Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Klassiska Fiskars

Ibland kan det vara svårt att förklara varför man gillar en speciell pryl lite extra mycket. Kanske är det designen eller funktionen man fastnar för? Eller kanske är det själva känslan när man använder den eller bara håller den i handen? Oavsett vad, är det härligt när man hittar grejer som man trivs med och som håller över tid. Ett varumärke som alltid har strävat efter just kombinationen av snygg formgivning, kvalité och användarvänlighet är Fiskars. Fiskars har funnits som företag i flera hundra år och de allra flesta av oss känner i alla fall till den klassiska saxen eller deras ergonomiska sekatör. För det är just för den typen av i princip outslitliga nyttoföremål som Fiskars har gjort sig kända för över hela världen.

Som konsument och användare gillar man ju när någon hela tiden försöker att förbättra och förfina för att det ska gå lättare att använda sina verktyg, köks- och trädgårdsredskap. Att göra till exempel en så till synes enkel sak som en spade mer ergonomisk och på så sätt skona rygg, axlar och armar är naturligtvis väldigt uppskattad för den som ofta jobbar i trädgården. Man sparar både tid, jobbet blir roligare och slipper värk eller skador efteråt.

En annan detalj som kan vara skillnaden mellan succé och fiasko är köksredskap. Att laga mat med bra knivar, rejäla redskap och kastruller och stekpannor av hög kvalité gör faktiskt att man blir en bättre kock. Arbetet blir så mycket roligare om man har bra grejer. Detta är en sanning inte bara i köket utan gäller ju även när man snickrar eller fixar i trädgården. Bra verktyg blir använda istället för att bli kvar i nån låda i förrådet eller garaget.

På BOLIST finns ett stort sortiment av Fiskars produkter med alltifrån knivar, spadar, bevattning, häcksaxar och så vidare. Kika gärna lite närmare på dessa fina produkter, just nu också till fantastiska priser!

Tänt, låst och larmat

Att känna sig trygg med att hemmet är säkrat mot inbrott är ett grundläggande behov. Man vill inte behöva oroa sig för att någon ska försöka ta sig in vare sig man är hemma eller inte. Det går naturligtvis aldrig att vara 100% säker men med bra lås, ett larm och nära kontakt med sina grannar kommer man väldigt långt.

Idag finns det massor av smarta digitala lås och larm på marknaden. Man behöver inte längre ha en massa nycklar som riskerar att tappas bort eller hamna i orätta händer. Ett modernt lås är nyckelfritt och fungerar med en kod och/eller med mobilen. Vill man skapa tillfällig access för till exempel hantverkare så är det lätt ordnat. Det går att ha koll på vem som låser upp och vem som går hemifrån. Att till exempel ha koll på när barnen kommer hem från skolan är för många väldigt praktiskt. Naturligtvis är lås och larm primärt till för att hålla tjuvar ute men med dagens moderna teknik går det som sagt att få ut många fler funktioner.

Larm går att göra egentligen hur avancerat som helst men för de allra flesta räcker det med ett lite enklare larm dock gärna i kombination med en kamera. Larmet bör ha ett par stycken rörelsedetektorer och öppningskontakter på de mest utsatta fönstren och dörrarna. En kamera med Wifi-uppkoppling gör att man när som helst kan spela in eller bara följa live vad som händer i hemmet. Många väljer också att komplettera med en rökdetektor för att larmet även ska reagera vid brand eller rökutveckling. Den här typen av larm installerar man enkelt själv och de går lätt att bygga ut om behoven ökar. Det finns såklart mer avancerade larm med uppkoppling direkt mot en larmcentral men då får man också räkna med en betydligt mycket högre kostnad.

Det kanske allra bästa inbrottsskyddet är dock i princip gratis. Att samverka med sin grannar och hålla koll på vilka som rör sig i området och alltid fråga okända personer om de behöver hjälp har visat sig vara oerhört effektivt mot inbrott. Det absolut sista en inbrottstjuv vill är att bli konfronterad eller avbruten i sitt ”jobb”. Så synlighet och uppmärksamhet hjälper både dig själv och dina grannar. Informera därför gärna dina grannar när ni är bortresta så kan de hålla ett extra öga på ert hus och tomt. Använd gärna timers på delar av belysningen så att inte bostaden känns helt uppenbart obebodd.

Larm hittar du alltid till bra priser här på BOLIST.

