Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Flaggan i topp!

Så här års finns det mycket att fira, nationaldag, midsommar, student, dop och bröllop. Tillställningarna avlöser varandra och livet känns lätt att leva. För den som har en egen tomt kan en flaggstång ytterligare förgylla de redan glada dagarna. Flaggan gör alla fester lite festligare och mer högtidliga. I Sverige har vi många officiella flaggdagar då vi alla gemensamt hissar våra flaggor för att känna lite extra stolthet. I år fick vi dessutom en ny dag, 29/5, vetarandagen, då vi uppmärksammar alla våra krigsveteraner med att självklart hissar flaggan. Många väljer också att flagga varje dag för att man är på plats hemma eller i fritidshuset.

En flaggstång ska enligt traditionen aldrig stå naken. Så när flaggan tas ner på kvällen hissar man istället en vimpel som får vaja i vinden. Det finns idag inga officiella lagar kring detta med flaggning men vill man följa traditionerna finns det några saker som är bra att känna till. -Flaggan kan hissas vid solens uppgång och halas vid solens nedgång, dock senast 21.00.

-Själva flaggan får inte vara trasig eller alltför blekt eller sliten utan ska då bytas ut. En kasserad flagga ska helst inte bara slängas i soporna utan lämnas för destruktion hos exempelvis en flaggtillverkare. Väljer man att ända slänga den själv så bör man först klippa sönder för att den inte längre ska räknas som en flagga.

-Att hissa en flagga för någon som avlidit är en handling full av respekt och vördnad. Flaggan hissas då först i topp och sänks sen ner till 2/3 av stångens längd. Vid halning upprepar man sen proceduren och hissar först flaggan i topp för att sen hala den helt.

Läs mer om hur du förankrar och andra bra tips kring planering och placering av din flaggstång.

Flaggstänger, flaggor och alla tänkbara tillbehör och monteringsmaterial hittar du självklart här hos BOLIST.

Äntligen dags att få snickra!

Att tillbringa sommaren i en hängmatta eller i en solstol på stranden är drömmen för många men långt ifrån alla gillar en semester med bara vila. Andra vill gärna sysselsätta sig med olika äventyr eller spännande resor och för många innebär sommarsemester en tid då man äntligen har tid för sina roliga byggprojekt. Det är då man har möjlighet att verkligen få nörda in sig med sina verktyg och plankor. En del föredrar finsnickeri medan andra gärna står med penseln i handen och en tredje står med näsan i trädgårdslandet. Var och en behöver hitta sin passion, gör man bara det så har man många roliga och kreativa stunder att se fram emot. Oavsett vad man gillar så är det viktigt att ha rätt grejer och det gäller att vara rätt och säkert klädd när man bygger och fixar där hemma eller på sommarstället.

-Kläder och skydd. Det är lätt att tänka att byggjobb på sommaren är lite mer lättvindigt och att där duger det med vad som råkar finnas till hands. Men faktum är att många hemmafixare tyvärr skadar sig just på grund av att man slarvar med skydd och klädsel. Att klämma på sig ett par tjocka arbetsbyxor och hjälm kanske inte lockar jättemycket en varm sommardag men det finns faktiskt riktigt bra alternativ idag. Shorts med många bra fickor eller ett par ¾-byxor med inbyggda knäskydd funkar bra för de flesta typer av jobb. Tunna bra arbetshandskar som skyddar mot stickor och ett par rejäla skor, gärna med trampskydd och stålhätta. Riskerna försvinner tyvärr inte bara för att det är sommar och fötterna är väldigt utsatta vid byggjobb. Ett par lätta skyddsglasögon och hörselproppar när man arbetar med högljudda elverktyg är en billig försäkring. Det finns såklart mycket mer man kan göra för att förhindra skador men ovanstående är en utmärkt början och kommer att räcka för de flesta.

Hitta sommarens favoritkläder här på BOLIST.

