Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

En svensk klassiker

Alla sportfanatiker får ursäkta, det här handlar inte om varken löpning, simning, cykling eller skidåkning utan förstås om målning. För mer klassiskt än faluröd målarfärg blir det knappast i Sverige. Den traditionella rödfärgen har anor ända tillbaka till 1500-talet och härstammar såklart från Falun i Dalarna. Själva originalprodukten Falu rödfärg är varumärkesskyddad men ordet faluröd används av de flesta färgtillverkare för att beskriva den rätta kulören. Det finns idag olika färgtyper med kulören faluröd men den vanligaste är fortfarande den klassiska slamfärgen. Slamfärg har en väldigt lös konsistens och består vanligen av vatten, någon form av klister, linolja, järnvitriol och järnoxid för att få fram den röda färgen.

Slamfärg kan strykas på nytt sågat virke eller på trä som redan förut är målat med just slamfärg. En hyvlad yta har svårt att hålla kvar färgen och det blir ett ojämnt resultat. Slamfärgen stryks på med en speciell rödfärgspensel och det är viktigt att regelbundet röra om i färgburken så att inte pigmentet blir kvar på botten. En omålad yta bör strykas ett par tre gånger innan det täcker ordentligt. En tidigare målad yta borstas först ren och stryks sen med ett nytt lager färg.

Slamfärgen har många positiva egenskaper. Den är billig, lättarbetad, miljövänlig och förstås väldigt vacker. Den fina matta ytan är i stort sett omöjlig att få till med andra färgtyper och många arkitekter ser gärna att deras skapelser behandlas med slamfärg för att få fram rätt uttryck. Man får räkna med att måla om oftare om man väljer slamfärg som i jämförelse med en modern fasadfärg har kortare livslängd.

Så om det är dags för ommålning av huset eller kanske ska det väljas färg till nybygget, varför inte hålla en gammal fin tradition vid liv och stryka på en underbart härlig röd slamfärg och bli en del av vårt fina kulturarv?

På BOLIST.SE finns allt du behöver inför sommarens målningsprojekt, självklart även slamfärg.

Det är barnens tur nu!

Att uppmuntra till rörelse och utomhuslek för våra barn är tacksamt på många sätt. Barnen kommer ut och får frisk luft. De får nyttig motion, frisk luft och övar upp både sociala och fysiska egenskaper. För alla som bor i eget hus och har möjlighet att utveckla leken i den egna trädgården är möjligheterna i princip oändliga. En egen lekstuga eller klätterställning är för många barn den ultimata lyxen och bygger man på rätt sätt kommer grejerna att hålla hela barnens uppväxt.

Det finns en hel del regler kring detta med lekutrustning för barn. Kojan eller klätterställningen får ju absolut inte bli en plats som ger upphov till svåra skador eller i värsta fall dödsolyckor. För den som bygger själv gäller det alltså att tänka till och läsa på innan man drar igång sitt bygge. Är man tveksam så håller man sina projekt på marknivå och har därmed undvikit många av de faror som finns på högre höjder. Se också alltid till att runda av alla vassa hörn och kanter och försänk skruvskallar och annat som barnen annars lätt kan fastna i. För den som ändå gärna vill bygga rutschbanor, klätterställningar eller trädkojor efter eget huvud bör verkligen läsa på byggreglerna innan och se till att barnen inte kan ramla ner och skada sig.

Det finns idag många fantastiskt fina byggsatser och färdiga lekställningar och lekstugor. Där har tillverkarna redan från början anpassat konstruktionen för att klara de stränga byggreglerna. Viss anpassning av mark kan behöva göras även när man köper byggsatser. Kanske behöver man förankra med betongplintar eller gräva ut för att få ett mer fjädrande underlag under till exempel en klätterställning.

Sist men inte minst, låt barnen vara med i planering och genomförande av lekstugebyggen eller andra lekställningar. Det blir ett kul familjeprojekt som också tar fokus från alla skärmar och andra mer stillasittande sysselsättningar. Bygg med barnen!

För Er som känner Er manade att dra igång ett kul projekt för barnen finns det just nu ett verkligt bra sortiment av lekutrustning till fina kampanjpriser här på BOLIST.SE.

Trallalalala!

