Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Det är lätt att bländas av badrumstrender, att dras med i de senaste kulörerna och mönstren på kakel och klinker eller stil på inredning. Men när man investerar i badrum ska man ta i beaktande att det ska hålla över tid. Inte bara kvalitetsmässigt, utan också just i färg och form- att man inte tröttnar på det. Men mycket i badrummet kan man förändra med enklare medel, utan att behöva börja från ruta ett.

Sätter man en neutral bas, dvs. kakel eller klinker i kulörer som inte sticker ut, kan man istället anpassa inventarier, textilier och kulörer på ett enklare sätt om man med tiden vill förändra.

  1. Textilier- mattor i badrummet behöver nödvändigtvis inte vara så kallade badrumsmattor. Huvudsaken är att mattan går att tvätta.  
  2. Måla om kakel- visst det går! Men att måla om ett helt badrum kanske inte är varken ekonomiskt eller försvarbart rent tidsmässigt. Men varför inte måla om en rad, eller ett par plattor för en lite förändring. Det finns också dekorplast anpassat för just kakelplattor, som man klistrar på.
  3. Måla väggar- ger en snabb förändring. Det är viktigt att produkterna man använder är från samma tillverkare, då de olika produkterna ofta är anpassade till varandra OCH att färgen är anpassad till våtutrymmen.
  4. Inventarier- precis som med mattor, behöver inte badrumsskåp och kommoder nödvändigtvis vara anpassade till badrum. Ett vackert gammalt sidebord eller nötta hyllor hjälper till att skapa karaktär till rummet.

Tänk på att, när förändringar görs i badrum, ska det utföras fackmannamässigt, enligt gällande branschregler. Om olyckan är framme, t.ex. vid en vattenskada ska du till försäkringsbolaget kunna påvisa att arbetet utförts korrekt. Är du osäker- ta för vana att anlita rätt arbetskraft.

 

 

Är du sugen på ett helgprojekt? Varför inte måla om hemma. En lättare förändring eller uppfräschning än med färg får man leta efter. Men glöm för all del inte att tvätta ytorna som ska målas om först.

Att måla om väggar behöver inte innebära alltför mycket jobb. De flesta rum i ett hem är vanligtvis lätt nedsmutsade och behöver inte så mycket underarbete innan målning. På en redan målad vägg räcker det oftast att torka av väggarna för att få bort damm. Men andra ytor kräver lite mer arbete.  Det gäller särskilt väggar och tak i kök eller rum där det t.ex. står en eldstad, vilka ofta har en fet beläggning. Där behöver man få bort den feta beläggningen för att färgen ska få bra fäste. En yta som tvättats med målartvätt ger färgen mycket bättre vidhäftning och på så sätt ett bättre slutresultat och slutfinish.
Nu för tiden finns det många användarvänliga tvättmedel för målningsarbeten. De sprayas bara på en trasa, eller direkt på väggen, för att sedan torkas av. Eftersköljning med vatten behövs vanligtvis inte. Medlen är också luktfria vilket gör arbetet lättare.

Tänk på att använda skyddsglasögon och skyddshandskar när du sprayar på målartvätten så att det inte skvätter i ögonen eller utsätter händerna för uttorkande ämnen. Täck också in golvet med täckpapp eller plast så att golvet skyddas. Maskera angränsande ytor som inte ska målas om, även när du tvättar, så att de inte blir flammiga och rosiga om man råkar komma åt dem. Redan under tvättningsarbetet kan man ofta skönja hur mycket fräschare det kommer att bli när väl den nya färgen kommit på plats.
Vill man inte gapa över för mycket, och tvätta och måla om ett helt rum, så kan man nöja sig med att måla en fondvägg- ett alldeles lagom helgprojekt men inte desto mindre effektfullt. 

Ek är ett fantastiskt träslag- att bygga med. Men den är också väldigt tacksamt att odla. Än är det inte försent att samla ekollon och ta in för att driva upp ekar som dekorationsgrönt att ha inomhus.
Samla några ekollon. Ta gärna exemplar som är relativt runda och stora. Lägg ekollonen i en skål och häll på vatten så att det täcker nästan helt.
Låt ekollonen ligga i skålen (det tar några veckor) till rotskott börjar synas. Flytta därefter över dem till mindre vaser och fyll upp med vatten. Sätt ner ekollonen med roten neråt så att de kan dra vattnet. 
Efter ytterligare veckor kommer de att skjuta skott och efter ett tag kommer även bladen att utvecklas. Träden klarar sig fint i flera månader, men räkna med att de fäller sina löv till hösten. 
Då är det dags att plocka nya ekollon...
 

Ek i det fria.