Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Få saker kan lyfta en trädgård som vackra gångar och uteplatser i sten eller betong. Det vackra naturmaterialet smälter fint in i omgivningen och ger inte bara ett vackert och exklusivt utseende utan är enormt hållbart och i princip underhållsfritt. Med rätt planering och korrekt läggning höjer marksten värdet på din fastighet och ger möjlighet att på ett finurligt dela in och skapa rum i trädgården.

 

Skapa rum i trädgården.
Ta gärna hjälp med planeringen av din trädgård. Med rätt känsla kan man få till smarta indelningar där markstenen tydligt markerar gångar och uteplatser. Även i och runt planteringar och rabatter är det fint med en stenkant eller en smart avsats för att slippa kliva direkt på växter eller gräs.

 

Att välja rätt sten.
Det finns många olika typer av både natur- och betongsten. Vad man väljer är många gånger en smaksak men det kan vara bra att ställa sig ett par enkla frågor innan man bestämmer sig.

 

-Vad ska stenen användas till? Beroende på vad markstenen ska bilda underlag för är det viktigt att välja rätt. Till en parkering krävs till exempelvis en sten som klarar hårt tryck och som kan stå emot kemikalier och oljor medan det till en vacker slingrande trädgårdsgång är smart att välja en lite mindre sten som är lått att bygga former med. Vissa stenar ändrar också kulör när de blir blöta vilket kan vara bra att känna till innan. Kläm, känn och jämför noga så slipper ni oönskade överraskningar efteråt.

 

Kostnader
Att generellt ge en exakt kostnad för vad marksten kostar är svårt. Olika stenar har olika pris och det finns i princip ingen trädgård som är den andra lik. Det man dock lätt kan konstatera är att marksten oavsett modell på själva stenen är ett otroligt hållbart material som många gånger håller längre än själva huset.

Det finns naturligtvis pengar att spara för den som utför arbetet själv men de flesta gör klokt i att i alla fall ta hjälp med planering. Tunga förarbeten eller extra krånglig läggning är också moment där den ovana bör överväga att söka professionell hjälp.

För den som tvekar mellan exempelvis marksten och asfalt på sin parkering eller uppfart kan det vara bra att känna till att marksten är cirka dubbelt så dyrt per kvadratmeter färdig yta å andra sidan ger marksten en helt annan känsla och ska mer ses som en investering både på kort och lång sikt.

Kontakta din lokala BOLIST-butik för information

Vad ska man tänka på? 

Att ha en lyxig uteplats med fina möbler, grill och plats för många vänner ligger högt på listan över svenskarnas drömprojekt för hemmet. Väljer man att bygga sin uteplats med en altan i trä är det faktiskt för de allra flesta ett relativt enkelt och fullt genomförbart arbete. Virke säljs på många ställen men det kan vara bra att vara lite förberedd för att kunna förstå och göra rätt val innan man ställer sig framför virkeshögarna på brädgården.

 

Tryckimpregnerat virke.

De allra flesta väljer att använda tryckimpregnerat virke till sina träaltaner. Tryckimpregnerat virke står emot väder och vind, skyddar mot röta och har ett förhållandevis lågt pris. I Sverige och faktiskt hela Norden finns ett mycket bra och tydligt system som delar in allt tryckimpregnerat virke i olika klasser och där man dessutom lämnar generösa garantier, upp till 20 år. Systemet kallas för NTR och tillämpas av alla seriösa tillverkare och handlare. Köper man virke som är NTR-klassat vet man att impregnering görs så miljövänligt som möjligt och att det är godkänt i en opartisk kontroll.

 

Välj rätt virke.

NTR-impregneringen delas in i olika klasser beroende på vad virket ska användas till.

 

-NTR-A. Används när konstruktionen ska vara i direkt kontakt med mark eller sötvatten. Svåråtkomliga reglar bör till exempel alltid vara NTR-A-klassade.

 

-NTR-AB. Används till konstruktioner ovan mark. Exempelvis är den vanliga trätrallen nästan alltid NTR-AB-klassad. Även till reglar, räcken och andra detaljer som inte är i direktkontakt med mark eller vatten kan man använda NTR-AB.

 

-NTR-M. För den som bygger bryggor eller altaner som kommer i direkt kontakt med havsvatten finns extra tåligt virke, NTR-M.

