Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Grillsommaren som kom av sig

Sommar, alla grillkungars stora högtid. Att laga mat över en perfekt glöd är svårslaget. Smakerna förhöjs och samvaron kring grillen blir härliga ögonblick tillsammans med familj och vänner. Eller kanske en liten stund helt för själv med ett glas kall dryck i väntan på den ultimata glödbädden. Men inte i år. Det råder totalt eldningsförbud i Sverige och grillarna får tillfälligt lämnas åt sitt öde. Istället får man försöka vara kreativ på andra sätt om man ändå vill fortsätta att laga mat utomhus.

Ett eget utekök kan vara ett härligt komplement i trädgården och funkar oftast att använda året om. I uteköket har man normalt sett någon form av grill, kol eller gas, som nu då får vila i väntan på blötare tider. Elgrill går däremot bra att använda i de allra flesta fall då den inte innehåller någon form av öppen låga. I uteköket är det också mycket praktiskt att ha en kokplatta av något slag. En liten portabel induktionsplatta funkar perfekt för de flesta.

I uteköket vill man ha stora oömma arbetsytor. De ska vara lätt att ställa av varma grytor eller grillgaller utan att det blir märken eller fläckar. Uteköket ska ju också klara av att stå just ute i alla typer av väder så använd alltid tåliga material till både stomme och ytbeklädnad.

Vatten kan också vara väldigt praktiskt att ha nära till hands när man lagar mat. Oftast räcker det med att man gör ett enkelt system med vatten som ansluts till trädgårdsslang eller dylikt. Att ansluta vatten som klarar både sommar och vinter är krångligt och det är lätt att man får frostskador när temperaturen sjunker.

Oftast vill man ha sitt utekök i direkt anslutning till sin altan eller trädäck. Tänk dock på att rök från grillen helst inte ska blåsa in i huset eller över gästerna på altanen. Ibland kan det därför vara bättre att bygga sitt utekök lite mer avskilt från hus och altan.

Den som verkligen vill satsa på sitt utekök bygger naturligtvis ett fast tak. Taket bidrar till att förlänga grillsäsongen avsevärt och det skyddar från smuts, regn och snö. I taket kan man också bygga in belysning eller kanske till och med någon form av infravärme eller dylikt. Utekök är ett roligt bygge som de allra flesta lätt klarar av att bygga själv och det går verkligen att låta fantasin få flöda fritt. En perfekt samlingsplats som garanterat höjer både matlagningsglädjen och livskvalitén!

Hos BOLIST hittar du allt material både till utekök och till övriga grillplatser, passa på att få allt hemkört till en låg kostnad.

Dags att tilläggsisolera?

Vi är visserligen mitt i sommaren och den kalla vintern känns extremt långt borta för de flesta av oss. Behovet av att isolera mot kyla och vind är inte en prioriterad fråga just nu. Dock är det ju så att det är nu det finns tid att arbeta med villan eller fritidshuset och se till att man är rustad inför kallare tider. För kallare kommer det ju som alltid att bli även om vi är mitt i rekordsommaren 2018 och solen aldrig tycks vilja ta en paus.

Moderna hus är idag väldigt välisolerade redan från början. Det ställs höga krav på att energiförbrukningen ska vara låg och från och med 2020 blir reglerna ännu strängare. Bor man däremot i ett lite äldre hus är det upp till var och en att se till att få ett energismart hus. Det finns mycket pengar att spara för den som kan få ner sina uppvärmningskostnader. Tilläggsisolering av vindsutrymmen och ytterväggar är väldigt kostnadseffektivt och om man sen byter ut fönster och ytterdörr mot nya energisnåla varianter så har man på ett relativt enkelt sätt kommit en lång bit på väg. I kombination med ett modernt uppvärmningssystem kan man idag komma ner på väldigt låga energikostnader även på riktigt gamla hus.

