Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

5 snabba sommarfix med högtryckstvätten

Högtryckstvätten är ett fantastiskt verktyg som fungerar till så mycket mer än bara biltvätt. Med rätt tillbehör klarar den alltifrån rostborttagning till hängrännerensning.

  1. Tvätta fasad. Förr var det aningens riskabelt att tvätta sin fasad med högtryckstvätt. Det var lätt att man tryckte in för mycket vatten vilket i sin tur kunde leda till tråkiga följdskador. Med dagens moderna tvättar ställer man enkelt in ett lägre tryck med handtaget och med rätt borste kan man sen tvätta fasaden snabbt och effektivt. För att komma åt även högt upp eller på andra svåråtkomliga ställen finns det smarta förlängningar att komplettera med.
  2. Rensa hängrännor och stuprör. Högtryckstvättens höga vattentryck går såklart bra att använda på många olika sätt. Ett smart sätt att snabbt rensa både hängrännor och stuprör är att ansluta ett speciellt kit som spolar rent och löser allt skräp som kan blockera vattnets väg. Ett långvarigt stopp kan faktiskt leda till omfattande skador både på grunden och fasaden.
  3. Altantvätt. En smutsig och ful altan gör ingen glad och den kan dra ner helhetsintrycket för hela tomten. Att tvätta sin altan med hjälp av högtryckstvätten går otroligt snabbt och är egentligen inte svårare än att dammsuga! Till tvätten ansluter man ett speciellt borstförsätt munstycke som skonsamt gör rent ytan. Var noga med att ställa in rätt tryck så att inte träytan slits i onödan.
  4. Trädgårdsmöbler. Alla grejer som står utomhus blir med tiden smutsiga. Till högtryckstvätten finns det många smarta borstar att ansluta och tillsammans med rätt sorts tvättmedel kan man tvätta i stort sett vad som helst. Koppla på ett skummunstycke och fyll på med lämpligt tvättmedel. Olika medel passar för olika typer av material. Fördela sen tvättskummet över det som ska tvättas och låt medlet verka. Spola sen av eller anslut en borste och gör rent trädgårdsmöblerna eller vad det nu är som ska tvättas.
  5. Använd eget vatten. På många håll är det då och då vattenbrist. Det kan då vara smart att använda vatten från sjön eller andra lämpliga vattendrag. Moderna högtryckstvättar är självsugande och det går därför bra att använda alla typer av närliggande vatten. Det man behöver är en sugslang med backventil och ett speciellt filter som tar bort småpartiklar som man vill undvika att få in i själva tvätten. När man sen ändå har allting kopplat kan man ju passa på att vattna trädgården med ”gratisvattnet”

På BOLIST hittar du många olika typer av högtryckstvättar och självklart massor av smarta tillbehör!

Ta hand om ditt fina hus!

Att hålla sitt hus i gott skick är en både en god affär rent ekonomiskt men naturligtvis också en ren trivselfråga. Det är ju väldigt mycket roligare att komma hem till ett välskött och vackert hem än att direkt mötas av husångest så fort man kliver innanför grinden. Hus behöver målas med jämna mellanrum, fönster kräver renovering och tak och avvattning har faktiskt en begränsad livslängd och ska bytas ut, inte speciellt ofta men till slut är det dags.

Att låta vissa delar förfalla kommer att dra med sig dyra följdskador och onödigt mycket arbete. Se därför till att inspektera husets vitala delar ett par gånger per år så kommer inte reparationerna som en plötslig överraskning. Se över taket och titta gärna på vinden så att inget läckage har uppstått. Se över fasaden och leta efter sprickor eller sättningar. Se över hängrännor och stuprör, rensa vid behov och byt ut rostiga eller trasiga delar. Vindskivor slits snabbt och kan ge upphov till onödiga skador, byt vid behov. Fönster och ytterdörr ska hålla tätt, byt gärna tätningslister ofta. Foder kring fönster och dörrar slits ofta snabbare än resten av fasaden, inspektera gärna lite extra. Att tvätta av hela huset inklusive taket minst vart femte år kommer att förlänga underhållsintervallet och dessutom får man ju ett vackrare hus undertiden.

Det finns naturligtvis inga exakta tidsangivelser på när man ska renovera olika delar av huset men här kommer en grov översikt på när man vanligtvis kommer att behöva reparera eller byta ut alltifrån tak till fasad.

