Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Höstfix i trädgården

Visst kan man välja att se på hösten som en tråkig och oinspirerande period i trädgården med falnande grönska och annalkande frost. Eller så tar man nu tillfället i akt och njuter av en stressfri och avslappnad tid där det mesta klarar sig själv och man har gott om tid för planering och eftertanke inför kommande år. Man kan såklart inte lämna trädgården helt åt sitt eget öde men de flesta sysslorna är enkla och hinns lätt med. Här kommer tips på sånt som är bra att klara av innan frosten och snön kommer.

-Bädda in växterna. Känsliga växter både i kruka och rabatter mår bra av att bäddas in i löv och gräsklipp. Det skyddar om snön uteblir och ger lite extra näring till våren. Krukor kläs in med nån form av isolerande material för att jämna ut svängningar i temperaturen. Cellplast och säckväv funkar bra. Det finns idag många färdiga krukor och kärl som klarar kylan och skyddar växterna även på vintern och våren. De krukor som inte används under vintern töms och rengörs ordentligt och är sen klara att börja användas i vår igen.

-Ta hand om dina redskap och maskiner. För att dina trädgårdsredskap ska hålla över tiden bör man se över, rengöra och reparera dem inför vintern. Att till våren få plocka fram och börja använda fräscha och nyservade redskap är alltid uppskattat. Tvätta och smörj in alla redskap, serva gräsklipparen och byt ut trasiga grejer.

-Plantering. För den som ändå inte kan hålla sig borta från planteringsarbete så finns det en hel del som går bra att peta ner i jorden så länge det inte blivit tjäle. Lökväxter mår som allra bäst om de planteras på hösten och det är bara att läsa på förpackningen vilket djup olika sorter ska planteras på. Rosor och häckplantor går också bra att plantera innan vintern.

-Planering. Kanske det allra roligaste momentet i höstträdgården är planering! Redan nu kan man börja skissa och drömma om nästa år. Kanske är det dags för ett växthus eller ett nytt trädgårdsland. Trädgårdsgångar och altaner kan behöva tid på sig i planeringsstadiet. Vissa fröer och växter går att beställa redan nu. Dyk ner i dina trädgårdsböcker och låt dig inspireras till nya storverk. Även om vintern är lång i det här landet så kommer våren till slut att segra och allt vaknar till liv igen.

Frisk luft = friskt hus = friska människor

Att alltför fuktig inomhusluft kan leda till problem med mögel och i förlängningen allergier är inget nytt för de flesta av oss. Trots detta är detta fortfarande ett stort problem i vårt land. Kalla fuktiga källare och vindsutrymmen ger upphov till en felaktig luftbalans och plötsligt sitter man där med ett väldigt tråkigt problem. Många gånger beror de här problemen på att vi numera har bytt ut våra gamla uppvärmningssystem vilket har gjort att den förut så välgörande varma skorstenen har kallnat och många så kallade biutrymmen har förlorat sin uppvärmningskälla. Dessutom används många källare till att tvätta och torka kläder vilket ökar fuktighetsgraden ytterligare. För att sen späda på det hela lite extra så gör den kalla skorstenen att husets ventilation sätts ur spel och den fuktiga luften blir kvar i huset. Det kan ta mindre än ett år att skapa sig ett rejält fukt- och mögelproblem om man inte tar hänsyn till just detta med kalla biutrymmen och husets ventilation.

Självklart ska man inte låta bli att uppgradera sitt hus med ett nytt modernt värmesystem bara för detta, men det gäller att tänka till och komplettera med ett antal andra smarta maskiner och tillbehör.

Uppvärmning och ventilation. Eftersom skorstenen inte längre används på samma sätt står den oftast kall och bidrar inte med någon värme till källare och vind. Man behöver då komplettera med någon form av annan värmekälla i dessa utrymmen. I källaren vill man troligtvis hålla en ganska normal rumstemperatur då både tvättstuga, badrum/SPA och extra gästrum ofta hittas just på källarplan. Att dra in ett stort vattenburet värmesystem känns kanske för mycket och de flesta klarar sig också utmärkt med en enkel avfuktare i kombination med en fläktförsedd radiator. Avfuktare placeras lämpligen där man torkar sin tvätt och radiatorn på ett centralt ställe där den gör mest nytta. Två enkla billiga maskiner som drar lite energi och som höjer komforten och håller fukten borta.

Avfuktare hittar du till fina priser på BOLIST.SE.

