Hem

Bloggar

Hemmafixarna

Nya katalogen är här!

Den här veckan dimper den nya Bolistkatalogen ner i brevlådan runt om hela landet. Katalogen är som vanligt fullproppad med riktigt bra erbjudanden på det mesta som hör hemmet till. Då BOLIST, som faktiskt är Sveriges största bygg- och järnhandel, i år firar 10 år så har vi passat på att hitta ett antal speciellt bra jubileumserbjudanden på alltifrån motorsågar, trallskruv och gräsklippare till röjsågar och sandlådor.

Det finns naturligtvis också bra verktyg för både proffs och hemmafixare. Passa på att fynda en ny skruvdragare eller varför inte äntligen slå till på den där grymma sågen som ni länge funderat på?

För Er som ska byta fönster eller dörr hemma så går det att göra fina fynd bland fönstertillverkarna som verkligen har pressat sina priser inför säsongen.

Bland nyheterna kan man bland annat hitta lekställningar och annat kul för barnen. Enkla att sätta ihop själv och en garanterad succé hos alla leksugna barn.

Utvecklingen av både inom- och utomhusfärg går snabbt och det finns idag varianter som klarar av att kombinera både miljötänk och kvalité utan att prislappen behöver dra iväg. Bläddra i lugn och ro igenom katalogen och hitta just den variant som passar dig.

I katalogen finns det också som vanligt en hel del inspiration och smarta guider hämtade från Hemmafixarbibeln. Ibland kan det vara skönt att få lite tips och råd inför kommande projekt eller kanske bara få bekräftat att man faktiskt har koll på hur man byter sin ytterpanel, lägger ett klickgolv, bygger en altan, monterar hängrännor och så vidare.

Att handla på BOLIST är enkelt och det finns flera olika varianter beroende på vad som passar just dig. Självklart går det bra att besöka din närmaste Bolistbutik för att där handla direkt eller beställa via den digitala butiken. Alternativt sköter man allt via sin egen dator, mobil eller surfplatta. Allt går sen att få hemskickat eller uthämtat i sin BOLIST-butik.

Så, håll utkik efter BOLISTs nya katalog, i veckan landar den i brevlådan!

Martin Timell

Doktor Doolittle

Efter ett par ensamma dagar ute på landet tillsammans med grönsakerna börjar man sakna sällskap. Även om Iris, vår hund, var med mig så blir det ju liksom inte så mycket sagt. Detta gjorde att jag kunde ägna extra mycket tid till vårt andpar som har kommit och bott hos oss de senaste fem-sex åren. Varje april dyker de upp för att kunna brandskatta vårt brödförråd under hela sommarhalvåret. Honan är lite speciell eftersom hon, tror vi, har blivit påkörd av en båt för fyra år sedan. Hon har ett ärr över huvudet och det ena benet har varit brutit och förmodligen växt ihop fel. Hon haltade väldigt när hon lämnade oss i höstas. För två veckor sedan kom de tillbaka till ön. Inför varje säsongsstart har de totalt glömt bort hur ofarliga vi är. Jag menar, förra året kom de ingående i köket, traskade förbi Iris på en meters håll och kom sen fram till mig i stolen för att få bröd. Brödet åt de självklart direkt ur handen på mig.

I år var det samma visa igen. Man fick börja om. Jag kunde inte komma närmre än tre meter med de första brödbitarna. När honan försökte ta den första godbiten så såg jag att haltandet var värre än någonsin. Herregud, hon hade tappat den nedre delen av sitt vänsterben. Där var det nu bara en stump. Men hon levde. Mätta och belåtna såg jag sedan hur de flög iväg, men när de en timme senare kom tillbaka (de brukar sova hos oss…) såg jag att visserligen gick flygningen bra, men landningen. Det var ingen landning. Det såg ut som hon blev nerskjuten. Hon rullade runt hoppade till på det enda benet och la sig ner för att signalera; Inte så vackert, men jag är nere, och jag lever! Det blev en extra ranson med gryn och nyttigheter.

När jag sedan gick upp nästa morgon såg jag ett djur på gräsmattan som jag aldrig sett tidigare. Det såg ut som en hund med kort svans. Jag hann få fram kikaren och döm om min förvåning när det visade sig vara en ungräv. Utan svans. Herregud är alla djur på ön stympade?

Jag älskar dock räven. De tar många av de åkersorkar som försöker göra om vår gräsmatta till en 18-håls golfbana. Per kvadratmeter. Den här natten hade jakten tydligen varit lyckad. Stora rävgrävda hål i sorkarnas, och sedan dess har problemet helt klart blivit mindre.

I veckan åker jag ut igen. Vem vet, jag kanske hittar en enögd hackspett eller vingklippt granne?

Martin

Hemmafixarna

Man behöver inte alltid köpa sina verktyg

Det går ju många gånger minst lika bra att hyra dem.

