Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Äntligen höst?

Sensommaren och hösten kan vara en fantastisk period på året. Jobb, skola och alla andra roliga aktiviteter drar igång igen och helgerna kan ägnas åt resor, vila eller varför inte lite extra omtanke om det egna huset. Trädgården behöver normalt sett gallras ut då växtligheten har en tendens att ta över så här års. Frukt och bär börjar bli klara för skörd och det är fortfarande tillräckligt varmt för att umgås med släkt och vänner i trädgården.

På hösten är luftfuktigheten oftast högre än under andra tider på året och det är många som upplever att det även inomhus blir mer fukt. Det är viktigt att husgrunden är ordentligt dränerad då fuktiga källare med tiden kan skapa problem både för själva huset men även för människorna som bor i det. Korrekt dränering är tillsammans med ett tätt tak de absolut viktigaste delarna för ett hus välmående.

Även om ett hus är välbyggt och har fungerande dränering, ett tätt tak och alla övriga delar i konstruktionen fungerar som de ska så kan man uppleva en alltför fuktig inomhus miljö. Fukt från badrum och tvättstuga i kombination med en hög luftfuktighet utomhus leder ofta till oönskat höga nivåer. Många skaffar sig därför idag en kompletterande avfuktare som kan hjälpa till att få ner luftfuktigheten. En avfuktare i det utrymmet där man torkar tvätt är väldigt effektivt och man håller inte bara nere nivåerna i stort utan får på köpet torr tvätt på bara ett par timmar!

Det kan också vara en bra idé att avfukta sin källare den dagen man byter värmesystem och kastar ut den gamla oljepannan och ersätter med en modern värmepump. Värmepumpar är visserligen väldigt effektiva men många gamla hus är konstruerade kring en skorsten som är tänkt att både värma upp källaren men också vara hjärtat i husets ventilation. När skorstenen inte längre är varm får man därför se upp så att inte fukt- eller ventilationsproblem uppstår.

Den som vill satsa lite extra skaffar en kombinerad avfuktare och luftrenare. Luftrenardelen filtrerar bort småpartiklar och pollen vilket såklart är en hjälp får allergiker eller andra känsliga personer.

Avfuktare är ingen dyr investering men den kan i längden spara väldigt mycket pengar för den som kan undvika fuktskador. På BOLIST finns ett flertal varianter av avfuktare, just nu till extra bra priser.

Gör ett riktigt klipp!

Så kom det då till slut lite regn i alla fall. Efter en extremt torr sommar kan man nu på många håll se att grönskan börja återhämta sig en aning. Björkar och blommor får nog anses vara klara för hösten medan många buskar och gräs faktiskt har mer grönt att ge. Under sommaren har de flesta gräsmattor gått ner i chockläge och har lyst tråkigt gula. Någon klippning har inte varit nödvändigt, om man inte har haft möjlighet att vattna förstås. Nu när regnet har satt fart på växtligheten igen kan det vara bra att så småningom börja hålla efter gräsmattan igen. För att lyckas bra med sin gräsmatta är det viktigt att ge rätt näring och att klippa regelbundet. En bra och lättskött gräsklippare underlättar naturligtvis enormt och det finns många varianter att välja på.

-Robotgräsklippare. För den som har en relativt enkel gräsmatta utan alltför mycket nivåskillnader eller andra hinder kan en robotgräsklippare vara helt perfekt. Robotgräsklipparen sköter sig helt själv. Den klipper litegrann hela tiden och går själv tillbaka och laddar upp sig innan batteriet tar slut. Just att den klipper lite hela tiden gör gräset väldigt starkt och tåligt. Ta heller aldrig bort resterna av gräsklippet, det blir perfekt gödning för gräsmattan. Egentligen det enda som är lite krångligt med en robotgräsklippare är själva installationen. Man behöver gräva ner en speciell kabel som begränsar gräsklipparens arbetsområde. Utan kabeln skulle gräsklipparen rymma iväg på egna äventyr i grannskapet och det var kanske inte det man hade tänkt sig. Väl installerad sköter den sig som sagt själv och man kan lugnt ägna sig åt annat och samtidigt få grannskapets finaste gräsmatta!