 

-NTR-B och NTR-Gran. Dessa klasser används till olika husdetaljer till exempelvis panel och vindskivor.

 

Checklista:

-Allt spill från tryckimpregnerat virke ska lämnas in till deponi och får alltså inte brännas.

-Använd rätt dimensioner. Alltför klent virke ger en ostabil känsla i hela altanen.

-Tryckimpregnerat virke ska inte efterbehandlas. En tvätt då och då är dock självklart bra.

 

BOLIST breda sortiment av trä & virke

Nya vackra golv

Ett nytt vackert golv kan förhöja känslan i en hel inredning och ge hemmet ett lyft med relativt enkla medel. De allra flesta klarar idag att lägga golv själva och ett rum behöver inte ta mer en max en dag att slutföra. Många gånger kan svårigheten ligga i att göra själva valet av golvmaterial då det idag finns väldigt många olika fina golv att välja på.

 

-Laminatgolv. Laminatgolv går att få i mängder av varierande mönster och färger. Ytan är väldigt slitstark och golvet passar bra i exempelvis ett barnrum. Laminatgolv går att få extremt tunna, 7mm, och golvplankorna sätts enkelt ihop med klicksystem. Ytan går inte att slipa då den inte består av trä men ett laminatgolv av god kvalité är å andra sidan mycket reptåligt från början.

 

-Vinylgolv. Vinylgolv blir allt vanligare i Sverige. Det finns i princip oändliga varianter på den här typen av heltäckande golv med alltifrån träimitation till snygga marmorkopior. De ger en mycket lättskött och tålig yta och håller vanligtvis i många år även vid hårt slitage. Vinylgolv läggs också med ett enkelt klicksystem och finns i tjocklek ner till 5mm.

 

-Parkettgolv. Ett parkettgolv är likt en plywoodskiva uppbyggt av flera olika lager av trä. Ytskiktet ska bestå av minst 2,5 mm äkta trä vilket också gör de allra flesta parkettgolv slipbara, åtminstone en gång. Ofta görs golvet i 1-, 2- eller 3-stavsvariant och går att få i många olika varianter och träslag. Parkettgolv har en lång livslängd och i och med dagens smidiga klicksystem kan de allra flesta klara av att lägga ett nytt vackert parkettgolv alldeles på egen hand.

 

-Trägolv. Ett äkta trägolv består helt av massivt trä. Att satsa på ett riktigt vackert trägolv är en investering både för hemmet och själen. Få detaljer i ett hem kan lyfta helheten som ett fint trägolv. Ett massivt trägolv tar lite längre tid att lägga och det gäller att göra rätt underarbete för att få ett bra resultat. Ett nylagt trägolv behöver också en vacker ytbehandling. Lack, olja, vax eller såpa, möjligheterna är många och det går att få golvet exakt som man själv önskar.

 

Checklista:

-Glöm inte golvsocklarna. Fina lister ger det nya golvet den sista finishen.

-Om du har golvvärme, kolla att ditt nya golv klarar av detta.

-För att få ett tyst och dämpat golv, lägg alltid en stegdämpande matta/foam mellan underlaget och det nya golvet.

 

BOLIST breda sortiment på olika golv.

Tack för allt Hitachi – länge leve HIKOKI!

En av verktygsbranschens verkliga giganter och trotjänare byter nu namn från Hitachi till HIKOKI. Detta för att tydligare markera ett eget varumärke men samtidigt behålla den höga kvalitén och ergonomiska formgivningen. HIKOKI kommer precis som Hitachi att stå för nyskapande och innovation och fortsatt värna om den över 70-åriga traditionen av verktygsbyggande som finns i företaget.

Batterirevolutionen fortsätter!

Något som verkligen har förändrat verktygsbranschen de senaste åren är den otroliga utvecklingen av litiumbatterier. Idag behöver man bara köpa ett eller två batterier och en laddare för att klara av att driva hela sin verktygspark. De nya batterierna har också gjort maskinerna betydligt starkare vilket nu HIKOKI tar ytterligare ett stort steg framåt med. Med sitt nya MultiVolt-system blir de sladdlösa verktygen ännu kraftfullare och det är nu möjligt att ersätta i princip alla vanliga elverktyg med en betydligt smidigare sladdlös variant. Det nya batteriet fungerar med både 18- och 36-voltsmaskiner vilket gör användandet väldigt smidigt. Faktum är att flera av de nya 36-voltsmaskinerna är starkare än motsvarande sladdförsedd variant, något som tidigare var otänkbart.

