Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Ett trallande folk

Vi svenskar älskar våra altaner och uteplatser. Kanske är det de skarpa kontrasterna mellan årstiderna och ljuset och mörkret som gör att vi värdesätter tiden då som vi kan tillbringa utomhus så högt. Det är på altanen som vi möter våra grannar, vänner, familj och övriga bekanta. Det är här det grillas eller dricks förmiddagskaffe. En stor fin altan är högsta status under de få ljusa månaderna som vi får här uppe i norr.

Idag är det många som satsar på lite exklusivare material till altanen med exempelvis ek eller något annat hårt träslag. Det blir oftast väldigt snyggt men kräver ett mer vant handlag vid själva byggandet. En ”vanlig” altan av tryckimpregnerat virke klarar dock de allra flesta av att bygga utan några större problem.

SKRUV. Utvecklingen utomhusskruv går väldigt fort idag. Tillverkarna hittar på nya smarta borrspetsar och gängor som enkelt ska hjälpa till att dra ihop brädorna. Tillsammans med bättre ytbehandlingar gör detta att många skruvar faktiskt har en chans att hålla hela altanens livslängd. Hör alltid efter med personalen i din butik om vad som gäller i år och för just ditt specifika bygge.

RENGÖRING. För den som redan har en färdig träaltan kan det nu på våren vara bra att kosta på en rejäl rengöring och möjligtvis bättra på ytbehandlingen en aning. En bra altantvätt ska kunna få bort all eventuell mossa eller annan påväxt utan problem. Vid riktigt svår smuts är högtryckstvätten ett väldigt bra hjälpmedel. Tillsammans med rätt munstycke blir även en gammal altan som ny igen.

YTBEHANDLING. Det finns lite olika skolor ring detta med ytbehandling av tryckimpregnerat virke. En del väljer att inte göra något alls vilket ger en grå fin träyta men som är mer känslig för smuts.

Andra väljer att olja in träet vilket ger en bra vattenavstötande yta men som också lätt drar till sig smuts. En oljad träaltan bör sen också oljas in minst en gång per år för att inte upplevas som flammig eller ojämn.

Det finns dag även andra alternativa ytbehandlingar som ger en bra vattenavstötande yta utan att man får oljans mindre önskvärda bieffekter. Även här går utvecklingen snabbt och de nya typerna av behandling finns även att få som ett alternativ till det vanliga tryckimpregnerade virket.

Tips och råd kring planering och uppförande av en ny trätrall hittar du i guiden i Hemmafixarbibeln.

 

Flaggan i topp!

Under våren och sommaren finns det många tillfällen att hissa den svenska flaggan. Det finns en hel del officiella flaggdagar men den kommande tiden är ju också full av födelsedagar, dop, bröllop och olika examen. Självklart blir alla dessa dagar än mer festliga om det vajar en flagga i vinden.

Naturligtvis förutsätter en flaggning att man har en flaggstång och någonstans att förankra den på. En fast berggrund eller en rejäl gjuten grund är naturligtvis det bästa men med rätt förarbete så kan en flaggstång få fäste även i andra underlag.

Exakt hur man gör detta själv går enkelt att följa, steg för steg, i guiden hämtad från Hemmafixarbibeln där även alla officiella flaggdagar finns listade.

Allt material och andra tillbehör till flaggstången finns att köpa på BOLIST.SE.

Mångsidig multikonstnär

Har man lite större projekt behöver man såklart förse sig själv med ett antal olika verktyg, både med och utan sladd medan man i det dagliga livet oftast klarar sig utmärkt med en skruvdragare som enda elverktyg. Det finns dock ett annat verktyg som man verkligen bör kika lite närmare på även om inga större renoveringar eller ombyggnader är på gång, det supersmarta multiverktyget!

