Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Trallalalala!

Plötsligt är vintern borta och svenskarna vaknar till liv igen. Alla vill ut i vårsolen och det ska pumpas cyklar, målas fasader, beskäras buskar, och framförallt, altaner och uteplatser ska befolkas av både människor, möbler och grillar. Men hur står det egentligen till med själva trätrallen, är den verkligen redo för den nya säsongen? Kanske behövs det en rejäl rengöring och ytbehandling? Eller så är det hög tid att fixa de där lite svajiga eller halvruttna brädorna innan nån viktigpetter påpekar de små skavankerna även i år. Eller är det dags att inse att alltsammans behöver göras om från början och att man då äntligen kan passa på att bygga ut det där extra kvadratmetrarna som man alltid har önskat sig. Vilket läge man än är i så är det nu ett faktum, altansäsongen är igång!

Att bygga en ny trätrall har blivit nästintill en nationalsport i Sverige. Man vill gärna ha den största, snyggaste och mest välsnickrade altanen i grannskapet. Att få stå vid grillen och skrävla om skruvmaterial, virkesdimensioner och andra viktiga saker är härligt självuppfyllande! För att få lite extra koll kommer här några tips som kan vara bra att få med sig inför trallbygget.

-Rätt dimensioner. En svajig och ostadig altan är inte trevligt att vistas på. Välj därför alltid rejäla dimensioner både på reglar och trallvirke. Minst 28x120mm på trallen och gärna en dimension kraftigare än vad som kanske är helt nödvändigt på regelvirket. Här och var kan man behöva kraga ut eller förlänga stommen och då är det skönt att veta att virket klarar detta. Det blir inte många kronor dyrare men ger en altan som både blir trevliga att använda och som håller fler säsonger.

-Rama in. Hur man väljer att utforma sin altan är naturligtvis en smakfråga och på vilket sätt man behöver anpassa efter platsen man bygger på. Att göra en inramning av både altan och eventuella trappor är dock något de flesta brukar gilla. Man vill gärna undvika synligt ändträ som dessutom lätt kan ge upphov till elaka stickor i fötterna. För att kunna göra en bra inramning behöver man lägga en extra regel i ytterkant av stommen. Detta för att ramen och övriga plankor ska kunna skruvas på ett bra sätt. Gersåga gärna ramen i hörn och andra möten.

-Val av skruv. Som med allt annat när man bygger så gäller det att anpassa materialvalen efter varandra. Det går till exempel inte att skruva en ektrall med vilken trallskruv som helst. Hårda träslag kommer helt enkelt att bara bryta av skruven om det uppstår rörelser i altanen. Här krävs det oftast en rostfri skruv som kan flexa en aning fram och tillbaka utan att gå av. Vanligt tryckimpregnerat virke går oftast bra att skruva med en vanlig rostskyddsbehandlad skruv. Tänk dock på att tillverkarna idag lämnar 20 års garanti på tryckimpregnerat, NTR-märkt, virke och då bör ju även skruven hålla lika länge. Man får vad man betalar för…

-Att ytbehandla eller inte… det är frågan. Normalt sätt behöver man inte, ur hållbarhetssynpunkt, behandla sitt trallvirke efter montering. Det ska som sagt hålla i minst 20 år. Behandling blir istället många gånger en utseendefråga. Den som föredrar en oljad eller på annat sätt behandlad yta stryker naturligtvis på det varje vår för att få den känsla man eftersträvar. Andra föredrar en grå nyans på sitt trädäck och nöjer sig med att bara tvätta och hålla den ren. Den oljade ytan är ofta mer känslig för skräp och föroreningar då det lätt fastnar partiklar på ytan. En helt obehandlad yta kan å sin sida med åren upplevas lite torr och det blir lättare sprickbildning. Vad man väljer att göra är en smakfråga och vad som passar just Er.

Lycka till med trallbygget och passa på att fynda bra material på BOLIST.SE som dessutom nu erbjuder hemkörning!

Gröna sidan upp!

Bilen är tvättad och vaxad. Huset är nymålat. Fönstren är putsade. Barnen kommer från frisören. Och. Gräsmattan är nyklippt, perfekt grön och utan ogräs. Det finns säkert fler saker som man blir så där lite extra nöjd och glad över så här års. Bilen, huset, fönstren och barnen klarar de flesta enkelt av, men att få till en perfekt gräsmatta kräver kunskap, tålamod och rätt utrustning.

