för många. Att hjälpa varandra genom grannsamverkan har också visat sig effektivt. En sak som många dock glömmer är detta med posten och morgontidningen. Det är väldigt enkelt för tjuven att lite snabbt kika i postlåda och konstatera att man verkar vara bortrest. Antingen ska man då hålla på och ställa om sin post hela tiden vilket inte är speciellt praktiskt eller så skaffar man sig en stabil, säker och låsbar postlåda rejält förankrad i marken.

Postlådor finns i väldigt många varianter, allt för att passa till huset och trädgården. En bra postlåda ska vara helt vattentätt och klara av många år utomhus i tufft klimat. Den ska dessutom ha ett bra lås så att man får ha posten ifred och för att som sagt försvåra för inbrottstjuvar.

Själva postlådan kan förankras på lite olika sätt. Har man ett plank eller en annan självklar vägg eller stolpe att montera postlådan på så är det en enkel match som inte kräver någon vidare instruktion. Behöver man däremot ställa postlådan direkt på marken finns det några bra saker att tänka på.

  1. Gräv en rejäl grop, gärna till frostfritt djup.
  2. I gropen häller man betong, armera gärna ner i underliggande mark.
  3. I betongen placeras fyra stycken ben/fästen. Fästena hålls ihop med en förborrad platta som motsvarar botten på postlådan.
  4. Väg noggrant in plattan med vattenpass. En sned platta innebär en sned postlåda.
  5. När betongen stelnat tas plattan bort och postlådan monteras i de fastgjutna fästena.
  6. Ska postlådan monteras i sten eller berg så får man istället borra håll för fästena och fixera med lämplig fästmassa i borrhålen.

 

Lycka till med er nya postlåda och passa gärna på att fynda då vi har kampanjpriser på fina postlådor här på BOLIST.SE.

                                     

Den ultimata verktygslådan!

Självklart ser referenserna lite olika ut beroende på vem man frågar men att ha en välfylld och genomtänkt verktygslåda förenklar livet både till vardags och vid större byggprojekt. Vi tänkte här försöka ge en beskrivning av vad man verkligen behöver och vad man sen kan komplettera med när behoven ökar och plånboken tillåter.

Grundlådan, passar för både lägenhet och villa. Verktyg man behöver för att klara de vanligaste uppgifterna hemma.

-Måttband och tumstock. Måttbandet har fördelen av att oftast kunna mäta lite längre avstånd medan tumstocken oftast är lättare att hantera när man jobbar ensam. Det är egentligen en smaksak vilket man föredrar men både bör finnas i grundlådan. En variant av måttbandet är talmetern. Med talmetern både mäter och markerar man på samma gång.

-Snickarpenna. Håll den skarp så blir strecken alltid exakta. En mer avancerad djuphålsmärkare kan också var väldigt praktisk där den vanliga pennan inte räcker till.

-Knivar och sax. Knivar finns i många specialvarianter för både snickare, målare och rörmokeri. En vanlig vass kniv, typ morakniv, bör man ha liksom en variant med brytblad eller utbytbara rakblad som används där kniven slits hårt. En riktigt rejäl sax är också ovärderlig och känns ofta lite säkrare att använda än kniv.

-Bitsskruvmejsel. Visst kan man samla på sig all världens olika sorters skruvmejslar men de tar stor plats och det blir onödigt dyrt. Köp istället ett handtag med utbytbara bits och det går lätt att komplettera eller byta ut när behoven ändras. Bitsen funkar dessutom perfekt även till skruvdragaren.

-Tänger. Det finns 100-tals olika typer av tänger med mer eller mindre specialanpassat användningsområde. I grundlådan kan det vara bra att ha en avbitartång, en polygrip och en skiftnyckel. Man kan sen fylla på med fler tänger vartefter åren går och behoven ökar.

-Hammare. Även om det inte alls spikas lika mycket längre så är en bra hammare alltid praktisk att ha hemma. Det behöver inte vara den allra största och tyngsta utan det räcker oftast med en lite smidigare och lättare variant.

Sågar. Fogsvans, japansåg och bågfil. Fogsvansen kapar allt byggvirke, japansågen ger perfekta sågsnitt till finliret och bågfilen kapar metall.

-Vattenpass. Ett hederligt 60 cm vattenpass bör finnas i varje hem. Även om man inte bygger något själv så vill man ju att tavlor, speglar, bokhyllor och liknande ska sitta rakt. För den som bygger mycket är ett långpass ovärderligt!

-Enhandstving. Enhandstvingen är den där extra handen man alltid har önskat sig. Allt går lättare om det man ska arbeta med sitter stadigt fast.

