Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Den magiska veden.

Trädfällning hör till en av höstens mer spännande uppgifter. Om man vill använda den färdiga veden så är det visserligen försent att fälla sina träd nu men den som eldar mycket hemma har ofta längre framförhållning ändå. Ved ska gärna få torka i minst 6-9 månader innan den används, gärna längre. Den som är van att fälla träd vet att det är ett arbete som kräver noggrann planering och rätt utrustning. När man väl är på det klara hur man hanterar en motorsåg på ett säkert sätt är det ett väldigt roligt jobb som ger ett snabbt och effektivt resultat.

Här kommer lite tips både för den som är nybörjare men även som en påminnelse för den lite mer erfarna trädfällaren.

Utrustning: Arbete med motorsåg är ett inte helt ofarligt arbete och det krävs därför att man har rätt utrustning. Hjälm med ansiktsskydd och hörselskydd, motorsågsbyxor med sågskydd, handskar och stövlar med sågskydd är det som behövs. Kompromissa aldrig med skyddsutrustningen! Motorsågen är kusligt effektiv och råkar man snubbla till i den ojämna terrängen eller får ett kast med sågen så behöver man inte ha alltför livlig fantasi för att kunna tänka sig vilka skador som kan uppstå. Rätt utrustad kan man slappna av och arbetet blir ännu roligare.

Motorsågen: Motorsågar finns i många olika varianter och prisklasser. Ska man bara kapa några småträd eller nån enstaka planka ibland så klarar man sig utmärkt med en liten el- eller batteridriven såg. Har man fler träd och mer regelbundet använder sin motorsåg så bör man satsa på en lite mer kraftfull bensindriven variant. De bensindrivna motorsågarna finns sen i lite olika varianter beroende på hur de ska användas. Proffsen har alltid ett flertal olika sågar för att kunna variera svärdlängd, vikt och styrka. Det som bör finnas på alla sågar oavsett variant eller prisklass är ett kastskydd. Kastskyddet löser ut och stoppar kedjan om man skulle råka få ett kast med sågen. Se också till att alltid använda en vass kedja som är spänd på rätt sätt.

Motorsågar och tillbehör finns på BOLIST.SE.

Fällning: Att bara försöka läsa sig till hur man fäller träd är väl egentligen ingen bra idé. Trädfällning kräver visserligen en viss teori men innan man börjar fälla träd på egen hand bör man ha varit med ute i skogen som hjälpreda ett par gånger. Man får då lära sig hur man bör tänka när det gäller planering och fällriktning men också rent tekniskt hur man lägger et bra sågsnitt. För den som vill bli riktigt duktig finns det idag bra utbildningar och kurser där man också kan ta motorsågskörkort.

Veden: När trädet väl är fällt, avkvistad och uppsågat i mindre bitar är det dags att göra själva veden. Lövträd bör klyvas direkt medan barrträd gärna kan få ligga ett par veckor innan man hugger upp det. Idag finns det en rad väldigt smarta vedklyvar på marknaden. För en billig peng kan man köpa sig en liten eldriven vedklyv. Vedklyven är väldigt stark och klyver även kraftiga bitar. Vedklyvar finns sen i betydligt större och snabbare varianter om man har väldigt mycket som ska huggas upp. Den sista klyvningen görs sen med yxa. Vedklabbar bör vara cirka 35 centimeter långa. Innan man sen använder sin ved bör den som sagt få torka ordentligt. Har den för hög fukthalt blir eldandet ineffektivt och det bildas mycket rök som i sin tur gör at skorstenen sotar igen.

Vedklyvar i alla dess former finns på BOLIST.SE.

Kylan kommer, hurra!

Tillhör du också dem som blir alldeles uppspelt när räkningarna för el och värme dimper ner i brevlådan? Inte det? Vad synd. Det är nämligen väldigt lätt att spara många sköna slantar på vanligtvis relativt enkla sätt. En del åtgärder kräver en investering medan andra helt enkelt handlar om en liten arbetsinsats och lite sunt förnuft. Här kommer 5 snabba tips på smart energibesparing.

