Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Skördelycka!

Juli är en fantastisk månad för alla oss som älskar trädgård och odling. Blommor, träd och buskar är som allra finast och i trädgårdslandet kan man skörda nya färska grönsaker och örter varje dag. En torr sommar som den vi har i år är det dock viktigt att vattna ordentligt. Många växter har svårt att överleva på egen hand och extra vatten kan behöva tillföras minst varannan dag.

För den som inte har möjlighet att hela tiden ha passning på sin trädgård och sina växter kan ett automatiserat bevattningssystem vara en bekväm och lämplig lösning. Det går då att ställa in bevattningsscheman för olika växter eller för olika delar i trädgården. Gräsmattan kanske klarar sig med vatten 2 gånger i veckan medan de allra känsligaste växterna i kruka behöver vatten varje dag. Hör efter i din butik vilket system som passar just för dig.

I övrigt är det alltid bra att ha rejäla verktyg och andra redskap för att kunna sköta sin trädgård på ett smidigt sätt. Ergonomiska grensaxar och sekatörer, fräscha vattenkannor och slangar gör arbetet lättare. Idag finns det också många smarta batteridrivna trädgårdsmaskiner. Kanske är det dags att ersätta den gamla bensindrivna gräsklipparen eller den sladdförsedda häcksaxen med en ny modern batterivariant? Satsa då gärna på ett och samma fabrikat så sparar man in mycket pengar då alla maskiner kan drivas med ett och samma batteri.

På BOLIST.SE finns alla de redskap och maskiner som behövs för en smidig och rolig trädgårdsskötsel.

Trallande sommartips

Det är detaljerna som gör det. Den svenska nationalsporten Trallbygge är inne i sin mest intensiva högsäsong. Det byggs tusentals altaner varje vecka och många anstränger sig för att få till en riktigt snygg uteplats. Alla platser har sina unika förutsättningar men det finns några saker som alltid funkar och som ger ett snyggt både helhetsintryck men också fina detaljer.

En omslutande ram. Att först lägga en ram runt hela trallen som sen resterande brädor läggs emot ger ett väldigt arbetat och proffsigt utseende. För att lyckas på ett bra sätt behöver man lägga en extra regel ute i kanten så att man har något att skruva alla ändbitar som möter den yttre ramen. I hörnen sågar man 45 grader och runt eventuella stolpar tar man ut hälften ur de bägge omslutande brädorna. Runt trappor eller andra utgångar är det också fint att lägga lite extra jobb för att få ett snyggt avslut.

Tryckimpregnerat virke finns i många dimensioner och till just nu extra bra pris här på BOLIST.SE.

Kryssräcke. En altan känns oftast inte helt färdig förrän man har gjort ett snyggt räcke. Räcket ger en skyddande känsla och gör det också enklare att få till vindskydd eller fäste för parasoller. För att räcket ska bli stadigt måste man redan från början planera och bygga in räckesstolparna i själva grundkonstruktionen. Kryssräcken kan göras på många olika sätt men mest gediget blir det om man omsluter själva krysset med en över- och en underliggare. Räcket avslutas gärna i överkant med en rejäl planka som tål att sittas på.

Fler tips för altanbygget finns i guiden från Hemmafixarbibeln.

Glada barn = glada föräldrar

För många familjer innebär sommaren en härlig tid då man kan få umgås tillsammans. För vuxna betyder den lediga tiden att man kan få varva ner och då och då bara låta timmarna passera. Barn behöver naturligtvis också varva ner men de blir också snabbt rastlösa och kan då behöva sysselsättas. Ett enkelt sätt kan då vara att ta tillvara den egna tomten och då samtidigt få några roliga projekt tillsammans.

Gunga. Den ultimata klassikern. Alla gillar att gunga, stora som små. Om du bygger egna gungor tänk på att dimensionera rep och övrigt så att de även håller för en vuxen. Välj gärna material som klarar av att hänga ute oavsett väder.

Lekstuga. Ett lite större projekt som kräver lite mer planering men som garanterat kommer att göra succé. Bygg en kopia av det egna huset eller låt fantasin spela fritt.

