Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Ibland är det lite bråttom

Glädjen över att själv ha tänkt ut och sen byggt något eget till sig själv eller sin familj är verkligen svårslagen. När huvud och kropp har fått samverka och man sen stolt kan visa upp ett konkret resultat i form av en trall, ett uterum, ett utekök eller liknande är en känsla som är svår att hitta på andra sätt i livet. Har du inte smakat på gör-det-självkänslan ännu och känner att det känns lite skrämmande att själv börja ta tag i hammaren? Lugn, det finns massor av smarta projekt som inte kräver att man har några egentliga förkunskaper men där slutresultatet ändå blir superproffsigt. Här kommer några exempel på enkla byggsatser som går att sätta igång med direkt och som dessutom blir billigare än att bygga med lösvirke.

-Sandlåda. I de flesta familjer har sandlådan en begränsad livslängd. Barn över sex år har oftast lämnat sandlådan och söker leken på andra ställen. Att då har byggt en alltför stor eller omfattande sandlåda kan då innebära mycket onödigt arbete när sanden ska avvecklas.

Satsa gärna på en lättbyggd sandlåda med sittbänk och ett skyddande lock.

-Lekställning. Vill man satsa lite extra på barnens lekmiljö så kan en riktig lekställning vara ett perfekt alternativ. Ska man konstruera och bygga egna lekställningar bör man läsa på noga kring de regler och säkerhetsanvisningar som finns på boverkets hemsida. Låt gärna fantasin flöda men bygg säkert och stabilt till barnen! För den som har lite bråttom eller på andra sätt vill ha hjälp med utformningen finns det idag många smarta byggsatser som hela familjen kan hjälpas åt att montera.

Här på BOLIST.SE hittar du flera roliga varianter av färdiga lekställningar.

-Trädgårdsförråd. Behovet av förråd är för de flesta i stort sett obegränsat. Skottkärror, cyklar, gräsklippare, spadar, studsmattor, allt ska förvaras när det inte används. Ofta samlar man på sig fler och fler grejer med årens lopp vilket gör att förvaringsbehoven dessutom i stadig takt ökar. Att bygga sig ett eget litet förråd är ett roligt projekt som de flesta klarar av att genomföra på egen hand. Är man ändå lite osäker så kan en färdig byggsats vara en praktisk lösning för att slippa anlita hantverkare.

Förråd finns i olika storlekar till bra priser här på BOLIST.SE.

Kungen av sågar

För alla oss som har lite större byggprojekt eller då och då behöver fälla och ta hand om träd på tomten så är motorsågen ett ovärderligt verktyg. Den är otroligt effektiv och rätt använd kan stora mängder avverkas på kort tid. Vid fällning av träd är den det självklara alternativet men även vid många lite grövre snickeriprojekt är motorsågen väldigt användbar och kan spara många arbetstimmar. Idag finns det många olika varianter alltifrån små lätta batterimaskiner, eldrivna trädgårdssågar till riktigt kraftiga bensindrivna skogsmaskiner. För den som behöver en effektiv såg för hemma- och trädgårdsbruk så klarar man sig väldigt bra med någon av de nya moderna batterimaskinerna. Med en batteri- eller elmaskin så får man också ett väldigt tyst och miljövänligt verktyg som inte stör varken grannar eller övrig familj. Man ska dock vara medveten om att även dem lite enklare maskinerna är väldigt effektiva och ska behandlas med samma respekt som en fullvuxen bensindriven motorsåg.

Motorsågar och tillbehör finns här på BOLIST.SE.

Med all rätt så är det många som är lite tveksamma inför att själva använda motorsåg. Det händer tyvärr en del olyckor men många gånger är det bristfällig skyddsutrustning eller felaktigt handhavande som är orsaken. Det finns därför ett antal saker som man aldrig bör kompromissa med innan motorsågen dras igång.

-Hjälm med visir och hörselkåpor. Skador mot huvudet är självklart det som är viktigast att förhindra. Har man otur kan man få ett slag med sågen som i värsta fall träffar huvudet. En riktig hjälm med visir förhindrar då eventuella skador som annars kan bli allvarliga. Hörselkåpor har sin självklara uppgift då de flesta motorsågar har ett högt motorljud.

-Arbetsbyxor med sågskydd. Man behöver inte ha en alltför utbredd fantasi för att kunna föreställa sig vad som händer om man skulle råka såga sig själv i benet med en motorsåg. Därför bör man alltid, oavsett arbetsmoment, använda riktiga skyddsbyxor när man använder motorsåg. Skyddsmaterialet i byxorna gör att kedjan stannar blixtsnabbt om man skulle råka snubbla till och såga sig i benet.

