Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Att förflytta berg

Ibland kan det vara svårt att komma överens med naturen. Den nya tillbyggnaden eller uteplatsens perfekta läge på tomten kan vara full av svåra hinder och inte sällan är det berg eller stora stenar som är i vägen för bygget. Är jobbet stort bör man hyra in proffshjälp men många gånger kan man faktiskt klara av relativt stora stenblock eller bergsknallar själv med hjälp av expanderande spräckmassa. Massan har olika namn beroende på fabrikat men kallas populärt för snigeldynamit. Här på BOLIST heter produkten Snigamit.

Fördelarna med att inte spränga eller spräcka med vanlig dynamit är många. Det behövs inga tillstånd, det blir inga vibrationer eller farligt damm och vem som helst får som sagt utföra jobbet. Det finns dock några saker som kan vara bra att känna till för att lyckas med sin stenspräckning.

  1. Innan man börjar med spräckmassan så behöver man borra hål i stenen/berget. Markera med en spritpenna eller märkspray där hålen ska borras. Ett avstånd på cirka 150mm mellan borrhålen brukar vara lagom. Hyr gärna en riktigt kraftig borrmaskin så går borrjobbet lättare.
  2. Borra ner till önskat djup. Tänk på att försöka få till lagom stora bitar efter spräckningen. Det ska gå lätt att flytta bort stenmassorna efteråt. Skulle man få alltför stora bitar så får man helt enkelt dela även dessa stenar.
  3. När man är nöjd med sina borrhål är det dags att blanda till spräckmassan och fylla hålen. Blanda enligt instruktionen på förpackningen. Häll i massan i borrhålen och se till att det inte bildas luftfickor. Använda skyddsglasögon och handskar.
  4. Temperatur är en viktig faktor när man spräcker sten. Till att börja med ska det vara plusgrader ute för att massan ska fungera på ett bra sätt. Processen kan annars avstanna och massan stelnar på felaktigt sätt. Man bör också vara vaksam på alltför varma temperaturer. Om berget eller stenen är heta när man häller i massan kan man få en överdrivet snabb reaktion och massan kan okontrollerat skjuta ut ur borrhålet. Om man är osäker bör man alltid täcka för hålet när massan är på plats.
  5. Efter cirka ett dygn brukar spräckmassan ha expanderat tillräckligt och berget börjar spricka. Var försiktig med spräckmassorna då den massan fortfarande kan vara skadlig för ögonen och stenarna kan ha verkligt vassa kanter.

Spräckmassa hittar du i din Bolistbutik eller här på hemsidan.

Ibland kanske man istället ska försöka använda berget eller stenen till sin egen fördel. Det finns måegentligen inget bättre underlag för byggnation än berg. Ett par enkla hål, lite betong och ett bra beslag är i princip outslitligt och kommer att ge en perfekt stadig grund för väldigt tunga byggnationer. Kanske innebär detta att man behöver vara lite extra kreativ och kanske bygga det nya trädäcket i olika nivåer eller inkludera en fin liten bergsknalle i själva altanen och låta den bli en vacker detalj. Speciellt trä och sten blir ofta väldigt vackert när man kan kombinera på ett bra sätt.

Grillsommaren som kom av sig

Sommar, alla grillkungars stora högtid. Att laga mat över en perfekt glöd är svårslaget. Smakerna förhöjs och samvaron kring grillen blir härliga ögonblick tillsammans med familj och vänner. Eller kanske en liten stund helt för själv med ett glas kall dryck i väntan på den ultimata glödbädden. Men inte i år. Det råder totalt eldningsförbud i Sverige och grillarna får tillfälligt lämnas åt sitt öde. Istället får man försöka vara kreativ på andra sätt om man ändå vill fortsätta att laga mat utomhus.

Ett eget utekök kan vara ett härligt komplement i trädgården och funkar oftast att använda året om. I uteköket har man normalt sett någon form av grill, kol eller gas, som nu då får vila i väntan på blötare tider. Elgrill går däremot bra att använda i de allra flesta fall då den inte innehåller någon form av öppen låga. I uteköket är det också mycket praktiskt att ha en kokplatta av något slag. En liten portabel induktionsplatta funkar perfekt för de flesta.

