Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Jag förstår
Bloggar

Fem enkla saker att fixa i helgen

Sovmorgon, förmiddagsfika och långlunch. Ibland kan det ändå vara svårt att få helgens alla lediga timmar att gå. Eller? Oavsett hur fritiden ser ut så finns det alltid saker att fixa där hemma. Så, har du tid över eller bara vill känna dig lite extra nyttig innan soffmyset kan dra igång så kommer här några tips på grejer som behöver göras så här års.

Lufta elementen

Vattenburna radiatorer behöver oftast luftas minst en gång per år. Nu när värmen behöver skruvas upp så upplever många att det är svårt att få radiatorerna ordentligt varma. Troligtvis är det då dags för luftning. Investera i en liten specialnyckel och lufta elementen ett efter ett. Då försvinner den luft som hindrar det varma vattnet från att flöda fritt i systemet.

Skifta garderoben

Vare sig vi vill eller inte så är sommarklädernas tid förbi för den här gången. Det är istället dags att plocka fram vinterskorna och hänga ut dunjackan i hallen igen. Samtidigt sorteras sommarkläderna bort och läggs i lådor inför nästa år. På det här sättet blir det bättre plats i garderoberna och man hittar lättare det man behöver för just den här säsongen. Väldigt basic men långt ifrån alla gör det.

Skovård

Den ordningsamme behandlade naturligtvis sina vinterskor innan de ställdes undan i våras. Om inte så är det hög tid nu när de plockas fram igen. Mockaskor borstas rena med den lilla specialborsten och impregneras sen med rätt typ av spray. Andra skinnskor putsas och fettas in inför det hårda livet med snö och slask. Och som sagt, de skor som nu inte ska användas på ett tag rengörs och behandlas inför vintervilan. Är man lite extra rädd om sina skor så investerar man i skoblock som ser till att skorna håller perfekt form även när de inte används.

Kyl och frys

Många, men långt ifrån alla frysar har en automatisk avfrostningsfunktion. Saknas denna finess så måste man ett par gånger varje år frosta av sin frys själv. Isbeläggningen gör annars att frysen får jobba väldigt hårt vilket ökar elförbrukningen samtidigt som livslängden förkortas. Avfrostningen brukar också vara ett perfekt tillfälle att rensa ut matvaror som inte längre känns fräscha och som troligtvis aldrig kommer att bli uppätna i alla fall. Och när man ändå har farten uppe med frysen så passar man självklart på att rensa ut och rengöra kylskåpet. Och när man ändå håller på med det så finns det ju ingen anledning att inte ge sig på skafferiet…

Balkong och uteplats

På våren är det lätt att känna sig entusiastisk inför att fixa till på balkongen eller uteplatsen. Man städar, planterar vårblommor och plockar fram utemöblerna.

På hösten kan det däremot kännas lite trögt att lägga tid och kraft på att bara göra iordning inför vintern. Men faktum är att om det är fint väder så är det ju otroligt härligt att dra igång en grill eller bara sitta i solen även på vinterhalvåret. Och det går ju bara om man har förberett sig och plockat undan alla gamla vissna växter och sett till att grillen är rengjord och förberedd för vintergrillning. Dynor och andra textilier görs rent och förvaras torrt under vintern för att inte bli missfärgade eller mögliga.

Checklista inför vintern

Nu är vintern väldigt nära på många håll i landet. Termometern kryper sakta men säkert ner mot minusstrecket och snövarningarna duggar tätt. För de flesta av oss innebär detta ett välkänt scenario som inte behöver innebära nåt dramatiskt. Men det är är en hel del grejer som kan vara bra att ha gjort innan vintern är ett oundvikligt faktum. Här kommer en liten checklista för den som har haft annat att tänka på de senaste veckorna.

Vinterdäck på bilen

Enligt lag ska man ha vinterdäck på bilen mellan den 1 december och 31 mars. Detta gäller vid vinterväglag. Mellan den 1 oktober till och med den 15 april får man använda dubbdäck. Om det är eller finns risk för halt väglag får dubbdäck användas även på andra tider på året. Det är alltså en månad kvar till innan lagen kräver vinterdäck men redan nu till veckan finns det stor risk för halt väglag i stora delar av landet. I övrigt bör man ju också se till att det finns en isskrapa, en snöborste och att man har fyllt på med spolarvätska med frysskydd.

Sommarstugan

För oss som bara använder fritidshuset under sommartid finns det ett antal grejer som är bra att göra inför den långa kalla vintern. Gör en extra koll av taket. Ett läckande tak kan bli otroligt kostsamt om det får pågå en hel vinter. Rensa hängrännor och stuprör. Det blir snabbt stopp om höstens alla löv får ligga kvar. Se över vattensystemet och töm det helt om stugan kommer att stå ouppvärmd under lång tid. Kranar och kopplingar är extra känsliga. Rensa ut alla matvaror och ta hem stearinljus och annat som kan locka till sig möss eller råttor.

Övrigt

Är båten förberedd för vinterkylan? Motorn konserverad, täckställning och presenning ordentligt surrad? Färskvattensystemet tömt? Batterierna laddade?

Har ni ställt in alla trädgårdsmöbler i förrådet? De blir snabbt fula av att stå ute en vinter. Cyklar och mopeder som inte används på vintern bör stå ordentligt väderskyddade för att inte ta onödigt med stryk.

Och, visst ställde du om alla klockor till vintertid igår? Det är ju så tråkigt när man kommer en timme för tidigt till jobbet…