Plötsligt är vintern borta och svenskarna vaknar till liv igen. Alla vill ut i vårsolen och det ska pumpas cyklar, målas fasader, beskäras buskar, och framförallt, altaner och uteplatser ska befolkas av både människor, möbler och grillar. Men hur står det egentligen till med själva trätrallen, är den verkligen redo för den nya säsongen? Kanske behövs det en rejäl rengöring och ytbehandling? Eller så är det hög tid att fixa de där lite svajiga eller halvruttna brädorna innan nån viktigpetter påpekar de små skavankerna även i år. Eller är det dags att inse att alltsammans behöver göras om från början och att man då äntligen kan passa på att bygga ut det där extra kvadratmetrarna som man alltid har önskat sig. Vilket läge man än är i så är det nu ett faktum, altansäsongen är igång!

Att bygga en ny trätrall har blivit nästintill en nationalsport i Sverige. Man vill gärna ha den största, snyggaste och mest välsnickrade altanen i grannskapet. Att få stå vid grillen och skrävla om skruvmaterial, virkesdimensioner och andra viktiga saker är härligt självuppfyllande! För att få lite extra koll kommer här några tips som kan vara bra att få med sig inför trallbygget.

-Rätt dimensioner. En svajig och ostadig altan är inte trevligt att vistas på. Välj därför alltid rejäla dimensioner både på reglar och trallvirke. Minst 28x120mm på trallen och gärna en dimension kraftigare än vad som kanske är helt nödvändigt på regelvirket. Här och var kan man behöva kraga ut eller förlänga stommen och då är det skönt att veta att virket klarar detta. Det blir inte många kronor dyrare men ger en altan som både blir trevliga att använda och som håller fler säsonger.

-Rama in. Hur man väljer att utforma sin altan är naturligtvis en smakfråga och på vilket sätt man behöver anpassa efter platsen man bygger på. Att göra en inramning av både altan och eventuella trappor är dock något de flesta brukar gilla. Man vill gärna undvika synligt ändträ som dessutom lätt kan ge upphov till elaka stickor i fötterna. För att kunna göra en bra inramning behöver man lägga en extra regel i ytterkant av stommen. Detta för att ramen och övriga plankor ska kunna skruvas på ett bra sätt. Gersåga gärna ramen i hörn och andra möten.

-Val av skruv. Som med allt annat när man bygger så gäller det att anpassa materialvalen efter varandra. Det går till exempel inte att skruva en ektrall med vilken trallskruv som helst. Hårda träslag kommer helt enkelt att bara bryta av skruven om det uppstår rörelser i altanen. Här krävs det oftast en rostfri skruv som kan flexa en aning fram och tillbaka utan att gå av. Vanligt tryckimpregnerat virke går oftast bra att skruva med en vanlig rostskyddsbehandlad skruv. Tänk dock på att tillverkarna idag lämnar 20 års garanti på tryckimpregnerat, NTR-märkt, virke och då bör ju även skruven hålla lika länge. Man får vad man betalar för…

-Att ytbehandla eller inte… det är frågan. Normalt sätt behöver man inte, ur hållbarhetssynpunkt, behandla sitt trallvirke efter montering. Det ska som sagt hålla i minst 20 år. Behandling blir istället många gånger en utseendefråga. Den som föredrar en oljad eller på annat sätt behandlad yta stryker naturligtvis på det varje vår för att få den känsla man eftersträvar. Andra föredrar en grå nyans på sitt trädäck och nöjer sig med att bara tvätta och hålla den ren. Den oljade ytan är ofta mer känslig för skräp och föroreningar då det lätt fastnar partiklar på ytan. En helt obehandlad yta kan å sin sida med åren upplevas lite torr och det blir lättare sprickbildning. Vad man väljer att göra är en smakfråga och vad som passar just Er.

Lycka till med trallbygget och passa på att fynda bra material på BOLIST.SE som dessutom nu erbjuder hemkörning!

Gröna sidan upp!

Bilen är tvättad och vaxad. Huset är nymålat. Fönstren är putsade. Barnen kommer från frisören. Och. Gräsmattan är nyklippt, perfekt grön och utan ogräs. Det finns säkert fler saker som man blir så där lite extra nöjd och glad över så här års. Bilen, huset, fönstren och barnen klarar de flesta enkelt av, men att få till en perfekt gräsmatta kräver kunskap, tålamod och rätt utrustning.

