Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Att veta hur man gör.

Hur lär man sig egentligen att bygga och fixa där hemma? Finns det nån hemmafixarskola, eller kan man lära sig genom att titta på något av alla TV-program som berör ämnet ur olika vinklar. Troligtvis ingetdera. En hemmafixarskola är kanske inte en så dum idé, varsågod, den som känner sig manad att starta igång. Att lära sig nåt sittandes i en tv-soffa funkar kanske teoretiskt men att laga mat, baka eller att bygga en altan blir faktiskt väldigt svårt om man inte lägger ner verklig tid och engagemang. Det fina med tv-mediet är att det kan väcka en enorm inspiration som i sin tur gör att man verkligen ser till att lära sig nåt på riktigt. -Om den där Timell kan så kan väl jag! En av Martins stora styrkor är hans nyfikenhet och oräddhet inför nya projekt vilket har gjort att han har provat på precis allt som finns i bygg- och hemmafixargenren. Det är klart att det inte alltid blir perfekt rakt första gången man lägger ett klickgolv eller murar sin första grill. Men fortare än man kan tro så hittar man handlaget och genvägarna och vips så ser ens hemmafixande riktigt proffsigt ut! Men man måste ju såklart våga börja.

För den som känner sig osäker och som sällan har fått eller velat hålla i hammaren där hemma så kan en bra idé vara att bygga saker som inte tillhör husets stomme eller den fasta inredningen. Börja med att bygga blomlådor till trädgården eller ett enkelt cykelställ till exempel. Väldigt snabbt kommer ni att känna glädjen i att kunna kontrollera en skruvdragare eller sticksåg. Men som sagt, man måste ju börja använda verktygen för att bli en bra snickare.

För Er som söker instruktioner och inspiration finns stora delar av Hemmafixarbibeln tillgänglig helt gratis här på BOLIST.SE.

Alltså, släpp fjärrkontrollen och gå ut och röj med verktygslådan, det är dessutom väldigt roligt!

Välkommen in!

Tillsammans med fönstren är ytterdörren den allra viktigaste detaljen och det som sätter stilen på ett hus. En pampig dörr ger en viss typ av signal medan en mer sparsmakad variant ger ett helt annat typ av intryck. Vad man föredrar är helt upp till var och en men oavsett vad man gillar så är dörrvalet ett kul och effektivt sätt att förändra och förädla sitt hus. Dessutom gör en modern och energieffektiv ytterdörr att uppvärmningskostnaden minskar och inbrottssäkerheten ökar.

När man väljer dörr finns det förutom själva designen några enkla saker att tänka på.

-Kvalité. En ytterdörr ska hålla i många år och stå emot alla typer av väder. Att lägga några extra kronor för att få en dörr av hög kvalité är en bra investering. På en lågt prissatt dörr får man oftast sämre låsanordningar, svagare gångjärn, en otätare konstruktion och billigare material. Kvalité blir nästan alltid billigare i längden och det gäller särskilt på dörrar och fönster.

U-Värde. Bor man i ett i övrigt välisolerat hus med moderna fönster och effektiv uppvärmning så kan en otät ytterdörr förstöra och bidra till att det i alla fall drar längs golvet och att mycket onödig värme läcker ut. På en sommarstuga där man kanske bara vistas under den varma delen av året är detta såklart inte lika viktigt. Men till sitt vanliga hem  ska man satsa på en dörr med så lågt U-värde som möjligt. För att rätt U-värde sen ska kunna efterlevas gäller det at dörren monteras korrekt. Det spelar ju ingen roll om dörren i sig är tät om det läcker värme runt om.

Hur du på rätt sätt monterar dörrar och fönster hittar du här i vår guide från Hemmafixarbibeln.

-Säkerhet. En ytterdörr ska kunna stå emot inbrott. Lås, gångjärn, karm och övriga detaljer ska vara rätt dimensionerade och utformade så att dörren verkligen gör motstånd om någon med våld försöker ta sig in. De flesta äldre dörrar saknar helt inbrottsskydd och det tar inte många sekunder för en inbrottstjuv att ta sig in.

På BOLIST.SE finns bra ett urval av fint och moderna ytterdörrar.

Bort med krypen

De flesta av oss är ju medvetna om att insekter och andra småkryp gör stor nytta i naturen och behövs för att bibehålla ett sunt kretslopp. En del insekter, till exempel bin, behövs det fler av för att blommor och andra växter ska trivas och ge rik blomning.

Men de flesta småkryp vill vi människor ha på behörigt avstånd och vi vill inte gärna ha in de i våra hem. Myror, fruktflugor, myggor, silverfiskar och getingar är säkert väldigt viktiga för naturen men då kan de väl stanna där då…

Får man besvär med insekter så finns det idag många bra hjälpmedel att ta till och beroende på graden av invasion får man anpassa vilket medel man ska använda.

På BOLIST.SE finns en rad smarta och lättanvända bekämpningsprodukter för alltifrån myror till sniglar.

För den som har problem med fruktflugor så här års och som är lagd åt gör-det-själv-hållet finns det några enkla tips som funkar för de allra flesta.

-Gammal frukt drar till sig fruktflugor. Rensa därför ur fruktskålen om inte frukten blir uppäten.

-Även vanliga sopor drar till sig de små flugorna. Märker ni att det finns flugor i hemmet, se till att byta soppåse ofta.

