Hem

Bloggar

Hemmafixarna

Snyggaste huset på gatan

Vi har fantastiskt många vackra trähus i vårt land. Då vi alltid har haft god tillgång på skog och kunnat använda trä som byggnadsmaterial så har ju ett målat trähus, gärna med lite snickarglädje, blivit sinnebilden för hur ett svenskt hus ska se ut. Det finns självklart väldigt många andra bra alternativ till trä när man bygger hus men det där med en röd stuga med vita knutar verkar ligga nedärvt i vårt DNA nuförtiden.

Därför vimlar det av trähus i Sverige. Och trähus måste med jämna mellanrum underhållas med framförallt målning som det vanligaste alternativet. Att måla om sitt hus är ett arbete som kräver planering och en väl tilltagen tidsplan för att bli lyckat och där är valet av själva färgen en väldigt viktig del.

Förr innehåll nästan all utomhusfärg en rad farliga tungmetaller och andra kemikalier. Det gjorde visserligen att färgen håll länge och att man slapp påväxt av mossa och alger men färgen var såklart väldigt hälsosam att arbeta med och de rester som kom ut i naturen gjorde mycket skada. Idag ställs det hårda krav på färgtillverkarna att ta fram så miljövänliga färger som det bara är möjligt och många har också lyckats med detta. Man behöver idag inte vara rädd för att måla själv och eventuella rester kan man enkelt lämna in till sin återvinningsstation. Den mesta färgen är vattenburen vilket betyder att utsläppen och påverkan på miljön är minimal.

Man brukar dela in utomhusfärg i några olika kategorier, slamfärg, täckande färg och lasyr. Om man ser det där lilla röda huset med vita knutar framför sig så är det troligtvis målat med slamfärg. Slamfärg kan man måla på nytt ohyvlat virke eller bättra på en redan slamfärgsmålad yta. Det går alltså inte att måla över annan typ av färg med slamfärg. Den mest klassiska slamfärgen är naturligtvis den faluröda men det finns idag även ett antal andra spännande kulörer. Slamfärgens stora fördelar är att den är billig och lätt att arbeta med. Vid ommålning borstar man rent ytan och målar sen på med nya lager färg. Jämfört med en modern täckande fasadfärg så skyddar slamfärgen inte alls lika bra och man behöver måla om sin fasad med tätare intervaller.

De allra flesta väljer ändå att måla sitt hus med någon variant av täckande utomhusfärg. Den täckande färgen ger ett väldigt bra skydd mot väder och vind och ser man till att använda en färg av god kvalité så kommer den också att hålla kulören intakt under många år framöver. Problemet med lågprisfärger är att det visserligen ser lika fint och nymålat ut när man precis är färdig men bara efter ett par år är färgen blekt och det var kanske inte det man var ute efter när man påbörjade sitt målningsprojekt.

Ett bra alternativ till täckandefärg är lasyr. Lasyren låter träpanelens struktur lysa igenom vilket ger en vacker och levande yta. Lasyr finns med olika grader av transparens och skydd vilket gör att man enkelt kan påverka vilket utseende panelen ska få.

Oavsett vilken färgtyp ni är ute efter så finns det ett heltäckande sortiment både på BOLIST.SE eller i din närmaste BOLIST-butik.

 

 

Hemmafixarna

Så kom den då till slut den efterlängtade vårvärmen! Den här veckan kommer naturen fullständigt att explodera och gräs, blommor och andra växter får den där värmen som de så väl behöver för att kunna få fart och växa till sig. För alla oss med egen trädgård blir det också dags att börja klippa gräset och med både värme och solsken på samma gång så kommer de allra flesta att även behöva börja med extra vattning av trädgårdens alla buskar, blommor och andra växter.

Vattningsbehovet skiljer sig såklart mellan olika växter och beroende på hur det ser ut på växtplatsen. Blommande växter som får mycket solljus på sig kan behöva daglig påfyllning av vatten medan en växt som mest står i skugga kan klara sig många dagar på egen hand. En redan väletablerad växt som har ett stort och djupt rotsystem hittar ofta vatten även om ytjorden är torr medan en nyplanterad planta är känslig för torka. Det är därför viktigt att skapa bra förutsättningar redan när man planterar ut sina växter i trädgården.

Gräv alltid ut en stor och djup grop och fyll sen på med ny näringsrik jord och blanda gärna ner material från komposten som ger lite extra bra näring åt nyplanterade träd, buskar och andra växter med stora rotsystem. Se till att den nya jorden blir ordentligt genomvattnad och låt den inte torka ut då detta hämmar etableringen och tillväxten för den nya plantan.

 

När det gäller vattning i övrigt så finns det några bra tips för den som fortsatt vill ha en fin och grönskande trädgård som klarar även varma och soliga perioder.

-Vattna gärna på kvällen. Vattnet stannar då kvar i jorden och dunstar inte bort i värmen vilket annars är risken om man vattnar mitt på dagen.