För den som gärna slipper nycklar och vill satsa på ett modernt digitalt lås erbjuder vi nu flera varianter till kampanjpris.

Förläng säsongen med ett växthus.

Väldigt många människor älskar trädgård och att odla egna grönsaker. Det smakar aldrig bättre än när man själv har satt ett frö i jorden, skött om sina lilla planta och sen får skörda en alldeles perfekt röd tomat, en saftig gurka eller egna väldoftande kryddor. Det finns något väldigt basalt och avstressande med att odla sina egna grönsaker och frukter och även om man kanske i slutändan inte sparar så mycket pengar så är känslan med egenhushåll i det närmaste oslagbar!

För att lyckas med sina trädgårdsodlingar finns det några saker man behöver tänka på.

-Jorden. Egentligen är det inte själva frukten eller grönsaken man odlar utan jorden. I en bra och näringsrik jord kan vad som helst växa bra. Det gäller att tillföra rätt näring och se till att få rätt struktur på sin jord. Olika växter har olika behov så man får läsa på när det är dags för odling. En bra start för all typ av odling är dock att tillföra kompostjord. Kompostjord ger fantastisk näring i stort sett gratis och att försöka köpa motsvarande kvalité skulle kosta väldigt mycket pengar. Satsa därför på ett fungerande kompostsystem anpassat för just din trädgård.

-Läge. De allra flesta grönsaker, bärbuskar och fruktträd gillar soliga och varma växtplatser. Solen ger smakrika grödor och man kan få snabb skörd. Alltför blåsiga och utsatta ställen kan verka hämmande på växtligheten och ge sämre resultat. Undvik också att odla i alltför fuktig mark. Man vill kunna kontrollera fuktigheten genom vattning för at säkerställa att inte odlingarna blir vattenskadade.

-Växthus. För den som har plats och möjlighet är ett växthus det allra bästa. Värmen och ljuset i växthuset gör underverk för alla typer av växter. Grönsaker och bär blir snabbt mogna och smakar nästan alltid bättre och mer intensivt när de får växa kontrollerat i ett växthus. På våren kan man komma igång tidigare och sålunda också få skörda tidigare. Fördelarna med ett varmt, ljust och vindstilla växthus är många och öppnar upp för växtsorter som inte skulle klara sig i ett vanligt trädgårdsland. Möjligheterna är obegränsade och säsongerna blir betydligt mycket längre.

Ett växthus är självklart en plats för odling men det kan ju vara så mycket mer också. I ett lite större växthus får man också plats för umgänge eller kontemplation. Det blir en väldigt speciell och härlig känsla med allt glas och alla fina växter vilket gör att man gärna dröjer kvar. En matplats, ett par vilstolar eller varför inte en hängmatta öppnar upp för många vilsamma och avstressande stunder i växthuset.

Ett växthus kan se ut på många olika sätt, alltifrån exklusiva murade varianter till enkla lite billigare i plast. På BOLIST hittar du en rad fina växthus, just nu till extra bra priser!

Äntligen höst?

Sensommaren och hösten kan vara en fantastisk period på året. Jobb, skola och alla andra roliga aktiviteter drar igång igen och helgerna kan ägnas åt resor, vila eller varför inte lite extra omtanke om det egna huset. Trädgården behöver normalt sett gallras ut då växtligheten har en tendens att ta över så här års. Frukt och bär börjar bli klara för skörd och det är fortfarande tillräckligt varmt för att umgås med släkt och vänner i trädgården.

På hösten är luftfuktigheten oftast högre än under andra tider på året och det är många som upplever att det även inomhus blir mer fukt. Det är viktigt att husgrunden är ordentligt dränerad då fuktiga källare med tiden kan skapa problem både för själva huset men även för människorna som bor i det. Korrekt dränering är tillsammans med ett tätt tak de absolut viktigaste delarna för ett hus välmående.

Även om ett hus är välbyggt och har fungerande dränering, ett tätt tak och alla övriga delar i konstruktionen fungerar som de ska så kan man uppleva en alltför fuktig inomhus miljö. Fukt från badrum och tvättstuga i kombination med en hög luftfuktighet utomhus leder ofta till oönskat höga nivåer. Många skaffar sig därför idag en kompletterande avfuktare som kan hjälpa till att få ner luftfuktigheten. En avfuktare i det utrymmet där man torkar tvätt är väldigt effektivt och man håller inte bara nere nivåerna i stort utan får på köpet torr tvätt på bara ett par timmar!

