Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Förläng säsongen med ett växthus.

Väldigt många människor älskar trädgård och att odla egna grönsaker. Det smakar aldrig bättre än när man själv har satt ett frö i jorden, skött om sina lilla planta och sen får skörda en alldeles perfekt röd tomat, en saftig gurka eller egna väldoftande kryddor. Det finns något väldigt basalt och avstressande med att odla sina egna grönsaker och frukter och även om man kanske i slutändan inte sparar så mycket pengar så är känslan med egenhushåll i det närmaste oslagbar!

För att lyckas med sina trädgårdsodlingar finns det några saker man behöver tänka på.

-Jorden. Egentligen är det inte själva frukten eller grönsaken man odlar utan jorden. I en bra och näringsrik jord kan vad som helst växa bra. Det gäller att tillföra rätt näring och se till att få rätt struktur på sin jord. Olika växter har olika behov så man får läsa på när det är dags för odling. En bra start för all typ av odling är dock att tillföra kompostjord. Kompostjord ger fantastisk näring i stort sett gratis och att försöka köpa motsvarande kvalité skulle kosta väldigt mycket pengar. Satsa därför på ett fungerande kompostsystem anpassat för just din trädgård.

-Läge. De allra flesta grönsaker, bärbuskar och fruktträd gillar soliga och varma växtplatser. Solen ger smakrika grödor och man kan få snabb skörd. Alltför blåsiga och utsatta ställen kan verka hämmande på växtligheten och ge sämre resultat. Undvik också att odla i alltför fuktig mark. Man vill kunna kontrollera fuktigheten genom vattning för at säkerställa att inte odlingarna blir vattenskadade.

-Växthus. För den som har plats och möjlighet är ett växthus det allra bästa. Värmen och ljuset i växthuset gör underverk för alla typer av växter. Grönsaker och bär blir snabbt mogna och smakar nästan alltid bättre och mer intensivt när de får växa kontrollerat i ett växthus. På våren kan man komma igång tidigare och sålunda också få skörda tidigare. Fördelarna med ett varmt, ljust och vindstilla växthus är många och öppnar upp för växtsorter som inte skulle klara sig i ett vanligt trädgårdsland. Möjligheterna är obegränsade och säsongerna blir betydligt mycket längre.

Ett växthus är självklart en plats för odling men det kan ju vara så mycket mer också. I ett lite större växthus får man också plats för umgänge eller kontemplation. Det blir en väldigt speciell och härlig känsla med allt glas och alla fina växter vilket gör att man gärna dröjer kvar. En matplats, ett par vilstolar eller varför inte en hängmatta öppnar upp för många vilsamma och avstressande stunder i växthuset.

Ett växthus kan se ut på många olika sätt, alltifrån exklusiva murade varianter till enkla lite billigare i plast. På BOLIST hittar du en rad fina växthus, just nu till extra bra priser!

Äntligen höst?

Sensommaren och hösten kan vara en fantastisk period på året. Jobb, skola och alla andra roliga aktiviteter drar igång igen och helgerna kan ägnas åt resor, vila eller varför inte lite extra omtanke om det egna huset. Trädgården behöver normalt sett gallras ut då växtligheten har en tendens att ta över så här års. Frukt och bär börjar bli klara för skörd och det är fortfarande tillräckligt varmt för att umgås med släkt och vänner i trädgården.

På hösten är luftfuktigheten oftast högre än under andra tider på året och det är många som upplever att det även inomhus blir mer fukt. Det är viktigt att husgrunden är ordentligt dränerad då fuktiga källare med tiden kan skapa problem både för själva huset men även för människorna som bor i det. Korrekt dränering är tillsammans med ett tätt tak de absolut viktigaste delarna för ett hus välmående.

