Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Det finns så mycket vacker byggnation att hämta inspiration ifrån om man bara lyfter blicken en aning. Särskilt roligt är det att kika runt om man står inför en om- eller nybyggnation, då kan man få oerhört många tips och idéer som man kanske kan använda sig utav. Att se olika kulörer och färgkombinationer, vackert snickrade foder eller bröstningar är en glädje när det är välgjort. 

Här kommer några axplock att låta sig inspireras av.

Jämfört med en neutral fasad ger en bröstning av den här typen huset ett helt annat utseende.
Det är alltid tacksamt, och ger ett arbetat uttryck, när man kombinerar olika kulörer. 
En gammal magasinsbyggnad kan ge inspiration till annorlunda, rolig fönstersättning. Dessutom med panel satt på två olika sätt. 
Alla fönster behöver inte vara fyrkantiga.
Vackra fönster till en veranda.
Snickarglädje! Oerhört livfull fasad. Det innebär mycket arbete, men o så tilltalande.

 

Lyft blicken. Kanske just där finns inspiration som leder till något liknande på just ditt nya hus.

 

Precis som bloggen uppmärksammade förra veckan, med omläggning av tak, så är även byte av ytterpanel på fasaden en utmärkt syssla att förlägga sommartid då vädret förhoppningsvis är något bättre och torrare.

När och varför ska man inte låta det gå för långt?
För att inte isolering och stomme ska bli förstörd av väta måste ytterpanelen på ett hus vara i topptrim. Vatten som tränger in bakom ruttna panelbrädor kan ställa till med mycket bakomliggande skada. Därför gör man sig en tjänst att självbesiktiga huset då och då för att se om panelen fortsatt är fräsch.
 

Här är exempel på några kritiska ställen i ytterpanelen. 
Det kanske mest utsatta stället på panelen är i underkant av den. Därför ska man olja och måla även den för att stå emot väta bättre. Den kan gärna vara snedsågad också, en så kallad droppnäsa, så att vattnet har en bättre chans att droppa av.

Kanske har du paneler som möts i olika riktningar, t. ex. stående panel möter liggande. Då kan det vara ett ställe att kika på lite extra då vattnet har lätt att leta sig in mellan skarvarna. För att minimera risken för att vatten tränger in bör den panelbräda som ligger överst överlappa den undre.

Vid fönster eller dörrar, eller andra saker som bryter av ytterpanelen finns det alldeles särskild risk för vatteninträngning. Fönsterblecket är till för att leda bort vatten, men ändå ska man vara vaksam på detta ställe.

 

En gammal lappad panel. Här är risken för vatteninträngning stor då skarvarna är blottade.


 

Vid fönster och dörrar får man vara extra vaksam på så att inte vatten letar sig in i panelbrädorna och vidare in i stommen.

 

Hur kontrollerar man hur frisk panelen är? Använd en vanlig skruvmejsel och peta försiktigt på de ställen du ska undersöka. Om träet svarar stumt är det med största sannolikhet friskt, om det känns mjukt finns det anledning att ta bort brädorna och undersöka vidare.

En mer estetisk aspekt att byta panel är om man vill passa på att ändra husets karaktär.
Står du i färd med att behöva byta ytterpanel och i och med det förändrar utseendet på fasaden måste du kontakta kommunens byggnadskontor för en eventuell bygglovsansökan.
 

Vid ett ett extra utsatt läge är det ännu viktigare med en välskött fasad.

 

Lika viktigt som att man har pålitliga hand- och elverktyg när man bygger, lika självklart är det att man väljer bra, gedigna och ergonomiska redskap när man arbetar i trädgården.

Är man förstagångsägare av en trädgård kanske urvalet av trädgårdsverktyg tycks vara alltför stort och varianterna för många. Men om man ska utrusta sig med en handfull redskap till sitt trädgårdsförråd kan följande vara en bra start.

En spade är en spade- eller? 

Spaden är ganska självskriven, och kanske den mest betydelsefulla hjälpredan i redskapsparken. Men det finns många modeller att välja mellan, beskaffade för att passa olika ändamål. Därför bör man fundera på vilket behov man har.  Allra viktigast, oavsett modell, är man köper en spade i rätt längd. Den ska vara anpassad efter användaren för att arbetet ska bli mer ergonomiskt rätt.

Ju mer man arbetar i trädgården, desto viktigare är det att ha redskap anpassade efter ändamålet.  Så här brukar spadar vara beskaffade:

Skyffel: en skyffel är bred, därför är den extra bra att flytta och skyffla jord- eller grusmassor med. 

Spetsigt blad: den spetsiga spaden gör det lättare att hacka sig ner och gräva hål med. Spetsen gör också att man kan hugga av mindre trädrötter.

Rak: en rak spade är utmärkt att kantskära med. 

Tre olika trädgårdsspadar. En  bred skyffel, en rak  för att kantskära med och en gammal spetsig trotjänare att gräva planteringsgrop med.

 

Spadens material är såklart också viktigt att fundera över. En spade i aluminium är lättare att hantera, men aluminiumet är mjukt och spaden tål inte alltför hårda tag. En spade av härdat stål å andra sidan, är aningens tyngre men tåligare.

Såklart bör en mindre planteringsspade alltid finnas till hands, med kortare skaft.