Framtiden är säkrad

Den som redan har investerat i fina maskiner från Hitachi kan nu enkelt komplettera med både batterier och maskiner från HIKOKI. Allt fungerar perfekt ihop och med det nya MultiVolt-systemet är man framtidssäkrad för lång tid framöver. Den som är nyfiken på HIKOKIs maskiner och det nya MultiVolt-systemet hittar många spännande verktyg i närmaste BOLIST-butik.

BOLIST har ett stort sortiment av HIKOKIs maskiner och vi fyller ständigt på med nya modeller. 

 

 

Skönt att man är färdig.

Visst är det underbart när allt utomhusarbete är färdigt precis i tid innan vintern kommer. Trädgården är städad och förberedd inför våren. Eventuella reparationer på fasad och tak är avklarade och huset står starkt inför kommande kyla och snö. Man kan med gott samvete titta ut genom fönstret och i huvudet börja drömma om nästa års alla roliga projekt. För visst är du färdig?

När utomhussäsongen är över är det också kul att få börja med renovering och förädling inomhus. Kanske är det äntligen dags för det där nya fina trägolvet som har stått högt på önskelistan under lång tid. Eller ska den fina designertapeten äntligen få rullas ut och klistras upp på väggen. Tapeter och väggfärg är ju enkla sätt att snabbt få till en förändring som kan ge hela hemmet ett välbehövligt lyft. Under höst och vinter håller vi oss nordbor inomhus och många bjuder gärna in till kalas och middagar. När det kommer gäster vill man såklart att hemmet ska kännas fräscht, modernt och personligt och oftast räcker det med att se över vissa ytskikt för att snabbt få en uppdaterad känsla.

För den som just är sugen på lite nya tapeter kommer här några tips som förenklar arbetet.

-Val av material. Förr var tapetsering relativt svårt. Tapetvåderna var tvungna att svälla innan uppsättning vilket gjorde pappret skört och det var lätt att råka skada tapeten redan innan den var uppe på väggen. Det blev ofta väldigt kladdigt och man hade kort tid på sig att få allt rakt och snyggt innan tapetklistret torkade. Det blev därför en revolution när non-woventapeten lanserades. Plötsligt var det möjligt för nästan alla att tapetsera helt själv. Med non-woventapet stryker man tapetklistret direkt på väggen istället vilket gör tapetseringen väldigt mycket enklare. Materialet i tapeten är dessutom väldigt tåligt vilket också bidrar till att göra tapeterna lättmonterade. Det finns fortfarande vanliga papperstapeter på marknaden men för den som söker en tapet att sätta upp själv så är det självklara valet en non-woventapet eller easy-up/quick-up som de ibland också kallas.

-Det viktiga underlaget. Vid både målning och tapetsering är det viktigt att se till att underlaget är helt slätt. Alla ojämnheter syns nämligen igenom både tapeter och målarfärg vilket kan förstöra hela intrycket av den nya ytan. Och har man nu lagt ner dyra pengar och arbetstid på en fin tapet eller en härlig målarfärg så känns det ju onödigt att inte lägga de där extra timmarna på att spackla och slipa en extra gång. Känns underarbetet oöverstigligt svårt eller tråkigt?, ta hjälp. Det vimlar av duktig målare som inte behöver speciellt många timmar för att få till en perfekt slät vägg att sätta tapet eller måla på.

-Verktyg. Som vid all typ av renovering eller nybygge så går arbetet väldigt mycket lättare om man har bra grejer. När man tapetserar är det bra att ha en brytsbladskniv av god kvalité så att man hela tiden har en skarp egg att skära med. En linjal att skära kanter med underlättar tapetseringenoch ett lod och ett vattenpass gör att allt bra rakt och snyggt. En liten pensel för att bättra på med klister där det eventuellt saknas och en svamp eller trasa för att ta bort överflöd är också bra att ha.

Läs gärna vår kompletta tapetseringsguide med många smarta tips och råd för både nybörjare och proffs. 

På BOLIST har vi självklart allt som behövs vid tapetsering, både verktyg och massor av snygga och lättmonterade tapeter!