Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Hur ska man tänka?

Att ha rätt redskap till rätt arbete är väl egentligen ingen stor nyhet. Ändå är det många som går bet när jobbet väl ska utföras och man står där med fel verktyg. Kanske har man valt att satsa på en alltför enkel variant av såg eller så har man halkat efter utvecklingen och har en maskin som är onödigt tung och klumpig. Vissa prylar används väldigt sällan och där kan man oftast satsa på en enklare och billigare modell medan saker som används mer ofta kanske bör vara av en bättre kvalité.

Snittiden för användandet av skruvdragare ligger på omkring fem minuter per år i Sverige. Då många använder just skruvdragaren till många typer av hemmafixarjobb kan man tänka sig att en hel del verktyg aldrig eller väldigt sällan används överhuvudtaget. Vet man med sig att man inte skruvar speciellt ofta så klarar man sig ju därför bra med en enkel lite billigare skruvdragare. För den som däremot ofta har byggprojekt hemma eller i fritidshuset bör skruvdragaren hålla hög kvalité och vara gjord för att användas mycket.

Sågar är ett annat bra exempel på verktyg där rätt modell gör stor skillnad. Vissa föredrar lätta och smidiga handverktyg medan andra inte kan tänka sig ett byggprojekt utan en stor och stadig kap- och gersåg. Naturligtvis har jobbets omfattning betydelse för vad man väljer men väldigt ofta är det också den personliga smaken och erfarenheten som stor verktygsvalet. Prova dig fram och glöm inte att många maskiner och redskap går att hyra om man vill inte vill eller kan investera i eget för tillfället.

Andra kanske inte bygger mycket alls men har trädgård som sin stora passion. Bland just trädgårdsredskap är det extra härligt när man har grejer av god kvalité. Maskiner och redskap med bra ergonomi och med lång driftstid gör arbetet roligare och mer skonsamt för kroppen. Idag finns det många smarta maskiner även för trädgårdsarbete vilket också är bra för både arbetsglädjen och miljön. Effektiva och starka med minimala utsläpp.

Hösten är en tid då många tar tag i sina bygg- och trädgårdsprojekt som kanske inte hanns med under sommarsemestern. Kika gärna bland våra gör-det-självguider för att hitta inspiration och handfasta instruktioner för många av de allra vanligaste byggprojekten både inom- och utomhus.

För dig som letar efter riktigt bra verktyg eller trädgårdsmaskiner har vi nu extra bra priser på kvalitetsmärket Hitachi, passa på och fynda!

Ny teknik, nya möjligheter

Att försöka förlänga sommaren och få fler härliga kvällar på altanen, balkongen eller uteplatsen är något som de flesta uppskattar. Fina stjärnhimlar och trevligt sällskap funkar ju året om men på hösten kan man behöva hjälpa till en aning för att det inte ska bli alltför kallat och ruggigt. Infravärme är ingen ny uppfinning men teknik har på senare år förfinats och utvecklats enormt. Förr kunde det krävas flera tusen watt för att värma upp sin uteplats medan man idag klarar sig på betydligt mycket mindre. Mindre elförbrukning och en säkrare teknik gör att det går snabbt att få upp värmen utan att elräkningen påverkas speciellt mycket.

Det finns några olika typer av värmare, vilken som passar just dig avgörs av några olika faktorer.

-Infravärme. Nya moderna infravärmare värmer egentligen inte upp luften utan siktar in sig på föremål eller människor som är i närheten. Det betyder att värmarna blir väldigt effektiva och klarar av att värma upp även om det blåser. De ger ett behagligt rödaktigt sken och är som sagt betydligt energisnålare är gamla typer av infravärmare. Var noga med att värmaren har rätt IP-klass om den ska stå utsatt för väder och vind. Se också till att förankra värmaren ordentligt så att den inte välter. Till lite mer avancerade värmare följer det med en fjärrkontroll vilket såklart gör användandet väldigt smidigt.