Även om ett hus är välbyggt och har fungerande dränering, ett tätt tak och alla övriga delar i konstruktionen fungerar som de ska så kan man uppleva en alltför fuktig inomhus miljö. Fukt från badrum och tvättstuga i kombination med en hög luftfuktighet utomhus leder ofta till oönskat höga nivåer. Många skaffar sig därför idag en kompletterande avfuktare som kan hjälpa till att få ner luftfuktigheten. En avfuktare i det utrymmet där man torkar tvätt är väldigt effektivt och man håller inte bara nere nivåerna i stort utan får på köpet torr tvätt på bara ett par timmar!

Det kan också vara en bra idé att avfukta sin källare den dagen man byter värmesystem och kastar ut den gamla oljepannan och ersätter med en modern värmepump. Värmepumpar är visserligen väldigt effektiva men många gamla hus är konstruerade kring en skorsten som är tänkt att både värma upp källaren men också vara hjärtat i husets ventilation. När skorstenen inte längre är varm får man därför se upp så att inte fukt- eller ventilationsproblem uppstår.

Den som vill satsa lite extra skaffar en kombinerad avfuktare och luftrenare. Luftrenardelen filtrerar bort småpartiklar och pollen vilket såklart är en hjälp får allergiker eller andra känsliga personer.

Avfuktare är ingen dyr investering men den kan i längden spara väldigt mycket pengar för den som kan undvika fuktskador. På BOLIST finns ett flertal varianter av avfuktare, just nu till extra bra priser.

Gör ett riktigt klipp!

Så kom det då till slut lite regn i alla fall. Efter en extremt torr sommar kan man nu på många håll se att grönskan börja återhämta sig en aning. Björkar och blommor får nog anses vara klara för hösten medan många buskar och gräs faktiskt har mer grönt att ge. Under sommaren har de flesta gräsmattor gått ner i chockläge och har lyst tråkigt gula. Någon klippning har inte varit nödvändigt, om man inte har haft möjlighet att vattna förstås. Nu när regnet har satt fart på växtligheten igen kan det vara bra att så småningom börja hålla efter gräsmattan igen. För att lyckas bra med sin gräsmatta är det viktigt att ge rätt näring och att klippa regelbundet. En bra och lättskött gräsklippare underlättar naturligtvis enormt och det finns många varianter att välja på.

-Robotgräsklippare. För den som har en relativt enkel gräsmatta utan alltför mycket nivåskillnader eller andra hinder kan en robotgräsklippare vara helt perfekt. Robotgräsklipparen sköter sig helt själv. Den klipper litegrann hela tiden och går själv tillbaka och laddar upp sig innan batteriet tar slut. Just att den klipper lite hela tiden gör gräset väldigt starkt och tåligt. Ta heller aldrig bort resterna av gräsklippet, det blir perfekt gödning för gräsmattan. Egentligen det enda som är lite krångligt med en robotgräsklippare är själva installationen. Man behöver gräva ner en speciell kabel som begränsar gräsklipparens arbetsområde. Utan kabeln skulle gräsklipparen rymma iväg på egna äventyr i grannskapet och det var kanske inte det man hade tänkt sig. Väl installerad sköter den sig som sagt själv och man kan lugnt ägna sig åt annat och samtidigt få grannskapets finaste gräsmatta!

-Gräsklippare, batteridriven. De allra flesta gräsklippare fungerar enligt samma princip. Ett roterande knivblad klipper av grässtråna som sen blåses ut och antingen samlas upp i ett speciellt kärl eller helt enkelt hamnar tillbaka på gräsmattan. Det senare är som sagt att föredra då gammalt gräsklipp blir till fin, helt gratis, gödning. Motorn drivs av antingen en bensinmotor eller på batteri. Idag väljer de allra flesta att satsa på en batteridriven gräsklippare. Batteridriften har flera fördelar. Dels så blir maskinen väldigt tyst, den släpper inte ut några avgaser och är på så sätt både väldigt miljövänlig och billig i drift. I och med den nya tidens fantastiska batterier så klarar man att klippa flera hundra kvadratmeter på bara en laddning. De allra flesta klarar sig bra med bara ett eller kanske två batterier. Satsa gärna på ett fabrikat där batteriet kan användas till andra maskiner som till exempel sågar, häcksaxar och lövblåsar.

