Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Dags för semlor!

Idag är det den så kallade fettisdagen vilket i våra tider betyder att det är fritt fram at smälla i sig semlor. Förr var det väldigt noga att man bara fick äta semlor på just den här dagen men det är ju som sagt inte lika noga längre. Att man äter extra mycket de här dagarna hänger ihop med äldre tiders tanke om att man ska fasta en tid innan påsk. Och innan fastan villa man då äta upp sig ordentligt och verkligen unna sig nånting extra gott och fett. Det förekommer varianter på fettisdagen runt om i den kristna världen med lite olika typer av bakverk och tillhörande traditioner.

Den som vill lyxa till det lite extra väljer att göra hetvägg av sin selma, alltså lägger den i en skål med varm mjölk och puddrar lite kanel över hela härligheten. Hetvägg passar också bra om man har kvar semlöor från dagen innan som hunnit bli lite torra.

Så, passa på idag och ät minst en riktigt gräddig och fet semla, det är du garanterat värd!

Äntligen sportlov!

Den här och de närmaste veckorna framöver är det sportlov i Sverige. För alla skolbarn innebär det en efterlängtad ledighet och många passar också på att dra iväg till fjällen för lite härlig skidåkning. Den som har möjlighet tar tåg eller flyg norrut men de allra flesta av oss väljer ändå bilen för att lyckas med logistiken av alla grejer som ska med. Just nu är därför risken stor att det blir mycket köer på vägarna och lägger man sen till lite extra snöfall och halka på det så kan timmarna bli många och långa innan man är framme vid sitt slutmål. Det kan därför vara en bra idé att vara lite extra förberedd inför livet på sportlovsvägarna.

Checklista bil. Självklart ser man till att bilen är fulltankad, gärna med en liten reservdunk i bagaget. Kolla nivåer på olja, kylmedel och spolarvätska. Fyll på vid behov. Just spolarvätska har ju en förmåga att ta slut när man som bäst behöver den så har gärna ett par liter extra färdigblandad i reserv. Kolla också lufttrycket i däcken. En fullastad bil ska normalt sett ha ett högre tryck i däcken än vid normal användning. Glöm inte att kolla reservdäcket och ha gärna en bogserlina beredd om du eller någon annan behöver hjälp ut ur nån snödriva.

Checklista passagerare. Mätta barn är glada barn. Ladda upp med mat och dryck för att både förare och passagerare ska hålla sig alerta. I Sverige är det normalt sett inte speciellt långt mellan fikaställena och bensinmackarna. Men om man av någon anledning blir stillastående, och det kan bli många timmar om man har otur, så bör man ha bunkrat upp med lite extra mat, frukt och dryck. Ha gärna ett par filtar i bilen och tänk på att ett enda litet värmeljus kan göra en enorm skillnad om väntan blir lång och kall. För den som verkligen vill känna sig trygg och alltid vill kunna klara sig på egen hand finns det små smarta ”pottor” som passar för både män och kvinnor. Tar ingen plats men kan rädda många stressiga situationer.

Ha en härlig ledighet, ta många pauser och turas om att köra!

Utegym – en hälsosam trend

Hur går det med nyårslöftena? Har du fimpat för gott? Sover du dina välbehövliga timmar på natten? Kosten, mindre fett och socker? Och träningen då, visst håller du igång säkerligen minst tre gånger i veckan? Självklart…

För oss som kanske inte riktigt hittat tiden eller motivationen ännu kan ju trösta oss med att vi bara är inne i vecka 7 och året är långt och att det fortfarande finns tid att dra igång det nya sunda livet. Att äta rätt, sluta röka och gå och lägga sig i tid handlar ju egentligen bara om vilja och att faktiskt göra det. När det gäller träning så krävs det ju att man hittar tiden och framförallt hittar en träningsform som passar och som funkar i längden. Annars är det som sagt lätt att det bara blir ännu ett brutet nyårslöfte av alltsammans.

För att hinna med träningen krävs det för många att den kan göras i nära anslutning till hemmet och att den inte tar alltför lång tid. Då kan ett utegym vara den perfekta lösningen. Utegym går att variera efter hur familjen ser ut och efter hur stor plats man har på tomten. Vill man satsa rejält bygger man flera olika stationer för att kunna träna alla delar av kroppen. Eller så satsar man på ett litet effektivt utegym för att kunna träna just de delar av kroppen som man helst vill jobba med.

Ofta utgår man från den egna kroppsvikten när man ska designa sitt utegym. Övningar där den egna kroppen används som motvikt är oftast väldigt skonsamma och lätta att variera. Till vissa övningar krävs det naturligtvis andra typer av motvikter och det allra vanligaste är att man då bygger med stockar i olika längder och tjocklekar. Använd gärna tryckimpregnerat virke då utegymmet ska klara att stå ute året om utan att försvagas. Överdimensionera gärna alla beslag och skruvar så att man verkligen är säker på att grejerna håller och inte blir farliga på sikt. Det viktiga med alla typer av redskap och ställningar som har en permanent plats i trädgården är att de är rejält förankrade i marken. Man behöver gräva och gjuta plintar alternativt fästa sitt utegym direkt ner i berget.

