Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Vår bästa tid är nu!

Efter en minst sagt envis vinter börjar man nu ändå skymta små vårtecken runt om i landet. Det porlar lite i vårbäckarna och i söder kikar till och med vissa små fina vårblommor fram under det sista snötäcket. Våren är för många den allra härligaste tiden på året och det är lätt att hitta energi till alltifrån att öppna upp trädgården, tvätta bilen, ta en löprunda, till att börja planera för alla roliga byggprojekt som väntar på landställen eller hemma i huset.

Här i bloggen kommer vi under de närmaste veckorna att peppra Er med massor av smarta tips och råd som kan vara bra att få med sig eller kanske repetera sånt som fallit i glömska sen förra våren. Vårstädning, fönsterputs och beskärning är några exempel på ämnen som känns extra aktuella just nu.

På BOLIST.SE är vi såklart också helt beredda och redo med massor av både nya bra produkter och gamla beprövade klassiker till riktigt bra priser. Passa på och uppdatera med nya fräscha grejer, jobbet går både snabbare och blir väldigt mycket roligare och enklare med rätt verktyg och övrig utrustning.

Kika gärna lite extra på våra mest aktuella erbjudanden, läge att fynda!

Rent hus

Fler och fler inser fördelarna med att städa med hjälp av ånga. Ångtvättar gör rent utan rengöringsmedel och är väldigt effektiva mot mögel och bakterier. I stort sett alla hemmets ytor går att rengöra med ånga och har man små barn känns det alltid extra bra om man kan undvika starka kemikalier.

Ångtvättar finns i lite olika storlekar och varianter. Vill man satsa på en helhetslösning som funkar på både golv, i badrum, textilier och i stort sett alla andra ytor också så ska man välja en lite kraftfullare maskin. De innehåller en större mängd vatten och kan därför användas under längre tid utan att behöva fyllas på. Det finns olika munstycken att välja till och städningen går oftast fortare än med vanliga städredskap.

Den som bor litet eller av andra anledningar har ett mindre behov klarar sig oftast bra med en liten handhållen ångtvätt. De innehåller en mindre mängd vatten men gör jobbet lika effektivt. Den lilla storleken gör också det är lätt att komma åt i hörn eller andra trånga utrymmen.

Så vill du slå ett slag för miljövänlig rengöring och samtidigt göra städningen betydligt enklare och roligare, satsa på en ångtvätt i höst!

Ångtvättar i flera olika varianter finns till fina priser på BOLIST.SE.

En mänsklig rättighet

Oavsett på vilken nivå man lägger sig så gör ett uterum att man kan förlänga säsongerna både på hösten och våren. Väljer man dessutom att satsa lite extra så kan uterummet fungera som en härlig umgängesplats året om. För de flesta handlar det ändå om att kunna ha kvar utekänslan även under hösten och att sen kunna starta upp igen så tidigt som möjligt på våren. Vindskydd och bra fönsterpartier håller kylan ute länge och med en liten enkel värmekälla får man snabbt en behaglig temperatur.

Oftast är det den gamla uteplatsen som förvandlas till ett permanent uterum men det går såklart bra att bygga en helt ny fristående byggnad. Fördelen med att bygga uterum i direkt anslutning till huvudhuset är att man direkt har en färdig stadig vägg att bygga sig ut ifrån och att det är lätt att göra dragningar för el och eventuellt vatten. Till ett fristående uterum krävs det oftast mer markjobb och en stadigare grund. Å andra sidan kan ett fristående uterum skapa fantastiska möjligheter och ge en fin balans i en trädgård.

Frågan är inte OM man ska skaffa sig ett uterum utan HUR det ska vara utformat och var det passar bäst på tomten. Sen får naturligtvis behov och budget styra hur det hela i slutändan blir och på vilken nivå som passar just Er familj. Så, sätt igång. Dröm, skissa, planera och börja göra verklighet av en verkligt het trend som samtidigt är fullkomligt tidlös. Uterummet, en mänsklig rättighet!

På BOLIST.SE finns allt du behöver till ditt nya uterum och till just nu fantastiska priser!

 

 

 

Höstfix i trädgården

Visst kan man välja att se på hösten som en tråkig och oinspirerande period i trädgården med falnande grönska och annalkande frost. Eller så tar man nu tillfället i akt och njuter av en stressfri och avslappnad tid där det mesta klarar sig själv och man har gott om tid för planering och eftertanke inför kommande år. Man kan såklart inte lämna trädgården helt åt sitt eget öde men de flesta sysslorna är enkla och hinns lätt med. Här kommer tips på sånt som är bra att klara av innan frosten och snön kommer.