-Vattna mer än du tror. För att få ett djupt och tåligt rotsystem så behöver växterna leta vatten längre ner i jorden. Vattnar man bara litegrann på ytan så är det också där som växterna kommer att ta sitt vatten ifrån. Så vattna hellre lite mer sällan fast längre tid. Sen är det klart att vissa växter inte mår bra av att vattnas alltför intensivt och exempelvis växter i krukor kan lätt bli dränkta och vattenskadade om vatten blir stående kvar i krukan.

-Automatvattna. Att ha en trädgård är underbart men också ett omfattande och tidskrävande arbete. Att då kunna hitta sätt för att underlätta och samtidigt få tid över till annat eller kanske till och med kunna resa bort ett par veckor är för de flesta uppskattat. Ett sätt att få trädgården att klara sig sjäv under perioder kan vara att satsa på någon form av automatiserad vattning. Det finns idag en hel del smarta system som man enkelt kan programmera efter hur ofta och hur mycket man vill att trädgården ska vattnas. Det som ofta behövs är en liten timer eller bevattningsdator och sen ett antal slangar, kopplingar och munstycken, allt beroende på behov och storlek på trädgård. Den riktigt avancerade vattnaren kan ha separata system för olika delar av trädgården. Man kanske vill att gräsmattan ska vattnas två timmar varannan dag, krukorna ska ha vatten en timme varje dag medan rabatterna klarar sig med en rejäl vattning en gång i veckan. Allt är möjligt, det är bara intresse och plånbok som styr hur avancerat man vill ha sin bevattning

-Övrig utrustning. Vattenslang, några kopplingar, en strålpistol och en vattenspridare klarar man sig otroligt långt med men det finns också ett antal andra bra tillbehör som kan vara bra att känna till om man vill förenkla och förfina sin bevattningsteknik. I en rabatt eller häck kan det vara väldigt praktiskt att lägga ut en så kallad droppslang. Droppslangen fördelar vattnet långsamt över hela området på en gång och i och med att vattningen sker med lite vatten i taget så hinner jorden suga åt sig och inget vatten rinner iväg åt fel hål. Droppbevattning funkar också alldeles utmärkt för den som har många krukor. Man kan då enkelt ställa in varje enskilt droppmunstycke efter vilket behov varje egen växt har. De flesta har också bra nytta av en förlängd sprinklerstav. Den gör att vattnet fördelas skonsamt och det är lätt att komma åt även långt in i planteringarna. För växter med djupa rötter kan en särskild rotvattnare vara perfekt. Vattnet leds då ner i marken genom ett rör och även de djupast liggande rötterna får sitt välbehövliga vatten.

Även vattning är alltså en riktig materialsport och du hittar det allra mesta här på BOLIST.SE eller i din närmaste BOLIST-butik.

 

Martin Timell

Fuskbyggarna

Har i dagarna varit runt i Sverige och spelat in Fuskbyggarna. Detta helvete för människor tycks aldrig ta slut. Alla gör rätt, de kollar upp byggarna. De tar referenser på dem och tyvärr, de litar på dem. Sen sätter de samvetslösa och förslagna byggarna igång med sitt ”arbete”. De fall vi har med i programmet har för dessa stackars egnahemsinnehavare slutat i katastrof. Hus som var fuktiga i grunden skulle dräneras. Det slutade med översvämning istället. Tak som inte läckte skulle läggas om för att förebygga presumtiva läckor, men efter utfört ”arbete” läckte taket som ett såll.

Jag har läst de mest häpnadsväckande besiktningsprotokoll. Ett där till och med besiktningsmannen efter att totalt dömt ut arbetet som undermåligt tillägger att det inte bara är extremt uselt gjort utan att det saknas TANKE i bygget. Byggaren är alltså inte bara inkompetent utan också DUM! Efter konkurs lämnar han en ensamstående mamma med två barn i ett läckande hus. Vidrigt!

Jag önskar verkligen att staten kunde ställa mer krav på byggare. Just nu är folk hänvisade till tilltro och hopp om deras yrkesstolthet. Gud skall veta att det finns mängder av byggare som verkligen är seriösa och gör lysande arbeten och egentligen skulle man väl göra program om dem också för de är verkligen i majoritet. Kanske detta är en genomförbar programidé? Jag vet inte hur det skulle utformas men jag tycker att det engelska programmet Grand Design är ett lysande exempel på program som visar hur bra det kan vara.

På landet växer det och frodas och idag har det för första gången på länge regnat. Förra gången det kom nederbörd var det faktiskt snö… Ett gammalt ordspråk säger; Allt regn innan midsommar är välsignat.

Hoppas Gud vet om det så att vi för sol och varmt från klockan 11.00 på midsommarafton, för då kommer våra gäster.

