Hem

Bloggar

Hemmafixarna

Glad midsommar!

Årets ljusaste vecka kröns idag av den så efterlängtade midsommaraftonen. Idag får vi fira sommaren och ljuset med släkt och vänner och verkligen njuta av några lediga dagar. För många innebär midsommar också ett välförtjänt uppehåll från både det vanliga arbetet men även jobbet med renovering och dylikt på sommarboendet.

Här på BOLIST.SE tar vi ingalunda någon paus utan fortsätter med bloggen och andra aktiviteter hela sommaren. Kika gärna in med jämna mellanrum då det hela tiden dyker upp nya artiklar och fina specialpriser på många av våra andra varor.

Ha en riktigt skön helg och njut av ledigheten!

Martin Timell

Midsommarförberedelser

Nu är laxen gravad och siken är fångad. Jag hade hoppats på en stor sikfångst så igår åkte näten i vattnet, fyllda av tomhet men med stora förhoppningar om skörd. Det blev inte riktigt så… På de yttre näten var det inte ett liv men på de inre hade en Braxenflock simmat rakt in och trasslat in sig så till den milda grad att det bara var att klippa sönder näten och kasta tillbaka fisken. Braxenpankor har jag hört att man röka men jag vågar inte riktigt chansa så här till midsommar. Gästerna som kommer till oss, år efter år, är förvånansvärt kräsna. Vi tycks ha skämt bort dem.

Vi får satsa på grönsakerna istället. Ruccolan är redan inne på sin andra skörd! Att odla i växthus är verkligen helt fantastiskt. Nu har ju jag också kombinerat detta med att köpa det som kallas för Yrkesodlarjord från Fagerhult. Det är en sån himla skillnad att ha bra jord för grönsakerna. Den är visserligen lite, inte mycket, dyrare än det som jag kallar Stormarknadsjord, men det spelar ju ingen roll när det dyraste man kan köpa är skitjord som inte är bra att odla i.

Speciellt rädisorna ser ut som om de har gått på anabola steroider. Först trodde jag att det var en felplacerad rödbeta…

Nej, nu är det dags att bege sig till Waxholm för att göra inköpen inför helgen. Ikväll, onsdag börjar gästerna komma. Dock får de inte stanna till på måndag eftersom vi har regeln att; efter tre dagar börjar gästerna lukta. Inte så mycket, men ända.

Martin

Hemmafixarna

Varning för sommar!

Även på sommaren kan det vara bra att se över brandsäkerheten både i hemmet och i sommarstugan. De flesta vet att man ska ha brandvarnare hemma men tyvärr slarvas det en hel del när det kommer till sommarboendet. Gasolspisar, oljelampor, stearinljus, braskaminer, bastuaggregat och grillar finns på många ställen och kan vid fel handhavande orsaka stor skada. Om det är stor fara för människor eller material så ska man självklart alltid larma 112 men många små bränder kan man faktiskt bekämpa själv innan de hinner ställa till någon stor skada. Följande kan därför vara bra att tänka på inför semestern.

Brandvarnare. En självklar pryl som räddar många liv varje år. Sätt minst en brandvarnare på varje våningsplan så är man säkrad om brand skulle uppstå. Glöm heller inte friggebodar eller andra mindre utrymmen där folk vistas. Alla fastighetsägare är dessutom enligt lag skyldiga att montera brandvarnare och även en liten sommarstugetomt är ju faktiskt en fastighet. Världens bästa och billigaste livförsäkring!

Brandfilt. Brandfilten förhindrar inte brand från att uppstå men är ovärderlig när den väl är ett faktum. Små bränder i kök eller kanske ett övertänt värmeljus släcks effektivt med brandfilten. Skulle det börja brinna i kläderna på en människa är brandfilten det absolut bästa att släcka med. Lägg filten över det som brinner och täck för så att ingen syre kommer åt. På en människa som brinner är det viktigt att först lägga personen ner på marken, täcka för ansiktet och sen jobba sig neråt. Se till att det alltid finns minst en brandfilt i köket och en brandfilt centralt placerad i huset på en plats som hela familjen känner till.

Brandsläckare. Det finns lite olika varianter av brandsläckare men ska man bara ha en sort så är det en pulversläckare som gäller. Pulversläckaren funkar på alla sorters bränder och släcker effektivt och snabbt. I båten eller bilen finns oftast en 2-kilos släckare vilket naturligtvis är bättre än ingenting men för hemmamiljö bör man ha en 5-kilos släckare för att det ska bli en effektiv släckning. När det brinner, hämta släckaren, lossa säkerhetssprinten och rikta munstycket mot eldhärden och tryck av. Snåla inte utan använd helst allt innehåll så att inte elden flammar upp igen. Eventuellt saneringsarbete står försäkringsbolagen mer än gärna för.

Övrigt. Vid grillning bör man oavsett vilken typ av grill man använder alltid se till att ha en vattenslang i närheten. Börjar det brinna på marken runt grillen kan man då snabbt släcka innan elden sprids. Vattna gärna marken under grillen i förväg så att inte glöd eller gnistor från grillen kan antända gräs eller dylikt.

För den som behöver elda upp grenar eller annat efter exempelvis trädfällning bör alltid använda en tunna. Eldar man i en tunna minimerar man spridningsrisken och kan hela tiden ha kontroll över sin eld. På sommaren är det dock väldigt vanligt att myndigheterna utfärdar eldningsförbud då markerna ofta är torra så här års. Vänta gärna till en dag då markerna är vattenfyllda efter regn och då vinden blåser åt rätt håll.