-Tegeltak                            Livslängd cirka 50 år. Underlagspapp byts efter 30 år.

-Plåttak                              Mycket lång livslängd. Välj alltid hög kvalité på material.

-Träfasad, ommålning       Mellan 7-12 år beroende på färgtyp.

-Fönster, trä,                       Målas om cirka vart 8-10 år.

-Altan, tryckimpr. trä         Livslängd minst 20 år oftast upp till 30 år.

-Vindskivor, trä                  Ommålning vart 5 år, byte efter cirka 10-15 år.

-Hängrännor och stuprör   Bra kvalité håller cirka 50 år. Kan behöva målas cirka vart 12:e år.

 

Att gamla fönster bidrar till en ökad energiförbrukning är de flesta medvetna om men att även ytterdörren kan vara en riktig energitjuv kanske man inte alltid tänker på. Moderna ytterdörrar är otroligt energieffektiva och kan spara många sköna slantar på bara ett par år. Dessutom blir innemiljön tystare och i och med att man slipper dragiga golv så upplevs hemmet varmare och behagligare att vistas i.

Att byta ytterdörr är inte svårt och den normalhändige klarar det själv, läs gärna vår utförliga guide om du är osäker.

Flaggan i topp!

Så här års finns det mycket att fira, nationaldag, midsommar, student, dop och bröllop. Tillställningarna avlöser varandra och livet känns lätt att leva. För den som har en egen tomt kan en flaggstång ytterligare förgylla de redan glada dagarna. Flaggan gör alla fester lite festligare och mer högtidliga. I Sverige har vi många officiella flaggdagar då vi alla gemensamt hissar våra flaggor för att känna lite extra stolthet. I år fick vi dessutom en ny dag, 29/5, vetarandagen, då vi uppmärksammar alla våra krigsveteraner med att självklart hissar flaggan. Många väljer också att flagga varje dag för att man är på plats hemma eller i fritidshuset.

En flaggstång ska enligt traditionen aldrig stå naken. Så när flaggan tas ner på kvällen hissar man istället en vimpel som får vaja i vinden. Det finns idag inga officiella lagar kring detta med flaggning men vill man följa traditionerna finns det några saker som är bra att känna till. -Flaggan kan hissas vid solens uppgång och halas vid solens nedgång, dock senast 21.00.

-Själva flaggan får inte vara trasig eller alltför blekt eller sliten utan ska då bytas ut. En kasserad flagga ska helst inte bara slängas i soporna utan lämnas för destruktion hos exempelvis en flaggtillverkare. Väljer man att ända slänga den själv så bör man först klippa sönder för att den inte längre ska räknas som en flagga.

-Att hissa en flagga för någon som avlidit är en handling full av respekt och vördnad. Flaggan hissas då först i topp och sänks sen ner till 2/3 av stångens längd. Vid halning upprepar man sen proceduren och hissar först flaggan i topp för att sen hala den helt.

Läs mer om hur du förankrar och andra bra tips kring planering och placering av din flaggstång.

Flaggstänger, flaggor och alla tänkbara tillbehör och monteringsmaterial hittar du självklart här hos BOLIST.

Äntligen dags att få snickra!

Att tillbringa sommaren i en hängmatta eller i en solstol på stranden är drömmen för många men långt ifrån alla gillar en semester med bara vila. Andra vill gärna sysselsätta sig med olika äventyr eller spännande resor och för många innebär sommarsemester en tid då man äntligen har tid för sina roliga byggprojekt. Det är då man har möjlighet att verkligen få nörda in sig med sina verktyg och plankor. En del föredrar finsnickeri medan andra gärna står med penseln i handen och en tredje står med näsan i trädgårdslandet. Var och en behöver hitta sin passion, gör man bara det så har man många roliga och kreativa stunder att se fram emot. Oavsett vad man gillar så är det viktigt att ha rätt grejer och det gäller att vara rätt och säkert klädd när man bygger och fixar där hemma eller på sommarstället.

