Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Jag förstår
Bloggar

Den magiska veden.

Trädfällning hör till en av höstens mer spännande uppgifter. Om man vill använda den färdiga veden så är det visserligen försent att fälla sina träd nu men den som eldar mycket hemma har ofta längre framförhållning ändå. Ved ska gärna få torka i minst 6-9 månader innan den används, gärna längre. Den som är van att fälla träd vet att det är ett arbete som kräver noggrann planering och rätt utrustning. När man väl är på det klara hur man hanterar en motorsåg på ett säkert sätt är det ett väldigt roligt jobb som ger ett snabbt och effektivt resultat.

Här kommer lite tips både för den som är nybörjare men även som en påminnelse för den lite mer erfarna trädfällaren.

Utrustning: Arbete med motorsåg är ett inte helt ofarligt arbete och det krävs därför att man har rätt utrustning. Hjälm med ansiktsskydd och hörselskydd, motorsågsbyxor med sågskydd, handskar och stövlar med sågskydd är det som behövs. Kompromissa aldrig med skyddsutrustningen! Motorsågen är kusligt effektiv och råkar man snubbla till i den ojämna terrängen eller får ett kast med sågen så behöver man inte ha alltför livlig fantasi för att kunna tänka sig vilka skador som kan uppstå. Rätt utrustad kan man slappna av och arbetet blir ännu roligare.

Motorsågen: Motorsågar finns i många olika varianter och prisklasser. Ska man bara kapa några småträd eller nån enstaka planka ibland så klarar man sig utmärkt med en liten el- eller batteridriven såg. Har man fler träd och mer regelbundet använder sin motorsåg så bör man satsa på en lite mer kraftfull bensindriven variant. De bensindrivna motorsågarna finns sen i lite olika varianter beroende på hur de ska användas. Proffsen har alltid ett flertal olika sågar för att kunna variera svärdlängd, vikt och styrka. Det som bör finnas på alla sågar oavsett variant eller prisklass är ett kastskydd. Kastskyddet löser ut och stoppar kedjan om man skulle råka få ett kast med sågen. Se också till att alltid använda en vass kedja som är spänd på rätt sätt.

Motorsågar och tillbehör finns på BOLIST.SE.

Fällning: Att bara försöka läsa sig till hur man fäller träd är väl egentligen ingen bra idé. Trädfällning kräver visserligen en viss teori men innan man börjar fälla träd på egen hand bör man ha varit med ute i skogen som hjälpreda ett par gånger. Man får då lära sig hur man bör tänka när det gäller planering och fällriktning men också rent tekniskt hur man lägger et bra sågsnitt. För den som vill bli riktigt duktig finns det idag bra utbildningar och kurser där man också kan ta motorsågskörkort.

Veden: När trädet väl är fällt, avkvistad och uppsågat i mindre bitar är det dags att göra själva veden. Lövträd bör klyvas direkt medan barrträd gärna kan få ligga ett par veckor innan man hugger upp det. Idag finns det en rad väldigt smarta vedklyvar på marknaden. För en billig peng kan man köpa sig en liten eldriven vedklyv. Vedklyven är väldigt stark och klyver även kraftiga bitar. Vedklyvar finns sen i betydligt större och snabbare varianter om man har väldigt mycket som ska huggas upp. Den sista klyvningen görs sen med yxa. Vedklabbar bör vara cirka 35 centimeter långa. Innan man sen använder sin ved bör den som sagt få torka ordentligt. Har den för hög fukthalt blir eldandet ineffektivt och det bildas mycket rök som i sin tur gör at skorstenen sotar igen.

Vedklyvar i alla dess former finns på BOLIST.SE.

Kylan kommer, hurra!

Tillhör du också dem som blir alldeles uppspelt när räkningarna för el och värme dimper ner i brevlådan? Inte det? Vad synd. Det är nämligen väldigt lätt att spara många sköna slantar på vanligtvis relativt enkla sätt. En del åtgärder kräver en investering medan andra helt enkelt handlar om en liten arbetsinsats och lite sunt förnuft. Här kommer 5 snabba tips på smart energibesparing.

  1. Täta fönstren. Otäta fönster ger dragiga golv vilket i sin tur gör att man vrider upp värmen ännu högre. För att spara energi och samtidigt få ett betydligt trevligare inomhusklimat är täta fönster en självklar förutsättning. Kolla med din butik vilken tätningslist som passar just dina fönster. Välj gärna en variant som häftas fast då det självhäftande har en förmåga att släppa efter ett tag. Har man riktigt gamla fönster så kanske man istället för att täta ska kika på att investera i helt nya fönster. Det sparar många sköna energikronor och höjer samtidigt värdet på huset.
  2. Isolera vinden. Värme stiger uppåt och finns det ingen eller dålig isolering på vinden försvinner all den varma, torra och dyra luften rakt ut. Under kalla vinterdagar kan man ofta se att det på hus med dålig tak/vindsisolering helt enkelt är snöfritt på grund av att den varma luften går åt fel håll. En tilläggsisolering av vindsbjälklaget kan spara flera tusen kronor per år och är en relativt enkel åtgärd som de allra flesta husägare klarar av själva.
  3. Byt till snålspolande munstycken. Många spolar ut väldigt mycket varmvatten i onödan. Moderna munstycken och duschhandtag ger ett bra spoltryck men sparar samtidigt mycket vatten. Vid renovering eller ombyggnad kan det vara bra att välja en snålspolande armatur som då redan från början är energismart.
  4. Byt till termostatventiler. En radiator som bara står och pumpar ut värme hela tiden är oerhört ineffektiv och gör att energikostnaden lätt drar iväg. Om man istället monterar termostatventiler anpassar sig radiatorn efter hur varmt det är i rummet och slår av när det inte behövs mer värme. Riktigt smarta system kan också styras centralt och till exempel sänka värmen under tider då man inte är hemma eller när man ligger och sover. Alltså en åtgärd som både ökar komforten och minskar kostnaden.
  5. Se över värmesystemet. Väldigt många har felinställda värmesystem eller använder dem på fel sätt. Det kan därför vara klokt att låta en duktig tekniker se över ditt system och ställa in det efter just era behov. Kanske att den där härliga men ack så kostsamma golvvärmen kan sänkas ett par grader och istället kompletteras med en liten effektiv radiator? Eller står systemet och pumpar ut värme när det inte behövs? Ett proffs kan ge råd och se till att värmesystemet jobbar åt dig, inte mot.

Tätningslister och andra smarta tillbehör finns på BOLIST.SE.