Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Nu när vi går in i oktober är det väldigt lägligt att se över huset lite extra inför de kommande vintermånaderna. Ta en tur runt huset och se över de kritiska områden som, om de inte underhålls, kan ställa till med otrevligheter under vintern.

Vatten kan vara en källa till problem om det hamnar på fel ställe vid fel tillfälle. Vatten som inte leds bort från huset kan orsaka fukt i källare eller läckage på taket. Det mest grundläggande är att se över hängrännor och stuprör så att vattnet har en chans att ledas bort ordentligt.Ta bort barr och löv som samlats som annars kan orsaka att rännorna, antingen svämmar över och rinner på fasaden, eller bildar fördämningar som sedan fryser och orsakar frostsprängningar.

Är mössan hel?
Vatten som letar sig in under husets mössa, taket, är inte helt ovanligt. Ett läckande tak är ett vanligt orosmoment. Har du möjlighet att kontrollera taket, så att det är tätt innan vintern, sover du garanterat skönare om nätterna.

Är t.ex. takpannorna hela? Saknas det kanske någon panna? Då är tiden att åtgärda det. Skulle några vara trasiga gör man klokt i att titta under pannorna för att känna att bärläkten och underlagspappen inte tagit skada.

Är du torr om fötterna?
Ett väldränerat hus löper mindre risk att drabbas av fukt och kanske skador till följd av det. Vanligtvis kan man göra en okulär egenkontroll av grundmuren, källarväggar och i krypgrunden. Vid uppkomna sprickor kan man vara extra uppmärksam på om fukt verkar ha letat sig in eller om det har bildats ytmögel. 

Gräsmattan tar man kanske lite för givet i trädgården. Den liksom bara finns där. Men så här inför hösten har man chansen att ge den lite extra omvårdnad för att den ska komma med ännu starkare återväxt nästa säsong.

Gödsling
Det är bra att gödsla mattan på hösten. Det man ska tänka på är att välja ett gödsel som stärker gräset istället för att ge den en skjuts att vilja växa. Därför ska man helst ge gräset ett gödsel med mindre halt av kväve i sig.

Klippning
Börja succesivt under september och oktober med att låta gräset gå upp lite högre dvs. öka på klipphöjden på gräsklipparen. Ett längre strå är inte lika känsligt som ett kort. Vid sista klippningen för säsongen är fem centimeter en lagom höjd på stråna.
 

Sensommarsådd
Faktum är att det, höstförberedelserna till trots, är det en utmärkt tid att så gräs och anlägga gräsmatta under hösten. Nu börjar det bli i senaste laget, men så länge som jorden och luften är varm (i alla fall tio grader) går det utmärkt att både plantera och så.

Fördelarna är, jämfört med att så på våren, att det är varmare i jorden men också fuktigare såväl ovan som under markytan varför man inte behöver vara lika ”pass på” med vattningen.