-Skruvdragare. Ska man ha bara ett elverktyg så bör det vara en skruvdragare. Med dagens moderna batterier har de blivit extremt starka och mångsidiga redan vid 12 volt. De flesta tillverkare har idag system där samma batteri funkar till många olika typer av verktyg vilket är väldigt praktiskt och ekonomiskt då det endast krävs en laddare och ett eller två batterier till hela verktygsparken.

Utökad verktygslåda. En verktygslåda kan såklart bli i stort sett hur omfattande som helst om intresse, behov och ekonomi tillåter det. Vad gäller lite större verktyg kan det dock vara smart att tänka efter och kanske hyra istället de gånger behovet finns. Då vet man dessutom att man alltid får moderna och funktionsdugliga verktyg.

På önskelistan. En bra kap- och gersåg gör vem som helst till en bättre snickare. Det är lätt att få rätt längd och snitten blir alltid perfekta i rätt vinkel. Kompletterar man sen med en sticksåg så finns det inga byggprojekt i trä som man inte klarar av.

Borrmaskin. Bor man i ett hus med hårdbetongväggar bör man ha en borrhammare i sin verktygslåda. Borrhammaren är effektivare än en vanlig slagborrmaskin och är det enda som fungerar på betong i bärande väggar.

Listan kan som sagt göras i stort sett hur lång som helst med smarta specialverktyg och varianter på sågar, slipmaskiner, knivar, tvingar, stäjärn, multiverktyg och allehanda mätverktyg. Vi återkommer snart här i bloggen med fler verktygstips och hur man bäst använder dem.

Kolla gärna in BOLISTs fina utbud av verktyg, alltid till mycket bra pris.

Vårsol och högtryck

Den fantastiska vårsolen är ett verkligt livselixir för många. Man föds liksom litegrann på nytt igen när det ljusa halvåret tar fart. Tyvärr har solen och ljuset en förmåga att på ett väldigt påtagligt sätt visa upp skavanker och smuts på alltifrån bilen, båten, altanen, utemöblerna och husfasaden. Det kan vara rejält skitigt efter en lång vinter med mycket nederbörd och allt man vill är ju att få vara ute och njuta av det härliga vädret. Sån tur då att någon smart person en gång uppfann högtryckstvätten och att det idag är hur lätt att lyckas med detta mångsidiga multiredskap.

Bil och båt. Att tvätta bilen och båten med högtryckstvätt är enkelt. Börja med att bara spola av allt löst sittande smuts. Koppla sen på lämpligt tvättmedel och tvätta helt rent. Med framförallt båtar ska man vara lite försiktig på teakdäck och andra trädetaljer som kan skadas om man kör med fullt tryck. På moderna högtryckstvättar är det enkelt att reglera trycket direkt i handtaget. Det finns också många olika munstycken, borstar och andra smarta tillbehör som förenklar tvättandet. Självklart passar man på att tvätta vinterdäcken nu i samband med bytet till sommardäck. Däck och fälg mår som allra bäst om de förvaras nytvättade.

Övrig tvätt i trädgård. I stort sett allt kan göras rent med högtryckstvätten. Det är ett kraftfullt redskap och tricket är att använda rätt tillbehör till rätt uppgift. Det säger sig självt att man inte kan köra med fullt tryck rakt på ett trädäck eller en fasad. Det blir visserligen väldigt rent men man riskerar att förstöra underlaget. Till altaner finns det flera olika typer av roterande borstar som tar bort smutsen skonsamt och som inte skadar ytan. Ytor av stenmaterial är extra tacksamma för högtryckstvätt då det går att få rent även ojämna och skrovliga ytor.

Till högtryckstvätten finns även andra praktiska tillbehör. Hängrännor och stuprör går lätt att få rent med en rätt utrustad högtryckstvätt. Det går att spola rent avlopp och andra rör med en för ändamålet anpassad rörspolningssats. För att komma åt högt upp på tak eller husfasad finns det praktiska förlängare för att slippa klättra på stegar eller ställningar. Och så vidare, och så vidare. Högtryckstvätt använd på rätt sätt och med rätt kringutrustning ger ett bättre resultat och sparar enormt mycket tid.

På BOLIST.SE finns ett stort sortiment av både högtryckstvättar och tillbehör.

Trädgården vaknar

Sverige är ett extremt avlångt land med många varierande växtzoner. I norr ligger snön fortfarande tjock medan man i Syd- och Mellansverige har barmark eller åtminstone kan börja skönja gräsmattan under den sista kämpande vårsnön. Men oavsett väderläge så har vintern förlorat och allt vaknar till liv igen. För alla oss med egen trädgård är våren en härlig tid, de första lökväxterna kommer upp, träd och buskar skjuter nya skott och gräsmattan vänder gröna sidan upp igen.

