Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

SEMESTER!!!

Idag går stora delar av Sverige äntligen på semester! Denna efterlängtade dag som betyder att vi äntligen får bestämma över vår egen tid och kan ägna oss åt familjen och annat som lockar kring ledigheten. För vissa väcker tanken på en stilla semester i hängmattan eller på stranden stress och man vill hellre aktivera sig med mer äventyrliga strapatser.

För många betyder också denna ledighet en möjlighet att få ta tag i roliga projekt hemma eller i sommarhuset. Kanske ska den nya trallen bli färdig eller är det dags att måla om eller byta fasaden på huset? Sommaren är en perfekt tid att i lugn och ro få låta både huvud och kropp samverka och låta kreativiteten få blomma ut med fint resultat i slutändan.

Har man inga stora husprojekt kvar men ändå vill få skapa något fint till hemmet kanske ett lite lagom möbelbygge i trä kan vara lämpligt att ta sig an. Bord och bänkar brukar vara ett bra projekt både för nybörjare och mer erfarna snickare. Man bestämmer själv på vilken nivå man vill lägga sig och både bord och bänkar går också bra att anpassa exakt efter ens egna mått och designideér. Utöver den sköna känslan av att ha skapat något själv kan man dessutom spara mycket pengar på att bygga egna möbler.

Soffbordet på bilden är byggt av enklast möjliga material, ohyvlade brädor och reglar, sammanfogade med små skruvar och med en tunn glasskiva som yta. För drygt tusen kronor får man ett bord som i butik säkert kan kosta tiofalt.

För den som vill bygga ett riktigt klassiskt matbord med kryssben och en vackert patinerad yta finns här en utförlig beskrivning, steg för steg.

Ha en fortsatt bra sommar och fortsätt följa oss här på hemsidan och i sociala medier hela sommaren!

Ett batteri – en revolution

För inte alltför många år sedan hade alla elverktyg sladd. Eldriften ger ett starkt och bra verktyg och vi var många som var glada åt att kunna såga, slipa och borra på ett effektivt sätt. Den där sladden har ju dock alltid varit ett gissel. Den fastnar och trasslar in sig och har man otur så kommer den i vägen för sågklingor och slipmaskiner. Dessutom är man tvungen att ha tillgång till starkström vilket långt ifrån alla har på sommarställen, i trädgården eller på andra lite mer avlägsna platser. Så när batterimaskinerna gjorde sitt intåg blev arbetet plötsligt väldigt mycket enklare och smidigare. Man kunde bygga var som helst och slapp den ofta krångliga sladden. Den som köpte de tidiga årgångarna av skruvdragare, borrmaskiner och andra elverktyg blev dock snabbt medveten om den tidens svaga punkt, nämligen batterierna. Själva verktygen var av bra kvalité men batterierna hade kort livslängd och var känsliga för djupurladdningar och alltför låga temperaturer. Redan under första året var man tvungen att komplettera med nya batterier vilket såklart inte var särskilt billigt. Med tiden blir verktygen liggande, trots att själva verktyget egentligen har många arbetstimmar kvar att ge. För den som satsade på många olika verktyg krävdes det också att man släpade med sig flera olika typer av batterier och laddare beroende på vilket verktyg som skulle användas.

Den korta batterilivslängden var något som alla verktygstillverkare kämpade hårt med att lösa. Olika varianter testades och när man till slut knäckte koden med litium som bas i batterierna öppnades en helt ny värld. De nya moderna batterierna har en väldigt lång livslängd, de går att använda med full kraft ända tills det är dags att ladda igen och de klarar i de flesta fall kyla utan att bli förstörda. Litiumbatterierna har också gjort att det idag går att driva väldigt effektkrävande maskiner på batteri. Kap- och gersågar, betongborrmaskiner och andra tunga maskiner klarar sig idag alldeles utmärkt utan sladd, vissa har till och med blivit starkare.

I samband med att dagens moderna batterier togs fram utvecklades också konceptet med, ett batteri – många verktyg. Plötsligt kan man alltså använda samma batteri till hela sin verktygsarsenal. Sågar, skruvdragare, slipmaskiner, trädgårdmaskiner, ficklampor, högtalare, allt funkar med samma batteri. Det betyder att det är betydligt billigare att komplettera med nya verktyg eftersom man slipper köpa både batterier och laddare. En revolution både för oss konsumenter och för miljön!

