Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Det är klart att ungarna ska ha en egen stuga!

Alla vill väl ha en ett eget litet krypin där man får bestämma alldeles själv hur det ska se ut och vilka regler som ska gälla. I en lekstuga kan den fria leken få fullt utlopp och alla, både stora och små, kan hitta en roll som passar. Under sommarmånaderna är det självklart en plats för lek och under vinterhalvåret är lekstugan en perfekt förvaringsplats för alla trädgårdsredskap, grillar och dylikt.

Att bygga en lekstuga är inte svårt. Eftersom alla mått är nerskalade och virkesdimensionerna är små går det lätt att bygga i perfekt arbetshöjd. Till lekstugan blir man också ofta av med allt spill som blivit över från andra byggprojekt. Att göra lekstugan till en perfekt liten minikopia av det stora huset är såklart lite extra elegant men kräver förståss lite mer jobb och planering.

Har man ont om tid och vill få färdigt en lekstuga på bara ett par dagar så finns det en lättbyggdvariant där 6-7 stycken stora träskivor, tre lastpallar och lite annat löst virke är allt som behövs.

Instruktion till denna lättbyggda variant finns i Hemmafixarbibeln och kan enkelt hittas här på BOLIST.SE.

Lycka till med minibygget och låt självklart barnen vara med i både planering och i själva uppförandet.

Spiken är död, länge leve skruven!

Utvecklingen på skruv har verkligen gått snabbt de senaste åren. Nya typer av skruvskallar och smarta rostskyddsbehandlingar har gjort att väldigt få idag väljer att använda spik som sammanfogningsmetod. Med undantag för en och annan spikpistol så är det idag skruv och skruvdragare som gäller. Detta har också gjort att antalet varianter av skruvar både för inom- och utomhusbruk har ökat enormt. Det finns en skruv för alla typer av material och tillfällen.

Kika gärna i guiden hämtad från Hemmafixarbibeln om du är osäker på detta med skruvning.

I Sverige bygger vi enorma mängder trätrall varje år. En välbyggd och stadig altan i trä är en självklar del i många svenska trädgårdar och på våra sommarställen. Att välja rätt skruv till sitt altanbygge är viktigt för att den ska hålla i många år. På tryckimpregnerat trä lämnas idag upp till 20 års garanti och då vill man ju att även skruv och andra beslag ska hålla minst lika länge. Att använda rostfri skruv utomhus funkar ofta väldigt bra men den är dyr och i vissa fall kan den rostfria skruven vara ett sämre alternativ än andra hårdare varianter. Fråga gärna i din butik om du har funderingar kring ditt utomhusbygge.

På BOLIST.SE hittar du alla tänkbara skruvar som behövs till allt ifrån gipsväggar till altaner.

Glad midsommar!

Årets ljusaste vecka kröns idag av den så efterlängtade midsommaraftonen. Idag får vi fira sommaren och ljuset med släkt och vänner och verkligen njuta av några lediga dagar. För många innebär midsommar också ett välförtjänt uppehåll från både det vanliga arbetet men även jobbet med renovering och dylikt på sommarboendet.

Här på BOLIST.SE tar vi ingalunda någon paus utan fortsätter med bloggen och andra aktiviteter hela sommaren. Kika gärna in med jämna mellanrum då det hela tiden dyker upp nya artiklar och fina specialpriser på många av våra andra varor.

Ha en riktigt skön helg och njut av ledigheten!

Varning för sommar!

Även på sommaren kan det vara bra att se över brandsäkerheten både i hemmet och i sommarstugan. De flesta vet att man ska ha brandvarnare hemma men tyvärr slarvas det en hel del när det kommer till sommarboendet. Gasolspisar, oljelampor, stearinljus, braskaminer, bastuaggregat och grillar finns på många ställen och kan vid fel handhavande orsaka stor skada. Om det är stor fara för människor eller material så ska man självklart alltid larma 112 men många små bränder kan man faktiskt bekämpa själv innan de hinner ställa till någon stor skada. Följande kan därför vara bra att tänka på inför semestern.

Brandvarnare. En självklar pryl som räddar många liv varje år. Sätt minst en brandvarnare på varje våningsplan så är man säkrad om brand skulle uppstå. Glöm heller inte friggebodar eller andra mindre utrymmen där folk vistas. Alla fastighetsägare är dessutom enligt lag skyldiga att montera brandvarnare och även en liten sommarstugetomt är ju faktiskt en fastighet. Världens bästa och billigaste livförsäkring!

Brandfilt. Brandfilten förhindrar inte brand från att uppstå men är ovärderlig när den väl är ett faktum. Små bränder i kök eller kanske ett övertänt värmeljus släcks effektivt med brandfilten. Skulle det börja brinna i kläderna på en människa är brandfilten det absolut bästa att släcka med. Lägg filten över det som brinner och täck för så att ingen syre kommer åt. På en människa som brinner är det viktigt att först lägga personen ner på marken, täcka för ansiktet och sen jobba sig neråt. Se till att det alltid finns minst en brandfilt i köket och en brandfilt centralt placerad i huset på en plats som hela familjen känner till.