-Bädda in växterna. Känsliga växter både i kruka och rabatter mår bra av att bäddas in i löv och gräsklipp. Det skyddar om snön uteblir och ger lite extra näring till våren. Krukor kläs in med nån form av isolerande material för att jämna ut svängningar i temperaturen. Cellplast och säckväv funkar bra. Det finns idag många färdiga krukor och kärl som klarar kylan och skyddar växterna även på vintern och våren. De krukor som inte används under vintern töms och rengörs ordentligt och är sen klara att börja användas i vår igen.

-Ta hand om dina redskap och maskiner. För att dina trädgårdsredskap ska hålla över tiden bör man se över, rengöra och reparera dem inför vintern. Att till våren få plocka fram och börja använda fräscha och nyservade redskap är alltid uppskattat. Tvätta och smörj in alla redskap, serva gräsklipparen och byt ut trasiga grejer.

-Plantering. För den som ändå inte kan hålla sig borta från planteringsarbete så finns det en hel del som går bra att peta ner i jorden så länge det inte blivit tjäle. Lökväxter mår som allra bäst om de planteras på hösten och det är bara att läsa på förpackningen vilket djup olika sorter ska planteras på. Rosor och häckplantor går också bra att plantera innan vintern.

-Planering. Kanske det allra roligaste momentet i höstträdgården är planering! Redan nu kan man börja skissa och drömma om nästa år. Kanske är det dags för ett växthus eller ett nytt trädgårdsland. Trädgårdsgångar och altaner kan behöva tid på sig i planeringsstadiet. Vissa fröer och växter går att beställa redan nu. Dyk ner i dina trädgårdsböcker och låt dig inspireras till nya storverk. Även om vintern är lång i det här landet så kommer våren till slut att segra och allt vaknar till liv igen.

Frisk luft = friskt hus = friska människor

Att alltför fuktig inomhusluft kan leda till problem med mögel och i förlängningen allergier är inget nytt för de flesta av oss. Trots detta är detta fortfarande ett stort problem i vårt land. Kalla fuktiga källare och vindsutrymmen ger upphov till en felaktig luftbalans och plötsligt sitter man där med ett väldigt tråkigt problem. Många gånger beror de här problemen på att vi numera har bytt ut våra gamla uppvärmningssystem vilket har gjort att den förut så välgörande varma skorstenen har kallnat och många så kallade biutrymmen har förlorat sin uppvärmningskälla. Dessutom används många källare till att tvätta och torka kläder vilket ökar fuktighetsgraden ytterligare. För att sen späda på det hela lite extra så gör den kalla skorstenen att husets ventilation sätts ur spel och den fuktiga luften blir kvar i huset. Det kan ta mindre än ett år att skapa sig ett rejält fukt- och mögelproblem om man inte tar hänsyn till just detta med kalla biutrymmen och husets ventilation.

Självklart ska man inte låta bli att uppgradera sitt hus med ett nytt modernt värmesystem bara för detta, men det gäller att tänka till och komplettera med ett antal andra smarta maskiner och tillbehör.

Uppvärmning och ventilation. Eftersom skorstenen inte längre används på samma sätt står den oftast kall och bidrar inte med någon värme till källare och vind. Man behöver då komplettera med någon form av annan värmekälla i dessa utrymmen. I källaren vill man troligtvis hålla en ganska normal rumstemperatur då både tvättstuga, badrum/SPA och extra gästrum ofta hittas just på källarplan. Att dra in ett stort vattenburet värmesystem känns kanske för mycket och de flesta klarar sig också utmärkt med en enkel avfuktare i kombination med en fläktförsedd radiator. Avfuktare placeras lämpligen där man torkar sin tvätt och radiatorn på ett centralt ställe där den gör mest nytta. Två enkla billiga maskiner som drar lite energi och som höjer komforten och håller fukten borta.

Avfuktare hittar du till fina priser på BOLIST.SE.

På vinden eller andra lite mer avskilda utrymmen kan lösningarna se lite olika ut. Har man ett litet och trångt vindsutrymme kan någon form av enkel uppvärmning vara bra. Det finns smarta system som håller koll på temperatur och fuktighetsgrad och som sen skjuter till rätt mängd värme när det behövs. Oftast är ändå det viktigaste i dessa utrymmen att man har rätt typ av ventilation. Läs gärna vår guide via Hemmafixarbibeln om du vill läsa mer om detta med ventilation.

På BOLIST.SE finns mycket bra ventilationsutrustning.