Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Underlätta för höstens alla projekt

Den som har hållit på ett tag med sitt hus eller trädgård kommer med tiden underfund med vilka moment man tycker är kul att göra själv och vad man helst lejer ut till någon annan. Man kanske har fallenhet för arbeten i trä eller för måleri medan trädgårdsarbete eller plåtarbeten bara framkallar olust och byggångest.

Tveka inte att ta hjälp eller hyra in ett proffs som oftast med glädje tar sig an alla de ”tråkiga” arbetena. Dessutom har vi ju ett fantastiskt system i Sverige med möjlighet att via Rot- och Rutavdrag få jobbet kraftigt rabatterat. I dagsläget får man tillbaka 30% av den del som utgör själva arbetskostnaden.

En annan sak som väsentligt underlättar vid arbeten i hemmet eller i trädgården är ordentliga verktyg. Arbetet blir så otroligt mycket roligare och det går både lättare och snabbare om man har tillgång till rätt typ av verktyg. Den som har stora projekt framför sig bör investera lite extra och köpa verktyg av bra kvalité som klarar flera års användande.

Riktigt bra verktyg underlättar verkligen i alla typer av hemmafixarprojekt.

Vissa typer av arbeten stöter man kanske på bara en gång i livet och då känns det ju lite onödigt att köpa stora dyra verktyg som sen bara blir liggandes. Eller så kräver vissa speciella arbetsmoment specialverktyg som normalt sett bara är tillgängliga på proffsmarknaden. Då är det dags hyra! Det finns idag många ställen som erbjuder uthyrning av alltifrån grävmaskiner, betongblandare till gipsskruvdragare. Ofta är det faktiskt billigare än vad man kan tro att hyra ett verktyg över dagen och arbetet kommer garanterat att bli både roligare och bättre utfört.

Exempel på utbud och priser för uthyrning finns på BOLIST hemsida.

Fukt i kombination med värme är möjligtvis nånting positivt om man befinner sig i Thailand eller i bastun på landet. Men i våra hus och hem leder just fukt/värmekombon till att vi får en osund inomhusmiljö som i förlängningen ger upphov till mögel. Och av mögel blir vi sjuka och får problem med allergier.

Så här års är risken extra stor för mögeltillväxt. Det är varmt i både luften och marken och i kombination med mycket regn skapas perfekta förhållanden för mögel.

Cirka en tredjedel av alla småhus i Sverige är byggda på en så kallad krypgrund. Krypgrundar är ofta extra känsliga för fukt då de allra flesta bara är ventilerade med utomhusluft. Om utomhusluften är fuktig så är risken stor att också krypgrunden blir fuktig. Det är därför viktigt att hålla koll på luftfuktigheten i grunden då det ibland kan vara svårt att med blotta ögat se om mögel har börjat få fäste. Även i oisolerade vindsutrymmen kan det lätt bli alltför höga fukthalter för den som bara förlitar sig på enkla friskluftsventiler.

Att sanera mögel kan bli mycket kostsamt så därför vill man i mesta möjlig mån försöka stoppa angrepp redan från början. Det finns idag system för avfuktning och ventilation som klara av att hålla både krypgrundar och vindsutrymmen torra och fria från mögel.

Dessa lite större anläggningar innebär en relativt stor investering och ska alltid utföras av en fackman.

Vill man på egen hand försöka hålla fukten i schack finns det flera saker man kan göra utan att behöva öppna den stora plånboken.

-Avfuktare. Moderna avfuktare är mycket effektiva, strömsnåla och tysta. De bör placeras så att spillvattnet enkelt kan ledas ner i avloppet. För den som torkar sin tvätt i källaren så är avfuktaren en perfekt investering. Torkningen går på ett par timmar och samtidigt hålls källaren alltid torr. Har man mer akuta problem efter översvämning eller dylikt så finns det bra och rejäla avfuktare att hyra för cirka 150:-/dag

-Takavvattning. Det kanske kan tyckas självklart men en vanlig orsak till att man får problem med fukt i husgrunden är att man helt enkelt inte leder bort regnvatten på ett bra sätt. Se till att hängrännorna har rätt lutning och att de alltid hålls fria från löv och annat skräp som kan hindra vattenflödet. Stuprör och utkastare ska också hållas rena för att fungera på ett korrekt sätt. Om man inte har möjlighet att ansluta husets avvattningssystem till det kommunala avloppsnätet så bör man försöka ta hand om vattnet via stenkistor eller speciella så kallade Gabioner. Allt för att försöka få vattnet att rinna bort från huset.