-Gasolvärmare. Många har kanske inte tillgång till 230 volts elektricitet på landställen eller fritidshus men vill ändå kunna förlänga tiden på uteplatsen. Då kan en gasolvärmare vara perfekt. Gasolvärmaren kräver ingen el utan fungerar med hjälp av en gasbehållare. I värmaren brinner en gaslåga som går att ställa i olika effektlägen beroende på vilket behov man har. Var noga med att skilja på värmare för inom- respektive utomhusbruk.

För den som känner för att förlänga sommaren och njuta av fler härliga kvällar utomhus erbjuder BOLIST ett flertal olika varianter till extra bra höstpriser.

 

Klassiska Fiskars

Ibland kan det vara svårt att förklara varför man gillar en speciell pryl lite extra mycket. Kanske är det designen eller funktionen man fastnar för? Eller kanske är det själva känslan när man använder den eller bara håller den i handen? Oavsett vad, är det härligt när man hittar grejer som man trivs med och som håller över tid. Ett varumärke som alltid har strävat efter just kombinationen av snygg formgivning, kvalité och användarvänlighet är Fiskars. Fiskars har funnits som företag i flera hundra år och de allra flesta av oss känner i alla fall till den klassiska saxen eller deras ergonomiska sekatör. För det är just för den typen av i princip outslitliga nyttoföremål som Fiskars har gjort sig kända för över hela världen.

Som konsument och användare gillar man ju när någon hela tiden försöker att förbättra och förfina för att det ska gå lättare att använda sina verktyg, köks- och trädgårdsredskap. Att göra till exempel en så till synes enkel sak som en spade mer ergonomisk och på så sätt skona rygg, axlar och armar är naturligtvis väldigt uppskattad för den som ofta jobbar i trädgården. Man sparar både tid, jobbet blir roligare och slipper värk eller skador efteråt.

En annan detalj som kan vara skillnaden mellan succé och fiasko är köksredskap. Att laga mat med bra knivar, rejäla redskap och kastruller och stekpannor av hög kvalité gör faktiskt att man blir en bättre kock. Arbetet blir så mycket roligare om man har bra grejer. Detta är en sanning inte bara i köket utan gäller ju även när man snickrar eller fixar i trädgården. Bra verktyg blir använda istället för att bli kvar i nån låda i förrådet eller garaget.

På BOLIST finns ett stort sortiment av Fiskars produkter med alltifrån knivar, spadar, bevattning, häcksaxar och så vidare. Kika gärna lite närmare på dessa fina produkter, just nu också till fantastiska priser!

Tänt, låst och larmat

Att känna sig trygg med att hemmet är säkrat mot inbrott är ett grundläggande behov. Man vill inte behöva oroa sig för att någon ska försöka ta sig in vare sig man är hemma eller inte. Det går naturligtvis aldrig att vara 100% säker men med bra lås, ett larm och nära kontakt med sina grannar kommer man väldigt långt.

Idag finns det massor av smarta digitala lås och larm på marknaden. Man behöver inte längre ha en massa nycklar som riskerar att tappas bort eller hamna i orätta händer. Ett modernt lås är nyckelfritt och fungerar med en kod och/eller med mobilen. Vill man skapa tillfällig access för till exempel hantverkare så är det lätt ordnat. Det går att ha koll på vem som låser upp och vem som går hemifrån. Att till exempel ha koll på när barnen kommer hem från skolan är för många väldigt praktiskt. Naturligtvis är lås och larm primärt till för att hålla tjuvar ute men med dagens moderna teknik går det som sagt att få ut många fler funktioner.

Larm går att göra egentligen hur avancerat som helst men för de allra flesta räcker det med ett lite enklare larm dock gärna i kombination med en kamera. Larmet bör ha ett par stycken rörelsedetektorer och öppningskontakter på de mest utsatta fönstren och dörrarna. En kamera med Wifi-uppkoppling gör att man när som helst kan spela in eller bara följa live vad som händer i hemmet. Många väljer också att komplettera med en rökdetektor för att larmet även ska reagera vid brand eller rökutveckling. Den här typen av larm installerar man enkelt själv och de går lätt att bygga ut om behoven ökar. Det finns såklart mer avancerade larm med uppkoppling direkt mot en larmcentral men då får man också räkna med en betydligt mycket högre kostnad.