-Gräsklippare, batteridriven. De allra flesta gräsklippare fungerar enligt samma princip. Ett roterande knivblad klipper av grässtråna som sen blåses ut och antingen samlas upp i ett speciellt kärl eller helt enkelt hamnar tillbaka på gräsmattan. Det senare är som sagt att föredra då gammalt gräsklipp blir till fin, helt gratis, gödning. Motorn drivs av antingen en bensinmotor eller på batteri. Idag väljer de allra flesta att satsa på en batteridriven gräsklippare. Batteridriften har flera fördelar. Dels så blir maskinen väldigt tyst, den släpper inte ut några avgaser och är på så sätt både väldigt miljövänlig och billig i drift. I och med den nya tidens fantastiska batterier så klarar man att klippa flera hundra kvadratmeter på bara en laddning. De allra flesta klarar sig bra med bara ett eller kanske två batterier. Satsa gärna på ett fabrikat där batteriet kan användas till andra maskiner som till exempel sågar, häcksaxar och lövblåsar.

-Gräsklippare, bensindriven. För den som har stora ytor att klippa och där kapaciteten är det viktigaste blir en bensindriven gräsklippare oftast det bästa alternativet. Motorn är kraftigare och gräsklipparen klarar av att arbeta i många timmar i sträck. Ett par hörselkåpor med inbyggd radio gör jobbet roligare och man skyddar samtidigt hörseln på ett effektivt sätt. Tänk dock på att ta hänsyn till dina grannar, alla kanske inte uppskattar bullret från gräsklipparen alltför sent eller tidigt på dagen.

Alla typer av gräsklippare hittar du på BOLIST, just nu till extra bra sensommarpriser!

Att förflytta berg

Ibland kan det vara svårt att komma överens med naturen. Den nya tillbyggnaden eller uteplatsens perfekta läge på tomten kan vara full av svåra hinder och inte sällan är det berg eller stora stenar som är i vägen för bygget. Är jobbet stort bör man hyra in proffshjälp men många gånger kan man faktiskt klara av relativt stora stenblock eller bergsknallar själv med hjälp av expanderande spräckmassa. Massan har olika namn beroende på fabrikat men kallas populärt för snigeldynamit. Här på BOLIST heter produkten Snigamit.

Fördelarna med att inte spränga eller spräcka med vanlig dynamit är många. Det behövs inga tillstånd, det blir inga vibrationer eller farligt damm och vem som helst får som sagt utföra jobbet. Det finns dock några saker som kan vara bra att känna till för att lyckas med sin stenspräckning.

  1. Innan man börjar med spräckmassan så behöver man borra hål i stenen/berget. Markera med en spritpenna eller märkspray där hålen ska borras. Ett avstånd på cirka 150mm mellan borrhålen brukar vara lagom. Hyr gärna en riktigt kraftig borrmaskin så går borrjobbet lättare.
  2. Borra ner till önskat djup. Tänk på att försöka få till lagom stora bitar efter spräckningen. Det ska gå lätt att flytta bort stenmassorna efteråt. Skulle man få alltför stora bitar så får man helt enkelt dela även dessa stenar.
  3. När man är nöjd med sina borrhål är det dags att blanda till spräckmassan och fylla hålen. Blanda enligt instruktionen på förpackningen. Häll i massan i borrhålen och se till att det inte bildas luftfickor. Använda skyddsglasögon och handskar.
  4. Temperatur är en viktig faktor när man spräcker sten. Till att börja med ska det vara plusgrader ute för att massan ska fungera på ett bra sätt. Processen kan annars avstanna och massan stelnar på felaktigt sätt. Man bör också vara vaksam på alltför varma temperaturer. Om berget eller stenen är heta när man häller i massan kan man få en överdrivet snabb reaktion och massan kan okontrollerat skjuta ut ur borrhålet. Om man är osäker bör man alltid täcka för hålet när massan är på plats.
  5. Efter cirka ett dygn brukar spräckmassan ha expanderat tillräckligt och berget börjar spricka. Var försiktig med spräckmassorna då den massan fortfarande kan vara skadlig för ögonen och stenarna kan ha verkligt vassa kanter.

Spräckmassa hittar du i din Bolistbutik eller här på hemsidan.

Ibland kanske man istället ska försöka använda berget eller stenen till sin egen fördel. Det finns måegentligen inget bättre underlag för byggnation än berg. Ett par enkla hål, lite betong och ett bra beslag är i princip outslitligt och kommer att ge en perfekt stadig grund för väldigt tunga byggnationer. Kanske innebär detta att man behöver vara lite extra kreativ och kanske bygga det nya trädäcket i olika nivåer eller inkludera en fin liten bergsknalle i själva altanen och låta den bli en vacker detalj. Speciellt trä och sten blir ofta väldigt vackert när man kan kombinera på ett bra sätt.

