Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Nån måste ta smällen

Känns den kommande helgen tom och innehållslös? Lugn, ett enkelt litet renoveringsprojekt piggar alltid upp och att se över sina vindskivor och eventuellt byta ut dem är ett jobb som återkommer med jämna mellanrum. Se till att ni är två som hjälps åt så går arbetet lätt. Vindskivor är ett av husets allra mest väderutsatta ställen. Regn, snö, vind och hagel, allt ska passera vindskivorna som rätt monterade skyddar resten av taket på ett effektivt sätt.

Börja med att försiktigt montera ner de gamla vindskivorna och vattbrädorna. Lyckas man få ner någorlunda hela bitar så kan de sen underlätta arbetet genom att fungera som mall för de nya vindskivorna.

Bakom vindskivorna sitter det oftast en trekantslist. Inte alltför sällan kan det också vara läge att byta ut dessa när man ändå gör jobbet med vindskivorna.

Mät ut för de nya vindskivorna och har man som sagt sparat de gamla så får man enkelt fram både rätt längd och vinkel uppe vid taknocken. Bygger man helt nytt så får man fram vinkeln genom att använda en liten smygvinkel i kombination med ett vattenpass. Såga till alla bitar som behövs.

Vindskivor bör alltid målas innan de monteras. Det är annars svårt att få ett bra resultat och det är väldigt mycket enklare att måla under kontrollerade former nere på marken. Se till att både grundmåla och olja in allt ändträ innan den slutliga täckstrykningen.

Det allra enklaste och bästa är att spika upp vindskivor. Dels kan det vara svårt att nå överallt med en skruvdragare men framförallt är det så mycket enklare att, den dagen det är dags att byta vindskivor igen, få bort dem om de är spikade. Att hitta övermålade skruvskallar och sen lyckas få bort skruven är i princip omöjligt. Alltså, spika alltid vindskivor!

Ha gärna ett par enhandstvingar redo när vindskivorna ska på plats. Det är svårt att hålla de långa plankorna stilla samtidigt som man ska spika fast dem.

När vindskivorna sitter på plats ska en vattbräda eller ett vattbrädesbeslag monteras. Förr var alltid vattbrädorna av trä men idag sätter man nästan uteslutande en plåt istället. Fäst plåten med specialskruv med en tätande gummipackning.

Slutligen kan man få dutta i lite extra färg på alla spikskallar så att inget onödigt vatten tränger in i träet.

Material till vindskivebytet och andra viktiga takkomponenter hittar du här på BOLIST.SE eller i din närmaste butik.

Börjar det bli trångt?

Eller kanske det bara finns ett helt vanligt hederligt förvaringsbehov. Oavsett vilket så är det idag relativt enkelt att få tillstånd för en rad olika typer av tillbyggnader och komplementsbyggnader.

-Attefallshus. Ett attefallshus får vara maximalt 25 kvadratmeter stort. Det innebär att det blir svårt att få plats att permanent bo fler än 2 personer. Många bygger också sina attefallshus för att kunna erbjuda sina lite äldre barn ett eget litet krypin innan de har råd eller är redo för ett helt eget boende. Ett attefallshus är naturligtvis ett alldeles perfekt gästhus eller kanske drömmer ni om en bastu eller spa där en friggebod blir för liten. Möjligheterna är stora och det byggs enorma mängder av små hus runt om i vårt land. Normalt sett krävs inget bygglov för att få uppföra ett attefallshus men man måste skicka in en anmälan och sen få ett startbesked innan man kan påbörja bygget. Det nya huset ska sen byggas i anslutning till det ordinarie bostadshuset och ska ligga minst 4,5 meter från tomtgräns annars krävs det grannens samtycke.

-Friggebod. En friggebod får vara maximalt 15 kvadratmeter stort. Till skillnad från attefallshuset så får en friggebod inte nyttjas som ett permanent boende. Den är tänkt att användas som ett komplement och ska användas som till exempel förråd, uthus, växthus, garage eller liknande. Friggeboden kräver inget bygglov och ingen anmälan så vidare man inte är helt säker på att den placeras inom tillåtet område på tomten. Hör efter med din kommun om du är osäker. Även för friggeboden gäller 4,5 metersregeln från tomtgräns.