-Den fantastiska skruvdragaren! Att skruvdragaren numera finns i stort sett i varje hem är ingen slump. Den både skruvar och borrar i de flesta material och med rätt tillbehör klarar den väldigt många andra uppgifter. Förr var man tvungen att ha minst två olika maskiner för att klara av alla varianter av sysslor man kan tänkas stöta på, en liten och smidig och en stor och kraftig skruvdragare. Idag räcker det nästan alltid med bara en maskin. Dagens moderna batterier har nämligen gjort skruvdragen både mindre och lättare men samtidigt betydligt mycket starkare. Med en 12volts skruvdragare kan man dra enormt kraftiga skruv samtidigt som den är smidig nog att borra de allra minsta små hålen med. Den minskade vikten gör också att man inte blir trött i händer och armar lika fort vilket förstås är skönt när man till exempel ska skruva en stor trätrall. De otroligt fina batterierna räcker oftast minst en hel dag vid normalt användande vilket minskar behovet av en massa extra batterier och laddare.

På BOLIST hittar du alltid skruvdragare och andra smarta verktyg till fina priser.

Stäng av skärmen och gå ut och lek! Uppmaningen är klassisk och många föräldrar känner nog igen frustrationen när barnen sitter inne under fina sommardagar. Och visst kan det vara skönt att koppla av med en surfplatta eller telefon en liten stund varje dag men så här års finns det ju så otroligt mycket annat man kan ta sig för, helst utomhus. Utomhuslek ger många härliga bieffekter. Den friska luften och solen ger oss välbehövliga vitaminer och själva leken ger bra motion och stimulerar fantasin. Att leka ute tillsammans med andra ger också en bra social träning som kanske då och då försvinner när barn och ungdomar idag ofta umgås via telefon och dator. Nog om detta, vad ska man då hitta på när man väl har masat sig ut?

-Sport. Sport är ett väldigt vitt begrepp men behöver inte vara svårare än att se till att det finns en boll nära till hands. Köp en fotboll, ett par badmintonracket, en frisbee eller skateboard. Finns inte grejerna så kommer inte spontanidrottandet att inträffa. Förr spelades det fotboll och åktes skridskor i vartenda villakvarter runt om i Sverige men idag får vi vuxna nog hjälpa till för att få igång kidsen. Självklart ser man till att delta själv också så slipper man att krypa in på ett varmt svettigt gym.

-Spel och lek. Tänk va kubbspelet fick fart på alla lata semesterfirare! Kubb är ett fantastiskt spel där ju alla kan tävla mot varandra oavsett ålder och andra förutsättningar. Dessutom brukar kubb bidra till många intressanta regeldiskussioner så att även hjärnan får jobba lite…Krocket är en annan klassiker i samma genre där både unga och gamla kan tävla och umgås tillsammans. Varning för regeltolkningar här också! Strandtennis, pilkastning och basket är andra perfekta spel som är enkla att bara sätta igång med.

Förr ville alla ungar ha en egen drake att flyga med och det lockar nog fortfarande många att försöka bemästra vindarna och komma högst av alla. Idag har draken fått hård konkurrens av små roliga drönare som också kan öppna upp för roliga tävlingar med slalomkörning eller andra fartfyllda grenar. Det viktiga är inte exakt vad man gör utan att man tar sig ut på gården, i trädgården, på stranden eller på närmaste äng och hittar en sport, ett spel eller en lek som passar just dig.

På BOLIST finns många roliga spel och lekar, just nu till extra bra sommarpriser!

Tips för bevattning

I en perfekt värld behövs ingen vattning i trädgården. Solen skiner på dagen och det regnar lite lätt på kvällar och nätter. Växterna lever i total harmoni med vädret och vi människor kan enkelt njuta av all grönska och prunkande blommor.

Nu inträffar ju denna perfektion ytterst sällan och med ett alltmer skiftande klimat kan vi nog räkna med längre perioder av både torka och nederbörd. Just för tillfället upplever stora delar av Sverige ett underbart härligt högtryck med mycket sol och ljuvliga sommartemperaturer. I naturen känns det som att allt blommar samtidigt och man kan på en kort promenad få uppleva alltifrån vitsippor, påskliljor, hägg, syren till kaprifol trots att det inte var länge sen man kunde hitta is i vissa skärgårdsvikar.

