Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Ljuset återvänder sakta men säkert och naturen börjar vakna till liv igen. Det kliar i det flesta trädgårdsägares fingrar. Nu, innan saven stiger i träden, är det dags för äpple- och päronträd att beskäras.
När man beskär stimulerar man inte bara trädets tillväxt utan man hjälper också till att forma trädkronan. Effekten blir att ljuset får lättare att nå in i trädet vilket ger trädet godare och sötare frukter.

Varje träd är unikt och alla träd behöver kanske inte beskäras varje år. Men kika ändå på trädet och se hur grenverket ser ut. Ganska snabbt kan du avgöra om det är i behov av lite ansning. Det finns några tumregler att hålla sig till när det väl är dags:

  • Klipp bort de skott och grenar som växer inåt trädet, korsar varandra  eller som växter för tätt. Klipp också bort döda eller skadade grenar.
  • Lägg klippsnittet lutande så att vatten kan rinna av och inte bli stående på snittytan och orsaka röta.

Något man inte bör tumma på vid beskärning är verktygens kvalitet. Investera i en bra sekatör och grensax. Det finns också verktyg med teleskoparm för bättre räckvidd. Det är viktigt att skärbladen är vassa så att klipp- och skärsnitten blir skarpa. Ett slitet, trubbigt verktyg skadar trädet mer än det gör nytta. Ska du beskära fler träd, bör du också tvätta verktygen med T-röd, så att du inte för vidare några eventuella smittor mellan träden.

Hur mycket ska man beskära trädet? En gammal, men talande regel, är att du ska kunna kasta vintermössan upp igenom kronan utan att den fastnar.

Grenarna som du ansat bort tar du tillvara. Ta med dem in och sätt dem i en vas med ljummet vatten. Byt vatten och ge dem en ny snittyda då och då. Inom kort har du blommande skira äppel- och päronblom.
 

Bergvärmens förbannelse

Många husägare byter idag uppvärmning från oljepanna till bergvärme eller luftvärmepump. De nya moderna uppvärmningssystemen är på många sätt suveräna och de allra flesta kan spara otroligt mycket pengar varje år i form av sänkta energikostnader.

I ett modernt hus funkar också moderna energilösningar oftast väldigt bra. De är konstruerade med ett väldigt tätt skal som sedan värms upp och ventileras med modern teknik. I hus med några år på nacken kan man däremot få problem med fukt och dålig lukt i källare och på ouppvärmda vindar när man byter värmesystem.

Anledningen till detta är egentligen mycket enkel. Äldre hus är ofta konstruerade med en skorsten mitt i huset som ser till att både källare och vind blir uppvärmda och att huset blir ventilerat via självdrag. När man då släcker ner den gamla oljepannan blir skorsten kall och vips så har man en kall och fuktig källare och en vind där det enkelt kan börja växa mögel.

Men självklart kan detta lösas och det behöver sällan bli varken dyrt eller krångligt. För hemmafixaren finns blanda annat följande alternativ.

Fuktig källare

Det vimlar av smarta mobila avfuktare. De placeras centralt i källaren och håller luften torr och fri från mögelpartiklar. Väljer man en avfuktare med lite extra kapacitet är det för de flesta inga problem med att både få ett bra inomhusklimat samtidigt som man enkelt kan torka tvätt på ett par tre timmar.

Alternativt installerar man en så kallad fläktkonvektor. Enkelt uttryckt är det ett element med fläktar.

Konvektorn sätts centralt och ser till att källaren hålls varm och torr.

Vind

En kall och fuktig vind kan leda till mycket onödiga problem. Vid ”rätt” förhållanden börjar det växa mögel och har den väl fått fäste krävs en omfattande sanering för att komma till rätta med möglet.

Det räcker alltså inte med att sätta tallriksventiler i gavlarna och hoppas på att allt ska sköta sig själv.

Det man behöver göra är att redan när oljepannan skrotas installera ett anpassat ventilationssystem som tillför varm torr luft till vindsutrymmet istället för att använda sig av den fuktiga utomhusluften via traditionell gavelventilation.. Det finns några olika varianter av system. Oberoende vad ni väljer, se till att systemet kan känna av luftfuktighet och att det inte tillförs fuktigare luft än vad som redan finns på vinden. Exempel på ett bra beprövat system för detta är Trygghetsvakten.

Exempel på bra produkter för fuktiga utrymmen hittar ni här.

 

 

 

Vårens mässor för glada hemmafixare.