Ett välisolerat hus blir inte bara billigare att värma upp utan blir dessutom väldigt mycket trivsammare att bo och vistas i. Drag från fönster och dörrar ger kalla golv och ojämn temperatur vilket naturligtvis inte är behagligt. Resultatet blir oftast att man vrider på ännu mer värme för att kompensera vilket direkt syns på energiräkningen.

Isolering är ju faktiskt inte bara till nytta mot kyla utan ser även till att jämna ut temperaturen under sommaren. Ett välisolerat hus är behagligt att vistas i året om. Varma dagar gör isoleringen att den svala luften stannar kvar inomhus och man slipper att försöka sova i alltför varma temperaturer.

Läs gärna mer om tilläggsisolering i vår omfattande guide.

Färgglada tider

Det finns såklart många som gärna hade sett att sommarens soliga och varma väder snart vore över. Torkan ställer till stora problem för jordbruket och för många äldre är värmen en plåga. Men för alla som nu har semester och för alla som har byggprojekt i sommarstugan eller hemma är torrt och fint väder helt perfekt. Allt går ju så mycket smidigare och snabbare om man slipper ha vädret som en orosfaktor. Speciellt för utomhusmålning är detta med torr och fin väderlek extra välkommet. Här kommer lite andra smarta tips som kan vara bra att känna till när man ska måla sitt hus.

  1. Stå stadigt. Att klänga omkring på stegar när man målar om sitt hus är verkligen inte att rekommendera. Det sker tyvärr många olyckor när folk försöker nå krångliga ställen via stegar. Man bör istället se till att bygga en ordentlig ställning med korrekta fallskydd. Ibland kan också en skylift vara ett bra alternativ. Det går då att komma åt även runt takkupor och andra svåråtkomliga ställen. Snåla aldrig med säkerheten! Det är aldrig värt det och dessutom går arbetet snabbare och lättare om man står stadigt och känner sig säker.
  2. Rätt pensel. Det är kanske lätt att tro att ”en pensel är en pensel” men inget kunde vara mer fel. Det är visserligen alltid ett skaft med borst på där en modell kan kosta 29:- och en till synes liknande annan variant kostar flera hundra kronor. En pensel av bra kvalité har en bra ergonomi, den håller mycket färg och rätt skött håller den i många år och blir egentligen bara bättre och bättre ju mer man använder den. Så, den där billiga penseln för 29:- kommer med tiden att bli fasligt dyr och kommer dessutom göra målningen både långsammare och med sämre resultat. Fråga gärna i din butik exakt vilken pensel som passar bäst just till din specifika färg.
  3. Det viktiga underarbetet. Att måla är för de flesta av oss ett relativt begränsat nöje. Det kan vara kul i början och man får ett snabbt och synbart resultat men efter ett par dagar så brukar man börja längta efter att det ska bli färdigt. Det är därför av största vikt att man inte behöver måla sitt hus oftare än nödvändigt. För att lyckas med detta gäller det att förberedda underlaget noga så att färgen fäster på bästa möjliga vis. Börja alltid med att tvätta ordentligt. Använd rätt rengöringsmedel och skrubba och skölj noga. Skrapa bort allt som sitter löst och byt ut trasiga eller ruttna brädor. Ytan ska vara så ren det bara går innan man går på med ny grundfärg. Grundfärgen fäster extra bra och ger ett perfekt underlag inför slutstrykningen.         I vår utförliga guide kan ni läsa mer om hur man lyckas med sin utomhusmålning.

Färg, penslar och övrigt material för målningsprojektet finns på BOLIST.SE.

Att måla är inte svårt men man behöver veta hur man gör för att lyckas!

Det ska vara kul att bygga!

Att bygga i trä är för många ren terapi. Glädjen med att skapa något med både händer och huvud är fantastisk och det finns få saker som kan slå den känslan. Det spelar egentligen ingen roll om det är ett trädäck, ett staket eller en tavelram. Trä har i alla tider fascinerat människor och vi har ännu idag trots alla nya smarta material aldrig kunnat uppfinna något som har träets otroliga blandning av styrka och flexibilitet samtidigt som trä är otroligt vackert att titta på och det blir bara vackrare ju mer det slits och med ökad ålder. Länge leve trä!