I uteköket vill man ha stora oömma arbetsytor. De ska vara lätt att ställa av varma grytor eller grillgaller utan att det blir märken eller fläckar. Uteköket ska ju också klara av att stå just ute i alla typer av väder så använd alltid tåliga material till både stomme och ytbeklädnad.

Vatten kan också vara väldigt praktiskt att ha nära till hands när man lagar mat. Oftast räcker det med att man gör ett enkelt system med vatten som ansluts till trädgårdsslang eller dylikt. Att ansluta vatten som klarar både sommar och vinter är krångligt och det är lätt att man får frostskador när temperaturen sjunker.

Oftast vill man ha sitt utekök i direkt anslutning till sin altan eller trädäck. Tänk dock på att rök från grillen helst inte ska blåsa in i huset eller över gästerna på altanen. Ibland kan det därför vara bättre att bygga sitt utekök lite mer avskilt från hus och altan.

Den som verkligen vill satsa på sitt utekök bygger naturligtvis ett fast tak. Taket bidrar till att förlänga grillsäsongen avsevärt och det skyddar från smuts, regn och snö. I taket kan man också bygga in belysning eller kanske till och med någon form av infravärme eller dylikt. Utekök är ett roligt bygge som de allra flesta lätt klarar av att bygga själv och det går verkligen att låta fantasin få flöda fritt. En perfekt samlingsplats som garanterat höjer både matlagningsglädjen och livskvalitén!

Hos BOLIST hittar du allt material både till utekök och till övriga grillplatser, passa på att få allt hemkört till en låg kostnad.

Dags att tilläggsisolera?

Vi är visserligen mitt i sommaren och den kalla vintern känns extremt långt borta för de flesta av oss. Behovet av att isolera mot kyla och vind är inte en prioriterad fråga just nu. Dock är det ju så att det är nu det finns tid att arbeta med villan eller fritidshuset och se till att man är rustad inför kallare tider. För kallare kommer det ju som alltid att bli även om vi är mitt i rekordsommaren 2018 och solen aldrig tycks vilja ta en paus.

Moderna hus är idag väldigt välisolerade redan från början. Det ställs höga krav på att energiförbrukningen ska vara låg och från och med 2020 blir reglerna ännu strängare. Bor man däremot i ett lite äldre hus är det upp till var och en att se till att få ett energismart hus. Det finns mycket pengar att spara för den som kan få ner sina uppvärmningskostnader. Tilläggsisolering av vindsutrymmen och ytterväggar är väldigt kostnadseffektivt och om man sen byter ut fönster och ytterdörr mot nya energisnåla varianter så har man på ett relativt enkelt sätt kommit en lång bit på väg. I kombination med ett modernt uppvärmningssystem kan man idag komma ner på väldigt låga energikostnader även på riktigt gamla hus.

Ett välisolerat hus blir inte bara billigare att värma upp utan blir dessutom väldigt mycket trivsammare att bo och vistas i. Drag från fönster och dörrar ger kalla golv och ojämn temperatur vilket naturligtvis inte är behagligt. Resultatet blir oftast att man vrider på ännu mer värme för att kompensera vilket direkt syns på energiräkningen.

Isolering är ju faktiskt inte bara till nytta mot kyla utan ser även till att jämna ut temperaturen under sommaren. Ett välisolerat hus är behagligt att vistas i året om. Varma dagar gör isoleringen att den svala luften stannar kvar inomhus och man slipper att försöka sova i alltför varma temperaturer.

Läs gärna mer om tilläggsisolering i vår omfattande guide.

Färgglada tider

Det finns såklart många som gärna hade sett att sommarens soliga och varma väder snart vore över. Torkan ställer till stora problem för jordbruket och för många äldre är värmen en plåga. Men för alla som nu har semester och för alla som har byggprojekt i sommarstugan eller hemma är torrt och fint väder helt perfekt. Allt går ju så mycket smidigare och snabbare om man slipper ha vädret som en orosfaktor. Speciellt för utomhusmålning är detta med torr och fin väderlek extra välkommet. Här kommer lite andra smarta tips som kan vara bra att känna till när man ska måla sitt hus.