I vår vimlar det av roliga mässor runt om i landet för den som vill hämta inspiration eller kunskap inför kommande byggprojekt. Ofta är det just på mässor som man hittar den där smarta prylen eller materialet som man har letat efter. Passa på och umgås med hela familjen en dag på någon av alla mässor som berör hus och hem. Har du tur så kan du stöta på Martin Timell på några av mässorna nedan och få diskutera byggfrågor med honom.

5 - 8 mars 2015 | Malmö
Mässa för dig som ska bygga nytt, renovera eller bara fräscha upp lite! Martin Timell finns på plats!
 
6 - 8 mars 2015 | Norrköping
Välkommen till årets stora bomässa!
 
14 - 15 mars 2015 | Nyköping
Bomässa, med tema boende, mat, hälsa. Även Foodcourt och vinprovningar. Ca 160 utställare
 
26 - 29 mars 2015 | Stockholm
En mässa för boendedrömmar utomhus.
 
27 - 29 mars 2015 | Laholm
Premiär för ny mässa!
 
27 - 29 mars 2015 | Borås
Konsumentmässa.
 
27 - 29 mars 2015 | Sandviken
Ny bomässa i Sandviken!
 
10 - 12 april 2015 | Kristianstad
Mässa med allt inom hus och hem
 
10 - 12 april 2015 | Helsingborg
Välkommen till årets stora bomässa!
 
17 - 19 april 2015 | Vänersborg
Välkommen till årets stora bomässa!
 
18 - 19 april 2015 | Arvika
Bomässa för Dig som satsar på ett bra boende!
 
18 - 19 april 2015 | Varberg
Premiär för ny Hem & Trädgårdsmässa.
 
24 - 26 april 2015 | Sundsvall
Sundsvalls Vårmässa inbjuder till massor av inspiration och aktiviteter. Martin Timell finns på plats!
 
24 - 26 april 2015 | Jönköping
Sveriges största boendemässa.
 
24 - 26 april 2015 | Vetlanda
Välkommen till årets stora bomässa!
 
25 - 26 april 2015 | Smedjebacken
Familjemässa för alla som intresserar sig för sitt hem, mat, hälsa och sin fritid!
 
2 - 3 maj 2015 | Lindesberg
 

Dags för bygglov inför sommaren

Vi är många som så här års går och drömmer och planerar inför sommarens alla byggprojekt. Äntligen ska den efterlängtade pergolan, glasverandan eller uthuset byggas och drömmen om den perfekta middagen i det perfekt inredda lusthuset börjar gro bland hemmafixarna.

Och visst är sommaren tiden då vi svenskar bygger och fixar som allra mest på våra villor och fritidshus. Men som allt annat här i världen så handlar ett lyckat slutresultat om noggrann planering och en rimlig känsla för hur lång tid saker och ting tar. Till en noggrann planering hör att i tid ansöka om eventuella bygglov för sina projekt. I många kommuner är handläggningstiderna långa och det kan ta många månader innan man får klartecken att påbörja sitt bygge. Om man är osäker på om det man planerar att bygga kräver bygglov, kontakta gärna byggnadsnämnden i din kommun.

Nedanstående projekt kräver i de allra flesta fall alltid bygglov.

-Staket, plank eller mur som är högre än 1,8 meter

-Byte av takmaterial från till exempel plåt till tegel.

-Byte av fasadkulör eller fasadbeklädnad från till exempel trä till tegel

-All nybyggnation med en yta större än 25 kvadratmeter.

-Skärmtak större än 15 kvadratmeter

-I stort sett allt som byggs närmare än 4,5 meter från tomgräns. Det kan vara plank, uthus, altaner och så vidare. Det kan dock ibland räcka med grannars samtycke för att få bygga.

 

Följande projekt kräver vanligtvis INTE bygglov men däremot en bygganmälan hos din kommun.

-Uppförande eller tillbyggnad av ett komplementbostadshus på maximalt 25 kvadratmeter, så kallat Attefallshus,

-Tillbyggnad på maximalt 15 kvadratmeter av ett en- eller tvåbostadshus

-Takkupor på befintligt en- eller tvåbostadshus.

-Konstruktionsändring av en byggnads bärande delar eller att byggnadens planlösning påverkas avsevärt.

-Installation eller väsentlig ändring av eldstad, rökkanal eller ventilation.

 

Fler exempel och mer information finns på din kommuns och boverkets hemsidor.