Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Jag förstår
Hem

Bloggar

Allt kan inte vara sexigt

Dränering. Mmm… Smaka på ordet. Ger det en härligt pirrande känsla i kroppen? Troligtvis inte. Nä, dränering är en av de där sakerna som ingen egentligen vill hålla på med eller lägga pengar på men som med åren blir helt nödvändigt för att huset ska må bra och inte drabbas av fukt- eller mögelproblem. Gör man det å andra sidan på rätt sätt så behöver man bara se över dräneringen runt huset så där vart 25:e till 30:e år. För de allra flesta innebär det att dränering är nåt man bara gör en gång i livet. Att investera i en omdränering gör inte bara huset mer attraktivt vid en eventuell försäljning, det gör dessutom huset väldigt mycket trevligare att bo i. Eventuell fukt försvinner och med den också alla dessa olika lukter som ett fuktigt hus för med sig. Det går oftast att använda källaren på ett helt annat sätt när väggar och golv är torra och man inte riskerar att fukt och mögel får fäste.

Det finns lite olika typer av dränering. Vad man väljer beror på vilken typ av hus man har, hur marken runt omkring ser ut, väggmaterial och hur mycket fukt som finns i den omgivande marken.

-Klassisk dränering. Traditionellt sett brukar en dränering av husgrunden innehålla i stort sett samma arbetsmoment. Först gräver man ut ett dike runt hela huset för att kunna inspektera eventuella skador och laga dessa men också för att sen kunna göra ett bättre skydd.

När sprickor eller andra skador är lagade och rester av eventuell gammal tätning är borttagen så lägger man ett första lager med någon typ av isolerande skiva. Det finns lite olika varianter på marknaden men gemensamt är att skivan dels ska isolera väggen bättre och samtidigt leda bort vatten från väggen. Ju tjockare lager med skivor desto bättre isolerad blir väggen. Skivorna ska vara kapillärbrytande vilket innebär att de inte suger upp vatten vilket till exempel betong alltid gör. Utanför skivorna läggs en markduk. I botten på diket läggs ett dräneringsrör som leder bort vatten från huset och vidare till ett avlopp eller en brunn. När hela konstruktionen är färdig återfyller man runt hela huset med ny jord. Undvik att använda makadam eller liknande material som både leder fram mer vatten som sen kan skapa problem med frysskador på vintern. Det finns naturligtvis en del andra detaljer som är viktiga vid en dränering. Kolla upp noga med den tillverkare som just du använder.

-Alternativa dräneringsmetoder. Ibland går det av olika anledningar inte att gräva ut runt huset. Det kan vara för trångt emot berg eller av andra anledningar omöjligt att göra en vettig urgrävning och dränering. Då kan kanske en uttorkning av grundväggen med hjälp av så kallad elektroosmos vara ett alternativ. Istället för att dränera och torka ut väggen från utsidan gör man det från insidan med hjälp av elektroder som monteras in i väggen. De svaga elektriska impulserna gör att fukten söker sig ut mot marken utanför väggen. Insidan blir torr och man kan använda källaren precis som efter en klassisk dränering. Kolla gärna upp detta alternativ om du har svårt att få till en vanlig dränering eller om du bara är nyfiken på tekniken.

Vilken metod och vem som utför själva jobbet är naturligtvis upp till var och en. Klassisk dränering fungerar i de flesta fall bra men innebär väldigt mycket jobb och inte sällan blir trädgården väldigt förstörd då grävmaskinen inte är snäll emot gräsmattor och buskage. Annan typ av dränering kan ibland få svårt att räcka till om vattentrycket är stort. Gör en ordentlig research innan ni bestämmer Er för metod och vem som ska göra jobbet.

Många av arbetsmomenten i en dränering går bra att med rätt hjälpmedel göra själv.           

På BOLIST.SE kan du hyrade allra flesta maskiner och andra tillbehör som krävs för et dräneringsjobb.

Nån måste ta smällen

Känns den kommande helgen tom och innehållslös? Lugn, ett enkelt litet renoveringsprojekt piggar alltid upp och att se över sina vindskivor och eventuellt byta ut dem är ett jobb som återkommer med jämna mellanrum. Se till att ni är två som hjälps åt så går arbetet lätt. Vindskivor är ett av husets allra mest väderutsatta ställen. Regn, snö, vind och hagel, allt ska passera vindskivorna som rätt monterade skyddar resten av taket på ett effektivt sätt.

Börja med att försiktigt montera ner de gamla vindskivorna och vattbrädorna. Lyckas man få ner någorlunda hela bitar så kan de sen underlätta arbetet genom att fungera som mall för de nya vindskivorna.