-Kläder och skydd. Det är lätt att tänka att byggjobb på sommaren är lite mer lättvindigt och att där duger det med vad som råkar finnas till hands. Men faktum är att många hemmafixare tyvärr skadar sig just på grund av att man slarvar med skydd och klädsel. Att klämma på sig ett par tjocka arbetsbyxor och hjälm kanske inte lockar jättemycket en varm sommardag men det finns faktiskt riktigt bra alternativ idag. Shorts med många bra fickor eller ett par ¾-byxor med inbyggda knäskydd funkar bra för de flesta typer av jobb. Tunna bra arbetshandskar som skyddar mot stickor och ett par rejäla skor, gärna med trampskydd och stålhätta. Riskerna försvinner tyvärr inte bara för att det är sommar och fötterna är väldigt utsatta vid byggjobb. Ett par lätta skyddsglasögon och hörselproppar när man arbetar med högljudda elverktyg är en billig försäkring. Det finns såklart mycket mer man kan göra för att förhindra skador men ovanstående är en utmärkt början och kommer att räcka för de flesta.

Hitta sommarens favoritkläder här på BOLIST.

-Den fantastiska skruvdragaren! Att skruvdragaren numera finns i stort sett i varje hem är ingen slump. Den både skruvar och borrar i de flesta material och med rätt tillbehör klarar den väldigt många andra uppgifter. Förr var man tvungen att ha minst två olika maskiner för att klara av alla varianter av sysslor man kan tänkas stöta på, en liten och smidig och en stor och kraftig skruvdragare. Idag räcker det nästan alltid med bara en maskin. Dagens moderna batterier har nämligen gjort skruvdragen både mindre och lättare men samtidigt betydligt mycket starkare. Med en 12volts skruvdragare kan man dra enormt kraftiga skruv samtidigt som den är smidig nog att borra de allra minsta små hålen med. Den minskade vikten gör också att man inte blir trött i händer och armar lika fort vilket förstås är skönt när man till exempel ska skruva en stor trätrall. De otroligt fina batterierna räcker oftast minst en hel dag vid normalt användande vilket minskar behovet av en massa extra batterier och laddare.

På BOLIST hittar du alltid skruvdragare och andra smarta verktyg till fina priser.

Stäng av skärmen och gå ut och lek! Uppmaningen är klassisk och många föräldrar känner nog igen frustrationen när barnen sitter inne under fina sommardagar. Och visst kan det vara skönt att koppla av med en surfplatta eller telefon en liten stund varje dag men så här års finns det ju så otroligt mycket annat man kan ta sig för, helst utomhus. Utomhuslek ger många härliga bieffekter. Den friska luften och solen ger oss välbehövliga vitaminer och själva leken ger bra motion och stimulerar fantasin. Att leka ute tillsammans med andra ger också en bra social träning som kanske då och då försvinner när barn och ungdomar idag ofta umgås via telefon och dator. Nog om detta, vad ska man då hitta på när man väl har masat sig ut?

-Sport. Sport är ett väldigt vitt begrepp men behöver inte vara svårare än att se till att det finns en boll nära till hands. Köp en fotboll, ett par badmintonracket, en frisbee eller skateboard. Finns inte grejerna så kommer inte spontanidrottandet att inträffa. Förr spelades det fotboll och åktes skridskor i vartenda villakvarter runt om i Sverige men idag får vi vuxna nog hjälpa till för att få igång kidsen. Självklart ser man till att delta själv också så slipper man att krypa in på ett varmt svettigt gym.

-Spel och lek. Tänk va kubbspelet fick fart på alla lata semesterfirare! Kubb är ett fantastiskt spel där ju alla kan tävla mot varandra oavsett ålder och andra förutsättningar. Dessutom brukar kubb bidra till många intressanta regeldiskussioner så att även hjärnan får jobba lite…Krocket är en annan klassiker i samma genre där både unga och gamla kan tävla och umgås tillsammans. Varning för regeltolkningar här också! Strandtennis, pilkastning och basket är andra perfekta spel som är enkla att bara sätta igång med.

Förr ville alla ungar ha en egen drake att flyga med och det lockar nog fortfarande många att försöka bemästra vindarna och komma högst av alla. Idag har draken fått hård konkurrens av små roliga drönare som också kan öppna upp för roliga tävlingar med slalomkörning eller andra fartfyllda grenar. Det viktiga är inte exakt vad man gör utan att man tar sig ut på gården, i trädgården, på stranden eller på närmaste äng och hittar en sport, ett spel eller en lek som passar just dig.

På BOLIST finns många roliga spel och lekar, just nu till extra bra sommarpriser!