Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Alle man på däck!

Från och med i måndags är det tillåtet att använda dubbdäck på bilen i Sverige. Mellan 1/12 och 31/3 är det lag på att använda vinterdäck vid vinterväglag. Vid annan tid på året får man använda dubbdäck om underlaget kräver det men normalt sett ska däcken vara skiftade senast den 15/4.

Att byta däck själv är inte svårt. Med en bra domkraft och en stark mutterdragare krävs egentligen ingen större ansträngning annat än att orka bära fram hjulen ur förrådet eller garaget. Se till att arbeta på ett stadigt underlag och arbeta lugnt och metodiskt. Lägg gärna ett löst däck under bilen vid respektive däck som byts. Skulle domkraften fela så skadas inte bilen eller den som arbetar. Dra åt med rätt moment på mutterdragaren och kontrollera gärna efter ett par mil att alla hjul sitter stadigt fast fortfarande. Efterdrag om det behövs.

Mutterdragare till kampanjpris hittar du här.

När däcken förvaras finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Tvätta däck och fälgar noga innan de monteras bort. Det är trevligare att arbeta med rena hjul och det är oftast lättare att tvätta medan de sitter kvar på bilen.  Förvara gärna däcken i en plastsäck eller liknande så håller de sig fräscha tills de ska monteras på igen. Förvara helst inte däcken stående, de kan bli deformerade, särskilt om lufttrycket är lågt. Lägg de hellre ner eller kanske helst av allt hängande i fälgen. Då är själva däcket helt avlastat under förvaringen och man riskerar inga onödiga skador.

Rengöringsmedel och däcksglans hittar du här.

Kontrollera gärna att däckmönstret håller tillräckligt djup. Vinterdäck ska ha ett mönsterdjup på minst 3mm men såklart gärna mycket mer än så. För sommardäck är minimikravet 1,5mm mönsterdjup men även här gäller att man behöver minst 3mm för att få grepp på en våt vägbana. I övrigt är det bra att se över bilens utrustning i stort. Isskrapa, snöborste, spolarvätska och liknande produkter behöver ständigt ses över och förnyas.

På BOLIST finns ett stort sortiment av bilrelaterade produkter, alltid till bra priser.

 

Ta hand om din ved

Den ved som ska eldas framöver behöver sedan länge vara kluven och staplad för att hinna torka ordentligt till vinterns alla mysiga brasor i kaminer och spisar. Minst 8-9 månader bör man vänta för att veden ska hinna få rätt torkhalt. Är man lite osäker på om vedträna går att använda kan man göra ett enkelt test. Ta två vedträn och slå ihop dem lätt. En torr ved ger ett distinkt klonkljud ifrån sig medan en alltför fuktig ved låter mer stum. Ingen exakt vetenskap såklart men ett tydligt tecken på om veden är användbar.

För att veden ska torka på rätt sätt och så snabbt som möjligt finns det några saker man kan tänka på. När trädet är fält, rensat och uppsågat i lagom långa stubbar är det bra att också klyva till själva veden. Det går såklart att klyva för hand med en stor bra yxa men det finns väldigt mycket smartare sätt. För den som har en tomt med många träd och som ser framför sig att man då och då behöver avverka ett träd eller två är det en utmärkt idé att investera i en egen vedklyv. Gör man bara en tillfällig fällning kan det istället vara mer fördelaktigt att hyra vedklyven för just det enskilda jobbet. Hur som helst, en vedklyv gör jobbet otroligt mycket lättare och roligare och det går fort att ta hand om även riktigt stora träd.

Med vedklyven går det att klyva ner veden till små användbara vedträn men oftast är det mer effektivt att göra lite större bitar med vedklyven och sen göra det sista delningen med yxa. Allt beror på hur hårt träslag man ska klyva och hur många man är som hjälps åt. Är man ensam kan man lika gärna använda vedklyven hela tiden men är man ett gäng som hjälps åt så finns det mycket tid att spara om alla har en uppgift. Passa också på att klyva till ett par hinkar med tändved. Tändved är små smala vedpinnar, gärna från botten av trädet, där virket oftast är mer kådrikt och på så sätt mer lättantändligt. Med en riktigt bra tändved kan man enkelt starta en brasa utan vare sig tändpapper eller andra hjälpmedel.

En bra och välslipad yxa är självklart väldigt värdefull när man ska få till sin ved. En slö yxa är inte bara tråkig att arbeta med den kan dessutom vara farlig då man lättare kan slinta mot veden. Se till att huvud och skaft sitter tajt ihop och använd gärna skyddsglasögon för att undvika onödiga skador.