Det kanske allra bästa inbrottsskyddet är dock i princip gratis. Att samverka med sin grannar och hålla koll på vilka som rör sig i området och alltid fråga okända personer om de behöver hjälp har visat sig vara oerhört effektivt mot inbrott. Det absolut sista en inbrottstjuv vill är att bli konfronterad eller avbruten i sitt ”jobb”. Så synlighet och uppmärksamhet hjälper både dig själv och dina grannar. Informera därför gärna dina grannar när ni är bortresta så kan de hålla ett extra öga på ert hus och tomt. Använd gärna timers på delar av belysningen så att inte bostaden känns helt uppenbart obebodd.

Larm hittar du alltid till bra priser här på BOLIST.

För den som gärna slipper nycklar och vill satsa på ett modernt digitalt lås erbjuder vi nu flera varianter till kampanjpris.

Förläng säsongen med ett växthus.

Väldigt många människor älskar trädgård och att odla egna grönsaker. Det smakar aldrig bättre än när man själv har satt ett frö i jorden, skött om sina lilla planta och sen får skörda en alldeles perfekt röd tomat, en saftig gurka eller egna väldoftande kryddor. Det finns något väldigt basalt och avstressande med att odla sina egna grönsaker och frukter och även om man kanske i slutändan inte sparar så mycket pengar så är känslan med egenhushåll i det närmaste oslagbar!

För att lyckas med sina trädgårdsodlingar finns det några saker man behöver tänka på.

-Jorden. Egentligen är det inte själva frukten eller grönsaken man odlar utan jorden. I en bra och näringsrik jord kan vad som helst växa bra. Det gäller att tillföra rätt näring och se till att få rätt struktur på sin jord. Olika växter har olika behov så man får läsa på när det är dags för odling. En bra start för all typ av odling är dock att tillföra kompostjord. Kompostjord ger fantastisk näring i stort sett gratis och att försöka köpa motsvarande kvalité skulle kosta väldigt mycket pengar. Satsa därför på ett fungerande kompostsystem anpassat för just din trädgård.

-Läge. De allra flesta grönsaker, bärbuskar och fruktträd gillar soliga och varma växtplatser. Solen ger smakrika grödor och man kan få snabb skörd. Alltför blåsiga och utsatta ställen kan verka hämmande på växtligheten och ge sämre resultat. Undvik också att odla i alltför fuktig mark. Man vill kunna kontrollera fuktigheten genom vattning för at säkerställa att inte odlingarna blir vattenskadade.

-Växthus. För den som har plats och möjlighet är ett växthus det allra bästa. Värmen och ljuset i växthuset gör underverk för alla typer av växter. Grönsaker och bär blir snabbt mogna och smakar nästan alltid bättre och mer intensivt när de får växa kontrollerat i ett växthus. På våren kan man komma igång tidigare och sålunda också få skörda tidigare. Fördelarna med ett varmt, ljust och vindstilla växthus är många och öppnar upp för växtsorter som inte skulle klara sig i ett vanligt trädgårdsland. Möjligheterna är obegränsade och säsongerna blir betydligt mycket längre.

Ett växthus är självklart en plats för odling men det kan ju vara så mycket mer också. I ett lite större växthus får man också plats för umgänge eller kontemplation. Det blir en väldigt speciell och härlig känsla med allt glas och alla fina växter vilket gör att man gärna dröjer kvar. En matplats, ett par vilstolar eller varför inte en hängmatta öppnar upp för många vilsamma och avstressande stunder i växthuset.

Ett växthus kan se ut på många olika sätt, alltifrån exklusiva murade varianter till enkla lite billigare i plast. På BOLIST hittar du en rad fina växthus, just nu till extra bra priser!