Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Visst ska man ta genvägar eller hjälp när man bygger och fixar hemma. På marknaden finns en uppsjö av hjälpmedel som underlättar snickeriarbeten eller praktiska göromål. Här kommer en liten lista på smarta genvägar till ett lättare hemmafixeri.

Vangstycken

Färdiga vangstycken, sidostycken, kan vara lösningen när man ska bygga en trappa. Då behöver man inte måtta och räkna ut steghöjd och stegdjup. De finns vanligtvis i flera olika utföranden dvs. med olika antal steg.

Trallrutor

Det är inte alltid man vill köpa lösvirke då man ska lägga trall en uteplats som t.ex. en balkong. Då finns det färdiga trallrutor att använda.

Visst, de kommer i färdiga rutor, men man får vara beredd på att behöva kapa trallrutorna för att måttanpassa. Men det behöver inte vara komplicerat, en vanlig fogsvans räcker då vanligtvis.

 

Plintar och jordankare

Istället för att gjuta egna plintar för t.ex. stolpar kan man, beroende på markens beskaffenhet gräva för färdiggjutna plintar eller slå ner jordankare i vilka stolparna ställs.

 

Färdigmålade tak- eller panelskivor
Färdigmålade tak- eller panelskivor finns i utförande med not och spont vilket innebär att skruvarna och således monteringen görs dold. Det innebär att man varken behöver spackla eller måla. Skönt!

Fönstertvätt
Det finns batteridrivna fönstertvättmaskiner som suger upp påfört vatten vilket ska minimera ränder och spill på rutorna. Att reducera ränder är en annars ganska tålamodsprövande historia.Automatiska spik- och skruvverktyg
Oj så mycket kraft och energi man sparar på att använda automatiska spik- och skruvverktyg. Ett typiskt exempel på när jobbet underlättas är när man ska sätta panelbrädor. 

Högtryckstvätt
Rätt använd underlättar en högtryckstvätt rengöringen av t. ex. altantrallen avsevärt.  Att skura med enbart handkraft tar mycket energi. Tänk på när du använder en högtryckstvätt att trycket inte får vara för högt. Då riskerar man att trycka in vatten i träfibrerna.

Vedklyv
Att för hand dela större trästycken med klyvkilar kräver tålamod och styrka. Har man istället hjälp av en vedklyv gör den jobbet åt dig.