  1. Stå stadigt. Att klänga omkring på stegar när man målar om sitt hus är verkligen inte att rekommendera. Det sker tyvärr många olyckor när folk försöker nå krångliga ställen via stegar. Man bör istället se till att bygga en ordentlig ställning med korrekta fallskydd. Ibland kan också en skylift vara ett bra alternativ. Det går då att komma åt även runt takkupor och andra svåråtkomliga ställen. Snåla aldrig med säkerheten! Det är aldrig värt det och dessutom går arbetet snabbare och lättare om man står stadigt och känner sig säker.
  2. Rätt pensel. Det är kanske lätt att tro att ”en pensel är en pensel” men inget kunde vara mer fel. Det är visserligen alltid ett skaft med borst på där en modell kan kosta 29:- och en till synes liknande annan variant kostar flera hundra kronor. En pensel av bra kvalité har en bra ergonomi, den håller mycket färg och rätt skött håller den i många år och blir egentligen bara bättre och bättre ju mer man använder den. Så, den där billiga penseln för 29:- kommer med tiden att bli fasligt dyr och kommer dessutom göra målningen både långsammare och med sämre resultat. Fråga gärna i din butik exakt vilken pensel som passar bäst just till din specifika färg.
  3. Det viktiga underarbetet. Att måla är för de flesta av oss ett relativt begränsat nöje. Det kan vara kul i början och man får ett snabbt och synbart resultat men efter ett par dagar så brukar man börja längta efter att det ska bli färdigt. Det är därför av största vikt att man inte behöver måla sitt hus oftare än nödvändigt. För att lyckas med detta gäller det att förberedda underlaget noga så att färgen fäster på bästa möjliga vis. Börja alltid med att tvätta ordentligt. Använd rätt rengöringsmedel och skrubba och skölj noga. Skrapa bort allt som sitter löst och byt ut trasiga eller ruttna brädor. Ytan ska vara så ren det bara går innan man går på med ny grundfärg. Grundfärgen fäster extra bra och ger ett perfekt underlag inför slutstrykningen.         I vår utförliga guide kan ni läsa mer om hur man lyckas med sin utomhusmålning.

Färg, penslar och övrigt material för målningsprojektet finns på BOLIST.SE.

Att måla är inte svårt men man behöver veta hur man gör för att lyckas!

Det ska vara kul att bygga!

Att bygga i trä är för många ren terapi. Glädjen med att skapa något med både händer och huvud är fantastisk och det finns få saker som kan slå den känslan. Det spelar egentligen ingen roll om det är ett trädäck, ett staket eller en tavelram. Trä har i alla tider fascinerat människor och vi har ännu idag trots alla nya smarta material aldrig kunnat uppfinna något som har träets otroliga blandning av styrka och flexibilitet samtidigt som trä är otroligt vackert att titta på och det blir bara vackrare ju mer det slits och med ökad ålder. Länge leve trä!

Känslan att arbeta med trä förtas dock ofta av allt praktiskt runt själva byggprojektet. Det ska planeras och ritas. Det ska grävas och vägas in. Det ska inhandlas och fraktas. Vägen fram till snickarglädjen är ibland lång och full av hinder som kanske inte alltid lockar till kreativitet. Vissa saker kan man dock faktiskt på ett enkelt sätt ta hjälp med. Planering och ritningar finns det alltid nån som älskar om man själv är mer lagd åt det praktiska hållet. Grovarbeten är oftast ett nödvändigt ont men hjälps man bara åt ett par stycken så brukar man kunna göra även de tunga och monotona jobben till något meningsfullt. När det kommer till inhandling och frakt finns det många sköna genvägar att ta.

De allra flesta byggvaruhandlare hjälper mer än gärna till med materialval och mängdberäkningar. Du kan själv sen välja att plocka ihop och köra hem grejerna och sen påbörja byggandet. För många är det dock detta med frakten som är extra jobbigt. Det är tunga lyft och man ska hyra släpkärror som sen ska lämnas tillbaka i tid. Det tar många dagar i anspråk bara att få hem alla grejer om man har lite större byggprojekt på gång. Att då välja att i alla fall ta hjälp med materialval och frakt är ett klokt beslut och man närmar sig då snabbt det roliga med byggprojekt nämligen själva byggandet!

BOLIST erbjuder nu hemkörning av byggmaterial till ett riktigt bra pris.