Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Gröna granna (h)julgranar

I Sverige säljs det drygt 3 miljoner granar till jul varje år. Cirka 80% av dessa är den vanliga hederliga rödgranen som också de flesta uppfattar som originalet. Men det finns ju även många andra varianter för den som gärna vill ha nåt speciellt eller som av allergiskäl inte kan ha en vanlig gran.

Rödgranen är som sagt överlägset populärast som julgran bland svenskarna. Den är relativt billig, finns att få tag i överallt och avger en fantastisk doft som uppskattas av många. Dock har den en relativt kort livslängd och kan ganska snabbt efter att den kommit in i stugvärmen börja släppa sina barr.

Bland ädelgranarna finns det ett antal väldigt trevliga varianter. De flesta känner till kungsgranen. En kraftig, lite silverskimrande gran som har lätt att hålla sina barr men som av vissa uppfattas som nästan ”för” perfekt. Oftast har också allergiker lättare att klara sig med en kungsgran. Den är cirka dubbelt så dyr som en vanlig rödgran.

Bland ädelgranarna hittar man också blågranen. Barrar ytterst lite och har en vacker blåaktig färg.

Idag är det många som också väljer att ha en tall som ”julgran”.  Tallen avger också en härlig doft och kan vara ett aletnativ för den som vill prova nåt nytt.

En julgran utan fötter har inte lätt att stå. Se till att ha en stadig variant både inom- och utomhus.

Ju oftare man målar desto säkrare blir man. Men dröjer det mellan tillfällena kan några enkla knep underlätta arbetet och minska eventuellt kladd och spill.

Tejpa målarburkens kanter med maskeringstejp så att den hålls fri från färg. Då blir det kladdfritt när locket ska återförslutas efter det att man är klar och locket sluter tätt. Sitter locket dessutom ordentligt slipper det inte in luft, och färgen håller sig därför fräsch längre. För att ytterligare slippa färgkladd, fäst en ståltråd över burken så att man kan stryka av färgen mot den när du använder pensel.

Tak och branta vinklar är alltid lite knepigt och det rinner lätt färg utmed penselskaftet. Sätt därför en pappskiva över penselskaftet så slipper man att det skvätter eller droppar ner på ytor under.
 

Att måla radiatorrör utan att kladda ner väggen bakom kan vara knepigt. Håll en bit kartong bakom radiatorrören när du målar dem så skyddar du väggen.

Ska du måla golvlister eller socklar där golvet har heltäckningsmatta som ofta är svår att maskera, använd en spackel.  Stick in den under golvsockeln när du målar. Var noga med att torka av spackeln innan du flyttar den vidare utmed sockeln.

Maskeringstejp är oumbärligt när det gäller skarpa målade kanter och för att slippa kladd och spill på angränsande ytor. Knepet med maskeringstejp är att avlägsna den direkt efter det att man har målat klart. Då riskerar man inte att färgen hunnit torka och rycks bort med tejpen.
 

Tejpar man målarburkens kanter innan man häller upp färgen i tråg,
minskar man kladdet och kan återförsluta locket bättre.