På vinden eller andra lite mer avskilda utrymmen kan lösningarna se lite olika ut. Har man ett litet och trångt vindsutrymme kan någon form av enkel uppvärmning vara bra. Det finns smarta system som håller koll på temperatur och fuktighetsgrad och som sen skjuter till rätt mängd värme när det behövs. Oftast är ändå det viktigaste i dessa utrymmen att man har rätt typ av ventilation. Läs gärna vår guide via Hemmafixarbibeln om du vill läsa mer om detta med ventilation.

På BOLIST.SE finns mycket bra ventilationsutrustning.

 

Den magiska veden.

Trädfällning hör till en av höstens mer spännande uppgifter. Om man vill använda den färdiga veden så är det visserligen försent att fälla sina träd nu men den som eldar mycket hemma har ofta längre framförhållning ändå. Ved ska gärna få torka i minst 6-9 månader innan den används, gärna längre. Den som är van att fälla träd vet att det är ett arbete som kräver noggrann planering och rätt utrustning. När man väl är på det klara hur man hanterar en motorsåg på ett säkert sätt är det ett väldigt roligt jobb som ger ett snabbt och effektivt resultat.

Här kommer lite tips både för den som är nybörjare men även som en påminnelse för den lite mer erfarna trädfällaren.

Utrustning: Arbete med motorsåg är ett inte helt ofarligt arbete och det krävs därför att man har rätt utrustning. Hjälm med ansiktsskydd och hörselskydd, motorsågsbyxor med sågskydd, handskar och stövlar med sågskydd är det som behövs. Kompromissa aldrig med skyddsutrustningen! Motorsågen är kusligt effektiv och råkar man snubbla till i den ojämna terrängen eller får ett kast med sågen så behöver man inte ha alltför livlig fantasi för att kunna tänka sig vilka skador som kan uppstå. Rätt utrustad kan man slappna av och arbetet blir ännu roligare.

Motorsågen: Motorsågar finns i många olika varianter och prisklasser. Ska man bara kapa några småträd eller nån enstaka planka ibland så klarar man sig utmärkt med en liten el- eller batteridriven såg. Har man fler träd och mer regelbundet använder sin motorsåg så bör man satsa på en lite mer kraftfull bensindriven variant. De bensindrivna motorsågarna finns sen i lite olika varianter beroende på hur de ska användas. Proffsen har alltid ett flertal olika sågar för att kunna variera svärdlängd, vikt och styrka. Det som bör finnas på alla sågar oavsett variant eller prisklass är ett kastskydd. Kastskyddet löser ut och stoppar kedjan om man skulle råka få ett kast med sågen. Se också till att alltid använda en vass kedja som är spänd på rätt sätt.

Motorsågar och tillbehör finns på BOLIST.SE.

Fällning: Att bara försöka läsa sig till hur man fäller träd är väl egentligen ingen bra idé. Trädfällning kräver visserligen en viss teori men innan man börjar fälla träd på egen hand bör man ha varit med ute i skogen som hjälpreda ett par gånger. Man får då lära sig hur man bör tänka när det gäller planering och fällriktning men också rent tekniskt hur man lägger et bra sågsnitt. För den som vill bli riktigt duktig finns det idag bra utbildningar och kurser där man också kan ta motorsågskörkort.

Veden: När trädet väl är fällt, avkvistad och uppsågat i mindre bitar är det dags att göra själva veden. Lövträd bör klyvas direkt medan barrträd gärna kan få ligga ett par veckor innan man hugger upp det. Idag finns det en rad väldigt smarta vedklyvar på marknaden. För en billig peng kan man köpa sig en liten eldriven vedklyv. Vedklyven är väldigt stark och klyver även kraftiga bitar. Vedklyvar finns sen i betydligt större och snabbare varianter om man har väldigt mycket som ska huggas upp. Den sista klyvningen görs sen med yxa. Vedklabbar bör vara cirka 35 centimeter långa. Innan man sen använder sin ved bör den som sagt få torka ordentligt. Har den för hög fukthalt blir eldandet ineffektivt och det bildas mycket rök som i sin tur gör at skorstenen sotar igen.

Vedklyvar i alla dess former finns på BOLIST.SE.

Kylan kommer, hurra!

Tillhör du också dem som blir alldeles uppspelt när räkningarna för el och värme dimper ner i brevlådan? Inte det? Vad synd. Det är nämligen väldigt lätt att spara många sköna slantar på vanligtvis relativt enkla sätt. En del åtgärder kräver en investering medan andra helt enkelt handlar om en liten arbetsinsats och lite sunt förnuft. Här kommer 5 snabba tips på smart energibesparing.