  1. Täta fönstren. Otäta fönster ger dragiga golv vilket i sin tur gör att man vrider upp värmen ännu högre. För att spara energi och samtidigt få ett betydligt trevligare inomhusklimat är täta fönster en självklar förutsättning. Kolla med din butik vilken tätningslist som passar just dina fönster. Välj gärna en variant som häftas fast då det självhäftande har en förmåga att släppa efter ett tag. Har man riktigt gamla fönster så kanske man istället för att täta ska kika på att investera i helt nya fönster. Det sparar många sköna energikronor och höjer samtidigt värdet på huset.
  2. Isolera vinden. Värme stiger uppåt och finns det ingen eller dålig isolering på vinden försvinner all den varma, torra och dyra luften rakt ut. Under kalla vinterdagar kan man ofta se att det på hus med dålig tak/vindsisolering helt enkelt är snöfritt på grund av att den varma luften går åt fel håll. En tilläggsisolering av vindsbjälklaget kan spara flera tusen kronor per år och är en relativt enkel åtgärd som de allra flesta husägare klarar av själva.
  3. Byt till snålspolande munstycken. Många spolar ut väldigt mycket varmvatten i onödan. Moderna munstycken och duschhandtag ger ett bra spoltryck men sparar samtidigt mycket vatten. Vid renovering eller ombyggnad kan det vara bra att välja en snålspolande armatur som då redan från början är energismart.
  4. Byt till termostatventiler. En radiator som bara står och pumpar ut värme hela tiden är oerhört ineffektiv och gör att energikostnaden lätt drar iväg. Om man istället monterar termostatventiler anpassar sig radiatorn efter hur varmt det är i rummet och slår av när det inte behövs mer värme. Riktigt smarta system kan också styras centralt och till exempel sänka värmen under tider då man inte är hemma eller när man ligger och sover. Alltså en åtgärd som både ökar komforten och minskar kostnaden.
  5. Se över värmesystemet. Väldigt många har felinställda värmesystem eller använder dem på fel sätt. Det kan därför vara klokt att låta en duktig tekniker se över ditt system och ställa in det efter just era behov. Kanske att den där härliga men ack så kostsamma golvvärmen kan sänkas ett par grader och istället kompletteras med en liten effektiv radiator? Eller står systemet och pumpar ut värme när det inte behövs? Ett proffs kan ge råd och se till att värmesystemet jobbar åt dig, inte mot.

Tätningslister och andra smarta tillbehör finns på BOLIST.SE.

 

 

Snart dags at krypa in.

Hösten smyger sig nu på med stormvindar och sjunkande utomhustemperaturer. Vare sig vi vill det eller inte så är det nu dags att börja avsluta alla trädgårdsprojekt och börja fundera över om det är nåt som behöver fixas inne. Kanske det är dags att ta tag i köket eller badrummet? Vi tillbringar stora delar av vinterhalvåret inomhus och då vill man ju att allt ska funka och att det ska vara lätt och enkelt att laga mat eller få varva ner i ett mysigt badrum.

Ibland räcker det kanske med att byta knoppar på köksluckorna eller köpa lite nya härlig frotté till badrummet men ska man göra stora ingrepp så krävs det noggrann planering för att lyckas med både köks- och badrumsrenoveringar.

Det finns så klart många moment som man kan göra själv men räkna alltid med att både en behörig elinstallatör och en rörmokare behöver anlitas. Till badrumsprojekt ska man numera alltid anlita en hantverkare med våtrumslegitimation. Skulle det bli nån form av problem efteråt med tätskikt eller andra vitala delar så kommer troligtvis inte försäkringsbolaget ersätta eventuella skador. Rekommendationen är alltså att överlämna badrumsrenoveringar helt och hållet till en firma med godkänd behörighet och istället ägna sig åt det riktigt roliga arbetet med att välja ut och kombinera alla fina material som idag finns på marknaden.

Just nu är det fina rabatter på stora delar av badrumsinredningar på BOLIST.SE.

Vid köksrenoveringar kan man om man har intresset, tiden och kunskapen driva projektet själv och ha ansvaret för att ta in de hantverkare som behövs. Man ska dock veta att köksrenoveringar är relativt komplexa och det är många olika delar som ska klaffa för att renoveringstiden ska bli så kort som möjligt. Att leva utan ett vanligt kök klarar de flesta ett par tre veckor men börjar byggtiden närma sig en månad eller mer så börjar de flesta att tröttna rejält. Kolla gärna med den köksleverantör som ni väljer hur mycket en montering skulle kunna kosta. De gör det oftast väldigt snabbt och det behöver inte bli så fasligt dyrt. Kan vara värt att fundera över i alla fall.

Att kakla i köket kräver ingen utbildning och är riktigt roligt, allt material hittar du här på BOLIST.SE.

 

Härliga gröna tak!

Tak kan vara riktigt fula. Tak kan också vara otroligt vackra. Ett perfekt lagt plåttak på ett gammalt fint hus är en fröjd att titta på. Precis som med de allra flesta riktiga hantverk så är det spännande att se bara hur man gör med alla skarvar, möten och avslut runt skorstenar och ränndalar. Gamla tegeltak kan också vara väldigt fina. Det är nåt med alla dessa gamla fina naturmaterial som väcker känslor hos oss människor. En annan typ av tak som verkligen kan förhöja känslan på ett hus är sedumtak. Sedumtak består av växter och det ger en rad olika fördelar som vanliga takbeklädnader aldrig kan ge.

Ett sedumtak är förutom att det är väldigt vackert att se på också perfekt för att minska avrinningen runt huset. Cirka 50% av regnvattnet binds istället i taket. Det isolerar både sommar och vinter och ger därmed ett jämnare inomhusklimat.

Det finns i princip två olika sätt att få till ett tak med växter. Antingen förbereder man och odlar själv fram sina växter eller så köper man färdiga växtmattor. Gör man allt själv så får man räkna med att det tar nåt år innan alla växter har etablerat sig ordentligt och köper man färdiga växtmattor så är taket i princip färdigt så snart allt är på plats. Den som är ute efter ett roligt projekt och gärna vill spara pengar gör den lite mer omfattande varianten medan den som bara är ute efter slutresultatet satsar på färdigodlat.