-Andra vanliga utbyggnader. Få saker kan lyfta ett hus och en tomt som en fin altan, en uteplats eller en fin inglasad balkong eller uterum. Ibland krävs det bygglov och ibland inte. För en vanlig altan eller uteplats i normal höjd och i direkt anslutning till huset så klarar man sig nästan alltid utan bygglov. Om man vill bygga på lite högre höjd eller en helt fristående uteplats på tomten så bör man höra efter med sin kommun vad som gäller på just din tomt. I stort sett alla inglasningar av befintliga altaner kräver bygglov då de räknas som en fasadändring. Är ni osäkra, stäm av med kommunen.

Även om det inte alltid krävs så bör man för att hålla en god ton och en bra stämning med sina grannar alltid stämma av när man gör ändringar på sitt hus eller på sin tomt. Det tar inte många minuter att informera men ett misstag kan göra att det tar åratal att reparera grannsämjan igen.

Kika gärna på Boverkets hemsida för fullständiga regler kring detta med ut- och tillbyggnader.

Isolera mera.

På sommaren är det inte många som går omkring och tänker på tråkiga saker som värmekostnader och att tilläggsisolera vindsbjälklag. Men i takt med att utetemperaturen sjunker kommer dessa saker att göra sig tydligt påminda igen. Faktum är att det inte finns ett mer effektivt sätt att få ner sina värmekostnader under den kommande vintern än att just isolera upp mot vind eller tak.

Som bekant stiger varm luft uppåt och finns det inte en effektiv isolering så försvinner den varma goa och framförallt dyra luften upp på vinden och vidare ut. Dyrt och i längden kan det dessutom skapa andra typer av problem för huset.

En komplett guide för den som vill veta mer om hur man isolerar sin vind finns här via Hemmafixarbibeln.

Det är såklart inte bara isoleringen uppåt som gör huset trevligt och kostnadseffektivt utan det är även viktigt att väggar, golv, fönster och dörrar är rätt isolerade och håller rätt u-värde. Att tilläggsisolera väggar är i sig inte komplicerat men det drar ofta med sig arbeten som man inte kanske tänker på. Gör man en utvändig tilläggsisolering bör man också flytta ut alla fönster och dörrar så att de livar med den nya fasaden. Det blir annars nischer runt alla fönster vilket inte är så snyggt och som dessutom tar bort en hel del ljusinsläpp. På insidan av fönstren får man bygga nya smygar och fönsterbänkar vilket i och för sig de flesta bara tycker är lite extra snyggt. En bra bieffekt av att flytta sina fönster är ju att man även där kan isolera och täta vilket ofta annars är en riktig energitjuv.

Att tilläggsisolera inifrån är ett enklare projekt. Man bygger på önskad väggtjocklek och får även då lite tjockare fönsternischer. Positivt är också att man får en helt ny och slät väggyta där kanske en ny färg eller tapet förgyller utseendet. Den stora nackdelen med att tilläggsisolera inifrån är såklart att man förlorar golvyta. En ökning av isoleringen med 45mm ger en total ökning av väggtjockleken med cirka 70mm om man klär väggen med ett lager OSB-skiva och ett lager gips. I ett rum med 7 meter yttervägg förlorar man då cirka en halv kvadratmeter. Å andra sidan har man då fått ett betydligt mycket varmare och mindre dragigt rum som är behagligt att vistas i även under kyligare perioder.

Fler tips och råd vid tilläggsisolering finns i guiden från Hemmafixarbibeln.

Det finns mycket att tänka på när man bygger ytterväggar. I guiden från Hemmafixarbibeln finns massor av bra tips och råd.

På BOLIST.SE hittar du det mesta som behövs inför höstens isoleringsprojekt.

The sky is the limit!

Himlen är gränsen. Nästintill I alla fall. Idag börjar det bli väldigt vanligt att man istället för att bygga ut sitt hus åt sidorna satsar på en extra våning uppåt. Inte alla, men väldigt många småhus klarar med relativt enkla modifikationer av att kompletteras med i stort sett dubbla antalet kvadratmeter. För dem av oss som bor i eller nära en storstad så kan dessutom ett taklyft vara en riktigt bra affär. Försäljningspriset per kvadratmeter på hus är högt och kan man då lägga till, låt säga 60-70 kvadratmeter till, så blir inte tillbyggnaden ett kostsamt riskprojekt utan väldigt välinvesterade pengar.