Martin

Hemmafixarna

Dags att ladda inför sommaren

Förr var det här med batterier till elverktyg en ständig källa till irritation. När man skulle använda sitt verktyg så var batteriet garanterat urladdat efter en tid i verktygslådan. Man var sen tvungen att ladda flera gånger varje dag och redan efter nåt år var batterierna slut och man var tvungen att försöka hitta ett nytt ersättningsbatteri. Många valde därför att istället använda elverktyg med sladd. Då visste man åtminstone att grejerna funkade när man behövde dem även om man alltid hade den där krångliga sladden att ta hänsyn till.

Sen några år tillbaka har det skett en revolution på elverktygsmarknaden. Idag finns i stort sätt alla varianter av elverktyg med batteridrift och man behöver aldrig fundera på om batterierna ska räcka hela arbetsdagen och om det finns ett nytt att köpa om behoven ökar.

Hemligheten bakom detta är de nya fantastiska litiumbatterierna. Ett modernt litiumbatteri klarar att ligga oanvänt länge utan att självurladda, det klarar värme och kyla på ett betydligt bättre sätt gamla sorters batterier, de ger mer kraft och själva kapaciteten är mångdubbelt bättre än tidigare. Detta gör att man ofta klarar många timmar på ett enda batteri även om arbetet är krävande för maskinen. Den ökade styrkan i batterierna gör också att maskiner som tidigare inte var lämpliga för batteridrift idag enkelt har konverterats om så att man slipper sladden. Kap- och gersåg, cirkelsåg och borrhammare är idag alltså möjligt att få med batteri vilket såklart är otroligt smidigt både för professionella hantverkare men även för alla oss vanliga hemmafixare.

En annan väldigt bra utveckling bland elverktygen är att de allra flesta tillverkare idag har anpassat sina batterisystem så att man kan använda alla sina verktyg med samma batteri. Detta har gjort verktygen billigare och för de allra flesta räcker det med att ha 2-3 batterier, en laddare men kanske 10-12 olika verktyg som alla alltså fungerar med dessa batterier.

Även bland trädgårdsmaskinerna finns det idag många varianter där man med den nya tekniken har kunnat få bort sladden eller bränsledriften och på så sätt fått maskiner som är väldigt smidiga att jobba med och i många fall också tystare och helt utan avgaser.

Smarta batteri- och verktygssystem finns från ett flertal av BOLISTs verktygsleverantörer.

Hemmafixarna

Kompost – ska det vara nödvändigt?

Fler och fler upptäcker glädjen med att odla och att sköta om en trädgård. Det är ju inte bara härligt för att man får vackra blommor, fin gräsmatta eller perfekt ekologiska grönsaker och bär utan har för de flesta en skön meditativ inverkan. Många av oss har arbeten som innebär ett högt tempo och där de enda arbetsredskapen är en dator och en telefon. Att då få trycka ner händerna i jorden och få se det man planterat växa och bli till något vackert at se på eller nåt egenodlat ätbart är en svårslagen känsla. Och det behöver inte vara särskilt komplicerat att komma igång. Det som krävs är en bit jord eller om man bor i lägenhet, några rejäla krukor på balkongen.

Ganska snabbt kommer man som nyfrälst trädgårdsnörd inse att det faktiskt inte är blommor eller grönsaker som man odla utan det är själva jorden som är nyckeln till framgång. Det spelar ingen roll hur fina plantor eller hur bra frön man har om inte jorden är förberedd och anpassad för det som ska växa där.

Börja därför alltid dina trädgårdsprojekt med att se över jorden och sen gödsla eller eller jordförbättra på andra sätt. Specialjord och gödsel finns att köpa på många ställen och krävs ofta för att få igång en näringsfattig eller felbalanserad jord. Men det absolut överlägset bästa sättet att få igång och sen under årens lopp under hålla planteringar, gräsmattor och grönsaksland är den egna kompostjorden.

Att få till en trädgårdskompost är inte svårt men kräver lite tålamod. Börja med att hitta ett hörn av trädgården där det finns plats för tre olika komposthögar. Det tar nämligen cirka två år innan alla grenar, gräsklipp och löv har brutits ner och kan användas som gödning. Det behövs därför tre högar för att med tiden alltid ha en hög som man fyller på, en som är i nedbrytningsprocess och en som är färdig att användas. Dock behöver man inte ta i så man spricker, det räcker oftast med en yta på cirka tre kvadratmeter för at få plats med sina komposter.

I komposten varvar man alla lösa och vissna växter, grenar, gräsklipp och nedfallna löv för att få en luftig och varierad struktur. Om komposten blir för torr så får man vattna och då och då behöver man vända runt på allt växtmaterial för att få fart på nedbrytningen.

Svårare är så här är det faktiskt inte och har man bara som sagt lite tålamod så har man efter två år en riktigt superladdad gödning som inte har kostat en enda krona!

Smarta färdiga komposter och tillbehör finns i många varianter beroende på behov.