Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Jag förstår
Hem

Bloggar

Checklista inför vintern

Nu är vintern väldigt nära på många håll i landet. Termometern kryper sakta men säkert ner mot minusstrecket och snövarningarna duggar tätt. För de flesta av oss innebär detta ett välkänt scenario som inte behöver innebära nåt dramatiskt. Men det är är en hel del grejer som kan vara bra att ha gjort innan vintern är ett oundvikligt faktum. Här kommer en liten checklista för den som har haft annat att tänka på de senaste veckorna.

Vinterdäck på bilen

Enligt lag ska man ha vinterdäck på bilen mellan den 1 december och 31 mars. Detta gäller vid vinterväglag. Mellan den 1 oktober till och med den 15 april får man använda dubbdäck. Om det är eller finns risk för halt väglag får dubbdäck användas även på andra tider på året. Det är alltså en månad kvar till innan lagen kräver vinterdäck men redan nu till veckan finns det stor risk för halt väglag i stora delar av landet. I övrigt bör man ju också se till att det finns en isskrapa, en snöborste och att man har fyllt på med spolarvätska med frysskydd.

Sommarstugan

För oss som bara använder fritidshuset under sommartid finns det ett antal grejer som är bra att göra inför den långa kalla vintern. Gör en extra koll av taket. Ett läckande tak kan bli otroligt kostsamt om det får pågå en hel vinter. Rensa hängrännor och stuprör. Det blir snabbt stopp om höstens alla löv får ligga kvar. Se över vattensystemet och töm det helt om stugan kommer att stå ouppvärmd under lång tid. Kranar och kopplingar är extra känsliga. Rensa ut alla matvaror och ta hem stearinljus och annat som kan locka till sig möss eller råttor.

Övrigt

Är båten förberedd för vinterkylan? Motorn konserverad, täckställning och presenning ordentligt surrad? Färskvattensystemet tömt? Batterierna laddade?

Har ni ställt in alla trädgårdsmöbler i förrådet? De blir snabbt fula av att stå ute en vinter. Cyklar och mopeder som inte används på vintern bör stå ordentligt väderskyddade för att inte ta onödigt med stryk.

Och, visst ställde du om alla klockor till vintertid igår? Det är ju så tråkigt när man kommer en timme för tidigt till jobbet…

Skydda dyrgriparna

Oavsett hur mycket förrådsutrymme man har så är det ju av någon märklig anledning ändå alltid fullt när man behöver ställa undan grejer inför vintern. Utemöbler, cyklar, skottkärror, trädgårdsredskap, gräsklippare och så vidare, alla vill de stå skyddade från regn och snö för att fungera bra när det är dags att börja använda dem i vår igen. Visst kan man slänga över en presenning men det blir sällan vare sig speciellt snyggt eller praktiskt.

Ett litet tak över cykelstället gör underverk om alternativet är att låta cyklarna stå ute under bar himmel. Nuförtiden vimlar det ju dessutom av vintercyklare som snabbt behöver ha tillgång till hojen.

Ännu hellre kan ett litet extra förråd vara den bästa lösningen. Antingen snickrar man ihop det själv i lösvirke eller så hittar man en lämplig byggsats. Tänk dock på att även om förrådet är litet så får det inte placeras för nära tomtgräns. Se till att ha dina grannars tillstånd om du är tveksam.

För den som kanske känner att ett byggprojekt, även om det är litet, inte känns aktuellt för närvarande så finns det idag väldigt fina och praktiska förrådstält. De går snabbt att montera och blir ett perfekt komplement till övrig förvaring. När våren sen är tillbaka så är de lätta att plocka ihop och förvara i väntan på nästa vinter.

Enkla förråd och tält bygger du lätt själv.