Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Jordkällare

Att ha en egen jordkällare är mångas dröm. Jordkällaren är den på många sätt ultimata förvaringsplatsen för allt ifrån mat och vin till annat som mår bra av en jämn temperatur som endast växlar med några grader över året. Potatis, morötter och andra rotfrukter klarar lång tids förvaring i den perfekta miljön inne i jordkällaren. För den som gillar lagrade viner är jordkällaren en fantastisk plats. Den jämna relativt låga temperaturen är väldigt gynnsam för vinlagring. Dessutom är jordkällaren oftast helt mörk vilket också gynnar vinet.

För den som inte har lagring av mat eller dryck som högsta prioritet är ändå en jordkällare ett ofta tänkvärt alternativ istället för exempelvis ett vanligt trädgårdsförråd. Den som tänker till och planerar för sin jordkällare kan få ett väldigt fint nytt inslag i trädgården. Jordkällare kan ofta byggas in i en slänt eller skapa en ny fin gräsbevuxen kulle som skapar karaktär på en annars platt tomt. Cyklar, trädgårdsredskap och gräsklippare förvaras enkelt och finns alltid nära till hands. Tänk dock på att ha ett ordentligt lås om det förvaras dyrbara ting som motorcyklar eller eftertraktade årgångsviner. Kolla gärna med ditt försäkringsbolag vad som gäller för förvaring utanför själva bostaden.

En jordkällare kan utformas på många olika sätt beroende på mark- och tomtförhållanden och naturligtvis på hur mycket tid och pengar man är beredd att lägga ner. Men även en lite mindre variant kommer granaterat att finna sin funktion och bidra till ett bättre boende.

Inspiration och en utförlig guide inför planering och bygge av jordkällare avsedd för mat och dryck finns här via Hemmafixarbibeln.

 

Världens skönaste huvudkudde

Få saker skapar så mycket stress, oro och dålig sömn som en otät båt eller ett läckande tak. Den otäta båten måste ju ganska snabbt åtgärdas för att helt enkelt inte sjunka, men när det gäller dåliga tak så är ju oftast processen betydligt krångligare och framförallt dyrare. Å andra sidan kan ett läckande tak också behöva åtgärdas väldigt snabbt för att inte dra med sig stora onödiga kostnader. Så hittar ni någon typ av fel i den yttre takkonstruktionen, åtgärda om möjligt direkt, alternativt, släng över en presenning så att åtminstone det akuta läckaget upphör. Gör man inte detta så kommer det ganska snart leta sig in vatten på fel ställen och då kan det som sagt bli väldigt kostsamt.

Men, oavsett vilket takmaterial man har på sitt hus så har det en begränsad livslängd och man kommer till slut att behöva ersätta med nytt material, helst då innan det börjar läcka. Kanske passar man då på att välja ett helt annat material. Huset kanske skulle bli perfekt med ett fint plåttak eller kanske det är dags att satsa på ett modernt betongtegeltak? Olika material har olika egenskaper och alla passar inte på alla hus.

Plåttak. Plåt finns i många varianter. Det finns enkla billiga varianter på byggmarknaden som man oftast enkelt kan lägga själv. Nackdelen är naturligtvis att utseendet inte blir lika snyggt som om man väljer att lägga ett mer klassiskt falsat plåttak. Men till fritidshuset eller det lilla Attefallshuset brukar de flesta ändå bli nöjda med ett enklare plåttak. För den som ändå är ute efter det klassiska falsade plåttaket finns det idag taksystem med falsade skarvar som man kan göra själv. Det kräver en viss noggrannhet men en normalhändig person klarar jobbet själv. Ett ”äkta” falsat plåttak kräver lång erfarenhet och riktigt yrkeskunnande.

Tegelpannor. Ett tak med riktiga tegelpannor är otroligt vackert och för många svenskar det självklara valet tillsammans med en rödmålad stuga med vita knutar. Att lägga ett tegeltak klarar de flesta av själv även om det innebär många moment med bland annat läktning och pappning innan själva takpannorna ska på plats. Tegeltaket har ett par svagheter som man bör känna till. Dels så kan det vara känsligt för hård vind och nedfallna föremål och även om tegel är ett tåligt material så kommer pannorna med tiden att vittra sönder efter det hårda livet med sol och nederbörd.

Betongtegel. Precis som med den klassiska tegelpannan så är ett betongtegeltak relativt lätt att lägga. Tillvägagångsättet är detsamma och utseendet är också snarlikt. Många föredrar betongteglet just på grund av sin tyngd. Det ska mycket till om en betongtegelpanna ska blåsa bort och den är inte alls lika känslig för slag och stötar. Idag finns det även varianter med högblank yta vilket gör pannan väldigt lättskött och tålig.

Rent generellt så bör man vara väldigt försiktig vid arbeten på tak eller andra höga höjder. Skippa stegen och hyr istället riktiga ställningar och annan skyddsutrustning. Det kostar så klart en slant men alternativet att ramla ner känns ändå inte helt lockande… Är man osäker eller helt enkelt inte har tid eller lust så finns det väldigt många firmor som gör takarbeten. För arbetet kan man så klart få ROT-avdrag.

I instruktionen från Hemmafixarbibeln hittar du allt som behövs inför takbytet.