Det kan också vara en bra idé att avfukta sin källare den dagen man byter värmesystem och kastar ut den gamla oljepannan och ersätter med en modern värmepump. Värmepumpar är visserligen väldigt effektiva men många gamla hus är konstruerade kring en skorsten som är tänkt att både värma upp källaren men också vara hjärtat i husets ventilation. När skorstenen inte längre är varm får man därför se upp så att inte fukt- eller ventilationsproblem uppstår.

Den som vill satsa lite extra skaffar en kombinerad avfuktare och luftrenare. Luftrenardelen filtrerar bort småpartiklar och pollen vilket såklart är en hjälp får allergiker eller andra känsliga personer.

Avfuktare är ingen dyr investering men den kan i längden spara väldigt mycket pengar för den som kan undvika fuktskador. På BOLIST finns ett flertal varianter av avfuktare, just nu till extra bra priser.

Gör ett riktigt klipp!

Så kom det då till slut lite regn i alla fall. Efter en extremt torr sommar kan man nu på många håll se att grönskan börja återhämta sig en aning. Björkar och blommor får nog anses vara klara för hösten medan många buskar och gräs faktiskt har mer grönt att ge. Under sommaren har de flesta gräsmattor gått ner i chockläge och har lyst tråkigt gula. Någon klippning har inte varit nödvändigt, om man inte har haft möjlighet att vattna förstås. Nu när regnet har satt fart på växtligheten igen kan det vara bra att så småningom börja hålla efter gräsmattan igen. För att lyckas bra med sin gräsmatta är det viktigt att ge rätt näring och att klippa regelbundet. En bra och lättskött gräsklippare underlättar naturligtvis enormt och det finns många varianter att välja på.

-Robotgräsklippare. För den som har en relativt enkel gräsmatta utan alltför mycket nivåskillnader eller andra hinder kan en robotgräsklippare vara helt perfekt. Robotgräsklipparen sköter sig helt själv. Den klipper litegrann hela tiden och går själv tillbaka och laddar upp sig innan batteriet tar slut. Just att den klipper lite hela tiden gör gräset väldigt starkt och tåligt. Ta heller aldrig bort resterna av gräsklippet, det blir perfekt gödning för gräsmattan. Egentligen det enda som är lite krångligt med en robotgräsklippare är själva installationen. Man behöver gräva ner en speciell kabel som begränsar gräsklipparens arbetsområde. Utan kabeln skulle gräsklipparen rymma iväg på egna äventyr i grannskapet och det var kanske inte det man hade tänkt sig. Väl installerad sköter den sig som sagt själv och man kan lugnt ägna sig åt annat och samtidigt få grannskapets finaste gräsmatta!

-Gräsklippare, batteridriven. De allra flesta gräsklippare fungerar enligt samma princip. Ett roterande knivblad klipper av grässtråna som sen blåses ut och antingen samlas upp i ett speciellt kärl eller helt enkelt hamnar tillbaka på gräsmattan. Det senare är som sagt att föredra då gammalt gräsklipp blir till fin, helt gratis, gödning. Motorn drivs av antingen en bensinmotor eller på batteri. Idag väljer de allra flesta att satsa på en batteridriven gräsklippare. Batteridriften har flera fördelar. Dels så blir maskinen väldigt tyst, den släpper inte ut några avgaser och är på så sätt både väldigt miljövänlig och billig i drift. I och med den nya tidens fantastiska batterier så klarar man att klippa flera hundra kvadratmeter på bara en laddning. De allra flesta klarar sig bra med bara ett eller kanske två batterier. Satsa gärna på ett fabrikat där batteriet kan användas till andra maskiner som till exempel sågar, häcksaxar och lövblåsar.

-Gräsklippare, bensindriven. För den som har stora ytor att klippa och där kapaciteten är det viktigaste blir en bensindriven gräsklippare oftast det bästa alternativet. Motorn är kraftigare och gräsklipparen klarar av att arbeta i många timmar i sträck. Ett par hörselkåpor med inbyggd radio gör jobbet roligare och man skyddar samtidigt hörseln på ett effektivt sätt. Tänk dock på att ta hänsyn till dina grannar, alla kanske inte uppskattar bullret från gräsklipparen alltför sent eller tidigt på dagen.

Alla typer av gräsklippare hittar du på BOLIST, just nu till extra bra sensommarpriser!