Med ett modernt multiverktyg kan man såga, skära, slipa och skrapa med bara en maskin. Det lilla verktyget kommer t nästan överallt och man anpassar bara varvtal och tillbehör efter vilket jobb den ska utföra. Anslut en typ av sågblad om du ska såga en kakelplatta och byt enkelt när det är dags att kapa ett dörrfoder eller göra ett hål i gipsen för en ny strömbrytare. Färg tas enkelt bort när ett skrapverktyg används och att komma åt att slipa längst in i ett hörn blir lätt när sliptillbehöret är påkopplat. Mängden tillbehör är i princip obegränsat och när man väl har insett multiverktygets enkelhet och samtidigt storhet så kommer man att hitta nya smarta användningsområden hela tiden.

Det finns lite olika typer maskiner och som sagt mängder av tillbehör.

 

Öka trycket i vår!

Fler och fler skaffar sig idag en högtryckstvätt. Rätt använd är den ett väldigt effektivt och mångsidigt verktyg. Bil- och båttvätt går snabbt och enkelt och den gamla sten- eller träterassen blir som ny på bara en timme. Det finns också många smarta tillbehör som gör att högtryckstvätten går att använda på ställen där man tidigare haft svårt att göra rent eller rensa.

Altantvätt. En högtryckstvätt är ett väldigt kraftfullt verktyg som, om man inte är försiktig, kan göra mer skada än nytta. Kommer man för nära med den starka strålen så är det lätt att den ömtåliga träytan fläks upp och blir skadad. Vid altantvätt rekommenderas därför att alltid använda den mycket smarta roterande altantvättborsten. Den ser till att ytan blir ren men utan att förstöra träytan. Fungerar på både sten och trä. Se till att hålla borsten i rörelse under arbetets gång och ställ alltid in vattentrycket efter tillverkarens instruktion.

Bil & båttvätt. Högtryckstvättens effektivitet gör att den passar utmärkt vid nästan all typ av rengöring utomhus. Bilar, båtar, cyklar, trädgårdsmöbler eller vad det kan tänkas vara som behöver en uppfräschning blir snabbt och enkelt rena igen. Spola först av all lös smuts med det vanliga munstycket. Se till att hålla ett lagom avstånd och ställ gärna ner trycket om det känns obehagligt. På moderna högtryckstvättar kan man dessutom, i själva handtaget, enkelt läsa av med vilket tryck maskinen jobbar vid. För den som sen vill göra det extra smidigt och enkelt för sig finns det specialmunstycken som tillsammans med rätt tvättmedel skapar ett löddrigt tvättskum som lägger sig perfekt över till exempel bilen. Tvättmedlet får sen verka på ytan och smutsen kan sen i de flesta fall bara sköljas bort. Vid hårt smutsade ytor kan man förståss behöva bearbeta ytan mekaniskt med en svamp eller borste. Även borstar finns som tillbehör till högtryckstvätten för att göra jobbet enkelt och ergonomiskt riktigt.

Övriga användningsområden. Det finns som sagt mängder av smarta tillbehör till högtryckstvätten vilket gör att den går at använda på ställen som man kanske först inte tänker sig. Det finns till exempel smarta system för att renska hängrännor och stuprör utan att behöva släpa med sig maskinen upp på taket. Bara anslut och låt vattentrycket göra jobbet. Att tvätta husfasaden är ett normalt sätt ganska krångligt arbetsmoment. Med rätt munstycken och förlängare kommer högtryckstvätten åt överallt utan att man själv behöver arbeta på farliga höjder. Se bara till att arbeta med rätt tryck då man ju alltid vill undvika att trycka in vatten i fasaden. För den som verkligen vill utnyttja kraften i högtryckstvätten finns det speciella blästerset. Med blästersetet kan man tillexempel ta bort rost eller gammal färg räcken i metall och liknande. Stå inte för nära bilen bara…

På BOLIST.SE finns ett stort sortiment av både högtryckstvättar och tillbehör till just nu mycket fördelaktiga priser!

 

Det är vår i luften!