Det varma och torra vädret får visserligen fart på växtligheten men redan nu kan man se tydliga tecken på att det är väldigt torrt i marken. För att då även under resten av sommaren få njuta av en vacker trädgård måste man vattna ordentligt. För att lyckas med sin trädgårdsbevattning finns det några saker som kan vara bra att känna till.

-Vattna på kvällen. Syftet med vattningen är ju att rötterna ska nå vattnet och på så sätt fördela vattnet till växten. Om man vattnar mitt på dagen i stekande solsken kommer det mesta av vattnet bara att dunsta bort ut i luften istället för att komma växterna tillgodo. Alltså, vattna på kvällen eller natten.

-Vattna med rätt tryck. Vattna hellre med lågt tryck under lång tid än mycket och snabbt. Jorden har svårt att ta till sig stora vattenmängder på en gång och risken är att om man vattnar alltför kraftigt så kommer vattnet bara att rinna iväg och samtidigt ta med sig nyttiga näringsämnen ur jorden. Använd gärna vattenspridare även i rabatter och trädgårdsland.

-Vattna med rätt utrustning. För att lyckas med vattningen behöver man lite olika typer av utrustning beroende på vad det är man ska vattna. Gräsmattor vattnas enkelt med en bra vattenspridare som fördelar vattnet jämnt och under lång tid. Krukor och enskilda plantor vattnas enkelt med vattenkanna men man kan behöva komplettera med någon form av automatiserad om man är bortrest eller om man helt enkelt bara vill göra det lite bekvämt för sig. Med så kallad droppbevattning vattnar man med väldigt lite tryck men under lång tid. Droppbevattning är också perfekt om man har häckväxter. Med en timer kopplad till sitt bevattningssystem kan trädgården klara sig i flera veckor utan att torka ut.

-Vattenbrist? På många ställen i landet blir det då och då låga grundvattennivåer vilket betyder att kommunen helst ser att man inte vattnar i sin trädgård. Bor man nära en sjö eller annat vattendrag kan man då istället använda dessa som vattenkälla. Det som behövs då är någon form av pump och oftast lite längre slangar. Pumpen bör också kompletteras med ett filter för att undvika stopp.

På BOLIST finns alltid ett stort sortiment av bevattningsutrustning med alltifrån slangar, munstycken, sprinklers, kopplingar till kompletta set för droppbevattning.

Den stora drömmen

Altanen, lekställningar och en perfekt gräsmatta i all ära men det ultimata trädgårdsprojektet är ju ändå en egen pool. Få saker kan samla en familj, släkt, vänner eller grannar som en pool. Den är underbar att bada i men minst lika ofta är det bara själva känslan runt omkring med det glittrande vattnet, grillen och hela poolmiljön som lockar.

Med dagens moderna pooler och alla smarta tillbehör är det faktiskt inte speciellt dyrt eller krångligt att sköta själva driften av poolen. Uppvärmning sker oftast med hjälp av en värmepump som på ett effektivt sätt ger en relativt billig driftskostnad. Många ansluter också solpaneler som också ger billigt varmvatten tillbaka.

De flesta pooler som säljs idag är konstruerade med en kraftig stomme kläd med ett tåligt skivmaterial och med en kraftig duk som ytmaterial. Detta ger poolerna en lång livslängd och de kräver minimalt med underhåll. Rengöring och reglering av ph-värde och klorhalt är det som behövs under själva badsäsongen. Inför vintern behöver man sen tömma ut pumpsystem och avlopp och sen gärna fylla poolen med någon typ av ishämmande ytmaterial.

Det finns idag tydliga regler kring poolsäkerhet. Poolen måste vara avskärmad med ett minst 90cm högt, icke klättringsbart, staket eller liknande. Poolen ska också kunna täckas över på korrekt sätt när den inte är bevakad. Framförallt är det barnens säkerhet som värnas men man vill naturligtvis förhindra att till exempel rådjur av misstag ramlar i poolen och drunknar. Det är alltid du som fastighetsägare som ansvarar för att poolen är säker och att gällande regler följs. Läs gärna mer om poolsäkerhet på Boverkets hemsida.

På BOLIST har vi ett antal smarta och extremt lättskötta ovanjordspooler och det finns ett stort komplett sortiment av allt som behövs för att sköta även vanliga stora pooler.