Brandsläckare. Det finns lite olika varianter av brandsläckare men ska man bara ha en sort så är det en pulversläckare som gäller. Pulversläckaren funkar på alla sorters bränder och släcker effektivt och snabbt. I båten eller bilen finns oftast en 2-kilos släckare vilket naturligtvis är bättre än ingenting men för hemmamiljö bör man ha en 5-kilos släckare för att det ska bli en effektiv släckning. När det brinner, hämta släckaren, lossa säkerhetssprinten och rikta munstycket mot eldhärden och tryck av. Snåla inte utan använd helst allt innehåll så att inte elden flammar upp igen. Eventuellt saneringsarbete står försäkringsbolagen mer än gärna för.

Övrigt. Vid grillning bör man oavsett vilken typ av grill man använder alltid se till att ha en vattenslang i närheten. Börjar det brinna på marken runt grillen kan man då snabbt släcka innan elden sprids. Vattna gärna marken under grillen i förväg så att inte glöd eller gnistor från grillen kan antända gräs eller dylikt.

För den som behöver elda upp grenar eller annat efter exempelvis trädfällning bör alltid använda en tunna. Eldar man i en tunna minimerar man spridningsrisken och kan hela tiden ha kontroll över sin eld. På sommaren är det dock väldigt vanligt att myndigheterna utfärdar eldningsförbud då markerna ofta är torra så här års. Vänta gärna till en dag då markerna är vattenfyllda efter regn och då vinden blåser åt rätt håll.

Brandsäkerhet handlar mycket om sunt förnuft men också om att vara rätt utrustad när elden väl är ett faktum, allt man kan tänkas behöva finns här på BOLIST.SE eller i din närmaste BOLIST-butik.

 

Oönskade gäster

Växtligheten har ju fullkomligt exploderat de senaste veckorna och vi kan nu verkligen få njuta av den efterlängtade grönskan. Gräs, buskar, träd och blommor avlöser nu varandra i kampen om att synas mest och ta för sig i trädgårdens alla hörn. Tyvärr är ju detta även ogräsens förlovade tid. De sprider sig ju bokstavligen som ogräs…

Att bekämpa ogräs kan ibland vara en tröstlös kamp och vissa växter är otroligt jobbiga att bli av med. Det mesta kan man dock med lite envishet få bort och låta de planerade växterna få ta plats och breda ut sig istället.  Här kommer några enkla tips som alla kan använda sig av.

  1. Täck över. Många ogräs är väldigt livskraftiga och man får ibland ta till drastiska metoder för att få bort dem. Ett sätt kan vara att helt enkelt täcka över dem och sen odla något annat ovanför. Lägg ut plastduk, uppklippta sopsäckar eller flera lager tidningspapper och lägg ut över rabatten eller odlingen där ogräset finns. Lägg sen ett nytt jordlager ovanpå plasten och odla till exempel jordgubbar eller grönsaker som inte har et alltför djupt rotsystem. Eftersom ogräset under plasten nu inte får något ljus alls så kommer det med tiden att dö. Riktigt envist ogräs kan behöva kvävas på det här sättet under flera säsonger innan det har försvunnit.
  2. Ta bort dem. Det kanske kan låta självklart men det mesta ogräset måste dras upp ur jorden för hand. Eftersom man ofta har andra mer önskvärda växter på samma plats där ogräset växer så gäller det helt enkelt att gallra bort det man inte vill ha där. När man väl rensat bort allt synligt så är det också lättare att lyckas med övriga bekämpningsmetoder. Vattna gärna marken innan ogräset dras upp och använd en kniv, en skruvmejsel eller särskilda ogräsjärn för att få bort så mycket som möjligt av rötterna.
  3. Bränn dem. Så kallad termisk bekämpning kan vara väldigt effektiv för att få bort ogräs mellan trädgårdsplattor eller på stengångar. Det man gör gör är helt enkelt att man bränner bort ogräset som sen har betydligt svårare att återkomma. Det finns smarta brännare som är specialanpassade just för ogräsbekämpning. Termisk bekämpning är miljövänligt och väldigt smidigt på platser som annars är svåra att komma åt.
  4. Kantjärn. Vissa ogräs måste man helt enkelt sätta stopp för rent fysiskt. Sätt kantjärn mellan rabatter och gräsmatta och avgränsa trädgårdslandet så att så få ogräs som möjligt har ta sig in.
  5. Rätt typ av medel. Vi bör alla ha som mål att använda så lite kemikalier som möjligt i våra trädgårdar. Det finns dock många alternativ idag som har ingen eller liten inverkan på miljön och i slutändan grundvattnet. Välj med förstånd och använd med måtta!

Redskap och annat för ogräsbekämpning finns i butik eller på BOLIST.SE.