Grunden för ett sedumtak ser likadan oavsett om man odlar själv eller om man väljer färdigt. På taket läggs en kraftig takpapp av hög kvalité. Det duger inte med vanlig underlagspapp utan det ska vara en ytpapp avsedd för vårt skiftande klimat. I nederkant läggs ett kantavslut så att växterna helt enkelt inte kan glida av taket. På pappen läggs sen ett dränerande lager så att eventuellt överskottsvatten inte blir stående. På detta lager lägger man sen sina färdiga växtplattor eller den jord som plantorna ska växa i.

Färdiga växtplattor är oftast gödslade när de levereras medan en egen plantering bör gödslas ett par gånger under det första året. När allt är färdigt bör man vattna ordentligt och blir det sen längre perioder med torka så bör man också tillföra mer vatten till växterna.

Sedumtak är ett spännande och praktiskt men framförallt väldigt vackert tak som byter skepnad efter årstiderna och ger ett verkligt lyft till en annars ganska tråkig del av huset.

Allt kan inte vara sexigt

Dränering. Mmm… Smaka på ordet. Ger det en härligt pirrande känsla i kroppen? Troligtvis inte. Nä, dränering är en av de där sakerna som ingen egentligen vill hålla på med eller lägga pengar på men som med åren blir helt nödvändigt för att huset ska må bra och inte drabbas av fukt- eller mögelproblem. Gör man det å andra sidan på rätt sätt så behöver man bara se över dräneringen runt huset så där vart 25:e till 30:e år. För de allra flesta innebär det att dränering är nåt man bara gör en gång i livet. Att investera i en omdränering gör inte bara huset mer attraktivt vid en eventuell försäljning, det gör dessutom huset väldigt mycket trevligare att bo i. Eventuell fukt försvinner och med den också alla dessa olika lukter som ett fuktigt hus för med sig. Det går oftast att använda källaren på ett helt annat sätt när väggar och golv är torra och man inte riskerar att fukt och mögel får fäste.

Det finns lite olika typer av dränering. Vad man väljer beror på vilken typ av hus man har, hur marken runt omkring ser ut, väggmaterial och hur mycket fukt som finns i den omgivande marken.

-Klassisk dränering. Traditionellt sett brukar en dränering av husgrunden innehålla i stort sett samma arbetsmoment. Först gräver man ut ett dike runt hela huset för att kunna inspektera eventuella skador och laga dessa men också för att sen kunna göra ett bättre skydd.

När sprickor eller andra skador är lagade och rester av eventuell gammal tätning är borttagen så lägger man ett första lager med någon typ av isolerande skiva. Det finns lite olika varianter på marknaden men gemensamt är att skivan dels ska isolera väggen bättre och samtidigt leda bort vatten från väggen. Ju tjockare lager med skivor desto bättre isolerad blir väggen. Skivorna ska vara kapillärbrytande vilket innebär att de inte suger upp vatten vilket till exempel betong alltid gör. Utanför skivorna läggs en markduk. I botten på diket läggs ett dräneringsrör som leder bort vatten från huset och vidare till ett avlopp eller en brunn. När hela konstruktionen är färdig återfyller man runt hela huset med ny jord. Undvik att använda makadam eller liknande material som både leder fram mer vatten som sen kan skapa problem med frysskador på vintern. Det finns naturligtvis en del andra detaljer som är viktiga vid en dränering. Kolla upp noga med den tillverkare som just du använder.

-Alternativa dräneringsmetoder. Ibland går det av olika anledningar inte att gräva ut runt huset. Det kan vara för trångt emot berg eller av andra anledningar omöjligt att göra en vettig urgrävning och dränering. Då kan kanske en uttorkning av grundväggen med hjälp av så kallad elektroosmos vara ett alternativ. Istället för att dränera och torka ut väggen från utsidan gör man det från insidan med hjälp av elektroder som monteras in i väggen. De svaga elektriska impulserna gör att fukten söker sig ut mot marken utanför väggen. Insidan blir torr och man kan använda källaren precis som efter en klassisk dränering. Kolla gärna upp detta alternativ om du har svårt att få till en vanlig dränering eller om du bara är nyfiken på tekniken.

Vilken metod och vem som utför själva jobbet är naturligtvis upp till var och en. Klassisk dränering fungerar i de flesta fall bra men innebär väldigt mycket jobb och inte sällan blir trädgården väldigt förstörd då grävmaskinen inte är snäll emot gräsmattor och buskage. Annan typ av dränering kan ibland få svårt att räcka till om vattentrycket är stort. Gör en ordentlig research innan ni bestämmer Er för metod och vem som ska göra jobbet.

Många av arbetsmomenten i en dränering går bra att med rätt hjälpmedel göra själv.           

På BOLIST.SE kan du hyrade allra flesta maskiner och andra tillbehör som krävs för et dräneringsjobb.