För att undvika mögel- och svampangrepp är det viktigt att förvara veden rätt. Ta om möjligt bort barken och stapla veden med klyvdelen uppåt. På så sätt kan fukten dunsta ur vedträt. Om veden förvaras utomhus bör man undvika att täcka in den med presenning eller dylikt. Presseningar stänger in fukten och veden torkar långsammare och man riskerar som sagt mögel- och svamptillväxt. Ett enkelt tak eller en plåt fungerar mycket bättre. Luften ska kunna cirkulera runt vedträna. Allra bäst är det förstås om veden kan förvaras i en speciell vedbod eller annat förråd.

Vedklyvar finns att hyra eller köpa här på BOLIST.

Yxor och andra bra redskap finns såklart också i vårt stora sortiment.

Lycka till med vedtillverkningen!

 

 

 

 

 

O hyr sen!

Hösten är en bra tid att fixa insidan av huset eller lägenheten. Oftast får utomhusprojekten företräde under sommarhalvåret vilket gör att golv, väggar, badrum, kök och allt vad det kan vara skjuts upp till senare. Inomhusrenovering ger vanligen snabbt resultat och bara såna enkla saker som att måla om eller lägga in ett nytt golv kan förändra känslan i ett helt hem. Stora projekt som kök och badrum kräver naturligtvis mycket planering men kan å andra sidan förhöja både livskvalité och värdet på bostaden.

Den som väljer att fixa mycket själv samlar med tiden på sig mycket verktyg, alltifrån skruvdragare till diverse sågar och mätverktyg. Känner man att verktygen börjar ta över lite för många förråd kan det vara en utmärkt idé att istället hyra de verktyg man specifikt behöver för olika projekt. Kanske känns det inte nödvändigt att ha en egen betongblandare, tigersåg eller ett avvägningsinstrument stående i garaget? Välj då som sagt att tillfälligt hyra in de grejer som förenklar arbetet och spar både tid och pengar i slutändan.

Att hyra verktyg och maskiner är inte dyrt. En kraftig borrmaskin kostar drygt 100:-/dag, ett avvägningsinstrument för att sätta ut husgrunder eller liknande kostar omkring 350:-/dag och en riktig diamantkapmaskin för att såga i kakel och klinkers kan man hyra för 250:-/dag. Med tanke på hur mycket enklare och snabbare arbetet går är det konstigt att inte fler har hakat på hyrtrenden. Ett bra och proffsigt verktyg gör vem som helst till en väldigt mycket bättre hantverkare. Att stå och harva för hand eller med gamla maskiner gör jobbet tråkigt och det blir ett sämre slutresultat.

Andra maskiner som kan vara praktiska att hyra är kompressordrivna spikpistoler, kap- och gersågar och allehanda trädgårdsmaskiner inklusive minigrävare och jordborrar. Med en jordborr slipper man gräva hål inför gjutning av betongplintar till exempel. Den kraftiga jordborren äter sig ner i jorden på nolltid och man får perfekta runda hål att gjuta i. För den som till exempel ska bygga ett plank, ett långt staket eller en stor altan är jordborren oumbärlig.

Kika gärna lite närmare på Bolists stora uthyrningssortiment där du hittar alltifrån stora vedklyvar, motorsågar till små smarta mätverktyg.

Godnatt små vågor som klucka.

Bilden är egentligen inte på något sätt talande för hur vi tar hand om våra båtar i Sverige. De allra flesta vårdar sina ögonstenar ömt och ser till att de får ett långt och värdigt liv. Efter en lång båtsäsong är det nu dock dags att torrsätta och låta båten få vila på land i ett halvår eller så. Väl uppe på land finns det några saker som kan vara bra att tänka på och som förhindrar att den egna eller närliggande båtar tar skada. Vinterstormar och stora snömängder kan tyvärr ställa till med mycket skada och i de flesta fall helt i onödan.

Om man har sin båt stående på en egen kärra har man oftast en väldigt stabil grund. Det ska mycket till om en båtkärra ska välta och om man bara se till att palla upp den ordentligt skonar man också fälgar och däck. Vill man stöldsäkra sitt ekipage så monterar man helt enkelt bort hjulen och förvarar dem på en annan plats.

För den som ställer sin båt på bockar eller någon annan typ av lös stöttning är det viktigt att marken är stabil och att man gärna överdimensionerar virke och konstruktion för att tåla ordentligt med vikt. Båtar väger ofta lite mer än vad som anges i broschyren och med ett rejält snölager ökar trycket ytterligare. Köp färdiga bockar eller bygg själv av kraftigt tryckimpregnerat virke.