Sekatör till beskärning

Att klippa med sekatör kan vara ansträngande för handen och man blir lätt trött. Välj därför en sekatör som främst ligger bra i handen så att den blir hanterbar. De något dyrare sekatörerna är utrustade med en mekanism som ger mer kraft i klippet och ökar klippkraften avsevärt.  Det kan vara väl investerade pengar om man använder den ofta.

Kratta och räfsa
En kratta ska kunna kratta såväl grusgången som jorden i trädgårdslandet eller rabatterna. En räfsa är fjädrande, går lätt över marken och är tänkt att räfsa främst löv och luftigare material med. Båda torde finnas i den lilla redskapsparken.

En räfsa är fjädrande vilket gör att den går lätt över marken.

 

Redskap till ogräsbekämpningen

En stor del av trädgårdsarbete handlar om att rensa ogräs, och då vill man ha all hjälp av man kan få. Ett ogräsjärn hör till basredskapen. Det rensar man bort ogräs i såväl grusgångar som jordiga rabatter med. Det finns även specialredskap att rensa mellan trädgårdsplattor med eller ta upp envisa maskrosor. 

 Med dessa redskap klarar man sig långt. Men blir man biten finns det inga begräsningar för vad man kan komplettera med.

Vissa projekt är man hänvisade till att göra på sommarhalvåret, med anledning av bättre väderförhållanden. Ett sådant projekt är takomläggning.

Men hur omfattande är det och vad kan man räkna med att det innebär i arbete?
Här följer en liten översikt av hur en takomläggning kan te sig för ett tegeltak.

 

En takomläggning gör man inte delvis, utan helt och hållet. Börja därför med att ta bort gamla pannor, vind- och vattbrädor, läkt, och papp.

 

1. Undertakets status
Kontrollera att undertaket, brädorna av råspont, är friskt.  Gör stickprov i träet med hjälp av en skruvmejsel. Är träet stumt är det sannolikt friskt, men kan du sticka in mejseln kommer du att behöva byta ut de brädor som är ruttna.

2. Ny underlagspapp
Byt ut underlagspappen, den takpapp som ligger på råsponten. Takpappen spelar en viktig roll då det är den som håller vatten borta från undertaket utifall pannor går sönder.

3. Ny, frisk läkt
Ströläkten sitter vertikalt på taket och är till för att luft ska kunna cirkulera under pannorna. Dessa, liksom bärläkten som skruvas horisontell över ströläkten och som pannorna sedan vilar på, byter man också ut mot nya friska.


4. Nya pannor
Antingen väljer man att återanvända de gamla pannorna eller så kostar man på sig nytillverkade. Behöver man komplettera de gamla pannorna brukar det finnas många alternativ på begagnatmarknaden.

5. Vindskivor och vattbrädor
Sista handen vid taket blir att montera vind- och vattbrädorna. De skyddar taket sidor mot inträngande vatten.

En takomläggning är ett omfattande renoveringsarbete, men är inte huset alltför stort ska man inte låta sig skrämmas.


Viktiga kom ihåg!

Var förberedd på dåligt väder. Se till att ha stora presenningar att täcka taket med om det behövs. Lite regn och fukt klarar ett ”naket” tak, men inte alltför länge och under alltför rikligt regnande.

Säkerheten är viktig. Ordentligt fallskydd måste man ha. Det kan vara byggställningar, räcken eller säkerhetslina. 

Juni, den första riktiga sommarmånaden tillika första trädgårdsmånaden. Nu ligger den mesta grönskan i startgroparna och då vill det till att hänga med!

Plantera, plantera, plantera
Nu i början av juni är det en utmärkt tid att plantera det mesta, alltifrån buskar, träd och perenner. Tänk på att nyplanterade växter är väldigt känsliga mot uttorkning, så vattna rikligt och ofta.

Förutom alla plantor man sätter ut och vill se blomma under sommarmånaderna, passa på att också köpa de perenner som man vill njuta av under hösten.  Höstperenner behöver tid att etablera sig, så nu är rätta tiden att sätta dem i jorden.

Vänj nya plantor vid utelivet
Kanske har du förodlat inne? Då är det dags att flytta ut plantorna och långsamt låta dem vänja sig vid utelivet. Solen, men även kraftig vind och piskande regn kan vara ganska hårda mot nya sköra plantor. Så avhärda dem, dvs.  låt dem vänja sig långsamt på en skyddad plats i trädgården, en plats med ömsom skugga ömsom sol och lagom vind.


Nu är det dags att så i trädgårdslandet.
Är man inte född med gröna fingrar är sallat en bra nybörjargrönsak. Det är vanligtvis väldigt lättodlat och finns i en uppsjö av olika sorter.
Sallat vill ha mycket vatten för att inte bli besk så glöm inte att vattna ofta.

Rensa, rensa, rensa
I takt med sol och värm kommer också ogräset som ett brev på posten. Håll efter ogräset redan från början så du slipper alltför stor spridning.
Hur tar man kål på ogräset? Lägg dem t.ex. att torka i solen, så slås ut de ut.

Gödsla
Gödsla blommorna, de behöver lite extra tillskott för att hålla sig i fin form, växa till sig och blomma hela sommaren. Det finns olika sätt att gödsla sommarblommorna, men enklast är att blanda det med vattnet i kannan. Anpassa mängden efter respektive växts behov.

Skörda
Visst får man lite lön för mödan i juni. Den som startat i tid kan skörda de första jordgubbarna, gräva upp de första potatisarna och plocka de först späda sallatsbladen- redan till midsommar!