Hem

Bloggar

Tips och råd inför utomhusmålningen

För Er som har målningsprojekt utomhus kvar börjar nu tiden bli knapp. Förutsättningarna för utomhusmålning är oftast som allra bäst under sommarmånaderna och det är ju som sagt bara två veckor kvar…

Visst kan man måla utomhus i september och oktober. Men då gäller det förståss att det är torrt och varmt ute. Vill man alltså vara säker är det maj, juni, juli och augusti som gäller som målningsmånader. Övriga året är vanligtvis för kallt eller fuktigt för att få det önskade slutresultatet.

För Er som redan är igång eller som planerar att måla om fasaden, staketet eller garaget under den närmaste månaden kommer här lite bra grejer att tänka på för att slippa onödigt arbete och få ett bra slutresultat.

Målningsklimat. Temperaturer på över 20 plusgrader och en låg luftfuktighet är naturligtvis det ideala. Färgen blir då lätt att stryka ut och torkar i lagom takt. Undvik att måla i direkt solsken då färgen torkar alltför snabbt. Finns det risk för regnskurar bör man vänta med målningen. När dygnstemperaturen börjar sjunka ner mot 7-8 grader bör man också undvika målning. Om man ändå är tvungen att måla under förhållanden som inte egentligen funkar så kan man välja att täcka in fasaden med exempelvis presenningar och sen få upp värmen med hjälp av en värmefläkt. Det blir lite extra krångligt men måste man så måste man.

Underlaget. Se till att virket i fasaden inte håller en fuktighet som är högre än 16%. Nytt virke bör grundas direkt för att undvika påväxter. Om det är gammalt virke som ska målas om så är det viktigt att tvätta ordentligt först, skrapa bort lös färg och sen helst lägga på en ny grundfärg innan den nya slutfärgen läggs på.

En komplett guide för utomhusmålning finns här via Hemmafixarbibeln.

Färg och alla andra målartillbehör köper du enkelt på BOLIST.SE.

Du har väl börjat planeringen för 2019-2020?

Så här i den mesta intensiva skördeperioden blir det väldigt mycket växtmaterial över som man självklart ska ta tillvara i sin kompost. Det finns nämligen ingenting som förbättrar jorden i trädgården som den egna kompostjorden. Dessutom är den i princip gratis!

Blast och vissna plantor från trädgårdslandet slängs direkt i komposten, små grenar och annat lite grövre material bör finfördelas en aning innan den blandas ner med övrigt trädgårdsavfall. Ju finare material desto lättare går komposteringen. Den som väljer att kratta bort gräsklippet från gräsmattan efter varje klippning får ett finns näringstillskott i komposten under hela växtsäsongen. Tänk dock på att om man istället låter gräsklippet ligga kvar får en perfekt gödning direkt på plats i gräsmattan. Gräsklipp direkt i rabatter och planteringar funkar också som bra gödning för de flesta växter.

Det tar ungefär två år innan en kompost är färdig. Det betyder att man behöver tre olika högar eller andra kompostvarianter för att få ett bra flöde i trädgården. Den första fyller man på med nytt växtmaterial under det aktuella året. Den andra vänder man med jämna mellanrum och ser till att den hålls lagom fuktig så att alla naturliga nedbrytningsprocesser hålls igång. Den tredje är själva skatten! Där kan man under säsongen hämta underbar näringsrik gödning som kommer att ge riklig skörd och fantastisk blomning.

Att inte ta tillvara det som finns är direkt felaktigt och att försöka köpa en likvärdig näring blir allt annat än billigt. Och glöm inte resterna av all den frukt och de grönsaker som blir kvar från köket och det vanliga hushållet. De blir ett bra komplement i trädgårdskomposten.

Det finns några saker som man inte bör lägga på komposten då de kan rubba balansen eller ge upphov till oönskat ogräs. Löv från ek bör man till exempel inte blanda ner i komposten. Eklöven innehåller en syra som tar lång tid att bryta ner. Gör en egen kompost av dina eklöv och blanda gärna med blad från rhododendron och magnolia som också bryts ner väldigt långsamt. Den sura jorden från eklövskomposten passar sen perfekt att ge tillbaka till dina rhododendronbuskar.

Man ska också vara försiktig med vissa typer av ogräs i komposten. Låt så kallat rotogräs och ogräs med frön ligga och torka ordentligt i solen innan den blandas i komposten. Vill man vara helt trygg kan det ibland vara säkrast att helt enkelt elda upp de delar som man är osäker på. Askan kan sen blandas i komposten.

Tillbehör och kompostbehållare hittar du här på BOLIST.SE.

Ibland är det lite bråttom

Glädjen över att själv ha tänkt ut och sen byggt något eget till sig själv eller sin familj är verkligen svårslagen. När huvud och kropp har fått samverka och man sen stolt kan visa upp ett konkret resultat i form av en trall, ett uterum, ett utekök eller liknande är en känsla som är svår att hitta på andra sätt i livet. Har du inte smakat på gör-det-självkänslan ännu och känner att det känns lite skrämmande att själv börja ta tag i hammaren? Lugn, det finns massor av smarta projekt som inte kräver att man har några egentliga förkunskaper men där slutresultatet ändå blir superproffsigt. Här kommer några exempel på enkla byggsatser som går att sätta igång med direkt och som dessutom blir billigare än att bygga med lösvirke.

-Sandlåda. I de flesta familjer har sandlådan en begränsad livslängd. Barn över sex år har oftast lämnat sandlådan och söker leken på andra ställen. Att då har byggt en alltför stor eller omfattande sandlåda kan då innebära mycket onödigt arbete när sanden ska avvecklas.

Satsa gärna på en lättbyggd sandlåda med sittbänk och ett skyddande lock.

-Lekställning. Vill man satsa lite extra på barnens lekmiljö så kan en riktig lekställning vara ett perfekt alternativ. Ska man konstruera och bygga egna lekställningar bör man läsa på noga kring de regler och säkerhetsanvisningar som finns på boverkets hemsida. Låt gärna fantasin flöda men bygg säkert och stabilt till barnen! För den som har lite bråttom eller på andra sätt vill ha hjälp med utformningen finns det idag många smarta byggsatser som hela familjen kan hjälpas åt att montera.

Här på BOLIST.SE hittar du flera roliga varianter av färdiga lekställningar.

-Trädgårdsförråd. Behovet av förråd är för de flesta i stort sett obegränsat. Skottkärror, cyklar, gräsklippare, spadar, studsmattor, allt ska förvaras när det inte används. Ofta samlar man på sig fler och fler grejer med årens lopp vilket gör att förvaringsbehoven dessutom i stadig takt ökar. Att bygga sig ett eget litet förråd är ett roligt projekt som de flesta klarar av att genomföra på egen hand. Är man ändå lite osäker så kan en färdig byggsats vara en praktisk lösning för att slippa anlita hantverkare.

Förråd finns i olika storlekar till bra priser här på BOLIST.SE.