Båten bör ju sen också täckas in ordentligt. Man vill gärna undvika stora snömängder direkt på däcket. Själva snön utgör oftast ingen direkt fara men när snö smälter och det sen åter fryser till så kan man få onödiga frysskador i skarvar och genomföringar. Dessutom blir båten väldigt smutsig av att stå utan täckning en hel vinter vilket känns väldigt onödigt. Det finns många smarta färdiga varianter på täckställningar men den som vill spara pengar och bygga själv och kunna specialanpassa sin täckning kan såklart göra det. Använd gärna tåliga material som tryckimpregnerat virke och rostfri skruv så håller täckningen i många år framöver. Ofta får täckmaterialet stå utomhus även under sommaren vilket gör att vanligt virke snabbt tar stryk och ruttnar.

Till slut täcker man in hela täckställningen med en väl tilltagen presenning. Se till att presenningen sitter tajt och inte fladdrar i vinden. Använd gärna någon form av gummiband närmast presenningen för att minska belastningen på öljetter och själva förankringen. Var noga med att inte fästa presenningen i lösa stöttor eller ställningar. Vid kraftig blåst kan man annars haverera hela uppställningen! Har man en egen båtkärra går det däremot bra att förankra sin presenning då den inte riskerar att välta. Mellan täckställning och presenning bör man för att undvika onödiga hål ha någon typ av skavskydd. Gamla mattstumpar, rörisolering eller liknande duger bra.

I övrigt bör man såklart få bort allt vatten ur ledningar och tankar på båten och placera gärna ett par lösa fuktslukare inne i kajutan för att slippa fukt- och mögelproblem.

Lycka till och glöm inte att det snart är vår igen…

Lyckas med målningen!

De allra flesta av oss har någon gång gett sig på att måla om nån vägg hemma. Kanske blev man sugen på att förändra rummets karaktär med en snygg fondvägg eller så var det helt enkelt dags att fräscha upp helheten. Det är dock inte helt självklart att man alltid lyckas få ett bra resultat, målning kräver faktiskt en hel del både kunskap och handlag. Att bara kladda på med ny färg blir sällan snyggt men med ett par goda råd och lite extra förberedelser klarar de allra flesta av att måla om både väggar och tak själva.

  1. Förarbete. Hur tråkigt det än låter så är rätt förarbete nyckeln till ett lyckat slutresultat. Väggen måste vara slät och helt ren innan man lägger på ny färg. Börja alltid med tvätta av väggen med målartvätt. Det finns idag smarta varianter som inte kräver att man sköljer av med vatten efteråt. Spackla igen alla hål och ojämnheter. Sätt gärna en stark lampa längs med väggen för att upptäcka ojämnheter som inte syns rakt framifrån.
  2. Grundfärg. Grundfärgens egentligen enda uppgift är att ge ett bra fäste för täckfärgen. Den är gjord för att fästa bra och jämna ut eventuella färgskiftningar i underlaget. Grundfärg är dessutom billigare än täckfärg och kan man undvika ett extra lager täckfärg sparar man också pengar. Grundfärg går att bryta i de flesta kulörer för att anpassas till täckfärgen.
  3. Täckfärg. Täckfärgen är det yttersta lagret och den som kommer att synas. Det är med täckfärgen man bestämmer vilken glans man vill ha och vilka andra egenskaper som krävs för just det specifika rummet. I en hall vill man till exempel ofta ha en slitstark och tvättbar yta medan man i ett sovrum kanske föredrar en silkesmatt lite varmare yta. Kök och badrum kräver också tåliga ytor och framförallt i tak bör man använda en färg med lite högre glanstal.
  4. Målningsteknik. Det går att styra färgens ytstruktur beroende på vilken pensel och roller man använder. En lite grövre rollerstruktur är mer förlåtande medan en helt slät yta kräver ett gott handlag och extra noggrannhet. Ett enkelt tips vid all typ av målning med roller är att först måla en mindre yta i skiftande riktningar och sen avsluta med att dra med rollern från taket ner mot golvet över hela ytan. Använd med fördel ett förlängningsskaft till rollern för att få en bra arbetsställning och för att komma åt överallt. Var också noga med att använda ordentligt med färg på både pensel och roller. Färgen ska vara på väggen och inte kvar i burken när man är klar. Att stå och gnida med en halvtorr roller ger att ojämnt och flammigt resultat.

Fler tips kring målning hittar du i våra pedagogiska guider här.

All typ av målarutrustning och självklart själva målarfärgen finns här på BOLIST och i din närmaste butik.