De flesta bygger ju dock inte ut på grund av att man primärt vill tjäna en massa pengar utan för att man helt enkelt är lite trångbodd. Kanske växer familjen, det är äntligen dags för det perfekta hemmakontoret eller ett nytt stort kök kanske äntligen kan få bli verklighet. Oavsett anledning finns det få andra saker som kan matcha ett väl utfört taklyft.

Ombyggnationer av den här storleken tar dock lite tid. Först bör man undersöka om det befintliga huset och grunden överhuvudtaget klarar av att bära en våning till. Sen ska det göras ritningar och andra konstruktionsberäkningar, man behöver bygglov och eventuella grannars synpunkter ska tas med i beräkningen. Räkna med minst ett år innan det går att bo på den nya våningen. Det kan gå snabbare och det kan definitivt också ta längre tid beroende på var man bor.

Det finns ett antal firmor i Sverige som sysslar med taklyft. De är experter och kan ofta komma med lösningar som man själv kanske inte tänkt på. Börja därför hela processen med att ta kontakt med ett eller flera väletablerade taklyftsföretag och låt dem komma med förslag och offerter.

De allra flesta taklyftsföretag sysslar endast med just taklyft. Det betyder att man som fastighetsägare behöver ta in ytterligare hjälp för att både förbereda och sen slutföra arbetet när väl den nya våningen står på plats. Det behövs byggställningar, elektriker, målare och garanterat en snickare för att få den nya och den gamla husdelen att hänga ihop fullt ut.

Oftast har taklyftsfirman bara ansvaret för att bygga och konstruera själva skalet till den nya våningen och sen montera den på plats. Trappor, innerväggar, golv och så vidare görs färdigt i efterhand.

Så, bor ni lite trångt och har dessutom en tomt som inte tillåter traditionella utbyggnader eller helt enkelt bara vill ha det större, då kan ett taklyft och en ny våning vara ett riktigt bra alternativ.

 

S som i JAS

Juli, augusti och september. Vi går idag in i den sista av de så kallade JAS-månaderna. Att man har klumpat ihop just dessa månader beror på att många av de viktigaste arbetsuppgifterna i trädgården helst bör klaras av innan vi sen går in i oktober.

En av de viktigaste uppgifterna är beskärning av buskar och träd. Beskärning är ansträngande för växterna och de behöver därför tiden innan den långa kalla vintern för att hinna återhämta sig. Beskär man för tidigt på våren så kan blomningen hämmas, växterna blöder och gör man det försent på hösten så försvårar man som sagt inför vinterdvalan.

Under sommaren kan det ibland vara svårt att hinna med just beskärningen då det är mycket annat som ska fixas med i trädgården. Men nu när de flesta är på hemmaplan igen finns ofta tiden till den här sortens mer vårdande arbeten.

Följande växter vill gärna bli beskurna så här års:

-Fruktträd. Äpple och päron klarar förvisso att beskäras tidigt på våren men mår oftast bättre av en JAS-beskärning. Övriga fruktträd som till exempel plommon och körsbärsträd mår också som allra bäst om man undviker andra beskärningstider.

-Övriga träd. Björk, hästkastanj, magnolia, lönn, valnöt och bok bör alla beskäras så här års. Vissa träd är väldigt känsliga och blöder enormt om man beskär dem på våren. Saven stiger och det kan bli väldigt svårläkta sår att ta hand om för träden. Har man otur angrips såren sen av röta eller svamp och det vill man ju förståss undvika.

-Övriga växter. Avenbok, vinranka, klätterhortensia och pipranka är också exempel på växter som bör beskäras under JAS.

Tips kring beskärning:

-Använd alltid vassa och väl rengjorda redskap. Sekatör och en böjlig grensåg räcker oftast bra.

-Klipp gärna av grenen eller kvisten i en förgrening. Det bildas då en naturlig fortsättning och man förenklar för växten att läka.

-Rensa bort vattenskott. Vattenskotten stjäl näring och ljus från blom- eller fruktbärande grenar. Ta bort ungefär hälften varje år så minskar man med tiden antalet markant.

På BOLIST.SE hittar du rätt redskap för beskärning och alla andra trädgårdssysslor.