Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Stäng av skärmen och gå ut och lek! Uppmaningen är klassisk och många föräldrar känner nog igen frustrationen när barnen sitter inne under fina sommardagar. Och visst kan det vara skönt att koppla av med en surfplatta eller telefon en liten stund varje dag men så här års finns det ju så otroligt mycket annat man kan ta sig för, helst utomhus. Utomhuslek ger många härliga bieffekter. Den friska luften och solen ger oss välbehövliga vitaminer och själva leken ger bra motion och stimulerar fantasin. Att leka ute tillsammans med andra ger också en bra social träning som kanske då och då försvinner när barn och ungdomar idag ofta umgås via telefon och dator. Nog om detta, vad ska man då hitta på när man väl har masat sig ut?

-Sport. Sport är ett väldigt vitt begrepp men behöver inte vara svårare än att se till att det finns en boll nära till hands. Köp en fotboll, ett par badmintonracket, en frisbee eller skateboard. Finns inte grejerna så kommer inte spontanidrottandet att inträffa. Förr spelades det fotboll och åktes skridskor i vartenda villakvarter runt om i Sverige men idag får vi vuxna nog hjälpa till för att få igång kidsen. Självklart ser man till att delta själv också så slipper man att krypa in på ett varmt svettigt gym.

-Spel och lek. Tänk va kubbspelet fick fart på alla lata semesterfirare! Kubb är ett fantastiskt spel där ju alla kan tävla mot varandra oavsett ålder och andra förutsättningar. Dessutom brukar kubb bidra till många intressanta regeldiskussioner så att även hjärnan får jobba lite…Krocket är en annan klassiker i samma genre där både unga och gamla kan tävla och umgås tillsammans. Varning för regeltolkningar här också! Strandtennis, pilkastning och basket är andra perfekta spel som är enkla att bara sätta igång med.

Förr ville alla ungar ha en egen drake att flyga med och det lockar nog fortfarande många att försöka bemästra vindarna och komma högst av alla. Idag har draken fått hård konkurrens av små roliga drönare som också kan öppna upp för roliga tävlingar med slalomkörning eller andra fartfyllda grenar. Det viktiga är inte exakt vad man gör utan att man tar sig ut på gården, i trädgården, på stranden eller på närmaste äng och hittar en sport, ett spel eller en lek som passar just dig.

På BOLIST finns många roliga spel och lekar, just nu till extra bra sommarpriser!

Tips för bevattning

I en perfekt värld behövs ingen vattning i trädgården. Solen skiner på dagen och det regnar lite lätt på kvällar och nätter. Växterna lever i total harmoni med vädret och vi människor kan enkelt njuta av all grönska och prunkande blommor.

Nu inträffar ju denna perfektion ytterst sällan och med ett alltmer skiftande klimat kan vi nog räkna med längre perioder av både torka och nederbörd. Just för tillfället upplever stora delar av Sverige ett underbart härligt högtryck med mycket sol och ljuvliga sommartemperaturer. I naturen känns det som att allt blommar samtidigt och man kan på en kort promenad få uppleva alltifrån vitsippor, påskliljor, hägg, syren till kaprifol trots att det inte var länge sen man kunde hitta is i vissa skärgårdsvikar.

Det varma och torra vädret får visserligen fart på växtligheten men redan nu kan man se tydliga tecken på att det är väldigt torrt i marken. För att då även under resten av sommaren få njuta av en vacker trädgård måste man vattna ordentligt. För att lyckas med sin trädgårdsbevattning finns det några saker som kan vara bra att känna till.

-Vattna på kvällen. Syftet med vattningen är ju att rötterna ska nå vattnet och på så sätt fördela vattnet till växten. Om man vattnar mitt på dagen i stekande solsken kommer det mesta av vattnet bara att dunsta bort ut i luften istället för att komma växterna tillgodo. Alltså, vattna på kvällen eller natten.