-Om nu flugorna är ett faktum kan de ibland vara svåra att få bort. Då kan en enkel fälla som lockar till sig fruktflugorna vara en bra lösning. Blanda lite balsamvinäger, äppelcidervinäger och ett par droppar diskmedel och häll upp på ett litet fat. Flugorna kommer då att lockas dit av doften men fastnar och dör. Blandningen klarar att stå länge och blir egentligen bara bättre och mer effektiv med tiden.

Lycka till!

Mössan först!

Plötsligt händer det. På nästan alla tak börjar det så småningom att läcka. Vatten har en otrolig förmåga att leta sig in genom skruvhål eller andra otätheter och har man då slarvat med underhållet kan det där lilla droppandet bli en väldigt kostsam historia. Oftast dröjer det dessutom väldigt länge innan skadan upptäcks och då kan vattnet ha hunnit förstöra både själva taket, väggarna, isolering och andra känsliga material.

Man bör se över sitt tak minst två gånger varje år och rätta till pannor som hamnat snett och undersöka om alla övriga delar på taket är intakta. Börjar det kännas som att underlagspappen börjar kännas torr eller att det är svårt att på pannorna rena så är det faktiskt dags att riva av hela yttertaket och börja om från början. Att byta tak får man räkna med att göra cirka vart 25:e år, minst…

För den som är van vid stora projekt hemma är ett takbyte fullt möjligt att klara på egen hand. Man tar en sida i taget och bör räkna med att hela projektet tar minst två veckor för två man. Eller kvinnor. Som med de flesta andra hemmafixarprojekt så ligger nyckeln till framgång i att vara väl förberedd och ha en rimlig tidsplan med en ordentlig marginal för eventuella missöden. Vid takbyten kan man nämligen mötas av en hel del olika typer av överraskningar. Kanske räcker det inte med att bara byta underlagspapp, läkt och takpannor. På gamla hus är det vanligt att undertaket börjar ge med sig och då växer plötsligt jobbet till minst dubbla omfattningen, bra att ha med i planeringen från början. Om man byter yttertaksmaterial från ett lättare till ett tyngre, till exempel mellan tegel- och betongpannor kan det också bli aktuellt med en förstärkning av bärande delar i takkonstruktionen. Men som sagt, är man bara rätt förberedd så kan man klara ett takbyte själv.

Det mest kritiska momentet när man byter tak är såklart när det gamla taket är bortrivet och hela konstruktionen står öppen och utsatt för väder och vind. I det här läget gäller det att ha koll på väderprognosen. Ser det ut at bli en period med mycket nederbörd så måste man vänta, att få in ett skyfall på ett oskyddat tak är inte något man vill. Takbyten ska alltså ske under så torra och regnfria förhållanden som möjligt.

Säkerheten är självklart otroligt viktig när man arbetar på hög höjd. Till små lekstugor och friggebodar kan man kanske klara sig med en mindre ställning men till större hus bör man alltid se till att ha en riktig byggställning med godkända fallskydd. Arbetet blir inte bara säkrare utan går mycket fortare om säkerheten är prioriterad. Och vad som händer om man ramlar ner från ett högt tak vill man ju inte ens spekulera i…

Är man osäker på den här typen av arbeten så bör man självklart överlåta jobbet åt en fackman. Var dock ute i god tid då takbyten som sagt är ett tidskrävande projekt.

En komplett guide inför takbytet finns här hel gratis via Hemmafixarbibeln.

Material som krävs för ditt takbyte finns på BOLIST.SE eller i din närmaste butik.

Tips och råd inför utomhusmålningen

För Er som har målningsprojekt utomhus kvar börjar nu tiden bli knapp. Förutsättningarna för utomhusmålning är oftast som allra bäst under sommarmånaderna och det är ju som sagt bara två veckor kvar…

Visst kan man måla utomhus i september och oktober. Men då gäller det förståss att det är torrt och varmt ute. Vill man alltså vara säker är det maj, juni, juli och augusti som gäller som målningsmånader. Övriga året är vanligtvis för kallt eller fuktigt för att få det önskade slutresultatet.

För Er som redan är igång eller som planerar att måla om fasaden, staketet eller garaget under den närmaste månaden kommer här lite bra grejer att tänka på för att slippa onödigt arbete och få ett bra slutresultat.

Målningsklimat. Temperaturer på över 20 plusgrader och en låg luftfuktighet är naturligtvis det ideala. Färgen blir då lätt att stryka ut och torkar i lagom takt. Undvik att måla i direkt solsken då färgen torkar alltför snabbt. Finns det risk för regnskurar bör man vänta med målningen. När dygnstemperaturen börjar sjunka ner mot 7-8 grader bör man också undvika målning. Om man ändå är tvungen att måla under förhållanden som inte egentligen funkar så kan man välja att täcka in fasaden med exempelvis presenningar och sen få upp värmen med hjälp av en värmefläkt. Det blir lite extra krångligt men måste man så måste man.

Underlaget. Se till att virket i fasaden inte håller en fuktighet som är högre än 16%. Nytt virke bör grundas direkt för att undvika påväxter. Om det är gammalt virke som ska målas om så är det viktigt att tvätta ordentligt först, skrapa bort lös färg och sen helst lägga på en ny grundfärg innan den nya slutfärgen läggs på.

En komplett guide för utomhusmålning finns här via Hemmafixarbibeln.

Färg och alla andra målartillbehör köper du enkelt på BOLIST.SE.