För den som står i början av sin verktygskarriär finns det några saker som kan det vara bra att känna till.

-Satsa på en bra skruvdragare. Skruvdragaren är för de flesta det allra viktigaste elverktyget. Eftersom man idag nästan uteslutande gör skruvinfästningar istället för att spika är det viktigt att skruvdragaren är välbyggd och klarar alla typer av skruv- och borrdimensioner.

-Bli vän med din sticksåg. För den som bygger mycket kan det vara bra att ha lite olika typer av sågar beroende på vilket jobb som ska utföras. Det som dock alltid bör finnas i verktygslådan är en sticksåg. Sticksågen är otroligt mångsidig och rätt hanterad klarar den alla lite mindre sågjobb. Använd alltid skyddsglasögon och hörselskydd. Skydden gör att man lättare kan koncentrera sig på arbetet vilket i sin tur gör en till en bättre snickare.

-Ergonomi. För att man ska trivas med sina verktyg är det viktigt att de känns bekväma att arbeta med. Var noggrann när du testar verktygen i affären och satsa gärna på små och lätta varianter. Batterierna gör att även de små verktygen idag är rejält starka.

För dig som vill satsa på bra elverktyg finns många olika varianter att testa och köpa på BOLIST.

5 snabba sommarfix med högtryckstvätten

Högtryckstvätten är ett fantastiskt verktyg som fungerar till så mycket mer än bara biltvätt. Med rätt tillbehör klarar den alltifrån rostborttagning till hängrännerensning.

  1. Tvätta fasad. Förr var det aningens riskabelt att tvätta sin fasad med högtryckstvätt. Det var lätt att man tryckte in för mycket vatten vilket i sin tur kunde leda till tråkiga följdskador. Med dagens moderna tvättar ställer man enkelt in ett lägre tryck med handtaget och med rätt borste kan man sen tvätta fasaden snabbt och effektivt. För att komma åt även högt upp eller på andra svåråtkomliga ställen finns det smarta förlängningar att komplettera med.
  2. Rensa hängrännor och stuprör. Högtryckstvättens höga vattentryck går såklart bra att använda på många olika sätt. Ett smart sätt att snabbt rensa både hängrännor och stuprör är att ansluta ett speciellt kit som spolar rent och löser allt skräp som kan blockera vattnets väg. Ett långvarigt stopp kan faktiskt leda till omfattande skador både på grunden och fasaden.
  3. Altantvätt. En smutsig och ful altan gör ingen glad och den kan dra ner helhetsintrycket för hela tomten. Att tvätta sin altan med hjälp av högtryckstvätten går otroligt snabbt och är egentligen inte svårare än att dammsuga! Till tvätten ansluter man ett speciellt borstförsätt munstycke som skonsamt gör rent ytan. Var noga med att ställa in rätt tryck så att inte träytan slits i onödan.
  4. Trädgårdsmöbler. Alla grejer som står utomhus blir med tiden smutsiga. Till högtryckstvätten finns det många smarta borstar att ansluta och tillsammans med rätt sorts tvättmedel kan man tvätta i stort sett vad som helst. Koppla på ett skummunstycke och fyll på med lämpligt tvättmedel. Olika medel passar för olika typer av material. Fördela sen tvättskummet över det som ska tvättas och låt medlet verka. Spola sen av eller anslut en borste och gör rent trädgårdsmöblerna eller vad det nu är som ska tvättas.
  5. Använd eget vatten. På många håll är det då och då vattenbrist. Det kan då vara smart att använda vatten från sjön eller andra lämpliga vattendrag. Moderna högtryckstvättar är självsugande och det går därför bra att använda alla typer av närliggande vatten. Det man behöver är en sugslang med backventil och ett speciellt filter som tar bort småpartiklar som man vill undvika att få in i själva tvätten. När man sen ändå har allting kopplat kan man ju passa på att vattna trädgården med ”gratisvattnet”

På BOLIST hittar du många olika typer av högtryckstvättar och självklart massor av smarta tillbehör!

Ta hand om ditt fina hus!

Att hålla sitt hus i gott skick är en både en god affär rent ekonomiskt men naturligtvis också en ren trivselfråga. Det är ju väldigt mycket roligare att komma hem till ett välskött och vackert hem än att direkt mötas av husångest så fort man kliver innanför grinden. Hus behöver målas med jämna mellanrum, fönster kräver renovering och tak och avvattning har faktiskt en begränsad livslängd och ska bytas ut, inte speciellt ofta men till slut är det dags.