Mossa. Det finns de som älskar mossa och som till och med försöker få den att sprida sig i trädgården. Absolut inget fel med det men de allra flesta vill åtminstone inte ha mossa i själva gräsmattan. Det kan tyvärr ta ganska lång tid att bli av med den men det är fullt möjligt om man anstränger sig. Mossa trivs i sur, fuktig och näringsfattig jord. Gräs däremot vill ha massor av näring och vill absolut inte ha det alltför blött. Steg 1 i mossbekämpningen är alltså att se till att försöka få jorden att bli mer gräsvänlig och då är gödsling en bra början. För att få jorden mindre sur kan kalkning vara bra. Mät gärna jordens Ph-värde så är det lättare att hitta rätt gödsel. En skuggig tomt kan behöva glesas ut för att solen ska hitta ner till gräsmattan. Har man en väldigt fuktig trädgård kan man i värsta fall behöva dränera om för att inte vattnet ska bli stående och mossan ska trivas. Men som sagt, börja med att tillföra näring till gräsmattan, det brukar hjälpa många direkt.

Klippning. En gräsmatta ska helst klippas lite fast ofta. Gräsklippet låter man helst ligga kvar då det snabbt omvandlas till perfekt näring för det nya gräset. Ett automatiskt kretslopp. Ofta är gräsmattor klippta med gräsklipparrobot de allra finaste. Det beror just på att den bara klipper litegrann fast väldigt ofta och att gräsklippet blir kvar efteråt.
På BOLIST.SE finns massor av bra gräsklippare och andra praktiska hjälpmedel för en perfekt gräsmatta.

Rätt klädd

För alla som jobbar inom byggbranschen är detta med skyddskläder och andra typer av personlig skyddsutrustning noga reglerat med lagar och regler, allt för att skapa en bra och säker arbetsmiljö. För oss vanliga hemmafixare är det dock upp till var och en att se till att man inte skadar sig i onödan eller utsätter andra för fara. Det kanske spontant känns superhärligt att få snickra på den nya altanen i bara badbrallor och flip-flops men man utsätter sig då onekligen för en rad ganska onödiga risker. Att vara rätt klädd för den uppgift man ska utföra gör faktiskt jobbet både enklare, snabbare och man slipper som sagt att dra på sig skador.

Arbetsbyxor. Ett par rejäla arbetsbyxor i rätt storlek med många fickor och självklart utrustade med knäskydd. Knäskydden är underbara och sparar många svordomar under ett bygge. Även när man målar kan det vara väldigt bekvämt med speciella byxor. Av tradition är de oftast vita, av lite tunnare material, och självklart med knäskydd även här.

Handskar. Rätt handske för rätt jobb. Det finns idag handskar för alla typer av arbeten. Målaren har tunna handskar vid vanlig målning och byter till skyddshandskar när hen ska handskas med kemikalier eller lösningsmedel. Snickaren har ett par välsittande handskar som skyddar mot stickor eller skärsår. Sen finns det handskar för alltifrån trädgårdsskötsel till specialvarianter mot vibrationer. Skippa dock gärna de allra billigaste bensinmackshandskarna som oftast är väldigt sladdriga och lätt kan fastna i maskiner och dylikt.

Skor. En bekväm och stadig sko utrustad med stålhätta och spiktrampskydd är en helt självklar investering för den som bygger och fixar själv där hemma. Fötterna är väldigt utsatta och det är lätt att klämma sig på fallande plankor eller maskiner. Och den som en gång trampat på en rostig gammal spik vet att spiktrampskydd är helt ovärderligt.

Övrigt skydd. Hörselkåpor och skyddsglasögon hör till standardutrustningen för alla som jobbar med elmaskiner. Arbetar man tillsammans på olika höjder på till exempel en fasad bör man också använda skyddshjälm. Det kan kanske kännas överdrivet för hemmabruk men minsta lilla skruvmejsel kan ställa till med stor skada om den tappas från ett par meters höjd. Man behöver sen inte ha alltför livlig fantasi för att kunna föreställa sig skadorna efter en tappad skruvdragare eller en hammare.

Och glöm som sagt inte, arbetet går faktiskt snabbare och enklare med rätt kläder och rätt skydd.

För Er som behöver uppdatera kläder, skor och annan skyddsutrustning har vi fina kampanjpriser just nu här på BOLIST.

Har buskarna fått sin beskärda del?

De flesta känner till att juli, augusti och september, de så kallade JAS-månaderna, är en bra tid att beskära många av våra träd och andra vedartade växter. Speciellt träd bör man undvika att beskära tidigare än så då man lätt kan få skador om det är alltför kallt ute och när saven stiger på våren bör man definitivt inte tillfoga träden såg- och klippskador där det lätt bildas röta eller svampsjukdomar i såren.