Ljuset är på väg tillbaka och solen syns faktiskt till oftare och oftare. Vi har en härlig tid framför oss och äntligen kan man börja ta tag i alla vårens och sommarens kommande både små och stora projekt. Att vårstäda hemmet brukar tillhöra en av de där sakerna man gärna vill ha gjort. När solen lyser på dammet eller de smutsiga fönstren är det få som har ro att bara sitta still och se på. För oss som gillar att vistas på balkongen har det nu varit en lång tråkig tid. De fina juldekorationerna är ju borta sen länge och hittills har det varit för kallt att odla något nytt i lådorna. Men nu är det ändå nära! Är ni på gång att börja lite större byggen eller renoveringar? Glöm inte att det är en hel del att tänka på innan man kan börja själva byggandet.

Fönsterputsning. Glöm tidningspappret. Det är visserligen ett väldigt billigt sätt att putsa fönster på men det är inte speciellt effektivt och det är svårt att få ett bra resultat. Använd hellre en vanlig fönsterskrapa i kombination med en svamp och en torkduk. Denna metod blir lätt väldigt blöt och slabbig och kräver därför att man hittar en bra teknik men blir då både billig och effektiv.

Idag är det också många som har upptäckt de otroligt smarta batteridrivna fönstertvättarna. Principen påminner om den med fönsterskrapan men istället för att hålla på och slabba med med fönsterskrapa och torkduk så suger fönstertvätten helt enkelt upp all överflödig och smutsig vätska. Smart och enkelt.

Just nu är det superpris på fönstertvättar på BOLIST.SE där det också finns gott om tillbehör.

Frosttåliga balkongblommor. Har man växter som övervintrar i kruka på balkongen så kan det vara en väldigt bra idé att täcka över växten med lite säckväv nu när vårsolen börjar värma ordentligt. Risken är annars stor att växten vaknar till liv lite för snabbt och om det då är fruset i krukan så riskerar växten helt enkelt att dö. För den som vill odla nytt riktigt tidigt på säsongen så brukar penseér, påskliljor, balkansippa och pärlhyacint kunna klara en hel del frost. Men man tar alltid en risk om man planterar utomhus i Sverige så här års. Men det kan det kanske vara värt!?

 Bygglov. Har ni stora byggprojekt planerade inför vår och sommar? Då är det verkligen hög tid att sätta fart med eventuellt bygglov eller bygganmälan. Utbyggen, fasadförändringar eller andra större ingripanden är nästan alltid bygglovspliktiga. Vissa av dessa regler har ju ändrats de senaste åren. Här kommer en liten repetition för den som behöver friska upp minnet.

Nedanstående projekt kräver i de allra flesta fall alltid bygglov.

-Staket, plank eller mur som är högre än 1,8 meter

-Byte av takmaterial från till exempel plåt till tegel.

-Byte av fasadkulör eller fasadbeklädnad från till exempel trä till tegel

-All nybyggnation med en yta större än 25 kvadratmeter.

-Skärmtak större än 15 kvadratmeter

-I stort sett allt som byggs närmare än 4,5 meter från tomgräns. Det kan vara plank, uthus, altaner och så vidare. Det kan dock ibland räcka med grannars samtycke för att få bygga.

Följande projekt kräver vanligtvis INTE bygglov men däremot en bygganmälan hos din kommun.

-Uppförande eller tillbyggnad av ett komplementbostadshus på maximalt 25 kvadratmeter, så kallat Attefallshus,

-Tillbyggnad på maximalt 15 kvadratmeter av ett en- eller tvåbostadshus

-Takkupor på befintligt en- eller tvåbostadshus.

-Konstruktionsändring av en byggnads bärande delar eller att byggnadens planlösning påverkas avsevärt.

-Installation eller väsentlig ändring av eldstad, rökkanal eller ventilation.

Fler exempel och mer information finns på din kommun och boverkets hemsidor.