En annan sak som blir återupptäckt på våren är trädgårdskomposten. Där har det under vintern tillverkats fantastisk gödning som nu blir till oslagbart raketbränsle för rabatter och andra odlingar. För den som ännu inte har en egen kompost är det mycket lätt att komma igång. Fixa iordning en bra kompostlåda, det kan vara färdiga varianter i plast eller trä eller så bygger man enkelt en själv. Vill man göra det riktigt enkelt för sig så samlar man bara trädgårdsavfall och gräsklipp i en hög på lämplig plats på tomten och fyller sen på under året med mer och mer växtavfall. Efter två år har man sen finfin näring till trädgården. Oavsett kompostvariant är det viktigt att då och då vända på komposten så att processen hålls igång. En kompost får sen inte bli varken för torr eller för blöt. För att få ett bra flöde med sin kompost bör man ha tre olika kärl eller högar, en där man fyller på med årets växteravfall, en som är i full nedbrytningsfas och en där man hämtar färdig kompostjord i. Det tar alltså två år innan man har hela kedjan färdig men oj vad det är värt det extra jobbet som krävs!

Material till en egen kompost och smarta tillbehör finns såklart på BOLIST.SE.

En väldigt uppskattad trädgårdspryl är en rejäl och stadig skottkärra. Idag finns skottkärror i många olika varianter med alltifrån eldrift till punkteringsfria däck. Just punkteringsfria däck är otroligt smart. Hur många gånger har man inte mötts av ett platt skottkärredäck som antingen måste bytas, lagas eller pumpas? Och det är ju det sista man vill hålla på med just då, satsa på rätt däck. Skottkärror finns som sagt i många varianter och man bör fundera lite när det är dags att skaffa en ny. Kommer man att köra mycket tunga saker som murbruk och stenar bör man såklart satsa på en riktigt rejäl variant som är anpassad för ett hårt liv. Har man inte det behovet utan använder skottkärran mest till att flytta jord eller löv så klarar man sig oftast med en lättare och smidigare modell.

Oavsett vilken skottkärrevariant ni söker finns det många att välja bland på BOLIST.SE.

Dags för vårstädning!

Ljuset är tillbaka! Klockan är inställd på sommar och både människor och natur vaknar till liv igen. Uppåt, framåt! Men den nyfunna solen och det ökande ljuset gör också att den kanske aningens försummade städningen gör sig märkbart påtaglig. Dammråttor, fläckiga fönster och annan gammal smuts gör ingen glad. Alltså, dags för en rejäl uppfräschning av hemmet. Som med det mesta här i livet blir städningen väldigt mycket enklare och ”roligare” om man har rätt grejer och ett välförsett städskåp.

-Dammsugare med Hepafilter. Rätt typ av filter är viktigt så att inte dammet bara yr omkring och flyttas runt. För allergiker och andra känsliga personer är detta finfördelade damm inte alls speciellt hälsosamt. En bra dammsugare med rätt typ av filter är grunden för all städning.

-Microfiberdukar. Mycket av städningen hemma klarar man utan eller åtminstone med väldigt lite rengöringsmedel. För den som vill städa effektivt och miljövänligt finns det idag många olika smarta städdukar. Fönster och speglar, golv, diskbänkar och andra ytor har alla sina speciella varianter. Dukarna går efter användning att tvätta i maskin och kan användas många gånger innan de slits ut.

-Miljövänlig ångtvätt. För den som vill ta sin städning ett snäpp till både vad gäller effektivitet och miljövänlighet satsar på någon av de smarta ångtvättar som finns idag. Ångan är väldigt effektiv både mot smuts och bakterier. Det går lätt att komma åt på ställen som annars är svårstädade. Till ångtvättarna finns också microfiberdukar för enkel rengöring av golv och andra lite större ytor.

-Smartaste fönstertvätten. Sist men inte minst ska ju alla fönster tvättas om inte annars så nu på våren. Fönstertvättning kan vara ett tungt och ansträngande arbete och fönsterputsmedel har ofta en skarp lukt som kan vara besvärlig för många. Vill man istället göra fönsterputsningen till något som faktiskt kan vara riktigt roligt så satsar man på en batteridriven fönstertvätt. Fönstertvätten får bort all överflödig vätska och ger ett perfekt flamfritt resultat. Det går snabbt att få fönstren rena utan en massa slabb och utan en massa luddigt papper eller starka medel.

Just nu har BOLIST extra bra priser på många av de varor som behövs för vårstädningen, passa på att fynda!