Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Härliga gröna tak!

Tak kan vara riktigt fula. Tak kan också vara otroligt vackra. Ett perfekt lagt plåttak på ett gammalt fint hus är en fröjd att titta på. Precis som med de allra flesta riktiga hantverk så är det spännande att se bara hur man gör med alla skarvar, möten och avslut runt skorstenar och ränndalar. Gamla tegeltak kan också vara väldigt fina. Det är nåt med alla dessa gamla fina naturmaterial som väcker känslor hos oss människor. En annan typ av tak som verkligen kan förhöja känslan på ett hus är sedumtak. Sedumtak består av växter och det ger en rad olika fördelar som vanliga takbeklädnader aldrig kan ge.

Ett sedumtak är förutom att det är väldigt vackert att se på också perfekt för att minska avrinningen runt huset. Cirka 50% av regnvattnet binds istället i taket. Det isolerar både sommar och vinter och ger därmed ett jämnare inomhusklimat.

Det finns i princip två olika sätt att få till ett tak med växter. Antingen förbereder man och odlar själv fram sina växter eller så köper man färdiga växtmattor. Gör man allt själv så får man räkna med att det tar nåt år innan alla växter har etablerat sig ordentligt och köper man färdiga växtmattor så är taket i princip färdigt så snart allt är på plats. Den som är ute efter ett roligt projekt och gärna vill spara pengar gör den lite mer omfattande varianten medan den som bara är ute efter slutresultatet satsar på färdigodlat.

Grunden för ett sedumtak ser likadan oavsett om man odlar själv eller om man väljer färdigt. På taket läggs en kraftig takpapp av hög kvalité. Det duger inte med vanlig underlagspapp utan det ska vara en ytpapp avsedd för vårt skiftande klimat. I nederkant läggs ett kantavslut så att växterna helt enkelt inte kan glida av taket. På pappen läggs sen ett dränerande lager så att eventuellt överskottsvatten inte blir stående. På detta lager lägger man sen sina färdiga växtplattor eller den jord som plantorna ska växa i.

Färdiga växtplattor är oftast gödslade när de levereras medan en egen plantering bör gödslas ett par gånger under det första året. När allt är färdigt bör man vattna ordentligt och blir det sen längre perioder med torka så bör man också tillföra mer vatten till växterna.

Sedumtak är ett spännande och praktiskt men framförallt väldigt vackert tak som byter skepnad efter årstiderna och ger ett verkligt lyft till en annars ganska tråkig del av huset.

Allt kan inte vara sexigt

Dränering. Mmm… Smaka på ordet. Ger det en härligt pirrande känsla i kroppen? Troligtvis inte. Nä, dränering är en av de där sakerna som ingen egentligen vill hålla på med eller lägga pengar på men som med åren blir helt nödvändigt för att huset ska må bra och inte drabbas av fukt- eller mögelproblem. Gör man det å andra sidan på rätt sätt så behöver man bara se över dräneringen runt huset så där vart 25:e till 30:e år. För de allra flesta innebär det att dränering är nåt man bara gör en gång i livet. Att investera i en omdränering gör inte bara huset mer attraktivt vid en eventuell försäljning, det gör dessutom huset väldigt mycket trevligare att bo i. Eventuell fukt försvinner och med den också alla dessa olika lukter som ett fuktigt hus för med sig. Det går oftast att använda källaren på ett helt annat sätt när väggar och golv är torra och man inte riskerar att fukt och mögel får fäste.

Det finns lite olika typer av dränering. Vad man väljer beror på vilken typ av hus man har, hur marken runt omkring ser ut, väggmaterial och hur mycket fukt som finns i den omgivande marken.

-Klassisk dränering. Traditionellt sett brukar en dränering av husgrunden innehålla i stort sett samma arbetsmoment. Först gräver man ut ett dike runt hela huset för att kunna inspektera eventuella skador och laga dessa men också för att sen kunna göra ett bättre skydd.

När sprickor eller andra skador är lagade och rester av eventuell gammal tätning är borttagen så lägger man ett första lager med någon typ av isolerande skiva. Det finns lite olika varianter på marknaden men gemensamt är att skivan dels ska isolera väggen bättre och samtidigt leda bort vatten från väggen. Ju tjockare lager med skivor desto bättre isolerad blir väggen. Skivorna ska vara kapillärbrytande vilket innebär att de inte suger upp vatten vilket till exempel betong alltid gör. Utanför skivorna läggs en markduk. I botten på diket läggs ett dräneringsrör som leder bort vatten från huset och vidare till ett avlopp eller en brunn. När hela konstruktionen är färdig återfyller man runt hela huset med ny jord. Undvik att använda makadam eller liknande material som både leder fram mer vatten som sen kan skapa problem med frysskador på vintern. Det finns naturligtvis en del andra detaljer som är viktiga vid en dränering. Kolla upp noga med den tillverkare som just du använder.

-Alternativa dräneringsmetoder. Ibland går det av olika anledningar inte att gräva ut runt huset. Det kan vara för trångt emot berg eller av andra anledningar omöjligt att göra en vettig urgrävning och dränering. Då kan kanske en uttorkning av grundväggen med hjälp av så kallad elektroosmos vara ett alternativ. Istället för att dränera och torka ut väggen från utsidan gör man det från insidan med hjälp av elektroder som monteras in i väggen. De svaga elektriska impulserna gör att fukten söker sig ut mot marken utanför väggen. Insidan blir torr och man kan använda källaren precis som efter en klassisk dränering. Kolla gärna upp detta alternativ om du har svårt att få till en vanlig dränering eller om du bara är nyfiken på tekniken.

Vilken metod och vem som utför själva jobbet är naturligtvis upp till var och en. Klassisk dränering fungerar i de flesta fall bra men innebär väldigt mycket jobb och inte sällan blir trädgården väldigt förstörd då grävmaskinen inte är snäll emot gräsmattor och buskage. Annan typ av dränering kan ibland få svårt att räcka till om vattentrycket är stort. Gör en ordentlig research innan ni bestämmer Er för metod och vem som ska göra jobbet.

Många av arbetsmomenten i en dränering går bra att med rätt hjälpmedel göra själv.           

På BOLIST.SE kan du hyrade allra flesta maskiner och andra tillbehör som krävs för et dräneringsjobb.