Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Kreativitet föder kreativitet

Naturligtvis är det så att olika människor föds med olika förutsättningar både fysiskt och mentalt. Alla passar inte som hjärnforskare och väldigt få av oss har det som krävs för att bli världsmästare i höjdhopp. Men många av oss bär faktiskt på oanade både konstnärliga och andra kreativa egenskaper som bara väntar på att få släppas loss. Men det kräver träning och ju mer man övar desto bättre och mer fritänkande kommer man att bli. Det är ju inte så att man från början har ett visst mått av idéer i hjärnan utan ju mer man jobbar med sina kreativa sidor desto fler och bättre kommer ens idéer att bli. Detta gäller allt ifrån heminredning, snickeri till mer traditionellt hantverk och måleri.

Och det gäller som vanligt att börja i tid om man som vuxen ska kunna bli riktigt vass på nånting. Att överösa sina barn med kreativt material och låta dem experimentera fram olika skapelser är en enkel grej som alla har råd med. För det måste naturligtvis inte vara små kit med färdiga lösningar från hobbybutiken. Nä, använd hellre alla de olika förpackningar som vi släpar hem från mataffären som en grund i barnens pysslande. Mjölkpaket, toarullar och glasburkar är perfekt grundmaterial. Komplettera sen med tejp, paketsnören och den vanliga häftapparaten. Ihop med vanliga kritor, pennor och vattenfärger har man nu skapat en perfekt liten verkstad för sina kreativa småttingar. Vill man sen ändå komplettera med lite mer ”proffsigt” material så brukar paljetter, knappar, piprensare och silkespapper vara väldigt uppskattade bland barnen.

Barn brukar vara suveräna på att sysselsätta sig själva om det bara finns lite enkla grejer att börja med, men pysselhörnan är ju annars ett perfekt ställe att göra grejer tillsammans med barnen långt ifrån lockande surfplattor och mobiltelefoner.

Har man ett hem eller fritidshus som då och då kräver lite omvårdnad och renovering så se till att barnen snabbt blir delaktiga i arbetet. Även om det för oss vuxna inte alltid är lustfyllt med till exempel en ommålning så kan det för ett barn vara höjden av lycka att få stryka färg på några plankor som sen spikas upp på huset.

Och som sagt, kreativitet föder kreativitet. Barn som har fått gå loss med pysslandet eller legobyggandet redan som små kommer garanterat få det lättare när det är dags att växla över till mer avancerad kreativitet i skolan eller i vuxenlivet.

Att omge sig med fina saker skapar identitet och gör oss faktiskt gladare. Fina tavlor eller foton gör hemmet personligt. Möbler och prydnadsföremål skapar trivsel och gör hemmet till en plats för vila och återhämtning. Men alltför många av oss samlar på sig alldeles för mycket prylar, kläder och andra ”onödiga” ting. För att hemmet ska kännas fridfullt och för att få balans mellan att ha det fint och att ha oordning krävs det att man rensar ofta och att man har en väl anpassad förvaring. För Er som känner igen Er i detta kommer här tips på enkla åtgärder för att få hemmet att bli den oas som man önskar.

Hallen. I hallen är det viktigt att kläder, skor och andra saker inte blir liggande på golvet. Se därför till att ha många krokar och väl uppmärkta lådor. En stor garderob eller rejäla vägghängande skåp är perfekt hallförvaring. Se till att bara ha saker i hallen som verkligen hör hemma där. Bollar, hockeyklubbor, skridskor, väskor och tomburkar bör förvaras på annat sätt för att inte stjäla plats för kläder och skor.

Sovrum. Ett ofta bortglömt förvaringsställe är utrymmet under sängen. Det finns många smarta hjulförsedda lådor som passar perfekt under sängen och som sen enkelt kan dras fram vid behov. Bra saker at förvara under sängen är till exempel kuddar, filtar, träningskläder eller varför inte förvara alla tomma väskor som annars är svåra att hitta en vettig plats för.

