Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Jag förstår
Hem

Bloggar

Är du sugen på ett helgprojekt? Varför inte måla om hemma. En lättare förändring eller uppfräschning än med färg får man leta efter. Men glöm för all del inte att tvätta ytorna som ska målas om först.

Att måla om väggar behöver inte innebära alltför mycket jobb. De flesta rum i ett hem är vanligtvis lätt nedsmutsade och behöver inte så mycket underarbete innan målning. På en redan målad vägg räcker det oftast att torka av väggarna för att få bort damm. Men andra ytor kräver lite mer arbete.  Det gäller särskilt väggar och tak i kök eller rum där det t.ex. står en eldstad, vilka ofta har en fet beläggning. Där behöver man få bort den feta beläggningen för att färgen ska få bra fäste. En yta som tvättats med målartvätt ger färgen mycket bättre vidhäftning och på så sätt ett bättre slutresultat och slutfinish.
Nu för tiden finns det många användarvänliga tvättmedel för målningsarbeten. De sprayas bara på en trasa, eller direkt på väggen, för att sedan torkas av. Eftersköljning med vatten behövs vanligtvis inte. Medlen är också luktfria vilket gör arbetet lättare.

Tänk på att använda skyddsglasögon och skyddshandskar när du sprayar på målartvätten så att det inte skvätter i ögonen eller utsätter händerna för uttorkande ämnen. Täck också in golvet med täckpapp eller plast så att golvet skyddas. Maskera angränsande ytor som inte ska målas om, även när du tvättar, så att de inte blir flammiga och rosiga om man råkar komma åt dem. Redan under tvättningsarbetet kan man ofta skönja hur mycket fräschare det kommer att bli när väl den nya färgen kommit på plats.
Vill man inte gapa över för mycket, och tvätta och måla om ett helt rum, så kan man nöja sig med att måla en fondvägg- ett alldeles lagom helgprojekt men inte desto mindre effektfullt. 

Ek är ett fantastiskt träslag- att bygga med. Men den är också väldigt tacksamt att odla. Än är det inte försent att samla ekollon och ta in för att driva upp ekar som dekorationsgrönt att ha inomhus.
Samla några ekollon. Ta gärna exemplar som är relativt runda och stora. Lägg ekollonen i en skål och häll på vatten så att det täcker nästan helt.
Låt ekollonen ligga i skålen (det tar några veckor) till rotskott börjar synas. Flytta därefter över dem till mindre vaser och fyll upp med vatten. Sätt ner ekollonen med roten neråt så att de kan dra vattnet. 
Efter ytterligare veckor kommer de att skjuta skott och efter ett tag kommer även bladen att utvecklas. Träden klarar sig fint i flera månader, men räkna med att de fäller sina löv till hösten. 
Då är det dags att plocka nya ekollon...
 

Ek i det fria.

Det råder snöyra i vissa delar av landet. Och vad sitter mer passande än en kopp varm choklad efter lek eller pulsande i snön. Idag är dessutom en speciell dag. Har du hunnit uppmärksamma att det är chokladens dag idag?

Choklad är mångfacetterat och kan användas till så mycket mer än att äta den i form av den traditionella chokladkakan. Den gör sig självklart väldigt bra i bakverk, efterrätter och godis men också i matlagningen. Framförallt kan man finna spännande recept på grytor med kött eller till kyckling med tillhörande chokladsås. En klassisk kombination annars, väl värd att testa, är chili och mörk choklad i kombination. Varför inte testa att göra en chokladtryffel smaksatt med chili?

Finhackad chili eller ett par nypor chilipulver (styrkan är lättare att anpassa med pulver)
2 dl grädde
300 g mörk choklad
En klick smör
Kakaopulver

Koka upp grädden i en kastrull.
Dela eller hacka chokladen och lägg i en skål. Ställ skålen över en kastrull med kokande vatten, så kallat vattenbad, så att chokladen smälter.
Rör ner grädden i den smälta chokladen och blanda. Avsluta med en klick smör och vänd runt tills smeten är blank.
Tillsätt smaksättaren, i det här fallet hackad, färsk chili. Häll upp massan på ett fat och låt svalna och stelna. Forma därefter kulor och rulla dem i kakaopulver.

Lycka till!

Saknar du köksredskap? Du vet väl att det finns många kökstillbehör på bolist.se.