Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Hemmafixarna

Gör ett klipp!

Den tekniska utvecklingen går rasande snabbt och vi människor får fler och fler prylar som underlättar våra liv. En sån pryl som både gör livet lättare, frigör tid och dessutom utför arbetet bättre än vad vi traditionellt sätt har klarat av är robotgräsklipparen.

Robotgräsklipparen ser till att gräset alltid har perfekt längd och låter man gräsklippet ligga kvar så tillförs dessutom näring automatiskt till gräsmattan. Då gräset hela tiden hålls trimmat kommer den att bli tjock och perfekt grön.

De flesta fabrikat fungerar enligt samma princip. Man gräver ner en slinga runt om hela gräsmattan så att gräsklipparen känner av och arbetar på en begränsad yta. När gräsklipparen kommer fram till kanten stannar den och byter riktning, likadant om den stöter på ett hinder, exempelvis en trädgårdsstol eller en skottkärra. Utöver det så går gräsklipparen fram och tillbaks, hit och dit, över hela gräsmattan. När batteriet behöver laddas backar den snällt och fint tillbaka till sin basstation där den pluggar in sig själv och låter sig laddas upp. Väldigt smidigt!

Det finns några saker att tänka på när man väljer modell och fabrikat.

-Satsa på ett välkänt märke. När det är dags att serva eller delar behöver bytas ut så är det ofta svårt att få hjälp om man köpt ett mer okänt fabrikat.

-Undvik rymmare. En del av de vanligaste modellerna på den svenska marknaden håller tyvärr inte måttet. De kan ibland rymma utanför den begränsade ytan och helt enkelt försvinna iväg. Satsa på kvalité.

-Kuperad tomt. Om ni har en tomt med stora höjdskillnader är det extra viktigt att välja en modell som är anpassad för att klara av just det. Risken är annars stor att gräsklipparen tippar vilket naturligtvis inte kommer att vara smidigt i längdene.

Så vill du ha grannskapets garanterat snyggaste gräsmatta, satsa på en robotgräsklippare av bra kvalité så får du dessutom tid över till hängmattan!

HYPERTUFA

Att gjuta kärl och krukor i hypertufa är lätt och slutresultatet blir med tiden fantastiskt vackert. Mossa och andra torktåliga växter trivs bra i det grova materialet. Börja gärna med att göra lite mindre krukor för att sen med utökad erfarenhet ge Er på större kärl och lådor.

Ingredienser:

-Finbetong
+ vatten                   Enligt instruktion på förpackningen

-Sand/grus                                Motsvarande mängd som betongpulvret

-Torv, finfördelad                      1,5 ggr mängden betongpulver

-Hink, stor

-Kärl/tråg i plast med slät innersida

-Olja, att olja insidan av kärlen innan man gjuter

-Vatten

Blanda alla torra ingredienser och rör om noga.

Tillsätt vatten lite i taget och blanda ihop till en fuktig massa.

Massan ska bara precis hålla ihop.

Fördela massan i plasttråget som bör smörjas in med lite olja innan så att massan sen enkelt går att ta ur. Tryck ut till önskad tjocklek och höjd. Det går även att använda utsidan av plasttråget. Den färdiga ytan kommer då att bli grövre och mossan har då ännu lättare att etablera sig.

Gör ett par små hål i botten så att vatten lätt kan dräneras ut.

Låt formen stå minst en vecka så att hypertufamassan hinner stelna ordentligt.