Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Lyft huset med ett snyggt staket

Ett fint hus och en välskött trädgård blir egentligen inte helt komplett utan ett vackert staket eller plank. Ett staket ramar in och ger karaktär medan ett plank på ett snyggt sätt avgränsar och ger både vind- och insynsskydd. Att bygga egna staket är inte svårt men kräver noggrannhet och uthållighet då det många gånger är åtskilliga meter som ska täckas in. De som väljer att bygga själv har oftast en egen personlig idé om hur staketet ska utformas eller så är man tvungen att följa en viss stil som redan finns etablerad i området där man bor.

För den som vill spara många sköna byggtimmar och vill få sitt staket färdigt inom en vecka finns det idag många fina färdiga modeller att köpa, här hittar du ett flertal till fina priser.

Ska man bygga plank är det alltid eget arbete som gäller. Var lite noga innan ni sätter igång då många kommuner har stränga regler kring höjder och placering.

I vår guide via Hemmafixarbibeln hittar du många smarta tips inför staket- och plankbygget.

Ett stenhårt alternativ

Få saker lyfter en trädgård som vackra gångar, uteplatser och andra detaljer i sten. Sten utstrålar en exklusiv känsla och rätt lagd håller den i stort sett hur länge som helst. Många drar sig kanske för att göra stenläggningar själv men med rätt utrustning och några enkla råd så kan man klara en hel del på egen hand. Vackrast blir såklart natursten men det finns idag många fina varianter i betong och olika kompositmaterial.

Precis som med de flesta andra byggprojekt så är det viktigaste att få till en bra och jämn grund, själva stenläggningen är många gånger den lättaste delen. För den som ändå känner sig lite osäker finns det idag marksten på nät vilket ger ett perfekt resultat även för nybörjaren. Ett smart alternativ kan sen vara att foga med fogsand som härdar till en stenhård massa där inget ogräs kan växa.

En komplett guide för dig som planerar att göra stenarbeten själv finns här via Hemmafixarbibeln.