Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Trädgården vaknar

Sverige är ett extremt avlångt land med många varierande växtzoner. I norr ligger snön fortfarande tjock medan man i Syd- och Mellansverige har barmark eller åtminstone kan börja skönja gräsmattan under den sista kämpande vårsnön. Men oavsett väderläge så har vintern förlorat och allt vaknar till liv igen. För alla oss med egen trädgård är våren en härlig tid, de första lökväxterna kommer upp, träd och buskar skjuter nya skott och gräsmattan vänder gröna sidan upp igen.

En annan sak som blir återupptäckt på våren är trädgårdskomposten. Där har det under vintern tillverkats fantastisk gödning som nu blir till oslagbart raketbränsle för rabatter och andra odlingar. För den som ännu inte har en egen kompost är det mycket lätt att komma igång. Fixa iordning en bra kompostlåda, det kan vara färdiga varianter i plast eller trä eller så bygger man enkelt en själv. Vill man göra det riktigt enkelt för sig så samlar man bara trädgårdsavfall och gräsklipp i en hög på lämplig plats på tomten och fyller sen på under året med mer och mer växtavfall. Efter två år har man sen finfin näring till trädgården. Oavsett kompostvariant är det viktigt att då och då vända på komposten så att processen hålls igång. En kompost får sen inte bli varken för torr eller för blöt. För att få ett bra flöde med sin kompost bör man ha tre olika kärl eller högar, en där man fyller på med årets växteravfall, en som är i full nedbrytningsfas och en där man hämtar färdig kompostjord i. Det tar alltså två år innan man har hela kedjan färdig men oj vad det är värt det extra jobbet som krävs!

Material till en egen kompost och smarta tillbehör finns såklart på BOLIST.SE.

En väldigt uppskattad trädgårdspryl är en rejäl och stadig skottkärra. Idag finns skottkärror i många olika varianter med alltifrån eldrift till punkteringsfria däck. Just punkteringsfria däck är otroligt smart. Hur många gånger har man inte mötts av ett platt skottkärredäck som antingen måste bytas, lagas eller pumpas? Och det är ju det sista man vill hålla på med just då, satsa på rätt däck. Skottkärror finns som sagt i många varianter och man bör fundera lite när det är dags att skaffa en ny. Kommer man att köra mycket tunga saker som murbruk och stenar bör man såklart satsa på en riktigt rejäl variant som är anpassad för ett hårt liv. Har man inte det behovet utan använder skottkärran mest till att flytta jord eller löv så klarar man sig oftast med en lättare och smidigare modell.

Oavsett vilken skottkärrevariant ni söker finns det många att välja bland på BOLIST.SE.

Dags för vårstädning!

Ljuset är tillbaka! Klockan är inställd på sommar och både människor och natur vaknar till liv igen. Uppåt, framåt! Men den nyfunna solen och det ökande ljuset gör också att den kanske aningens försummade städningen gör sig märkbart påtaglig. Dammråttor, fläckiga fönster och annan gammal smuts gör ingen glad. Alltså, dags för en rejäl uppfräschning av hemmet. Som med det mesta här i livet blir städningen väldigt mycket enklare och ”roligare” om man har rätt grejer och ett välförsett städskåp.

-Dammsugare med Hepafilter. Rätt typ av filter är viktigt så att inte dammet bara yr omkring och flyttas runt. För allergiker och andra känsliga personer är detta finfördelade damm inte alls speciellt hälsosamt. En bra dammsugare med rätt typ av filter är grunden för all städning.

-Microfiberdukar. Mycket av städningen hemma klarar man utan eller åtminstone med väldigt lite rengöringsmedel. För den som vill städa effektivt och miljövänligt finns det idag många olika smarta städdukar. Fönster och speglar, golv, diskbänkar och andra ytor har alla sina speciella varianter. Dukarna går efter användning att tvätta i maskin och kan användas många gånger innan de slits ut.

-Miljövänlig ångtvätt. För den som vill ta sin städning ett snäpp till både vad gäller effektivitet och miljövänlighet satsar på någon av de smarta ångtvättar som finns idag. Ångan är väldigt effektiv både mot smuts och bakterier. Det går lätt att komma åt på ställen som annars är svårstädade. Till ångtvättarna finns också microfiberdukar för enkel rengöring av golv och andra lite större ytor.

