Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Jag förstår
Hem

Bloggar

The sky is the limit!

Himlen är gränsen. Nästintill I alla fall. Idag börjar det bli väldigt vanligt att man istället för att bygga ut sitt hus åt sidorna satsar på en extra våning uppåt. Inte alla, men väldigt många småhus klarar med relativt enkla modifikationer av att kompletteras med i stort sett dubbla antalet kvadratmeter. För dem av oss som bor i eller nära en storstad så kan dessutom ett taklyft vara en riktigt bra affär. Försäljningspriset per kvadratmeter på hus är högt och kan man då lägga till, låt säga 60-70 kvadratmeter till, så blir inte tillbyggnaden ett kostsamt riskprojekt utan väldigt välinvesterade pengar.

De flesta bygger ju dock inte ut på grund av att man primärt vill tjäna en massa pengar utan för att man helt enkelt är lite trångbodd. Kanske växer familjen, det är äntligen dags för det perfekta hemmakontoret eller ett nytt stort kök kanske äntligen kan få bli verklighet. Oavsett anledning finns det få andra saker som kan matcha ett väl utfört taklyft.

Ombyggnationer av den här storleken tar dock lite tid. Först bör man undersöka om det befintliga huset och grunden överhuvudtaget klarar av att bära en våning till. Sen ska det göras ritningar och andra konstruktionsberäkningar, man behöver bygglov och eventuella grannars synpunkter ska tas med i beräkningen. Räkna med minst ett år innan det går att bo på den nya våningen. Det kan gå snabbare och det kan definitivt också ta längre tid beroende på var man bor.

Det finns ett antal firmor i Sverige som sysslar med taklyft. De är experter och kan ofta komma med lösningar som man själv kanske inte tänkt på. Börja därför hela processen med att ta kontakt med ett eller flera väletablerade taklyftsföretag och låt dem komma med förslag och offerter.

De allra flesta taklyftsföretag sysslar endast med just taklyft. Det betyder att man som fastighetsägare behöver ta in ytterligare hjälp för att både förbereda och sen slutföra arbetet när väl den nya våningen står på plats. Det behövs byggställningar, elektriker, målare och garanterat en snickare för att få den nya och den gamla husdelen att hänga ihop fullt ut.

Oftast har taklyftsfirman bara ansvaret för att bygga och konstruera själva skalet till den nya våningen och sen montera den på plats. Trappor, innerväggar, golv och så vidare görs färdigt i efterhand.

Så, bor ni lite trångt och har dessutom en tomt som inte tillåter traditionella utbyggnader eller helt enkelt bara vill ha det större, då kan ett taklyft och en ny våning vara ett riktigt bra alternativ.

 

S som i JAS

Juli, augusti och september. Vi går idag in i den sista av de så kallade JAS-månaderna. Att man har klumpat ihop just dessa månader beror på att många av de viktigaste arbetsuppgifterna i trädgården helst bör klaras av innan vi sen går in i oktober.

En av de viktigaste uppgifterna är beskärning av buskar och träd. Beskärning är ansträngande för växterna och de behöver därför tiden innan den långa kalla vintern för att hinna återhämta sig. Beskär man för tidigt på våren så kan blomningen hämmas, växterna blöder och gör man det försent på hösten så försvårar man som sagt inför vinterdvalan.

Under sommaren kan det ibland vara svårt att hinna med just beskärningen då det är mycket annat som ska fixas med i trädgården. Men nu när de flesta är på hemmaplan igen finns ofta tiden till den här sortens mer vårdande arbeten.

Följande växter vill gärna bli beskurna så här års:

-Fruktträd. Äpple och päron klarar förvisso att beskäras tidigt på våren men mår oftast bättre av en JAS-beskärning. Övriga fruktträd som till exempel plommon och körsbärsträd mår också som allra bäst om man undviker andra beskärningstider.

-Övriga träd. Björk, hästkastanj, magnolia, lönn, valnöt och bok bör alla beskäras så här års. Vissa träd är väldigt känsliga och blöder enormt om man beskär dem på våren. Saven stiger och det kan bli väldigt svårläkta sår att ta hand om för träden. Har man otur angrips såren sen av röta eller svamp och det vill man ju förståss undvika.

-Övriga växter. Avenbok, vinranka, klätterhortensia och pipranka är också exempel på växter som bör beskäras under JAS.

Tips kring beskärning:

-Använd alltid vassa och väl rengjorda redskap. Sekatör och en böjlig grensåg räcker oftast bra.

-Klipp gärna av grenen eller kvisten i en förgrening. Det bildas då en naturlig fortsättning och man förenklar för växten att läka.

-Rensa bort vattenskott. Vattenskotten stjäl näring och ljus från blom- eller fruktbärande grenar. Ta bort ungefär hälften varje år så minskar man med tiden antalet markant.

På BOLIST.SE hittar du rätt redskap för beskärning och alla andra trädgårdssysslor.

Att veta hur man gör.

Hur lär man sig egentligen att bygga och fixa där hemma? Finns det nån hemmafixarskola, eller kan man lära sig genom att titta på något av alla TV-program som berör ämnet ur olika vinklar. Troligtvis ingetdera. En hemmafixarskola är kanske inte en så dum idé, varsågod, den som känner sig manad att starta igång. Att lära sig nåt sittandes i en tv-soffa funkar kanske teoretiskt men att laga mat, baka eller att bygga en altan blir faktiskt väldigt svårt om man inte lägger ner verklig tid och engagemang. Det fina med tv-mediet är att det kan väcka en enorm inspiration som i sin tur gör att man verkligen ser till att lära sig nåt på riktigt. -Om den där Timell kan så kan väl jag! En av Martins stora styrkor är hans nyfikenhet och oräddhet inför nya projekt vilket har gjort att han har provat på precis allt som finns i bygg- och hemmafixargenren. Det är klart att det inte alltid blir perfekt rakt första gången man lägger ett klickgolv eller murar sin första grill. Men fortare än man kan tro så hittar man handlaget och genvägarna och vips så ser ens hemmafixande riktigt proffsigt ut! Men man måste ju såklart våga börja.

För den som känner sig osäker och som sällan har fått eller velat hålla i hammaren där hemma så kan en bra idé vara att bygga saker som inte tillhör husets stomme eller den fasta inredningen. Börja med att bygga blomlådor till trädgården eller ett enkelt cykelställ till exempel. Väldigt snabbt kommer ni att känna glädjen i att kunna kontrollera en skruvdragare eller sticksåg. Men som sagt, man måste ju börja använda verktygen för att bli en bra snickare.

För Er som söker instruktioner och inspiration finns stora delar av Hemmafixarbibeln tillgänglig helt gratis här på BOLIST.SE.

Alltså, släpp fjärrkontrollen och gå ut och röj med verktygslådan, det är dessutom väldigt roligt!