Mossa. Det finns de som älskar mossa och som till och med försöker få den att sprida sig i trädgården. Absolut inget fel med det men de allra flesta vill åtminstone inte ha mossa i själva gräsmattan. Det kan tyvärr ta ganska lång tid att bli av med den men det är fullt möjligt om man anstränger sig. Mossa trivs i sur, fuktig och näringsfattig jord. Gräs däremot vill ha massor av näring och vill absolut inte ha det alltför blött. Steg 1 i mossbekämpningen är alltså att se till att försöka få jorden att bli mer gräsvänlig och då är gödsling en bra början. För att få jorden mindre sur kan kalkning vara bra. Mät gärna jordens Ph-värde så är det lättare att hitta rätt gödsel. En skuggig tomt kan behöva glesas ut för att solen ska hitta ner till gräsmattan. Har man en väldigt fuktig trädgård kan man i värsta fall behöva dränera om för att inte vattnet ska bli stående och mossan ska trivas. Men som sagt, börja med att tillföra näring till gräsmattan, det brukar hjälpa många direkt.

Klippning. En gräsmatta ska helst klippas lite fast ofta. Gräsklippet låter man helst ligga kvar då det snabbt omvandlas till perfekt näring för det nya gräset. Ett automatiskt kretslopp. Ofta är gräsmattor klippta med gräsklipparrobot de allra finaste. Det beror just på att den bara klipper litegrann fast väldigt ofta och att gräsklippet blir kvar efteråt.
På BOLIST.SE finns massor av bra gräsklippare och andra praktiska hjälpmedel för en perfekt gräsmatta.

Rätt klädd

För alla som jobbar inom byggbranschen är detta med skyddskläder och andra typer av personlig skyddsutrustning noga reglerat med lagar och regler, allt för att skapa en bra och säker arbetsmiljö. För oss vanliga hemmafixare är det dock upp till var och en att se till att man inte skadar sig i onödan eller utsätter andra för fara. Det kanske spontant känns superhärligt att få snickra på den nya altanen i bara badbrallor och flip-flops men man utsätter sig då onekligen för en rad ganska onödiga risker. Att vara rätt klädd för den uppgift man ska utföra gör faktiskt jobbet både enklare, snabbare och man slipper som sagt att dra på sig skador.

Arbetsbyxor. Ett par rejäla arbetsbyxor i rätt storlek med många fickor och självklart utrustade med knäskydd. Knäskydden är underbara och sparar många svordomar under ett bygge. Även när man målar kan det vara väldigt bekvämt med speciella byxor. Av tradition är de oftast vita, av lite tunnare material, och självklart med knäskydd även här.

Handskar. Rätt handske för rätt jobb. Det finns idag handskar för alla typer av arbeten. Målaren har tunna handskar vid vanlig målning och byter till skyddshandskar när hen ska handskas med kemikalier eller lösningsmedel. Snickaren har ett par välsittande handskar som skyddar mot stickor eller skärsår. Sen finns det handskar för alltifrån trädgårdsskötsel till specialvarianter mot vibrationer. Skippa dock gärna de allra billigaste bensinmackshandskarna som oftast är väldigt sladdriga och lätt kan fastna i maskiner och dylikt.

Skor. En bekväm och stadig sko utrustad med stålhätta och spiktrampskydd är en helt självklar investering för den som bygger och fixar själv där hemma. Fötterna är väldigt utsatta och det är lätt att klämma sig på fallande plankor eller maskiner. Och den som en gång trampat på en rostig gammal spik vet att spiktrampskydd är helt ovärderligt.

Övrigt skydd. Hörselkåpor och skyddsglasögon hör till standardutrustningen för alla som jobbar med elmaskiner. Arbetar man tillsammans på olika höjder på till exempel en fasad bör man också använda skyddshjälm. Det kan kanske kännas överdrivet för hemmabruk men minsta lilla skruvmejsel kan ställa till med stor skada om den tappas från ett par meters höjd. Man behöver sen inte ha alltför livlig fantasi för att kunna föreställa sig skadorna efter en tappad skruvdragare eller en hammare.

Och glöm som sagt inte, arbetet går faktiskt snabbare och enklare med rätt kläder och rätt skydd.

För Er som behöver uppdatera kläder, skor och annan skyddsutrustning har vi fina kampanjpriser just nu här på BOLIST.