-Badrumsfläkt. En modern fuktstyrd badrumsfläkt är värd sin vikt i guld för en familj som dagligen duschar eller badar. Om fukten inte ventileras ut på rätt sätt kommer den istället att söka sig ut i huset och upp igenom tak och väggar.

Här hittar ni fler bra produkter för att hålla fukt och vatten borta från huset.

Än finns tid för målning

Att måla om sitt hus är ett arbete som de allra flesta klarar av själva och det är också en typ av projekt som familjen faktiskt kan göra tillsammans.. Momenten är många och det är lätt att hitta uppgifter som passar både barn och vuxna.

Tvättning

En tidigare målad träpanel ska alltid tvättas innan man stryker på ny färg. Använd gärna en spruta för att fördela själva tvättmedlet och bearbeta sen ytan med en borste eller svamp på skaft. Spola sen av fasaden noggrant och låt den torka ordentligt innan målningen påbörjas. Använd handskar och skyddsglasögon då tvättmedlen kan vara  frätande på huden.

Väder och vind

När man målar utomhus finns det några generella väderregler som kan vara bra att känna till.

-Undvik att måla vid fuktig väderlek eller vid risk för regn. Risken är annars att färgen helt enkelt inte fäster på ett bra sätt och det var ju inte riktigt meningen.

-De flesta färgfabrikanter rekommenderar att man målar i skugga och att man undviker att stryka färg på väggar som ligger i solen. Detta för att färgen annars riskerar att torka alltför snabbt vilket kommer att ge ett flammigt slutresultat.

-Stark vind är inte heller att rekommendera. Vinden gör också att färgen torkar för snabbt plus att man riskerar att det fastnar omkringflygande partiklar i den våta färgen.

Grundfärg

Oavsett om man målar på tidigare målad eller en helt ny panel så ska man alltid börja med ett lager grundfärg. Grundfärgen är gjord för att fästa på olika ytor och är en viktig del vid all typ av målning. För den som bygger nytt kan också en färdiggrundad panel vara ett alternativ. Den är förvisso dyrare än en helt obehandlad men man sparar en hel del tid och ibland är ju det en viktig faktor.

Använd alltid penslar av hög kvalité. En bra pensel kan hålla mycket färg vilket betyder att man inte behöver doppa penseln lika ofta som med en lågprispensel. Dessutom är en bra pensel väldigt mycket lättare och roligare att jobba med och sköter man den bara väl så blir penseln bara bättre och bättre med åren.

Täckfärg

Satsa på hög kvalité! Även om målningen kan bli ett kul familjeprojekt så vill man ju göra det så sällan som bara är möjligt. En bra färg håller i många år och bleks inte av solen.

Om grundfärgen är gjord för att skapa ett bra fäste så är täckfärgen gjord för att stå emot väder och vind.

Säkerhet

Det är tyvärr alltför vanligt att folk skadar sig just vid arbeten på husfasader. Man står och vinglar på stegar och sträcker sig för att nå svåråtkomliga ställen. Alternativt snickrar man ihop en egen ställning i trä som visserligen är billig men som aldrig kan bli lika säker som en motsvarande lättmetallställning. Fallolyckor leder väldigt ofta till allvarliga skador och det känns ju extremt onödigt då det finns fantastiska alternativ att tillgå. Så, strunta i stegen och träställningen och satsa på en rejäl ställning som självklart ett proffs monterar och tar ansvar för. Alternativt hyr man en skylift som i kombination med en liten hantverkarställning blir ett säkert och lättjobbat alternativ.

Ibland är inte målning ett alternativ utan hela panelen behöver bytas ut. Kolla gärna in vår guide via Hemmafixarbibeln.

Det behövs en hel del grejer när man målar om sin fasad, alltifrån färg, tvättmedel till rätt typ av penslar.

Viktiga saker du absolut inte får glömma när du renoverar

Att köpa ett gammalt slitet hus och sen förvandla det till sin alldeles egna pärla är mångas dröm. Ofta finns det en inbyggd charm i äldre hus som kan vara omöjligt att få till i nya moderna byggnader. Många tänker också att den lägre prislappen på ett renoveringsobjekt ska göra att man faktiskt har råd att göra verklighet av husdrömmen. Och visst, är man lite händig och har tid och praktiska förutsättningar så kan ett sånt typ av projekt bli lyckat och familjen kan få njuta av ett liv med gott om plats, egen trädgård och huslivets alla andra fördelar.