De flesta gillar att ha en välfylld verktygslåda där hemma. Man vill kunna borra, skruva, såga och slipa utan att behöva ringa på hos grannen varenda gång. Bor man i eget hus så kanske man också har satsat på lite mer specialverktyg för att kunna genomföra olika projekt som dyker upp. Att vara självförsörjande är för många viktigt och med dagens smarta system där man kan använda samma batteri till i stort sett alla sina elverktyg så behöver det inte heller bli så kostsamt.

Men, så kommer man plötsligt till de där projekten som kräver lite mer. Man kanske ska gjuta plintar till ett långt staket eller en stor altan. Då behöver man en rejäl betongblandare som tar stor plats och som man verkligen inte vill ha stående i garaget när man är färdig. Eller skulle en spikpistol förkorta och förenkla arbetet med den nya panelen men det känns lite mastigt att köpa både pistol, slang och kompressor bara för ett enda jobb?

Ja, men då har ju nån smart person uppfunnit hyrmaskiner! Att hyra ett speciellt verktyg eller en specialmaskin är idag otroligt lätt och många gånger förvånansvärt billigt. Man kan boka via nätet och sen hämta ut på sin närmaste bygg- och järnhandel.

Andra smarta hyrgrejer är till exempel jordfräsar, luftrenare och avvägningsinstrument. Att kunna väga in en grund till en altan eller ett litet Attefallshus med riktiga laserinstrument är ovärderligt och kommer att göra arbetet både enklare och garanterat rakt.

Att alltid ha de modernaste verktygen och samtidigt slippa förvaringen gör många gånger alternativet med hyrmaskiner väldigt attraktivt utan att behöva bli onödigt dyrt.

Kika gärna på BOLISTs hyrsortiment. Kanske vaknar inspirationen och vårens stora projekt kan dra igång!

Hemmafixarna

Istället för godis i påskägget

Det är klart att man ska ge bort påskgodis till den som uppskattar det. De flesta barn blir ju inte jättenöjda om ägget inte innehåller sötsaker av olika slag. Men i ärlighetens namn så kan det ju bli alldeles för mycket om alla ger varandra godis. Nästan osmakligt faktiskt…

Kanske kan det då vara en bra idé att fylla på med nåt som mottagaren verkligen behöver. Det behöver inte bli dyrt men en praktisk pryl eller ett smart verktyg kommer att uppskattas av alla. Åtminstone för oss som har passerat 20.

Verktyg. Nåt som alltid går åt hemma hos en fixande familj är bits. De små smarta grejerna har en förmåga att försvinna och det är alltid så att just det bitset som man behöver som fattas. Bland skruvtillverkarna blir det idag allt vanligare att använda det så kallade torxhuvudet på många skruvtyper. Det är ett smart bits som greppar om skruven utan att slira. Så välj gärna torx om ni har möjlighet så kommer arbetet att gå lite lättare. Så varför då inte lägga ner en ny bitssats med torx i påskägget till den som just ska dra igång nåt av vårens alla projekt.

Enskilda bits och praktiska bitssatser finns här på hemsidan.

Växthus. Visst, det krävs ett väldigt stort påskägg för att få plats med ett växthus. Men för den som verkligen älskar trädgård och odling så är inget omöjligt.

Just nu går det verkligen att fynda både växthus och andra smarta förråd på BOLIST.SE.

Skruvdragare. I snitt används skruvdragaren mindre än fyra minuter per år. Har man riktiga byggprojekt så är det klart att det blir mer men de allra flesta skruvdragarna används väldigt sparsamt. Tillhör man den kategorin så kanske det kan kännas onödigt att lägga ut flera tusen på ett verktyg i en kanske onödigt hög kvalitetsklass utan det kanske räcker att kliva in i instegsklassen istället.

Normalt sätt är det svårt att hitta nåt vettigt överhuvudtaget men just nu får man faktiskt en riktigt bra och kraftfull skruvdragare för under 500:-.

GLAD PÅSK!

Martin Timell

Långhelg

Jahaja. Där gick den planeringen åt skogen.

I veckan var jag ute hos Bosse Rappne och köpte så mycket sättpotatis att jag under hösten kommer att försörja alla skolbespisningar i hela Mälardalen. Vet inte vad som for i mig, men jag fick liksom feeling när jag stod där framför alla olika potatissorter. Alla var utsökta, lättodlade, och skulle studsa upp med god skörd i princip i samma stund som de planterats. Åtta nio kilo blev det nog. Potatisarna skulle läggas ut för förgroning, eventuellt skulle några av gurkplantorna sättas i jorden i växthuset och det kändes som om nu skulle allt ta sin början. Sen kom de förbannade meteorologerna och förstörde allting. Betydligt kallare väder än normalt, eventuellt snöfall, starka nordliga vindar och kanske en smula drivis… Jag VET att det inte är deras fel. Jag VET att man inte ska skjuta budbärarna. Men ändå. Lite deras fel är det nog.

Jag kan lika gärna lägga plantor och sättpotatis direkt i frysen. Herregud, minusgrader på nätterna och en del av dagarna. Min egen växthuseffekt uteblev totalt.

Återkommer med bilder från det hela.

Glad Påsk ( men svinkall…)

Martin