Koja. För den som har en tomt med lite skog kan en koja bli ett perfekt litet sommarprojekt för familjen. Har man små barn så bör kojan hållas på marknivå. Äldre barn klarar att klättra en liten bit men man behöver faktiskt inte bygga högre än en meter upp för att få en äkta kojkänsla. Bygg gärna ett stadigt räcke och en rejäl stege så att kojan känns säker.

Sandlåda. Nån gång i femårsåldern brukar barnen tröttna på sandlådan men fram till dess är den ofta medelpunkten för den mesta utomhusleken. Om man vill ha en sandlåda med lite udda mått eller form så bygger man den lätt själv till en låg kostnad. När man köper själva sanden så ska man se till att beställa just ”sandlådesand” då den är anpassad för att passa till lek och kakbygge. Annan sand kan bli alltför lätt och flygig alternativt väldigt tung och lerlik.

För den som snabbt vill komma igång och bli färdig med uteleken till barnen finns det massor av bra produkter till fina priser på BOLIST.SE

Säg inte nej, säg JAS!

juli, augusti och september, eller JAS-månaderna som man pratar om inom trädgård och trädgårdsskötsel är en tid full av härlig grönska men också en tid som passar bra för diverse olika sysslor. Gemensamt för alla tre JAS-månaderna är att träd och vissa buskar ska beskäras och att de flesta av trädgårdens all frukt och grönsaker är redo för skörd. Att beskära sina träd under själva växtperioden är extra bra då träden har lätt att läka de sår som kan uppkomma och risken för svamp och andra sjukdomar minskar.

Här kommer en liten kort guide för JAS-perioden.

Klipp bort alla så kallade vattenskott från fruktträden. Vattenskott stjäl vatten och näring från de fruktbärande delarna på trädet och bör därför tas bort. Klipp bort längs den så kallade grenkragen så är risken för röta liten. Döda och torra grenar tas också bort. Se till att göra rent sekatören när man byter till en ny växt så riskerar man inte att föra eventuella sjukdomar vidare.

Buskar behöver normalt sett inte beskäras varje år utan klarar sig med en gallring kanske vartannat, vart tredje år. Rensa bort gamla och döda grenar och se till att det kommer fram ljus till de nya friska bottenkvistarna.

Häckväxter bör beskäras varje år för att behålla bred och täthet.

Beskärning hör kanske inte till de allra mest populära uppgifterna under trädgårdsåret men det är ack så nödvändigt för att växterna ska må bra och ge riklig och smakrik skörd. Och just att få skörda hör då kanske till den allra bästa tiden i trädgården.

Så passa på att njuta nu och i flera månader framöver av alla örter, grönsaker, bär och frukter som naturen bjuder på!

Alla typer av redskap och andra verktyg för beskärning finns här på Bolist.se

Det är klart att ungarna ska ha en egen stuga!

Alla vill väl ha en ett eget litet krypin där man får bestämma alldeles själv hur det ska se ut och vilka regler som ska gälla. I en lekstuga kan den fria leken få fullt utlopp och alla, både stora och små, kan hitta en roll som passar. Under sommarmånaderna är det självklart en plats för lek och under vinterhalvåret är lekstugan en perfekt förvaringsplats för alla trädgårdsredskap, grillar och dylikt.

Att bygga en lekstuga är inte svårt. Eftersom alla mått är nerskalade och virkesdimensionerna är små går det lätt att bygga i perfekt arbetshöjd. Till lekstugan blir man också ofta av med allt spill som blivit över från andra byggprojekt. Att göra lekstugan till en perfekt liten minikopia av det stora huset är såklart lite extra elegant men kräver förståss lite mer jobb och planering.

Har man ont om tid och vill få färdigt en lekstuga på bara ett par dagar så finns det en lättbyggdvariant där 6-7 stycken stora träskivor, tre lastpallar och lite annat löst virke är allt som behövs.

Instruktion till denna lättbyggda variant finns i Hemmafixarbibeln och kan enkelt hittas här på BOLIST.SE.

Lycka till med minibygget och låt självklart barnen vara med i både planering och i själva uppförandet.