Bakom vindskivorna sitter det oftast en trekantslist. Inte alltför sällan kan det också vara läge att byta ut dessa när man ändå gör jobbet med vindskivorna.

Mät ut för de nya vindskivorna och har man som sagt sparat de gamla så får man enkelt fram både rätt längd och vinkel uppe vid taknocken. Bygger man helt nytt så får man fram vinkeln genom att använda en liten smygvinkel i kombination med ett vattenpass. Såga till alla bitar som behövs.

Vindskivor bör alltid målas innan de monteras. Det är annars svårt att få ett bra resultat och det är väldigt mycket enklare att måla under kontrollerade former nere på marken. Se till att både grundmåla och olja in allt ändträ innan den slutliga täckstrykningen.

Det allra enklaste och bästa är att spika upp vindskivor. Dels kan det vara svårt att nå överallt med en skruvdragare men framförallt är det så mycket enklare att, den dagen det är dags att byta vindskivor igen, få bort dem om de är spikade. Att hitta övermålade skruvskallar och sen lyckas få bort skruven är i princip omöjligt. Alltså, spika alltid vindskivor!

Ha gärna ett par enhandstvingar redo när vindskivorna ska på plats. Det är svårt att hålla de långa plankorna stilla samtidigt som man ska spika fast dem.

När vindskivorna sitter på plats ska en vattbräda eller ett vattbrädesbeslag monteras. Förr var alltid vattbrädorna av trä men idag sätter man nästan uteslutande en plåt istället. Fäst plåten med specialskruv med en tätande gummipackning.

Slutligen kan man få dutta i lite extra färg på alla spikskallar så att inget onödigt vatten tränger in i träet.

Material till vindskivebytet och andra viktiga takkomponenter hittar du här på BOLIST.SE eller i din närmaste butik.

Börjar det bli trångt?

Eller kanske det bara finns ett helt vanligt hederligt förvaringsbehov. Oavsett vilket så är det idag relativt enkelt att få tillstånd för en rad olika typer av tillbyggnader och komplementsbyggnader.

-Attefallshus. Ett attefallshus får vara maximalt 25 kvadratmeter stort. Det innebär att det blir svårt att få plats att permanent bo fler än 2 personer. Många bygger också sina attefallshus för att kunna erbjuda sina lite äldre barn ett eget litet krypin innan de har råd eller är redo för ett helt eget boende. Ett attefallshus är naturligtvis ett alldeles perfekt gästhus eller kanske drömmer ni om en bastu eller spa där en friggebod blir för liten. Möjligheterna är stora och det byggs enorma mängder av små hus runt om i vårt land. Normalt sett krävs inget bygglov för att få uppföra ett attefallshus men man måste skicka in en anmälan och sen få ett startbesked innan man kan påbörja bygget. Det nya huset ska sen byggas i anslutning till det ordinarie bostadshuset och ska ligga minst 4,5 meter från tomtgräns annars krävs det grannens samtycke.

-Friggebod. En friggebod får vara maximalt 15 kvadratmeter stort. Till skillnad från attefallshuset så får en friggebod inte nyttjas som ett permanent boende. Den är tänkt att användas som ett komplement och ska användas som till exempel förråd, uthus, växthus, garage eller liknande. Friggeboden kräver inget bygglov och ingen anmälan så vidare man inte är helt säker på att den placeras inom tillåtet område på tomten. Hör efter med din kommun om du är osäker. Även för friggeboden gäller 4,5 metersregeln från tomtgräns.

-Andra vanliga utbyggnader. Få saker kan lyfta ett hus och en tomt som en fin altan, en uteplats eller en fin inglasad balkong eller uterum. Ibland krävs det bygglov och ibland inte. För en vanlig altan eller uteplats i normal höjd och i direkt anslutning till huset så klarar man sig nästan alltid utan bygglov. Om man vill bygga på lite högre höjd eller en helt fristående uteplats på tomten så bör man höra efter med sin kommun vad som gäller på just din tomt. I stort sett alla inglasningar av befintliga altaner kräver bygglov då de räknas som en fasadändring. Är ni osäkra, stäm av med kommunen.

Även om det inte alltid krävs så bör man för att hålla en god ton och en bra stämning med sina grannar alltid stämma av när man gör ändringar på sitt hus eller på sin tomt. Det tar inte många minuter att informera men ett misstag kan göra att det tar åratal att reparera grannsämjan igen.

Kika gärna på Boverkets hemsida för fullständiga regler kring detta med ut- och tillbyggnader.