Ljuset återvänder sakta men säkert och naturen börjar vakna till liv igen. Det kliar i det flesta trädgårdsägares fingrar. Nu, innan saven stiger i träden, är det dags för äpple- och päronträd att beskäras.
När man beskär stimulerar man inte bara trädets tillväxt utan man hjälper också till att forma trädkronan. Effekten blir att ljuset får lättare att nå in i trädet vilket ger trädet godare och sötare frukter.
Varje träd är unikt och alla träd behöver kanske inte beskäras varje år. Men kika ändå på trädet och se hur grenverket ser ut. Ganska snabbt kan du avgöra om det är i behov av lite ansning. Det finns några tumregler att hålla sig till när det väl är dags:
- Klipp bort de skott och grenar som växer inåt trädet, korsar varandra eller som växter för tätt. Klipp också bort döda eller skadade grenar.
- Lägg klippsnittet lutande så att vatten kan rinna av och inte bli stående på snittytan och orsaka röta.
Något man inte bör tumma på vid beskärning är verktygens kvalitet. Investera i en bra sekatör och grensax. Det finns också verktyg med teleskoparm för bättre räckvidd. Det är viktigt att skärbladen är vassa så att klipp- och skärsnitten blir skarpa. Ett slitet, trubbigt verktyg skadar trädet mer än det gör nytta. Ska du beskära fler träd, bör du också tvätta verktygen med T-röd, så att du inte för vidare några eventuella smittor mellan träden.
Hur mycket ska man beskära trädet? En gammal, men talande regel, är att du ska kunna kasta vintermössan upp igenom kronan utan att den fastnar.
Grenarna som du ansat bort tar du tillvara. Ta med dem in och sätt dem i en vas med ljummet vatten. Byt vatten och ge dem en ny snittyda då och då. Inom kort har du blommande skira äppel- och päronblom.