På nätet finns många bra förslag och varianter på utegym för den som behöver inspiration och idéer. Många kommuner bygger idag allmänna utegym för den som inte har möjlighet att bygga ett eget. Prova dig gärna fram där först så vet du hur du vill ha ditt eget sen.

Instruktion till hur man gjuter plintar hittar du här via Hemmafixarbibeln.

Tapetsera mera!

Ett otroligt enkelt sätt att förändra och förädla sitt hem är att sätta upp lite nya fräscha tapeter. Rummet får en helt ny karaktär och det är lätt att skapa den känsla man är ute efter. Vill man ha ett exklusivt uttryck väljer man någon av alla de fantastiska designertapeterna som finns. Är man ute efter exempelvis en tapet till ett gulligt barnrum eller en mer retroinspirerad look så finns det idag i stort sett obegränsat med varianter i varierande prisläge.

Börja alltid med att mäta upp väggen ordentligt och se sen till att ta hem tapetprover och testa hur den uppfattas i just ditt hem. Ofta förändras känslan av färger och mönster när man kan jämföra dem mot alla andra saker som finns i ett hem.

Många tapeter är beställningsvara så se också till att vara ute i god tid när tapetprojekten ska dras igång.

Just nu är det fina rabatter på tapetsortimentet här på BOLIST.SE.

Via Hemmarfixarbibeln finns här tydliga instruktioner för uppsättning av både vanliga papperstapeter och Non-woventapeter.

 

 

 

 

Färggladare tider

För inte alltför länge sen kunde man i princip bara välja på en typ av väggfärg, takfärg och snickerifärg. Inom dessa typer fanns det ett par olika glansnivåer beroende på var färgen skulle sitta. Det här gjorde de förvisso lätt för oss konsumenter när vi skulle välja färgtyp men ack så tråkigt för den som hade ambitioner till att skapa nåt unikt i sitt hem.

Idag ser färgmarkanaden helt annorlunda ut. Färgfabrikanterna har insett att det finns ett behov och sen utvecklat massor av nya spännande typer av färger med olika typer av egenskaper beroende på vilken funktion eller effekt man är ute efter.

 Supermatta färger. Idag finns inomhusfärger med i stort sett ingen glans alls. En matt yta ger ett varmt och behagligt uttryck och passar väldigt bra i exempelvis vardagsrummet.

Tåliga ytor. I utrymmen som utsetts för mycket slitage, till exempel hallen, är det viktigt med en färg tål mer stryk och som man också kan göra rent. Tidigare har lösningen varit att gå upp i glanstal och kanske använda en halvblank färg till den typen av ytor. Idag behöver man faktiskt inte välja mellan funktion och utseende. Det finns fantastiska färger som faktiskt kombinerar en matt glans med en tålig och samtidigt lättstädad yta. Dessa färger är ofta lite dyrare men håller som sagt väldigt länge och ger exakt det utseende man vill. Har man små barn som gärna går loss med vattenfärger och kritor så kan en extra tålig väggfärg kanske också vara en bra idé.

Sovrum. Även i sovrummet är det populärt med sammetslena matta väggar. Det ger ett lugn som naturligtvis bidrar till en god sömn. Till sov- och barnrum finns det också färgvarianter med minimalt med störande lukter och som passar även för allergiker. Kika efter en miljö- och allergivänlig färg om du vet att någon i familjen är extra känslig.

Kalkfärg. En vägg målad med kalkfärg får en väldigt vacker och speciell karaktär. Kanske ett helt rum blir för mycket men en eller två väggar kan verkligen lyfta ett rum till en ny nivå. Den kalkmålade ytan blir levande och känns verkligen naturlig. Att måla med kalkfärg har tidigare varit relativt svårt men med dem nya typerna av kalkfärg klarar de allra flesta av oss att få till ett snyggt resultat.

Takfärg. Även på takfärgssidan händer det mycket. Ny konsumentvänliga produkter gör det enklare att måla och det blir lättare att få ett jämnt slutresultat utan dropp eller flammiga partier.

Snickerier. Idag är det allt annat än självklart att man målar sina snickerier vita. Snickerier i en avvikande färg framhäver fina strukturer och kan få ett rum att helt ändra karaktär. Eller varför inte välja en modern helmatt snickerifärg nästa gång? Ljuset reflekteras på ett helt nytt sätt och plötsligt kanske de fina golvsocklarna blir rummets stora blickfång.

I guiden från Hemmafixarbibeln kan se steg för steg hur du målar dina inomhussnickerier.