-Vattna med rätt tryck. Vattna hellre med lågt tryck under lång tid än mycket och snabbt. Jorden har svårt att ta till sig stora vattenmängder på en gång och risken är att om man vattnar alltför kraftigt så kommer vattnet bara att rinna iväg och samtidigt ta med sig nyttiga näringsämnen ur jorden. Använd gärna vattenspridare även i rabatter och trädgårdsland.

-Vattna med rätt utrustning. För att lyckas med vattningen behöver man lite olika typer av utrustning beroende på vad det är man ska vattna. Gräsmattor vattnas enkelt med en bra vattenspridare som fördelar vattnet jämnt och under lång tid. Krukor och enskilda plantor vattnas enkelt med vattenkanna men man kan behöva komplettera med någon form av automatiserad om man är bortrest eller om man helt enkelt bara vill göra det lite bekvämt för sig. Med så kallad droppbevattning vattnar man med väldigt lite tryck men under lång tid. Droppbevattning är också perfekt om man har häckväxter. Med en timer kopplad till sitt bevattningssystem kan trädgården klara sig i flera veckor utan att torka ut.

-Vattenbrist? På många ställen i landet blir det då och då låga grundvattennivåer vilket betyder att kommunen helst ser att man inte vattnar i sin trädgård. Bor man nära en sjö eller annat vattendrag kan man då istället använda dessa som vattenkälla. Det som behövs då är någon form av pump och oftast lite längre slangar. Pumpen bör också kompletteras med ett filter för att undvika stopp.

På BOLIST finns alltid ett stort sortiment av bevattningsutrustning med alltifrån slangar, munstycken, sprinklers, kopplingar till kompletta set för droppbevattning.

Den stora drömmen

Altanen, lekställningar och en perfekt gräsmatta i all ära men det ultimata trädgårdsprojektet är ju ändå en egen pool. Få saker kan samla en familj, släkt, vänner eller grannar som en pool. Den är underbar att bada i men minst lika ofta är det bara själva känslan runt omkring med det glittrande vattnet, grillen och hela poolmiljön som lockar.

Med dagens moderna pooler och alla smarta tillbehör är det faktiskt inte speciellt dyrt eller krångligt att sköta själva driften av poolen. Uppvärmning sker oftast med hjälp av en värmepump som på ett effektivt sätt ger en relativt billig driftskostnad. Många ansluter också solpaneler som också ger billigt varmvatten tillbaka.

De flesta pooler som säljs idag är konstruerade med en kraftig stomme kläd med ett tåligt skivmaterial och med en kraftig duk som ytmaterial. Detta ger poolerna en lång livslängd och de kräver minimalt med underhåll. Rengöring och reglering av ph-värde och klorhalt är det som behövs under själva badsäsongen. Inför vintern behöver man sen tömma ut pumpsystem och avlopp och sen gärna fylla poolen med någon typ av ishämmande ytmaterial.

Det finns idag tydliga regler kring poolsäkerhet. Poolen måste vara avskärmad med ett minst 90cm högt, icke klättringsbart, staket eller liknande. Poolen ska också kunna täckas över på korrekt sätt när den inte är bevakad. Framförallt är det barnens säkerhet som värnas men man vill naturligtvis förhindra att till exempel rådjur av misstag ramlar i poolen och drunknar. Det är alltid du som fastighetsägare som ansvarar för att poolen är säker och att gällande regler följs. Läs gärna mer om poolsäkerhet på Boverkets hemsida.

På BOLIST har vi ett antal smarta och extremt lättskötta ovanjordspooler och det finns ett stort komplett sortiment av allt som behövs för att sköta även vanliga stora pooler.

