Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Att veta hur man gör.

Hur lär man sig egentligen att bygga och fixa där hemma? Finns det nån hemmafixarskola, eller kan man lära sig genom att titta på något av alla TV-program som berör ämnet ur olika vinklar. Troligtvis ingetdera. En hemmafixarskola är kanske inte en så dum idé, varsågod, den som känner sig manad att starta igång. Att lära sig nåt sittandes i en tv-soffa funkar kanske teoretiskt men att laga mat, baka eller att bygga en altan blir faktiskt väldigt svårt om man inte lägger ner verklig tid och engagemang. Det fina med tv-mediet är att det kan väcka en enorm inspiration som i sin tur gör att man verkligen ser till att lära sig nåt på riktigt. -Om den där Timell kan så kan väl jag! En av Martins stora styrkor är hans nyfikenhet och oräddhet inför nya projekt vilket har gjort att han har provat på precis allt som finns i bygg- och hemmafixargenren. Det är klart att det inte alltid blir perfekt rakt första gången man lägger ett klickgolv eller murar sin första grill. Men fortare än man kan tro så hittar man handlaget och genvägarna och vips så ser ens hemmafixande riktigt proffsigt ut! Men man måste ju såklart våga börja.

För den som känner sig osäker och som sällan har fått eller velat hålla i hammaren där hemma så kan en bra idé vara att bygga saker som inte tillhör husets stomme eller den fasta inredningen. Börja med att bygga blomlådor till trädgården eller ett enkelt cykelställ till exempel. Väldigt snabbt kommer ni att känna glädjen i att kunna kontrollera en skruvdragare eller sticksåg. Men som sagt, man måste ju börja använda verktygen för att bli en bra snickare.

För Er som söker instruktioner och inspiration finns stora delar av Hemmafixarbibeln tillgänglig helt gratis här på BOLIST.SE.

Alltså, släpp fjärrkontrollen och gå ut och röj med verktygslådan, det är dessutom väldigt roligt!

Välkommen in!

Tillsammans med fönstren är ytterdörren den allra viktigaste detaljen och det som sätter stilen på ett hus. En pampig dörr ger en viss typ av signal medan en mer sparsmakad variant ger ett helt annat typ av intryck. Vad man föredrar är helt upp till var och en men oavsett vad man gillar så är dörrvalet ett kul och effektivt sätt att förändra och förädla sitt hus. Dessutom gör en modern och energieffektiv ytterdörr att uppvärmningskostnaden minskar och inbrottssäkerheten ökar.

När man väljer dörr finns det förutom själva designen några enkla saker att tänka på.

-Kvalité. En ytterdörr ska hålla i många år och stå emot alla typer av väder. Att lägga några extra kronor för att få en dörr av hög kvalité är en bra investering. På en lågt prissatt dörr får man oftast sämre låsanordningar, svagare gångjärn, en otätare konstruktion och billigare material. Kvalité blir nästan alltid billigare i längden och det gäller särskilt på dörrar och fönster.

U-Värde. Bor man i ett i övrigt välisolerat hus med moderna fönster och effektiv uppvärmning så kan en otät ytterdörr förstöra och bidra till att det i alla fall drar längs golvet och att mycket onödig värme läcker ut. På en sommarstuga där man kanske bara vistas under den varma delen av året är detta såklart inte lika viktigt. Men till sitt vanliga hem  ska man satsa på en dörr med så lågt U-värde som möjligt. För att rätt U-värde sen ska kunna efterlevas gäller det at dörren monteras korrekt. Det spelar ju ingen roll om dörren i sig är tät om det läcker värme runt om.

Hur du på rätt sätt monterar dörrar och fönster hittar du här i vår guide från Hemmafixarbibeln.

-Säkerhet. En ytterdörr ska kunna stå emot inbrott. Lås, gångjärn, karm och övriga detaljer ska vara rätt dimensionerade och utformade så att dörren verkligen gör motstånd om någon med våld försöker ta sig in. De flesta äldre dörrar saknar helt inbrottsskydd och det tar inte många sekunder för en inbrottstjuv att ta sig in.

På BOLIST.SE finns bra ett urval av fint och moderna ytterdörrar.