Tidig vår är annars en bra tid att föryngringsbeskära, det vill säga rensa och klippa bort gamla och risiga grenar ur lite äldre fruktträd och buskar. Nya friska träd bör man som sagt vänta med. På buskar som blommar på årsskotten kan man rensa bort förra årets grenar. Rosor bör också beskäras nu på våren men vänta gärna tills det dyker upp nya skott då det är lättare att se vad som kan tas bort. Även stenfruktsträd, plommon och körsbär, kan beskäras lite senare under vår/försommar.

För att få till en lyckad beskärning finns det några saker som kan vara bra att känna till.

-Rätt redskap. En vass och ergonomisk sekatör är trädgårdsmästaren bästa kompis. Det mesta går att klippa med sekatören men behöver man kapa kraftigare grenar är en grensax eller kvist/grensåg praktiska att ha till hands. För den som har häckväxter är såklart en elektrisk häcksax ovärderlig för att få till perfekta former.

-Renlighet. Även växter kan bära på sjukdomar och oönskade svampar och röta. Det är därför viktigt att göra rent redskapen mellan de olika växterna. Tvätta med en trasa indränkt i rödsprit innan ni går vidare till nästa växt. Det tar inte många sekunder men kan rädda dyrbara träd och buskar från obotliga sjukdomar.

-Rena snitt. Ju finare och renare klipp man gör desto större chans är det att snittet läker på ett bra sätt. Ett uppfläkt och fult klipp läker betydligt sämre och det går lätt in röta eller svamp. Klipp gärna precis ovanför en förgrening så undviker man stumpar och det blir en naturlig fortsättning på grenen.

På BOLIST hittar du allt som behövs till vårens alla trädgårdsprojekt, just nu till fina kampanjpriser på många varor.

Sågen som ger mersmak.

Det går visserligen att bygga ett helt hus med i stort sett bara hammare och fogsvans men det känns väl idag ganska onödigt. Det finns så många bra verktyg som underlättar vid både små och stora byggen och förutom skruvdragaren som för de flesta idag är självklar så är en bra kap- och gersåg otroligt användbar och kommer inte bara att förkorta byggtiden avsevärt utan även göra dig till en väldigt mycket bättre snickare! Kap- och gersågar finns i många olika varianter och prisklasser och som med det mesta annat här i livet så får man vad man betalar för. Å andra sidan så kanske den nya sågen bara kommer att användas vid enstaka tillfällen och då räcker en lite enklare variant alldeles utmärkt.

Kap- och gersågen allra främsta egenskap är att den alltid kapar perfekt rakt, eller i vinkel om det är det man är ute efter såklart. Det går lätt att få till rätt längd och beroende på hur stor sågklinga man har valt så går det att kapa riktigt grovt virke. Golv- och taklister går att kapa till i rätt vinkel så att man får snygga möten i hörn eller skarvar. Det enda man egentligen inte kan kapa är stora skivor, då får man istället förlita sig på den klassiska cirkelsågen eller en mer stationär bordssåg.

På de lite finare modellerna hittar man oftast ett laserinstrument. Lasern markerar en perfekt linje på trästycket där sågklingan kommer att träffa. En del modeller har en utdragbar arm vilket gör att man kan kapa väldigt breda plankor eller andra trästycken upp till 400mm bredd. Komplettera helst sågen med ett stadigt stativ och anslut gärna en dammsugare så blir arbetet betydligte enklare och mindre skräpigt.

Tack vare de nya moderna litiumbatterierna har även kap- och gersågen blivit mer mobil och går att använda även på ställen där man inte har tillgång till det vanliga elnätet. Batterivarianterna är dyrare och se till att använda batterier som är anpassade för den här typen av krävande maskiner.

Kap- och gersågen är väldigt kraftfull vilket också kräver att man är enormt försiktig. Använd alltid skyddsglasögon och hörselkåpor och arbeta lugnt och metodiskt med maskinen. Barn får gärna hjälpa till vid olika byggprojekt men de får ALDRIG använda kap- och gersågen själva. Punkt.

Till sist vill vi bara utfärda en liten varning, när man väl har börjat använda och vänja sig vid kap- och gersågen är det svårt att tänka sig att genomföra ett byggprojekt utan… Den är helt enkelt underbart beroendeframkallande!

Passa på att fynda bland kap- och gersågar i BOLISTs stora sortiment. Just nu till kampanjpris på flera toppmodeller.