Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Jag förstår
Hem

Bloggar

Börjar det bli trångt?

Eller kanske det bara finns ett helt vanligt hederligt förvaringsbehov. Oavsett vilket så är det idag relativt enkelt att få tillstånd för en rad olika typer av tillbyggnader och komplementsbyggnader.

-Attefallshus. Ett attefallshus får vara maximalt 25 kvadratmeter stort. Det innebär att det blir svårt att få plats att permanent bo fler än 2 personer. Många bygger också sina attefallshus för att kunna erbjuda sina lite äldre barn ett eget litet krypin innan de har råd eller är redo för ett helt eget boende. Ett attefallshus är naturligtvis ett alldeles perfekt gästhus eller kanske drömmer ni om en bastu eller spa där en friggebod blir för liten. Möjligheterna är stora och det byggs enorma mängder av små hus runt om i vårt land. Normalt sett krävs inget bygglov för att få uppföra ett attefallshus men man måste skicka in en anmälan och sen få ett startbesked innan man kan påbörja bygget. Det nya huset ska sen byggas i anslutning till det ordinarie bostadshuset och ska ligga minst 4,5 meter från tomtgräns annars krävs det grannens samtycke.

-Friggebod. En friggebod får vara maximalt 15 kvadratmeter stort. Till skillnad från attefallshuset så får en friggebod inte nyttjas som ett permanent boende. Den är tänkt att användas som ett komplement och ska användas som till exempel förråd, uthus, växthus, garage eller liknande. Friggeboden kräver inget bygglov och ingen anmälan så vidare man inte är helt säker på att den placeras inom tillåtet område på tomten. Hör efter med din kommun om du är osäker. Även för friggeboden gäller 4,5 metersregeln från tomtgräns.

-Andra vanliga utbyggnader. Få saker kan lyfta ett hus och en tomt som en fin altan, en uteplats eller en fin inglasad balkong eller uterum. Ibland krävs det bygglov och ibland inte. För en vanlig altan eller uteplats i normal höjd och i direkt anslutning till huset så klarar man sig nästan alltid utan bygglov. Om man vill bygga på lite högre höjd eller en helt fristående uteplats på tomten så bör man höra efter med sin kommun vad som gäller på just din tomt. I stort sett alla inglasningar av befintliga altaner kräver bygglov då de räknas som en fasadändring. Är ni osäkra, stäm av med kommunen.

Även om det inte alltid krävs så bör man för att hålla en god ton och en bra stämning med sina grannar alltid stämma av när man gör ändringar på sitt hus eller på sin tomt. Det tar inte många minuter att informera men ett misstag kan göra att det tar åratal att reparera grannsämjan igen.

Kika gärna på Boverkets hemsida för fullständiga regler kring detta med ut- och tillbyggnader.

Isolera mera.

På sommaren är det inte många som går omkring och tänker på tråkiga saker som värmekostnader och att tilläggsisolera vindsbjälklag. Men i takt med att utetemperaturen sjunker kommer dessa saker att göra sig tydligt påminda igen. Faktum är att det inte finns ett mer effektivt sätt att få ner sina värmekostnader under den kommande vintern än att just isolera upp mot vind eller tak.

Som bekant stiger varm luft uppåt och finns det inte en effektiv isolering så försvinner den varma goa och framförallt dyra luften upp på vinden och vidare ut. Dyrt och i längden kan det dessutom skapa andra typer av problem för huset.

En komplett guide för den som vill veta mer om hur man isolerar sin vind finns här via Hemmafixarbibeln.

Det är såklart inte bara isoleringen uppåt som gör huset trevligt och kostnadseffektivt utan det är även viktigt att väggar, golv, fönster och dörrar är rätt isolerade och håller rätt u-värde. Att tilläggsisolera väggar är i sig inte komplicerat men det drar ofta med sig arbeten som man inte kanske tänker på. Gör man en utvändig tilläggsisolering bör man också flytta ut alla fönster och dörrar så att de livar med den nya fasaden. Det blir annars nischer runt alla fönster vilket inte är så snyggt och som dessutom tar bort en hel del ljusinsläpp. På insidan av fönstren får man bygga nya smygar och fönsterbänkar vilket i och för sig de flesta bara tycker är lite extra snyggt. En bra bieffekt av att flytta sina fönster är ju att man även där kan isolera och täta vilket ofta annars är en riktig energitjuv.

Att tilläggsisolera inifrån är ett enklare projekt. Man bygger på önskad väggtjocklek och får även då lite tjockare fönsternischer. Positivt är också att man får en helt ny och slät väggyta där kanske en ny färg eller tapet förgyller utseendet. Den stora nackdelen med att tilläggsisolera inifrån är såklart att man förlorar golvyta. En ökning av isoleringen med 45mm ger en total ökning av väggtjockleken med cirka 70mm om man klär väggen med ett lager OSB-skiva och ett lager gips. I ett rum med 7 meter yttervägg förlorar man då cirka en halv kvadratmeter. Å andra sidan har man då fått ett betydligt mycket varmare och mindre dragigt rum som är behagligt att vistas i även under kyligare perioder.

Fler tips och råd vid tilläggsisolering finns i guiden från Hemmafixarbibeln.

Det finns mycket att tänka på när man bygger ytterväggar. I guiden från Hemmafixarbibeln finns massor av bra tips och råd.

På BOLIST.SE hittar du det mesta som behövs inför höstens isoleringsprojekt.