-Stövlar och handskar. Det är lätt hänt att det faller ner tunga grenar när det fällda trädet ska avgrenas och styckas upp. Ett par stövlar med rejäl stålhätta förhindrar effektivt fotskador.

Vid arbeten i skogen så ska man alltid använda kläder med starkt lysande färger. Det är då lättare att ha uppsikt över sina medhjälpare och på så sätt undvika att någon skadas av fallande träd eller grenar. Har man själv en stor tomt eller annan mark med mycket träd som regelbundet ska fällas så bör man se till att skaffa sig ordentlig utbildning. Det finns idag många kurser som i slutändan ger ett behörigt körkort för motorsåg. För den som mer sällan arbetar med motorsåg så gäller det att alltid använda sunt förnuft och att tänka på följande grundregler:

-Använd rätt skyddsutrustning!

-Se till att motorsågen har kastskydd.

-Håll avståndet. Träd och stora grenar tar stor plats när de faller till marken.

-Stå stadigt. Det är lätt att skada sig om man står och vinglar eller har ett ojämnt underlag.

-Ta pauser. Motorsågsarbete är fysiskt krävande och är man inte rätt tränad blir man snabbt trött i muskler och huvud.

Lycka till och njut av arbetet med ett av de allra roligaste verktygen som finns!

Lyft huset med ett snyggt staket

Ett fint hus och en välskött trädgård blir egentligen inte helt komplett utan ett vackert staket eller plank. Ett staket ramar in och ger karaktär medan ett plank på ett snyggt sätt avgränsar och ger både vind- och insynsskydd. Att bygga egna staket är inte svårt men kräver noggrannhet och uthållighet då det många gånger är åtskilliga meter som ska täckas in. De som väljer att bygga själv har oftast en egen personlig idé om hur staketet ska utformas eller så är man tvungen att följa en viss stil som redan finns etablerad i området där man bor.

För den som vill spara många sköna byggtimmar och vill få sitt staket färdigt inom en vecka finns det idag många fina färdiga modeller att köpa, här hittar du ett flertal till fina priser.

Ska man bygga plank är det alltid eget arbete som gäller. Var lite noga innan ni sätter igång då många kommuner har stränga regler kring höjder och placering.

I vår guide via Hemmafixarbibeln hittar du många smarta tips inför staket- och plankbygget.

Ett stenhårt alternativ

Få saker lyfter en trädgård som vackra gångar, uteplatser och andra detaljer i sten. Sten utstrålar en exklusiv känsla och rätt lagd håller den i stort sett hur länge som helst. Många drar sig kanske för att göra stenläggningar själv men med rätt utrustning och några enkla råd så kan man klara en hel del på egen hand. Vackrast blir såklart natursten men det finns idag många fina varianter i betong och olika kompositmaterial.

Precis som med de flesta andra byggprojekt så är det viktigaste att få till en bra och jämn grund, själva stenläggningen är många gånger den lättaste delen. För den som ändå känner sig lite osäker finns det idag marksten på nät vilket ger ett perfekt resultat även för nybörjaren. Ett smart alternativ kan sen vara att foga med fogsand som härdar till en stenhård massa där inget ogräs kan växa.

En komplett guide för dig som planerar att göra stenarbeten själv finns här via Hemmafixarbibeln.

Hur mår dina fönster idag?

Näst efter taket är dörr och fönster de allra viktigaste delarna i husets skal. Gamla fönster läcker värme och gör huset dragigt. En modern ytterdörr släpper i stort sett inte ut någon värme alls och dagens nya fönster är nere på U-värden under 0,8! Vill man få ner sina  energikostnader så är nya fönster och dörrar ett väldigt effektivt sätt.

På sommarstället kanske detta med U-värde och energikostnad inte är den allra viktigaste faktorn. Men bra fönster är faktiskt viktigt ändå. Gamla fönster gör som sagt att det blir dragigt inomhus och det blir svårt att få upp värmen under kalla och blåsiga dagar. Det gäller att ha välbyggda och täta fönster men det räcker oftast med klassiska 2-glasfönster för att uppnå önskad effekt. Med den klassiska typen av fönster går det också att få i princip vilket utseende man vill. Spröjsade, runda eller kanske extra stora fönster är inga problem. De allra flesta fönstertillverkare har idag väldigt bra hemsidor där man enkelt kan designa och utforma sina egna fönster.

På BOLIST.SE finns som vanligt mängder av både fönster och dörrar till fina priser.

För den som behöver tips och råd med själva installationen finns här en utförlig guide hämtad från Hemmafixarbibeln.