Hem

Bloggar

Bort med krypen

De flesta av oss är ju medvetna om att insekter och andra småkryp gör stor nytta i naturen och behövs för att bibehålla ett sunt kretslopp. En del insekter, till exempel bin, behövs det fler av för att blommor och andra växter ska trivas och ge rik blomning.

Men de flesta småkryp vill vi människor ha på behörigt avstånd och vi vill inte gärna ha in de i våra hem. Myror, fruktflugor, myggor, silverfiskar och getingar är säkert väldigt viktiga för naturen men då kan de väl stanna där då…

Får man besvär med insekter så finns det idag många bra hjälpmedel att ta till och beroende på graden av invasion får man anpassa vilket medel man ska använda.

På BOLIST.SE finns en rad smarta och lättanvända bekämpningsprodukter för alltifrån myror till sniglar.

För den som har problem med fruktflugor så här års och som är lagd åt gör-det-själv-hållet finns det några enkla tips som funkar för de allra flesta.

-Gammal frukt drar till sig fruktflugor. Rensa därför ur fruktskålen om inte frukten blir uppäten.

-Även vanliga sopor drar till sig de små flugorna. Märker ni att det finns flugor i hemmet, se till att byta soppåse ofta.

-Om nu flugorna är ett faktum kan de ibland vara svåra att få bort. Då kan en enkel fälla som lockar till sig fruktflugorna vara en bra lösning. Blanda lite balsamvinäger, äppelcidervinäger och ett par droppar diskmedel och häll upp på ett litet fat. Flugorna kommer då att lockas dit av doften men fastnar och dör. Blandningen klarar att stå länge och blir egentligen bara bättre och mer effektiv med tiden.

Lycka till!

Mössan först!

Plötsligt händer det. På nästan alla tak börjar det så småningom att läcka. Vatten har en otrolig förmåga att leta sig in genom skruvhål eller andra otätheter och har man då slarvat med underhållet kan det där lilla droppandet bli en väldigt kostsam historia. Oftast dröjer det dessutom väldigt länge innan skadan upptäcks och då kan vattnet ha hunnit förstöra både själva taket, väggarna, isolering och andra känsliga material.

Man bör se över sitt tak minst två gånger varje år och rätta till pannor som hamnat snett och undersöka om alla övriga delar på taket är intakta. Börjar det kännas som att underlagspappen börjar kännas torr eller att det är svårt att på pannorna rena så är det faktiskt dags att riva av hela yttertaket och börja om från början. Att byta tak får man räkna med att göra cirka vart 25:e år, minst…

För den som är van vid stora projekt hemma är ett takbyte fullt möjligt att klara på egen hand. Man tar en sida i taget och bör räkna med att hela projektet tar minst två veckor för två man. Eller kvinnor. Som med de flesta andra hemmafixarprojekt så ligger nyckeln till framgång i att vara väl förberedd och ha en rimlig tidsplan med en ordentlig marginal för eventuella missöden. Vid takbyten kan man nämligen mötas av en hel del olika typer av överraskningar. Kanske räcker det inte med att bara byta underlagspapp, läkt och takpannor. På gamla hus är det vanligt att undertaket börjar ge med sig och då växer plötsligt jobbet till minst dubbla omfattningen, bra att ha med i planeringen från början. Om man byter yttertaksmaterial från ett lättare till ett tyngre, till exempel mellan tegel- och betongpannor kan det också bli aktuellt med en förstärkning av bärande delar i takkonstruktionen. Men som sagt, är man bara rätt förberedd så kan man klara ett takbyte själv.

Det mest kritiska momentet när man byter tak är såklart när det gamla taket är bortrivet och hela konstruktionen står öppen och utsatt för väder och vind. I det här läget gäller det att ha koll på väderprognosen. Ser det ut at bli en period med mycket nederbörd så måste man vänta, att få in ett skyfall på ett oskyddat tak är inte något man vill. Takbyten ska alltså ske under så torra och regnfria förhållanden som möjligt.

Säkerheten är självklart otroligt viktig när man arbetar på hög höjd. Till små lekstugor och friggebodar kan man kanske klara sig med en mindre ställning men till större hus bör man alltid se till att ha en riktig byggställning med godkända fallskydd. Arbetet blir inte bara säkrare utan går mycket fortare om säkerheten är prioriterad. Och vad som händer om man ramlar ner från ett högt tak vill man ju inte ens spekulera i…

Är man osäker på den här typen av arbeten så bör man självklart överlåta jobbet åt en fackman. Var dock ute i god tid då takbyten som sagt är ett tidskrävande projekt.

En komplett guide inför takbytet finns här hel gratis via Hemmafixarbibeln.

Material som krävs för ditt takbyte finns på BOLIST.SE eller i din närmaste butik.

Tips och råd inför utomhusmålningen

För Er som har målningsprojekt utomhus kvar börjar nu tiden bli knapp. Förutsättningarna för utomhusmålning är oftast som allra bäst under sommarmånaderna och det är ju som sagt bara två veckor kvar…

Visst kan man måla utomhus i september och oktober. Men då gäller det förståss att det är torrt och varmt ute. Vill man alltså vara säker är det maj, juni, juli och augusti som gäller som målningsmånader. Övriga året är vanligtvis för kallt eller fuktigt för att få det önskade slutresultatet.

För Er som redan är igång eller som planerar att måla om fasaden, staketet eller garaget under den närmaste månaden kommer här lite bra grejer att tänka på för att slippa onödigt arbete och få ett bra slutresultat.

Målningsklimat. Temperaturer på över 20 plusgrader och en låg luftfuktighet är naturligtvis det ideala. Färgen blir då lätt att stryka ut och torkar i lagom takt. Undvik att måla i direkt solsken då färgen torkar alltför snabbt. Finns det risk för regnskurar bör man vänta med målningen. När dygnstemperaturen börjar sjunka ner mot 7-8 grader bör man också undvika målning. Om man ändå är tvungen att måla under förhållanden som inte egentligen funkar så kan man välja att täcka in fasaden med exempelvis presenningar och sen få upp värmen med hjälp av en värmefläkt. Det blir lite extra krångligt men måste man så måste man.

Underlaget. Se till att virket i fasaden inte håller en fuktighet som är högre än 16%. Nytt virke bör grundas direkt för att undvika påväxter. Om det är gammalt virke som ska målas om så är det viktigt att tvätta ordentligt först, skrapa bort lös färg och sen helst lägga på en ny grundfärg innan den nya slutfärgen läggs på.

En komplett guide för utomhusmålning finns här via Hemmafixarbibeln.

Färg och alla andra målartillbehör köper du enkelt på BOLIST.SE.