 

En svensk klassiker

Alla sportfanatiker får ursäkta, det här handlar inte om varken löpning, simning, cykling eller skidåkning utan förstås om målning. För mer klassiskt än faluröd målarfärg blir det knappast i Sverige. Den traditionella rödfärgen har anor ända tillbaka till 1500-talet och härstammar såklart från Falun i Dalarna. Själva originalprodukten Falu rödfärg är varumärkesskyddad men ordet faluröd används av de flesta färgtillverkare för att beskriva den rätta kulören. Det finns idag olika färgtyper med kulören faluröd men den vanligaste är fortfarande den klassiska slamfärgen. Slamfärg har en väldigt lös konsistens och består vanligen av vatten, någon form av klister, linolja, järnvitriol och järnoxid för att få fram den röda färgen.

Slamfärg kan strykas på nytt sågat virke eller på trä som redan förut är målat med just slamfärg. En hyvlad yta har svårt att hålla kvar färgen och det blir ett ojämnt resultat. Slamfärgen stryks på med en speciell rödfärgspensel och det är viktigt att regelbundet röra om i färgburken så att inte pigmentet blir kvar på botten. En omålad yta bör strykas ett par tre gånger innan det täcker ordentligt. En tidigare målad yta borstas först ren och stryks sen med ett nytt lager färg.

Slamfärgen har många positiva egenskaper. Den är billig, lättarbetad, miljövänlig och förstås väldigt vacker. Den fina matta ytan är i stort sett omöjlig att få till med andra färgtyper och många arkitekter ser gärna att deras skapelser behandlas med slamfärg för att få fram rätt uttryck. Man får räkna med att måla om oftare om man väljer slamfärg som i jämförelse med en modern fasadfärg har kortare livslängd.

Så om det är dags för ommålning av huset eller kanske ska det väljas färg till nybygget, varför inte hålla en gammal fin tradition vid liv och stryka på en underbart härlig röd slamfärg och bli en del av vårt fina kulturarv?

På BOLIST.SE finns allt du behöver inför sommarens målningsprojekt, självklart även slamfärg.

Det är barnens tur nu!

Att uppmuntra till rörelse och utomhuslek för våra barn är tacksamt på många sätt. Barnen kommer ut och får frisk luft. De får nyttig motion, frisk luft och övar upp både sociala och fysiska egenskaper. För alla som bor i eget hus och har möjlighet att utveckla leken i den egna trädgården är möjligheterna i princip oändliga. En egen lekstuga eller klätterställning är för många barn den ultimata lyxen och bygger man på rätt sätt kommer grejerna att hålla hela barnens uppväxt.

Det finns en hel del regler kring detta med lekutrustning för barn. Kojan eller klätterställningen får ju absolut inte bli en plats som ger upphov till svåra skador eller i värsta fall dödsolyckor. För den som bygger själv gäller det alltså att tänka till och läsa på innan man drar igång sitt bygge. Är man tveksam så håller man sina projekt på marknivå och har därmed undvikit många av de faror som finns på högre höjder. Se också alltid till att runda av alla vassa hörn och kanter och försänk skruvskallar och annat som barnen annars lätt kan fastna i. För den som ändå gärna vill bygga rutschbanor, klätterställningar eller trädkojor efter eget huvud bör verkligen läsa på byggreglerna innan och se till att barnen inte kan ramla ner och skada sig.

Det finns idag många fantastiskt fina byggsatser och färdiga lekställningar och lekstugor. Där har tillverkarna redan från början anpassat konstruktionen för att klara de stränga byggreglerna. Viss anpassning av mark kan behöva göras även när man köper byggsatser. Kanske behöver man förankra med betongplintar eller gräva ut för att få ett mer fjädrande underlag under till exempel en klätterställning.

Sist men inte minst, låt barnen vara med i planering och genomförande av lekstugebyggen eller andra lekställningar. Det blir ett kul familjeprojekt som också tar fokus från alla skärmar och andra mer stillasittande sysselsättningar. Bygg med barnen!

För Er som känner Er manade att dra igång ett kul projekt för barnen finns det just nu ett verkligt bra sortiment av lekutrustning till fina kampanjpriser här på BOLIST.SE.