-Smartaste fönstertvätten. Sist men inte minst ska ju alla fönster tvättas om inte annars så nu på våren. Fönstertvättning kan vara ett tungt och ansträngande arbete och fönsterputsmedel har ofta en skarp lukt som kan vara besvärlig för många. Vill man istället göra fönsterputsningen till något som faktiskt kan vara riktigt roligt så satsar man på en batteridriven fönstertvätt. Fönstertvätten får bort all överflödig vätska och ger ett perfekt flamfritt resultat. Det går snabbt att få fönstren rena utan en massa slabb och utan en massa luddigt papper eller starka medel.

Just nu har BOLIST extra bra priser på många av de varor som behövs för vårstädningen, passa på att fynda!

Vår bästa tid är nu!

Efter en minst sagt envis vinter börjar man nu ändå skymta små vårtecken runt om i landet. Det porlar lite i vårbäckarna och i söder kikar till och med vissa små fina vårblommor fram under det sista snötäcket. Våren är för många den allra härligaste tiden på året och det är lätt att hitta energi till alltifrån att öppna upp trädgården, tvätta bilen, ta en löprunda, till att börja planera för alla roliga byggprojekt som väntar på landställen eller hemma i huset.

Här i bloggen kommer vi under de närmaste veckorna att peppra Er med massor av smarta tips och råd som kan vara bra att få med sig eller kanske repetera sånt som fallit i glömska sen förra våren. Vårstädning, fönsterputs och beskärning är några exempel på ämnen som känns extra aktuella just nu.

På BOLIST.SE är vi såklart också helt beredda och redo med massor av både nya bra produkter och gamla beprövade klassiker till riktigt bra priser. Passa på och uppdatera med nya fräscha grejer, jobbet går både snabbare och blir väldigt mycket roligare och enklare med rätt verktyg och övrig utrustning.

Kika gärna lite extra på våra mest aktuella erbjudanden, läge att fynda!

Rent hus

Fler och fler inser fördelarna med att städa med hjälp av ånga. Ångtvättar gör rent utan rengöringsmedel och är väldigt effektiva mot mögel och bakterier. I stort sett alla hemmets ytor går att rengöra med ånga och har man små barn känns det alltid extra bra om man kan undvika starka kemikalier.

Ångtvättar finns i lite olika storlekar och varianter. Vill man satsa på en helhetslösning som funkar på både golv, i badrum, textilier och i stort sett alla andra ytor också så ska man välja en lite kraftfullare maskin. De innehåller en större mängd vatten och kan därför användas under längre tid utan att behöva fyllas på. Det finns olika munstycken att välja till och städningen går oftast fortare än med vanliga städredskap.

Den som bor litet eller av andra anledningar har ett mindre behov klarar sig oftast bra med en liten handhållen ångtvätt. De innehåller en mindre mängd vatten men gör jobbet lika effektivt. Den lilla storleken gör också det är lätt att komma åt i hörn eller andra trånga utrymmen.

Så vill du slå ett slag för miljövänlig rengöring och samtidigt göra städningen betydligt enklare och roligare, satsa på en ångtvätt i höst!

Ångtvättar i flera olika varianter finns till fina priser på BOLIST.SE.

En mänsklig rättighet

Oavsett på vilken nivå man lägger sig så gör ett uterum att man kan förlänga säsongerna både på hösten och våren. Väljer man dessutom att satsa lite extra så kan uterummet fungera som en härlig umgängesplats året om. För de flesta handlar det ändå om att kunna ha kvar utekänslan även under hösten och att sen kunna starta upp igen så tidigt som möjligt på våren. Vindskydd och bra fönsterpartier håller kylan ute länge och med en liten enkel värmekälla får man snabbt en behaglig temperatur.

Oftast är det den gamla uteplatsen som förvandlas till ett permanent uterum men det går såklart bra att bygga en helt ny fristående byggnad. Fördelen med att bygga uterum i direkt anslutning till huvudhuset är att man direkt har en färdig stadig vägg att bygga sig ut ifrån och att det är lätt att göra dragningar för el och eventuellt vatten. Till ett fristående uterum krävs det oftast mer markjobb och en stadigare grund. Å andra sidan kan ett fristående uterum skapa fantastiska möjligheter och ge en fin balans i en trädgård.

Frågan är inte OM man ska skaffa sig ett uterum utan HUR det ska vara utformat och var det passar bäst på tomten. Sen får naturligtvis behov och budget styra hur det hela i slutändan blir och på vilken nivå som passar just Er familj. Så, sätt igång. Dröm, skissa, planera och börja göra verklighet av en verkligt het trend som samtidigt är fullkomligt tidlös. Uterummet, en mänsklig rättighet!

På BOLIST.SE finns allt du behöver till ditt nya uterum och till just nu fantastiska priser!