Grillsommaren som kom av sig

Sommar, alla grillkungars stora högtid. Att laga mat över en perfekt glöd är svårslaget. Smakerna förhöjs och samvaron kring grillen blir härliga ögonblick tillsammans med familj och vänner. Eller kanske en liten stund helt för själv med ett glas kall dryck i väntan på den ultimata glödbädden. Men inte i år. Det råder totalt eldningsförbud i Sverige och grillarna får tillfälligt lämnas åt sitt öde. Istället får man försöka vara kreativ på andra sätt om man ändå vill fortsätta att laga mat utomhus.

Ett eget utekök kan vara ett härligt komplement i trädgården och funkar oftast att använda året om. I uteköket har man normalt sett någon form av grill, kol eller gas, som nu då får vila i väntan på blötare tider. Elgrill går däremot bra att använda i de allra flesta fall då den inte innehåller någon form av öppen låga. I uteköket är det också mycket praktiskt att ha en kokplatta av något slag. En liten portabel induktionsplatta funkar perfekt för de flesta.

I uteköket vill man ha stora oömma arbetsytor. De ska vara lätt att ställa av varma grytor eller grillgaller utan att det blir märken eller fläckar. Uteköket ska ju också klara av att stå just ute i alla typer av väder så använd alltid tåliga material till både stomme och ytbeklädnad.

Vatten kan också vara väldigt praktiskt att ha nära till hands när man lagar mat. Oftast räcker det med att man gör ett enkelt system med vatten som ansluts till trädgårdsslang eller dylikt. Att ansluta vatten som klarar både sommar och vinter är krångligt och det är lätt att man får frostskador när temperaturen sjunker.

Oftast vill man ha sitt utekök i direkt anslutning till sin altan eller trädäck. Tänk dock på att rök från grillen helst inte ska blåsa in i huset eller över gästerna på altanen. Ibland kan det därför vara bättre att bygga sitt utekök lite mer avskilt från hus och altan.

Den som verkligen vill satsa på sitt utekök bygger naturligtvis ett fast tak. Taket bidrar till att förlänga grillsäsongen avsevärt och det skyddar från smuts, regn och snö. I taket kan man också bygga in belysning eller kanske till och med någon form av infravärme eller dylikt. Utekök är ett roligt bygge som de allra flesta lätt klarar av att bygga själv och det går verkligen att låta fantasin få flöda fritt. En perfekt samlingsplats som garanterat höjer både matlagningsglädjen och livskvalitén!

Hos BOLIST hittar du allt material både till utekök och till övriga grillplatser, passa på att få allt hemkört till en låg kostnad.

Dags att tilläggsisolera?

Vi är visserligen mitt i sommaren och den kalla vintern känns extremt långt borta för de flesta av oss. Behovet av att isolera mot kyla och vind är inte en prioriterad fråga just nu. Dock är det ju så att det är nu det finns tid att arbeta med villan eller fritidshuset och se till att man är rustad inför kallare tider. För kallare kommer det ju som alltid att bli även om vi är mitt i rekordsommaren 2018 och solen aldrig tycks vilja ta en paus.

Moderna hus är idag väldigt välisolerade redan från början. Det ställs höga krav på att energiförbrukningen ska vara låg och från och med 2020 blir reglerna ännu strängare. Bor man däremot i ett lite äldre hus är det upp till var och en att se till att få ett energismart hus. Det finns mycket pengar att spara för den som kan få ner sina uppvärmningskostnader. Tilläggsisolering av vindsutrymmen och ytterväggar är väldigt kostnadseffektivt och om man sen byter ut fönster och ytterdörr mot nya energisnåla varianter så har man på ett relativt enkelt sätt kommit en lång bit på väg. I kombination med ett modernt uppvärmningssystem kan man idag komma ner på väldigt låga energikostnader även på riktigt gamla hus.

Ett välisolerat hus blir inte bara billigare att värma upp utan blir dessutom väldigt mycket trivsammare att bo och vistas i. Drag från fönster och dörrar ger kalla golv och ojämn temperatur vilket naturligtvis inte är behagligt. Resultatet blir oftast att man vrider på ännu mer värme för att kompensera vilket direkt syns på energiräkningen.

Isolering är ju faktiskt inte bara till nytta mot kyla utan ser även till att jämna ut temperaturen under sommaren. Ett välisolerat hus är behagligt att vistas i året om. Varma dagar gör isoleringen att den svala luften stannar kvar inomhus och man slipper att försöka sova i alltför varma temperaturer.

Läs gärna mer om tilläggsisolering i vår omfattande guide.