Känslan att arbeta med trä förtas dock ofta av allt praktiskt runt själva byggprojektet. Det ska planeras och ritas. Det ska grävas och vägas in. Det ska inhandlas och fraktas. Vägen fram till snickarglädjen är ibland lång och full av hinder som kanske inte alltid lockar till kreativitet. Vissa saker kan man dock faktiskt på ett enkelt sätt ta hjälp med. Planering och ritningar finns det alltid nån som älskar om man själv är mer lagd åt det praktiska hållet. Grovarbeten är oftast ett nödvändigt ont men hjälps man bara åt ett par stycken så brukar man kunna göra även de tunga och monotona jobben till något meningsfullt. När det kommer till inhandling och frakt finns det många sköna genvägar att ta.

De allra flesta byggvaruhandlare hjälper mer än gärna till med materialval och mängdberäkningar. Du kan själv sen välja att plocka ihop och köra hem grejerna och sen påbörja byggandet. För många är det dock detta med frakten som är extra jobbigt. Det är tunga lyft och man ska hyra släpkärror som sen ska lämnas tillbaka i tid. Det tar många dagar i anspråk bara att få hem alla grejer om man har lite större byggprojekt på gång. Att då välja att i alla fall ta hjälp med materialval och frakt är ett klokt beslut och man närmar sig då snabbt det roliga med byggprojekt nämligen själva byggandet!

BOLIST erbjuder nu hemkörning av byggmaterial till ett riktigt bra pris.

Frisk luft = livskvalité!

Att inomhusklimatet påverkar vår hälsa är inget nytt. Vi har alla läst skräckhistorier om mögelhus och hur det påverkar hälsan, inte minst barnens. Att sanera och få bort mögel är ett omfattande arbete och bör alltid utföras av proffs. De flesta av oss är dock förskonade från allvarliga husproblem men kan ändå bli påverkade av inomhusluftens kvalité.

En alltför torr inomhusluft kan vara jobbig att vistas i med bland annat hudbesvär som följd. Åt andra hållet kan en överdrivet fuktig luft vara jobbig för luftrören och den kan på sikt ge upphov till fuktskador i bostaden. En bra balans mellan luftfuktighet och temperatur är viktig för att man ska må bra hemma. Ett helt okontrollerat inomhusklimat följer oftast väderleken utomhus och blir väldigt varmt om det är varmt ute, kallt vintertid, och fuktigt om det regnar och så vidare. I nybyggda hus planerar man idag ofta för detta och sätter in bra klimatsystem för att både värna en bra inomhusluft men också spara energi och i slutändan pengar.

I äldre hus eller på sommarställen och liknande får man dock själv se till att luften är behaglig att andas in och vistas i. För den som upplever det alltför varmt finns idag små smarta luftkonditioneringsaggregat som kan placeras på valfri plats i hemmet. De ger härlig svalka och ger oftast även en torrare luft i hemmet.

För den som vill få en torrare luft men inte är ute efter svalkan som luftkonditioneringen ger kan en klassisk avfuktare vara perfekt. Avfuktaren plockar ur fukten ur luften och samlar vattnet i en behållare eller leder ut det i avloppet. För den som till exempel torkar tvätt i källaren kan en avfuktare vara oerhört effektiv och ger både snabbt torr tvätt och ett friskare hus.

För dem som istället upplever ett alltför torrt inomhusklimat kan en luftfuktare ge ett perfekt tillskott av luftfuktighet. Luftfuktaren sprider en tunn vattenånga som jämnar ut luftfuktigheten i rummet.

För alla allergiker eller andra personer med känsliga luftrör kan en luftrenare vara en riktig höjdare och en maskin som verkligen ger ökad livskvalité. Luftrenaren tar bort de flesta småpartiklar som virvlar runt i luften och många användare upplever att de sover bättre och är piggare på dagen.

Moderna luftförbättringsaggregat är energisnåla och du hittar ett flertal olika varianter till riktigt bra priser här på BOLIST.