Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Frisk luft = friskt hus = friska människor

Att alltför fuktig inomhusluft kan leda till problem med mögel och i förlängningen allergier är inget nytt för de flesta av oss. Trots detta är detta fortfarande ett stort problem i vårt land. Kalla fuktiga källare och vindsutrymmen ger upphov till en felaktig luftbalans och plötsligt sitter man där med ett väldigt tråkigt problem. Många gånger beror de här problemen på att vi numera har bytt ut våra gamla uppvärmningssystem vilket har gjort att den förut så välgörande varma skorstenen har kallnat och många så kallade biutrymmen har förlorat sin uppvärmningskälla. Dessutom används många källare till att tvätta och torka kläder vilket ökar fuktighetsgraden ytterligare. För att sen späda på det hela lite extra så gör den kalla skorstenen att husets ventilation sätts ur spel och den fuktiga luften blir kvar i huset. Det kan ta mindre än ett år att skapa sig ett rejält fukt- och mögelproblem om man inte tar hänsyn till just detta med kalla biutrymmen och husets ventilation.

Självklart ska man inte låta bli att uppgradera sitt hus med ett nytt modernt värmesystem bara för detta, men det gäller att tänka till och komplettera med ett antal andra smarta maskiner och tillbehör.

Uppvärmning och ventilation. Eftersom skorstenen inte längre används på samma sätt står den oftast kall och bidrar inte med någon värme till källare och vind. Man behöver då komplettera med någon form av annan värmekälla i dessa utrymmen. I källaren vill man troligtvis hålla en ganska normal rumstemperatur då både tvättstuga, badrum/SPA och extra gästrum ofta hittas just på källarplan. Att dra in ett stort vattenburet värmesystem känns kanske för mycket och de flesta klarar sig också utmärkt med en enkel avfuktare i kombination med en fläktförsedd radiator. Avfuktare placeras lämpligen där man torkar sin tvätt och radiatorn på ett centralt ställe där den gör mest nytta. Två enkla billiga maskiner som drar lite energi och som höjer komforten och håller fukten borta.

Avfuktare hittar du till fina priser på BOLIST.SE.

På vinden eller andra lite mer avskilda utrymmen kan lösningarna se lite olika ut. Har man ett litet och trångt vindsutrymme kan någon form av enkel uppvärmning vara bra. Det finns smarta system som håller koll på temperatur och fuktighetsgrad och som sen skjuter till rätt mängd värme när det behövs. Oftast är ändå det viktigaste i dessa utrymmen att man har rätt typ av ventilation. Läs gärna vår guide via Hemmafixarbibeln om du vill läsa mer om detta med ventilation.

På BOLIST.SE finns mycket bra ventilationsutrustning.

 

Den magiska veden.

Trädfällning hör till en av höstens mer spännande uppgifter. Om man vill använda den färdiga veden så är det visserligen försent att fälla sina träd nu men den som eldar mycket hemma har ofta längre framförhållning ändå. Ved ska gärna få torka i minst 6-9 månader innan den används, gärna längre. Den som är van att fälla träd vet att det är ett arbete som kräver noggrann planering och rätt utrustning. När man väl är på det klara hur man hanterar en motorsåg på ett säkert sätt är det ett väldigt roligt jobb som ger ett snabbt och effektivt resultat.

Här kommer lite tips både för den som är nybörjare men även som en påminnelse för den lite mer erfarna trädfällaren.

Utrustning: Arbete med motorsåg är ett inte helt ofarligt arbete och det krävs därför att man har rätt utrustning. Hjälm med ansiktsskydd och hörselskydd, motorsågsbyxor med sågskydd, handskar och stövlar med sågskydd är det som behövs. Kompromissa aldrig med skyddsutrustningen! Motorsågen är kusligt effektiv och råkar man snubbla till i den ojämna terrängen eller får ett kast med sågen så behöver man inte ha alltför livlig fantasi för att kunna tänka sig vilka skador som kan uppstå. Rätt utrustad kan man slappna av och arbetet blir ännu roligare.

Motorsågen: Motorsågar finns i många olika varianter och prisklasser. Ska man bara kapa några småträd eller nån enstaka planka ibland så klarar man sig utmärkt med en liten el- eller batteridriven såg. Har man fler träd och mer regelbundet använder sin motorsåg så bör man satsa på en lite mer kraftfull bensindriven variant. De bensindrivna motorsågarna finns sen i lite olika varianter beroende på hur de ska användas. Proffsen har alltid ett flertal olika sågar för att kunna variera svärdlängd, vikt och styrka. Det som bör finnas på alla sågar oavsett variant eller prisklass är ett kastskydd. Kastskyddet löser ut och stoppar kedjan om man skulle råka få ett kast med sågen. Se också till att alltid använda en vass kedja som är spänd på rätt sätt.

Motorsågar och tillbehör finns på BOLIST.SE.

Fällning: Att bara försöka läsa sig till hur man fäller träd är väl egentligen ingen bra idé. Trädfällning kräver visserligen en viss teori men innan man börjar fälla träd på egen hand bör man ha varit med ute i skogen som hjälpreda ett par gånger. Man får då lära sig hur man bör tänka när det gäller planering och fällriktning men också rent tekniskt hur man lägger et bra sågsnitt. För den som vill bli riktigt duktig finns det idag bra utbildningar och kurser där man också kan ta motorsågskörkort.

Veden: När trädet väl är fällt, avkvistad och uppsågat i mindre bitar är det dags att göra själva veden. Lövträd bör klyvas direkt medan barrträd gärna kan få ligga ett par veckor innan man hugger upp det. Idag finns det en rad väldigt smarta vedklyvar på marknaden. För en billig peng kan man köpa sig en liten eldriven vedklyv. Vedklyven är väldigt stark och klyver även kraftiga bitar. Vedklyvar finns sen i betydligt större och snabbare varianter om man har väldigt mycket som ska huggas upp. Den sista klyvningen görs sen med yxa. Vedklabbar bör vara cirka 35 centimeter långa. Innan man sen använder sin ved bör den som sagt få torka ordentligt. Har den för hög fukthalt blir eldandet ineffektivt och det bildas mycket rök som i sin tur gör at skorstenen sotar igen.

Vedklyvar i alla dess former finns på BOLIST.SE.