Men tyvärr så ser ju inte verkligenheten ut så för alla familjer. Ett gammalt hus bjuder ständigt på överraskningar och har man otur så är det inte du som äger ditt hus utan till slut är det huset som äger dig.

För att ytterligare spä på detta med problem relaterade till ett gammalt hus så kommer här exempel på saker som man absolut inte får glömma när man börjar riva ut och renovera i det gamla huset.

Ett gammalt hus innehåller i stort sett alltid en hel del farliga ämnen som kan vara mycket skadliga för människor. Förr använde man byggmaterial som var allt annat än hälsovänliga och många gånger finns de fortfarande kvar än idag. När man börjar riva och bygga om så är risken stor att skadliga ämnen frigörs och att alla som är i närheten eller bor i huset riskerar att drabbas av sjukdomar till följd av de skadliga ämnena.

När man tar över ett gammalt hus bör man därför låta en specialfirma gå igenom hela huset och göra en så kallad materialinventering. Det kostar ett antal tusen kronor men betänker man alternativet så är det naturligtvis mycket välinvesterade pengar.

För att lättare förstå varför en materialinventering är absolut nödvändig kommer här ett antal exempel på material och var man kan hitta skadliga ämnen i sitt hus.

-Asbest

Asbest är egentligen ett fantastiskt ämne med goda brand- och isoleringsegenskaper. Det står också emot fukt och värme bra, det är dessutom billigt, och blev därför väldigt populärt i allehanda byggmaterial ända fram till början av 1980-talet. Dessvärre visade det sig så småningom att det damm som bildas när de olika asbesthaltiga materialen bryts isär eller på annat sätt frigörs, är cancerframkallande. Det är därför av absolut största vikt att man aldrig handskas med material som man misstänker kan innehålla asbest.

Asbest hittar man bland annat i kakelfix och fog, golvlim, fönsterkitt, tak- och väggmaterial både inom- och utomhus, i diverse isoleringsmaterial och i elcentraler.

-Bly

Förr var i stort sett alla elkablar blymantlade. Många målarfärger hade bly som tillsats för att stå emot röta eller annan typ av beväxning. Bly ingick även i olika tätningsmaterial för att täta skarvar i tak och rör.

Bly är oerhört giftigt både för natur och människor och kan leda till allvarliga nervskador redan i ganska måttliga doser.

-PCB

PCB användes bland annat i fogmassor, olika plaster och i golvfärg. Det är giftigt både för människor och djur. Precis som med asbest och bly så gäller särskilda regler för hur rivning och hantering av material med PCB utförs.

Bland övriga ämnen som kan nämnas hör Isocyanater, kadmium, kvicksilver och kreosot. Att själv försöka lära sig vad som gäller för alla dessa olika ämnen och hur man ska agera om man misstänker att man har dem i sitt hem är väldigt svårt. Ta därför alltid kontakt med en firma som sysslar med materialinventeringar och låt dem gå igenom huset på ett korrekt och professionellt sätt. För hantverkare finns tydliga regler kring detta men för oss vanliga husägare gäller det att ta tag i saken på egen hand.

Täta trygga tak

Att taket är en av husets mest utsatta och känsliga delar känner de flesta till.

Man bör årligen se över takpannor eller om man har andra takmaterial. Leta efter tecken på förslitning och lyft gärna på ett para pannor för att se om underlagspapp och övriga delar ser ut att klara ännu ett år av blåst och nederbörd. Kanske vissa plåtdetaljer har börjat rosta och behöver bytas ut. Ta gärna en titt uppe på vinden, finns det fläckar eller andra spår av att taket har börjat läcka? Om inte, gläds åt detta. Behöver taket åtgärdas? Lugn, ingen panik, det finns fortfarande gott om tid att hinna åtgärda läckage eller om man behöver byta hela takbeklädnaden.

I vår omfattande guide i Hemmafixarbibeln kan du enkelt se hur du går tillväga steg för steg genom hela takomläggningen.

Material till taket och alla tillbehör runtomkring hittar du enkelt här.