-Gräsklippare, bensindriven. För den som har stora ytor att klippa och där kapaciteten är det viktigaste blir en bensindriven gräsklippare oftast det bästa alternativet. Motorn är kraftigare och gräsklipparen klarar av att arbeta i många timmar i sträck. Ett par hörselkåpor med inbyggd radio gör jobbet roligare och man skyddar samtidigt hörseln på ett effektivt sätt. Tänk dock på att ta hänsyn till dina grannar, alla kanske inte uppskattar bullret från gräsklipparen alltför sent eller tidigt på dagen.

Alla typer av gräsklippare hittar du på BOLIST, just nu till extra bra sensommarpriser!

Att förflytta berg

Ibland kan det vara svårt att komma överens med naturen. Den nya tillbyggnaden eller uteplatsens perfekta läge på tomten kan vara full av svåra hinder och inte sällan är det berg eller stora stenar som är i vägen för bygget. Är jobbet stort bör man hyra in proffshjälp men många gånger kan man faktiskt klara av relativt stora stenblock eller bergsknallar själv med hjälp av expanderande spräckmassa. Massan har olika namn beroende på fabrikat men kallas populärt för snigeldynamit. Här på BOLIST heter produkten Snigamit.

Fördelarna med att inte spränga eller spräcka med vanlig dynamit är många. Det behövs inga tillstånd, det blir inga vibrationer eller farligt damm och vem som helst får som sagt utföra jobbet. Det finns dock några saker som kan vara bra att känna till för att lyckas med sin stenspräckning.

  1. Innan man börjar med spräckmassan så behöver man borra hål i stenen/berget. Markera med en spritpenna eller märkspray där hålen ska borras. Ett avstånd på cirka 150mm mellan borrhålen brukar vara lagom. Hyr gärna en riktigt kraftig borrmaskin så går borrjobbet lättare.
  2. Borra ner till önskat djup. Tänk på att försöka få till lagom stora bitar efter spräckningen. Det ska gå lätt att flytta bort stenmassorna efteråt. Skulle man få alltför stora bitar så får man helt enkelt dela även dessa stenar.
  3. När man är nöjd med sina borrhål är det dags att blanda till spräckmassan och fylla hålen. Blanda enligt instruktionen på förpackningen. Häll i massan i borrhålen och se till att det inte bildas luftfickor. Använda skyddsglasögon och handskar.
  4. Temperatur är en viktig faktor när man spräcker sten. Till att börja med ska det vara plusgrader ute för att massan ska fungera på ett bra sätt. Processen kan annars avstanna och massan stelnar på felaktigt sätt. Man bör också vara vaksam på alltför varma temperaturer. Om berget eller stenen är heta när man häller i massan kan man få en överdrivet snabb reaktion och massan kan okontrollerat skjuta ut ur borrhålet. Om man är osäker bör man alltid täcka för hålet när massan är på plats.
  5. Efter cirka ett dygn brukar spräckmassan ha expanderat tillräckligt och berget börjar spricka. Var försiktig med spräckmassorna då den massan fortfarande kan vara skadlig för ögonen och stenarna kan ha verkligt vassa kanter.

Spräckmassa hittar du i din Bolistbutik eller här på hemsidan.

Ibland kanske man istället ska försöka använda berget eller stenen till sin egen fördel. Det finns måegentligen inget bättre underlag för byggnation än berg. Ett par enkla hål, lite betong och ett bra beslag är i princip outslitligt och kommer att ge en perfekt stadig grund för väldigt tunga byggnationer. Kanske innebär detta att man behöver vara lite extra kreativ och kanske bygga det nya trädäcket i olika nivåer eller inkludera en fin liten bergsknalle i själva altanen och låta den bli en vacker detalj. Speciellt trä och sten blir ofta väldigt vackert när man kan kombinera på ett bra sätt.