Att låta vissa delar förfalla kommer att dra med sig dyra följdskador och onödigt mycket arbete. Se därför till att inspektera husets vitala delar ett par gånger per år så kommer inte reparationerna som en plötslig överraskning. Se över taket och titta gärna på vinden så att inget läckage har uppstått. Se över fasaden och leta efter sprickor eller sättningar. Se över hängrännor och stuprör, rensa vid behov och byt ut rostiga eller trasiga delar. Vindskivor slits snabbt och kan ge upphov till onödiga skador, byt vid behov. Fönster och ytterdörr ska hålla tätt, byt gärna tätningslister ofta. Foder kring fönster och dörrar slits ofta snabbare än resten av fasaden, inspektera gärna lite extra. Att tvätta av hela huset inklusive taket minst vart femte år kommer att förlänga underhållsintervallet och dessutom får man ju ett vackrare hus undertiden.

Det finns naturligtvis inga exakta tidsangivelser på när man ska renovera olika delar av huset men här kommer en grov översikt på när man vanligtvis kommer att behöva reparera eller byta ut alltifrån tak till fasad.

-Tegeltak                            Livslängd cirka 50 år. Underlagspapp byts efter 30 år.

-Plåttak                              Mycket lång livslängd. Välj alltid hög kvalité på material.

-Träfasad, ommålning       Mellan 7-12 år beroende på färgtyp.

-Fönster, trä,                       Målas om cirka vart 8-10 år.

-Altan, tryckimpr. trä         Livslängd minst 20 år oftast upp till 30 år.

-Vindskivor, trä                  Ommålning vart 5 år, byte efter cirka 10-15 år.

-Hängrännor och stuprör   Bra kvalité håller cirka 50 år. Kan behöva målas cirka vart 12:e år.

 

Att gamla fönster bidrar till en ökad energiförbrukning är de flesta medvetna om men att även ytterdörren kan vara en riktig energitjuv kanske man inte alltid tänker på. Moderna ytterdörrar är otroligt energieffektiva och kan spara många sköna slantar på bara ett par år. Dessutom blir innemiljön tystare och i och med att man slipper dragiga golv så upplevs hemmet varmare och behagligare att vistas i.

Att byta ytterdörr är inte svårt och den normalhändige klarar det själv, läs gärna vår utförliga guide om du är osäker.

Flaggan i topp!

Så här års finns det mycket att fira, nationaldag, midsommar, student, dop och bröllop. Tillställningarna avlöser varandra och livet känns lätt att leva. För den som har en egen tomt kan en flaggstång ytterligare förgylla de redan glada dagarna. Flaggan gör alla fester lite festligare och mer högtidliga. I Sverige har vi många officiella flaggdagar då vi alla gemensamt hissar våra flaggor för att känna lite extra stolthet. I år fick vi dessutom en ny dag, 29/5, vetarandagen, då vi uppmärksammar alla våra krigsveteraner med att självklart hissar flaggan. Många väljer också att flagga varje dag för att man är på plats hemma eller i fritidshuset.

En flaggstång ska enligt traditionen aldrig stå naken. Så när flaggan tas ner på kvällen hissar man istället en vimpel som får vaja i vinden. Det finns idag inga officiella lagar kring detta med flaggning men vill man följa traditionerna finns det några saker som är bra att känna till. -Flaggan kan hissas vid solens uppgång och halas vid solens nedgång, dock senast 21.00.

-Själva flaggan får inte vara trasig eller alltför blekt eller sliten utan ska då bytas ut. En kasserad flagga ska helst inte bara slängas i soporna utan lämnas för destruktion hos exempelvis en flaggtillverkare. Väljer man att ända slänga den själv så bör man först klippa sönder för att den inte längre ska räknas som en flagga.

-Att hissa en flagga för någon som avlidit är en handling full av respekt och vördnad. Flaggan hissas då först i topp och sänks sen ner till 2/3 av stångens längd. Vid halning upprepar man sen proceduren och hissar först flaggan i topp för att sen hala den helt.

Läs mer om hur du förankrar och andra bra tips kring planering och placering av din flaggstång.

Flaggstänger, flaggor och alla tänkbara tillbehör och monteringsmaterial hittar du självklart här hos BOLIST.