Brandsäkerhet handlar mycket om sunt förnuft men också om att vara rätt utrustad när elden väl är ett faktum, allt man kan tänkas behöva finns här på BOLIST.SE eller i din närmaste BOLIST-butik.

 

Hemmafixarna

Oönskade gäster

Växtligheten har ju fullkomligt exploderat de senaste veckorna och vi kan nu verkligen få njuta av den efterlängtade grönskan. Gräs, buskar, träd och blommor avlöser nu varandra i kampen om att synas mest och ta för sig i trädgårdens alla hörn. Tyvärr är ju detta även ogräsens förlovade tid. De sprider sig ju bokstavligen som ogräs…

Att bekämpa ogräs kan ibland vara en tröstlös kamp och vissa växter är otroligt jobbiga att bli av med. Det mesta kan man dock med lite envishet få bort och låta de planerade växterna få ta plats och breda ut sig istället.  Här kommer några enkla tips som alla kan använda sig av.

  1. Täck över. Många ogräs är väldigt livskraftiga och man får ibland ta till drastiska metoder för att få bort dem. Ett sätt kan vara att helt enkelt täcka över dem och sen odla något annat ovanför. Lägg ut plastduk, uppklippta sopsäckar eller flera lager tidningspapper och lägg ut över rabatten eller odlingen där ogräset finns. Lägg sen ett nytt jordlager ovanpå plasten och odla till exempel jordgubbar eller grönsaker som inte har et alltför djupt rotsystem. Eftersom ogräset under plasten nu inte får något ljus alls så kommer det med tiden att dö. Riktigt envist ogräs kan behöva kvävas på det här sättet under flera säsonger innan det har försvunnit.
  2. Ta bort dem. Det kanske kan låta självklart men det mesta ogräset måste dras upp ur jorden för hand. Eftersom man ofta har andra mer önskvärda växter på samma plats där ogräset växer så gäller det helt enkelt att gallra bort det man inte vill ha där. När man väl rensat bort allt synligt så är det också lättare att lyckas med övriga bekämpningsmetoder. Vattna gärna marken innan ogräset dras upp och använd en kniv, en skruvmejsel eller särskilda ogräsjärn för att få bort så mycket som möjligt av rötterna.
  3. Bränn dem. Så kallad termisk bekämpning kan vara väldigt effektiv för att få bort ogräs mellan trädgårdsplattor eller på stengångar. Det man gör gör är helt enkelt att man bränner bort ogräset som sen har betydligt svårare att återkomma. Det finns smarta brännare som är specialanpassade just för ogräsbekämpning. Termisk bekämpning är miljövänligt och väldigt smidigt på platser som annars är svåra att komma åt.
  4. Kantjärn. Vissa ogräs måste man helt enkelt sätta stopp för rent fysiskt. Sätt kantjärn mellan rabatter och gräsmatta och avgränsa trädgårdslandet så att så få ogräs som möjligt har ta sig in.
  5. Rätt typ av medel. Vi bör alla ha som mål att använda så lite kemikalier som möjligt i våra trädgårdar. Det finns dock många alternativ idag som har ingen eller liten inverkan på miljön och i slutändan grundvattnet. Välj med förstånd och använd med måtta!

Redskap och annat för ogräsbekämpning finns i butik eller på BOLIST.SE.

Martin Timell

När storfiskarn talar om…

Jag har alltid varit självförsörjande på fisk under somrarna. När vi flyttade till ön för 21 år sedan var det bara att lägga i näten så fick jag tre fyra gös, några abborrar och kanske en lax mellan varven.

Med åren har det blivit sämre och sämre. Gösen har nästan försvunnit helt, gädda var det tio år sen jag fick senast, och nu har t o m antalet sik tunnat ut.

Första gången jag la nät i år fick jag på sex nät, en strömming… Den var liten så jag kastade tillbaka den. Andra gången, lika många nät, då blev det sju stycken simpor. Till slut bestämde sig fiskbeståndet att berika mig, för tredje gången så fick jag i alla fall en sik och en abborre. Igår kväll var det dags igen. I med näten och full av förhoppning gav jag mig ut klockan sju i morse. Renskniven lämnades vid det bord där jag normalt brukar utföra allt fileande. Den blev kvarlämnad som ett hån. Den behövdes inte. På sex nät blev det en braxen. Den heter så i singularis och i pluralis braxnar, ungefär som botten och bottnar. Nu blev det ju aldrig aktuellt med en pluralform i mitt fall.

Under natten har det förmodligen varit gigantiska ryska trålare här och dammsugit havet på allt liv. Eller så har skarvarna återigen ätit upp allt.

Jag är inte bitter… JOOOO, det är jag. Skjut alla skarvar, eftersom de är inplanterade och inte ingår i vår naturliga miljö.

Men nu ligger näten i vattnet igen. En storfiskare ger aldrig upp och talar aldrig riktigt sanning, så imorgon blir det lax till middag.

När det gäller trädgården har jag idag testat Hitachis motordrivna trimmer. Den är så otroligt effektiv och rolig att köra, att hustrun och jag nu är lite osams. Den tar allt!!! När jag väl hade kommit igång fick jag feeling och dödade en hel del av hustruns blomsterbestånd. Outslagna visserligen, men ändå en smula okänsligt. Det tog tre timmar att bli sams. Men i växthuset där frodas det så mycket att jag är på väg att bli vegetarian.

Håll tummarna för näten imorgon bitti.

Martin