  1. Täta fönstren. Otäta fönster ger dragiga golv vilket i sin tur gör att man vrider upp värmen ännu högre. För att spara energi och samtidigt få ett betydligt trevligare inomhusklimat är täta fönster en självklar förutsättning. Kolla med din butik vilken tätningslist som passar just dina fönster. Välj gärna en variant som häftas fast då det självhäftande har en förmåga att släppa efter ett tag. Har man riktigt gamla fönster så kanske man istället för att täta ska kika på att investera i helt nya fönster. Det sparar många sköna energikronor och höjer samtidigt värdet på huset.
  2. Isolera vinden. Värme stiger uppåt och finns det ingen eller dålig isolering på vinden försvinner all den varma, torra och dyra luften rakt ut. Under kalla vinterdagar kan man ofta se att det på hus med dålig tak/vindsisolering helt enkelt är snöfritt på grund av att den varma luften går åt fel håll. En tilläggsisolering av vindsbjälklaget kan spara flera tusen kronor per år och är en relativt enkel åtgärd som de allra flesta husägare klarar av själva.
  3. Byt till snålspolande munstycken. Många spolar ut väldigt mycket varmvatten i onödan. Moderna munstycken och duschhandtag ger ett bra spoltryck men sparar samtidigt mycket vatten. Vid renovering eller ombyggnad kan det vara bra att välja en snålspolande armatur som då redan från början är energismart.
  4. Byt till termostatventiler. En radiator som bara står och pumpar ut värme hela tiden är oerhört ineffektiv och gör att energikostnaden lätt drar iväg. Om man istället monterar termostatventiler anpassar sig radiatorn efter hur varmt det är i rummet och slår av när det inte behövs mer värme. Riktigt smarta system kan också styras centralt och till exempel sänka värmen under tider då man inte är hemma eller när man ligger och sover. Alltså en åtgärd som både ökar komforten och minskar kostnaden.
  5. Se över värmesystemet. Väldigt många har felinställda värmesystem eller använder dem på fel sätt. Det kan därför vara klokt att låta en duktig tekniker se över ditt system och ställa in det efter just era behov. Kanske att den där härliga men ack så kostsamma golvvärmen kan sänkas ett par grader och istället kompletteras med en liten effektiv radiator? Eller står systemet och pumpar ut värme när det inte behövs? Ett proffs kan ge råd och se till att värmesystemet jobbar åt dig, inte mot.

Tätningslister och andra smarta tillbehör finns på BOLIST.SE.

 

 

Snart dags at krypa in.

Hösten smyger sig nu på med stormvindar och sjunkande utomhustemperaturer. Vare sig vi vill det eller inte så är det nu dags att börja avsluta alla trädgårdsprojekt och börja fundera över om det är nåt som behöver fixas inne. Kanske det är dags att ta tag i köket eller badrummet? Vi tillbringar stora delar av vinterhalvåret inomhus och då vill man ju att allt ska funka och att det ska vara lätt och enkelt att laga mat eller få varva ner i ett mysigt badrum.

Ibland räcker det kanske med att byta knoppar på köksluckorna eller köpa lite nya härlig frotté till badrummet men ska man göra stora ingrepp så krävs det noggrann planering för att lyckas med både köks- och badrumsrenoveringar.

Det finns så klart många moment som man kan göra själv men räkna alltid med att både en behörig elinstallatör och en rörmokare behöver anlitas. Till badrumsprojekt ska man numera alltid anlita en hantverkare med våtrumslegitimation. Skulle det bli nån form av problem efteråt med tätskikt eller andra vitala delar så kommer troligtvis inte försäkringsbolaget ersätta eventuella skador. Rekommendationen är alltså att överlämna badrumsrenoveringar helt och hållet till en firma med godkänd behörighet och istället ägna sig åt det riktigt roliga arbetet med att välja ut och kombinera alla fina material som idag finns på marknaden.

Just nu är det fina rabatter på stora delar av badrumsinredningar på BOLIST.SE.

Vid köksrenoveringar kan man om man har intresset, tiden och kunskapen driva projektet själv och ha ansvaret för att ta in de hantverkare som behövs. Man ska dock veta att köksrenoveringar är relativt komplexa och det är många olika delar som ska klaffa för att renoveringstiden ska bli så kort som möjligt. Att leva utan ett vanligt kök klarar de flesta ett par tre veckor men börjar byggtiden närma sig en månad eller mer så börjar de flesta att tröttna rejält. Kolla gärna med den köksleverantör som ni väljer hur mycket en montering skulle kunna kosta. De gör det oftast väldigt snabbt och det behöver inte bli så fasligt dyrt. Kan vara värt att fundera över i alla fall.

Att kakla i köket kräver ingen utbildning och är riktigt roligt, allt material hittar du här på BOLIST.SE.