Barnrum. Många barn har idag otroligt mycket saker. Det är Lego, pysselsaker, gosedjur, böcker, TV-spel och så vidare. I barnrummet behövs därför väldigt mycket bra förvaring för att det ska vara möjligt att hålla en vettig ordning. Se till att skaffa många både små och stora lådor för att kunna sortera. Ju mer detaljerad sortering det går att göra desto enklare kommer det vara att hålla ordning. I pyssellådan bör det till exempel finns många små fack för att kunna hålla ordning på pärlor i olika färger, pennor och kritor och alla andra små pilliga grejer som barnen behöver i det så viktiga kreativa pysslandet. Liten förvaring i den stora. Samma sak med Lego och andra småleksaker. Gosedjur får man då och då rensa ut då det ofta fylls på med nya under åren. Just leksaker är en uppskattad gåva till alla de olika företag och organisationer som sysslar med återbruk och secondhandförsäljning.

Att hålla hemmet väl organiserat och rensat på onödiga föremål kommer garanterat att ge en mer balanserad och mindre stressig vardag. Rensa dig lycklig!

 

Vackra lättskötta trägolv

Få saker kan lyfta ett hem som ett vackert trägolv. Det spelar oftast ingen större roll om det är nyinlagt, gammalt och slitet eller vilket träslag som används. Ett trägolv gör att hemmet känns naturligt och levande och gör att man kan välja enklare material och färger i övriga byggmaterial. I Sverige har vi gott om trä vilket också gör att investeringen oftast inte behöver bli särskilt stor.

Varianterna är som sagt många och ett tips kan vara att välja ett lite enklare furugolv och sedan satsa på en lite mer arbetad ytbehandling. Här kommer tips på varianter som de flesta klarar av att göra själv.

Klassiskt skurgolv. Skurgolvskänslan får man genom att behandla golvplankorna med såpa. Såpan ska vara återfettande vilket gör att den vanliga gul- eller grönsåpan inte fungerar. Välj istället en speciell golvsåpa och se till att golvplankorna är obehandlade eller nyslipade. För att undvika att golvet med tiden gulnar kan man innan den första såpbehandlingen behandla golvet med lut. Golvlut kan för övrigt användas innan de flesta typer av golvbehandling för att just undvika den gulnande effekten. Rådgör alltid med din färghandlare för att få rätt typ av produktkombinationer.

Lackbehandling. Den kanske vanligaste golvbehandlingen är lack. En blank lack gör golvet väldigt tåligt, lätt att sköta och passar i de allra flesta hem. Väljer man en mattare lack får man ett utseende som påminner en del om en oljad yta men med lackens skyddande egenskaper.

Oljebehandling. Ett oljebehandlat golv är underbart att gå på. Oljan gör också att träets naturliga ådring blir kvar vilket man vid till exempel lackning kan gå miste en del om. Det är lätt att att reparera småskador i ett oljat golv då det oftast bara är att väta ytan försiktigt, slipa lätt och sen lägga på ny olja.

Målning. Målade golv kan vara fantastisk vackra men man ska vara medveten om att även vid normal användning så kommer man snart att få ett delvis slitet och patinerat utseende. Å andra sidan så finns det ju få saker som slår ett gammalt, riktigt vackert patinerat målat trägolv. Välj produkter av hög kvalitet och satsa på klassiska kulörer. Själva målningen är i ärlighetens namn kanske inte det första målningsprojektet man ska ge sig på utan låt gärna ett proffs göra jobbet och satsa på enklare målningsjobb själv.

Så lägger du in ett massivt trägolv.

Så slipar du ditt gamla trägolv. 

 

Se till att ha backup

Idag är de flesta av oss väldigt beroende av att vår mobiltelefon fungerar och har laddning. Förutom själva telefonfunktionen så har vi banken, mailen, bilder, sociala medier, vår musik, boardingpass till flyget och i stort sett allt annat som är viktigt för oss. Att tappa bort eller få ett urladdat batteri kan innebära om inte katastrof så i alla fall väldigt mycket krångel. Att då och då se till att bilder och filmer blir backuppade är självklart för de flesta. Men att ha en extra laddning i form av en powerbank beredd i väskan eller jackan är det många som glömmer. Idag finns det många bra varianter på marknaden som kan ladda alltifrån mobiltelefonen till laptopen. Vilken variant man väljer beror naturligtvis på vilket behov man har men grundregeln är att ju mindre och smidigare powerbank man har desto troligare är de att man orkar bära den med sig och att den då blir använd.

På fjället eller i båten är extra laddningsmöjlighet en självklarhet som många gånger till och med kan vara skillnad mellan liv och död.

Omkring 2500mah brukar räcka för att ladda upp en vanlig mobiltelefon.